Първанов: Приятел съм с Джордж, както съм приятел и с ВладимирТака както съм приятел с Джордж и с Владимир, така и българите не трябва да избират между приятелство със САЩ или приятелство с Русия, а могат да бъдат приятели и с двете страни. Това заяви вчера българският президент Георги Първанов в отговор на въпрос за противоракетния щит по време на обща пресконференция в Археологическия музей с американския президент Джордж Буш. Двамата се изправиха пред българските и чуждестранните медии за по-малко от половин час след срещата си на четири очи на "Дондуков"2.


По отношение на противоракетния щит Буш разказа за разговора с руския си колега Владимир Путин, като акцентира, че Русия не е враг на САЩ и че щитът не е насочен срещу нея. За искането на България също да бъде покрита от щита, Буш каза "България не е част от щита с голям обсег, но това не означава, че няма да е част от средния обсег". Първанов пък коментира още, че българите биха приели всяко решение, което не е насочено срещу трети страни и което дава повече гаранции за сигурността.


Първанов призова американския си колега за повече инвестиции в крупните енергийни проекти, както и за цялостен ръст на американските инвестиции във всички сфери. В отговор Буш каза, че очаква реформи за изкореняването на корупцията, както и за подобряването на бизнес климата. "Когато някой инвестира в дадена страна, той очаква възвращаемост, очаква държавата да не се намесва", коментира още американският президент.
По отношение на визовия режим за български граждани Първанов заяви, че се надява в близко бъдеще да има развитие, а американският му колега обясни, че дебатът за имиграцията в САЩ е труден дебат. Той обаче обеща да работи заедно с Конгреса за отпадането на визите, като коментира, че ще обясни на сенаторите и конгресмените "че системата е част от миналото". "Надавам се моята страна да разбере, че трябва да се отнасяме с уважение към хората."


За Косово, който е един от акцентите на визитата на Буш в региона, американският президент отново заяви, че то трябва да получи своята независимост сега. Буш посочи, че българският президент му е дал съвет на Сърбия да бъде гарантирана ясна переспектива за членство в НАТО и ЕС.


На пресконференцията бяха позволени едва четири въпроса - два на български медии и два на чуждестранни. Докато българските медии се вълнуваха от съдбата на медицинските сестри в Либия и мястото на България в противоракетния щит, въпросите на чуждестранните журналисти бяха насочени към вътрешнополитически американски теми. За българките в Либия, американският президент заяви, че САЩ подкрепя българската кауза. "Ще продължим да изясняваме на Либия, че за нас приоритет остава освобождаването на сестрите". Той обаче коментира, че част от стратегията трябва да е и компенсацията за болните либийски деца и семействата им. Първанов пък заяви, че облекчаването на мъките на болните деца чрез фонда е не само опит за получаване свобода на медиците, но дългосрочен ангажимент на България и световната демократична общност.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кака Зорка
  *****
  Неутрално

  Ама с Владимир е много повече приятел, тъй като са и колеги по тайни служби.
  Пък и двамата сега задружно работят под прикритие като президенти.
  А и Владимир повече го уважава, защото наш Гоце работи на две места под прикритие - и като президент в България, и като троянски кон в ЕС. Разсипа се от работа, шъ знайш.

 2. 2 Профил на General_Cobalt
  *****
  Неутрално

  Актуално. Ха-ха-ха! Агент "Гоце" бил приятел и с Джордж, и с Владимир!

  Да паднеш и да пукнеш от смях, направо! Ами той агент "Гоце" и със Слободан беше много голям приятел! Сърдечни писма му пишеше редовно!

  Докато не изритаха Слободан! Щом изритаха и тикнаха Слободан в пандиза, агент "Гоце" моментално забрави, че му е приятел! Така че, поне Джордж много да внимава, когато агент "Гоце" казва, че му е приятел! А за другия - там няма какво да приказваме...

  Абе, комунист с комунист, фен на Гошо Тарабата, портрет негов държи в кабинета си!

  На един масов българоубиец! Какво да искаш от такъв? В Германия за поставяне на публично място на портрет на Хитлер, се влиза в затвора!

  Еееееех, що не е тук Германия?! Та да видим тогава кои ще са приятелчета на такива като агент "Гоце"...

 3. 3 Профил на Alf
  *****
  Неутрално

  И-и-и-и, како Зорке, стига пък ти, ма. Недей обижда Гоце. Такъв държавник, от такава величина. Нали, ако не работи, шъ му съ скарат от КГБ-то...пардон ФСБ-то

 4. 4 Профил на стършел
  *****
  Неутрално

  Сълзи си лея и сълзи си бърша -
  мисъл ме, мале, човърка, изгаря:
  "Всяко стадо си има и мърша.
  В нашето винаги туй е овчаря..."

 5. 5 Профил на вл.пут.
  *****
  Неутрално

  Гоце почему тый делаеш гуш с Буш?

 6. 6 Профил на Опасността от такова приятелство с мафиотската американска държава
  *****
  Неутрално


  Американската окупация на страната рязко промени отношението на българите към Съединените Щати, които от поддръжник на демокрацията у нас, се превърнаха в тиранин. Американското подтисничество бързо отрезви про-американското лоби, като принуди дори такива отявлени привърженици на Америка като Петър Стоянов, председател на СДС, публично да се обяви за „русофил” (БНТ, Панорама, 27 януари 2006).
  През последните 16 години САЩ възпроизведе собствената си мафиотска държава в България. У нас се извърши безпрецедентна институциализацията на организираната престъпност. Служители в икономическото, финансовото министерство, МВР и принадлежащите им агенции извършват най-крупните икономически престъпления в България, а съдебната система ги оставя ненаказани. Народното събрание е също съпричастно на организираната престъпност. То отменя и блокира действието на законите, които променят съществуващото криминално статукво.
  Държавните институции са се трансформирали и изграждат мафиотската държава, чиито основен принцип е функциониране на частния интерес като обществен. Извършена е безпрецедентна инстутициализация на организираната престъпност. Държавната структура за обществена сигурност вече се е превърнала в частен репресивен апарат В резултат редистрибутивната държава преразпределя огромни ресурси в полза на криминални и паразитни прослойки. Срастването на организираната престъпност и държавата доведе до безпрецедентно увеличаване на престъпността, поради ненаказуемостта й.
  Служителите на суперсекретната Дирекция за оперативни издирвания са недосегаеми за престъпленията си – без значение дали това са незаконни кокошкарски обири на жилища или убийства на невинни хора. Гранична полиция безнаказано обира пътуващите в чужбина граждани, плячкосва жилищата и краде колите им. Висши полицейски служители безнаказано изпълняват поръчки от американските си колеги, тайно печатат фалшиво евро и се правят, че нищо не знаят, нанасяйки удар върху репутацията на България пред страните от Европейския съюз. За българското общество именно Министерството на Вътрешните Работи е център на организираната престъпност. Ако се има предвид засекретените доклади у нас на Европейската Комисия – на същото мнение са експертите от Европейския съюз. В обществените представи МВР е престъпност, мафия. Бивши и настоящи служители на МВР носят отговорност за извършването на десетките хиляди икономически убийства през последните 15 години с цел обогатяване. (Проф. Янко Янков представи достатъчно документи и доказателства за лабораториите на смъртта и за личното участие на председателя на БАН ак. Иван Юхновски в създаването на високотоксични отрови (ТВ СКАТ, „Между редовете” 17-31.3.2006). Като се позова на пресконференция на кмета на Плевен Зеленогорски от април 2000 година лидерът на „Атака” Волен Сидеров обвини от трибуната на Народното Събрание вътрешния министър Румен Петков в съучастие в 25 политически убийства само на територията на град Плевен през периода 1995-2000 година.(17 май 2006 г.).
  Трансформирането на собствеността превърна МВР в сборище от криминални икономически субекти, основна заплаха за икономическата сигурност на страната. Съществува практика, при която наркопари се препират в строеж на хотели и се използуват за подкуп на висши правителствени чиновници, практика, довела до създаването на прослойката ХОТЕЛИЕРИ ВЪВ ВЛАСТТА. Публикацията на „Die Welt”, препечатана в „24 часа” и „Труд” на 8.4.2005, твърди, че наркобароните са в парламента. „Diе Welt” разкрива, че „народните представители в България посещават и молят мафиотите за милиони долари”. Парите присвояват, „инвестират” или финансират с тях политическите си партии. Тези отношения с организираната престъпност, са само част от върха на айсберга.
  «Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) е изградена стройна
  технология за мачкане на дела и хора. Това е изводът от ревизията на прокуратурата, назначена от Обвинител №1 Борис Велчев. (Как се мачкат дела и хора, Дневен Труд, 14 Юни 2006 г.)
  Особено остър е конфликтът между МВР и българите в чужбина. Води се ожесточена война срещу един милион български емигранти. Те са се измъкнали от политическия и икономически контрол на Държавна Сигурност и тази независимост създава конкуренция, разглеждана като най-голямата заплаха за позициите на мафиотската олигархия в страната. Институциализираната организирана престъпност е принудена да налага американския тип мафиотска държава, тъй като именно нейната развита репресивна машина, може да й гарантира запазване на икономическите и политически позиции.

 7. 7 Профил на 7-мият
  *****
  Неутрално

  Шестият е от 6-то, нали? Личи си по несвързаните промужишки брътвежи... Трябваше да ви изпратим в любимата ви руска тайга, ама пусто криворазбрано либералничене. Но при вас такова няма, вие ще действате с огън и меч, само да можете...

 8. 8 Профил на Др. Президееент, др. Президент...
  *****
  Неутрално

  Боже, Боже, какъв срам брах тази сутрин заради нашият президент гледайки церемонията, при представянето на Джорж Буш на българските официални лица пред п-ка на Незнайния войн.

  Първанов вместо да върви малко встрани - отвън и отзад, както е протокола, представяйки един по един
  официалните български лица на Буш, който да се ръкува с тях и чак тогава Първанов, последния отпраши напред, съвсем забравил ролята си на домакин, а Буш посягаше зад гърба на Първанов, да се докопа за ръкуване.И това го видя целият свят...

 9. 9 Профил на blqh
  *****
  Неутрално

  то па ше кажеш че има някакво значение нашия кютюк на кого се пише приятел.

 10. 10 Профил на дебелашки номера
  *****
  Неутрално

  Нашето Гоце изглеждаше доста загрижен като се появиха с Буш на
  пресконференцията. Предполагам, че деликатно му е издърпано
  ухото за двуличието, което стана ясно и от пресконференцията.
  Не мисля, че това посещение ще промени с нещо политиката на сегашните управници, които смятат за нормално да правят далавери с единия приятел, но очакват помощ за народа
  от другия. Тези дебелашки номера и двуличие все още минават у нас благодарение на овчедушието на хората, но времената бързо се менят.

 11. 11 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Формална размяна на любезности.

  А Гоцето се е научило да говори в стила на Буш - да се смея ли, да плача ли...

 12. 12 Профил на Litzemer
  *****
  Неутрално

  И аз не мога да разбера защо трябва приятелстбото със САЩ да ни противопоставя на Русия. Навсякъде доколкото ми е известно икономическите интереси са първоопределящи. Все пак не сме 1980 г.Ако Първанов може да балансира така -евала. Безкористната дружба със САЩ 0т 90-те години май до нищо не доведе освен участието ни в някоя друга война и ембарго тук-там. Е смилиха се и не поорязяхя Б-я като Косово. И за това сме благодарни.

 13. 13 Профил на Генерал Кобалт
  *****
  Гневно

  Тук по долу, в 14:00 ч. онзи простак Иванчо Ментата, отново ме е фалшифицирал.
  Ебаси наглеца ей.
  Кво ме гледаш бе олигофрен.Толкова ли ти е трудно да си измислиш псевдоним.Чу ли бе алоуу.До кога ще ми преследваш и ше ми се яздиш по дъртата тояга?
  Дееба и малоумника! Дееба и държавата кочина!Мършиии!Къш, къш къш!!!!

 14. 14 Профил на Путин
  *****
  Гневно

  А-а-а како Зорке, няма да ма обиждаш! Аз съм професионалист КГБ-ист а на твоят доносничеството му е хоби!

 15. 15 Профил на До таваришча # 6
  *****
  Неутрално

  Евала таваришч от руските служби, добре си вършиш работата. Надявам се да изчезвате един по един като ненужен остатък от бленуваната ваша Задунайска губерния, ненужни мърши. Бягайте да спасявате остатъците от вашата азиатска империя, която намалява ден след ден, слава Богу и ни освободете от миризливото си руско присъствие с миризма на руски партенки

 16. 16 Профил на Волен
  *****
  Неутрално

  Аз съм Волен и съм приятел на Адолф.

  А съм чувал за един Ахмед дето е приятел със Мустафа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK