Първанов поиска инвестиции, Буш – реформи

Руският президент беше "третият" на българско-американските разговори в София

Първанов поиска инвестиции, Буш – реформи

© Надежда ЧипеваАмериканският президент Джордж Буш неочаквано вкара в дневния ред на официалното си посещение в България въпроса за борбата с корупцията и прозрачността в действията на българското правителство. На пресконференцията с президента Георги Първанов той отговори на неговите призиви за повече американски инвестиции с настояване за повече реформи.


"Когато някой инвестира в една страна, той очаква добра възвращаемост, както и държавата да не се намесва, а по-скоро да подпомага капиталовия поток. Когато вашият президент говори за привличането на американски инвестиции, той има предвид, че са направени необходимите за това реформи. Аз призовавам да продължите с реформите и където видите корупция, да я изкоренявате. Българският народ и инвеститорите заслужават едно открито и честно правителство", заяви Буш.


Преди това той разговаря с Първанов повече от час и половина на "Дондуков" 2. Темата е била засегната и на срещата му с премиера Сергей Станишев. Американският президент, цитиран от правителствената информационна служба, казал, че подкрепя усилията на министър-председателя в борбата му с престъпността и корупцията.
От години чрез посланиците си в София и чрез доклади на Държавния департамент САЩ настояват да се понижи нивото на корупция в съдебната система и органите на властта, да се опростят административните процедури. Този месец американската компания "Тишман" се сблъска с пречки от страна на Министерството на околната среда и водите. Трудностите пред проекта й за бизнес център в София бяха преодолени за два дни, след като американският посланик Джон Байърли заяви, че с проблема ще бъде запознат Джордж Буш.


След разговора с госта си Георги Първанов заяви пред журналисти, че въпреки увеличението на американските инвестиции и туристи икономическите отношения имат по-голям потенциал. Той изрази надежда новата българско-американска фондация "Америка за България", чието създаване беше обявено в понеделник, да помогне за предоставяне на по-пълна бизнес информация за България в САЩ. Българският президент прикани към по-значително американско участие в отбранителната промишленост, инфраструктурни проекти и в големите енергийни проекти в България и на Балканите - Бургас - Александруполис и Бургас - Вльора. Според него това би било инвестиция в мира и сигурността на региона и геостратегически принос.


Буш посочи, че с Първанов са разговаряли и за разнообразяване на енергийните източници. Той повтори думите си отпреди десетина дни, че САЩ отделяли внушителни средства за нови технологии в енергетиката, които очаква след пълното им разработване да бъдат споделени при преференциални условия с други страни.


Двамата съименници се обръщаха един към друг на малко име. Когато стана дума за американската противоракетна отбрана, Първанов намеси в разговора и Владимир, за да подчертае добрите си отношения с руския лидер Путин, и перифразира думи на Буш, казани в Прага миналата седмица: "Българите не трябва да избират между приятелството със САЩ и приятелството с Русия, но ще следват стратегическите си приоритети."


Бъдещето на Косово, мисиите в Ирак и Афганистан, съдбата на българските медици в Либия бяха други основни теми на разговорите. Буш, който още при посещението си в Албания преди ден се обяви за независимост на Косово и по-бързо придвижване на проблема, благодари в понеделеник на Първанов за съветите по този деликатен за района въпрос. По думите му българският държавен глава казал, че "независимостта на Косово е едно, обаче също трябва да се изясни на Сърбия, че пред нея има ясна перспектива - членство в НАТО, ЕС и по-добри връзки със САЩ".


Американският президент потвърди вижданията си за реформа във визовата политика на САЩ, която според него е "заседнала в миналото". Тя е част от сложния дебат за имиграцията, който тече сега в Америка. "Надявам се моята страна да разбере, че е в наш интерес да се отнасяме към хората с уважение и справедливост. Ще продължа да работя съвместно с Конгреса, за да разреша този проблем по удовлетворителен начин", заяви той на пресконференцията.


Буш определи посещението си в България, с което завърши европейската му обиколка, като "шанс Америка да разговаря със съюзниците си за това какво можем да направим заедно, за да подобрим състоянието на нашите страни". Първанов пък нарече визитата историческа за едновековните двустранни отношения и същевременно с конкретен работен характер.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на General_Cobalt
  *****
  Неутрално

  Актуално. Ха-ха-ха! Бягайте да видите как агент "Гоце" казал, че бил приятел и с Джордж, и с Владимир:

  http://dnevnik.bg/show/?storyid=348226

  Да паднеш и да пукнеш от смях, направо! Ами той агент "Гоце" и със Слободан беше много голям приятел! Сърдечни писма му пишеше редовно!

  Докато не изритаха Слободан! Щом изритаха Слободан и го тикнаха в пандиза, агент "Гоце" моментално забрави, че му е приятел! Така че, поне Джордж много да внимава, когато агент "Гоце" казва, че му е приятел! А за другия - там няма какво да приказваме...

  Абе, комунист с комунист, фен на Гошо Тарабата, портрет негов държи в кабинета си! На един масов българоубиец! Какво да искаш от такъв? В Германия за поставяне на публично място на портрет на Хитлер, се влиза в затвора!

  Еееееех, що не е тук Германия?! Та да видим тогава кои ще са приятелчета на такива като агент "Гоце"...

 2. 2 Профил на Българският народ и инвеститорите заслужават едно открито и честно правителство", заяви Буш.
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Балъков
  *****
  Неутрално

  Майко мила,и тези били приятели на Америка!
  То на челата им само дето няма петолъчки,защото вече не ги е страх и не се прикриват.Та Американците ли не знаят.Посрещнаха ги Филип Боков-слуга на стария режим,Елена Поптодорова-превозачка на Т.Живков и по - нови агенти на Русия.
  Как не ги е срам.Сега бързат да пишат отчетите до Москва всички до един.
  За това няма дая бъде тази държава и народ - защото сме продажни боклуци.Никой не уважава такива народи и държави.Всеки ще се ебава с нас както и сега чрез медиците в Либия.Наистина сме най-тъпото племе на балканите,а албанската подводница май я купихме ние.Албанците отиват напред-народ смел и с чест.

 4. 4 Профил на Кептън Бобър
  *****
  Неутрално

  Приятел съм и с Владимир, гордо се изпъчи Гоце. Е, ми как иначе бе другарю от Сирищник. Как така ще се оставим да сме приятели с такива империалисти като изедника Буш, пък и да си говорим с него като адаши. Айде де! Сергейчо, руснак по паспорт, не му говори така на др. Путкин, ама ти си по-курназ, не че си се обръщал към него така, не ти стиска. За теб той е като Мойсей, не смееш дума да му кажеш напреки, продажнико тъп. Затова замазваш положението - ами искаме американско участие в енергетиката и пр. А когато идиота Р. Овч. подписваше проруските условия по договорите си потриваше доволно ръчиците, нали, мършо.

 5. 5 Профил на RICHARD
  *****
  Гневно

  Агент Гоце срама няма...

 6. 6 Профил на StarWars
  *****
  Неутрално

  "От години чрез посланиците си в София и чрез доклади на Държавния департамент САЩ настояват да се понижи нивото на корупция в съдебната система и органите на властта, да се опростят административните процедури. Този месец американската компания 'Тишман' се сблъска с пречки от страна на Министерството на околната среда и водите. Трудностите пред проекта й за бизнес център в София бяха преодолени за два дни, след като американският посланик Джон Байърли заяви, че с проблема ще бъде запознат Джордж Буш."

  Явно това е причината за "командировката" на Доган.

 7. 7 Профил на ANTI
  *****
  Разстроено

  Не виждам нищо смешно та това е трагично

 8. 8 Профил на Ха дано
  *****
  Неутрално

  само така Джорджи. Бой по канчетата докато започнат да им се привиждат розови слонове. Самонареклият се така, "български политически елит" от друго не разбира. Това им е останало от духовният им татко тов. Сталин. Той така се оправяше с тях. Разстрелваше по един на закуска, един на обяд и един на вечеря. Ама май и той не успя да се справи ки.

 9. 9 Профил на Нане
  *****
  Неутрално

  Гати как се лажат един друг. Ни единиот може да ни уреди с инвестиции, ни другиот може да изтакова корупцията.
  С две думи: "Мижи Митро, фани тука!"

 10. 10 Профил на Ботюв
  *****
  Неутрално

  То и аз съм приятел с Владимир и Георги от съседната стя в студ град. всяка вечер си пием по ракийка и псуваме джорджи, владко и гоце

 11. 11 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Заглавието е по-правилно да бъде следното: "Гошо Български иска парички за свитата си, а Гощо Американския не е сигурен, че тези парички няма "да се усвоят" от червените и турските боляри"

 12. 12 Профил на 1
  *****
  Разстроено

  Значи и за двете сме си виновни ние,Реформи и инвестиции няма заради корумпираните ни политици, магистрати и администрация и все повече няма да има,защото и будалите дето дойдоха,започнаха да си тръгват.

 13. 13 Профил на dame
  *****
  Неутрално

  А бе Буш може да е кютук, ама му е ясно, че си има работа с лице прекарало половината си живот в омраза към САЩ и запада. За мен поведението на Буш към нашия беше резервирано до хладно.

 14. 14 Профил на Деянов
  *****
  Неутрално

  Джордж Владимир Гоце .......

 15. 15 Профил на +
  *****
  Весело

  "...Американският президент Джордж Буш неочаквано вкара в дневния ред на официалното си посещение в България въпроса за борбата с корупцията и прозрачността в действията на българското правителство..."
  Браво Буш, браво Джорджи!!!

 16. 16 Профил на Ивайло
  *****
  Неутрално

  Десните се хванаха в капана - те дори не могат да си представят критика към Големия брат. Сега Първанката е президент на всички бърлгари, каквото каже, това. Честито.
  Обърнете внимание на подкрепата на Буш за НАТО в Тирана. В Албания преди 10 г. разбиха казармите и почнаха да стрелят по улиците. Това е част от стратегията на неоконсерваторите за отърваване от тази организация, която им се опря за Ирак и изобщо е твърде демократична. А ние? Толкова драпахме да влезем в един елитен клуб, сега ще приемем той да се превърне в един вид коалиция на желаещите.

 17. 17 Профил на ave Cesarus,ave Bush
  *****
  Весело

  дойде,изсра се и замина...

 18. 18 Профил на kalinvasilev
  kalinvasilev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За един ден Буш се приближи повече до народа от който и да е български държавник днес и удари политиците в ядрото на занятието им - корупция...

 19. 19 Профил на апрол
  *****
  Неутрално

  Интресно защо е идвал Буш,това което КАЗА пред медиите и за народа е официалната част,а в действителност ЗАЩО,някой знае ли?

 20. 20 Профил на kalinvasilev
  kalinvasilev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Интересно е, че когато е тук - престъпността в София намалява, Доган е в командировка, движението е организирано, сделки, над които правителството се опитва да влияе се приключват гладко...
  Ако дойде още 2-3 пъти ще ни оправи правителството

 21. 21 Профил на Важно субщение!
  *****
  Неутрално

  Другари!
  Нашиту мумче Гоци са срешна с враго!
  Онз импириалист, буржуозно-капиталист, (мамка му фашистичка), сичку си призна под натиска и умиелуту буравини с изика на нашиту Гоци и са разбра, другари, че тез мръсни амириканци ша струят отбранителни остановки при братята чихуря.
  Дай живо нашито агент Гоци, ча са дубра до тиез ценни свиедения. Нии заину с другаря от КаГиБие агент Путинко ша придприемим диействия по примахванието на тез съоръжения.
  Край на субщението.

 22. 22 Профил на Подвързачов
  *****
  Неутрално

  Хем със Путин, хем със Буш
  ние правим гуш
  и Светът е туш.
  Ала пак ще дойде време,
  без изобщо да ни дреме
  ний ще викнем:
  "С Путиным вперьот,
  а пък Буш е идиот.

 23. 23 Профил на Шиптър
  *****
  Неутрално

  Вижте какви са майстори Албанците. В началото на записа Храстовчев е с часовник , а малко по-късно, часовника вече пътува за Италия

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25 Профил на Болни мозъци
  *****
  Неутрално

  Абе вие тук толкова мразите комунистите ,че даже тоя кравар го изкарахте голяма работа. Само Вие и Албанците

 26. 26 Профил на АмерикаЛъвър
  *****
  Неутрално

  1. Дали Буш разбра къде се намира тези няколко часа?
  2. Защо да не си в добри отношения и с Путин и с Буш- от теб нищо не зависи, даже не си и пудел
  3. Униливър си биха камшика за 24 часа- американски инвестиционен поток

 27. 27 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  Само един куп тъпотии изговорихте

 28. 28 Профил на ddddd
  *****
  Неутрално

  гоце гоце искаш инвестиции нема как след като твойта триглава ламя управлява и крадеееееееееееееееееее .нещо като гоце да инвестира в самали. продажници проклети господ да ви накаже.

 29. 29 Профил на жури
  *****
  Неутрално

  първанов ти си жалък .къде си слагаш клоун.за тебе е -цирк замина останали едни клоуни.ще останеш такъв нехранимайко.догановски слуга и доносник.

 30. 30 Профил на жури
  *****
  Неутрално

  първанов ти си жалък .къде си слагаш клоун.за тебе е -цирк замина останали едни клоуни.ще останеш такъв нехранимайко.догановски слуга и доносник.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 32 Профил на dD
  *****
  Неутрално

  Идването на Буш не е нищо лошо, напротив, кажете ми една вреда да сте претърпели? Първо, в София от години не е имало такова спокойствие (ако иска, нека пак заповяда, ще се радвам много)! Второ, малко поизмиха и поспретнаха центъра, да не се червим от вида на столицата ни, поне да сме розови. Трето, каза им го, че с тая корупция не са заникъде. И четвърто, ама най-готино от сичко, че Ахмед Доган не е присъствал на обяда дето са го яли, егати кефа! Това е показателно за мнението на американците за партията на Доган и за това, че те точно виждат източника на корупция в България. (Да уточня: нямам нищо против турското малцинство, само против тая туморна партия, която и на тях им изсмуква живеца!)

 33. 33 Профил на пацифист
  *****
  Неутрално

  Уинстън Чърчил:
  „Българският народ не може да предложи на световната история нищо друго освен посредствени политици, които през всяка нова генерация тласкат страната от провал към провал.”
  „...Посредствена и безпринципна паплач, която еднакво радушно посреща през 1941-а година Германския вермахт, и през 1944-а – Червената армия. Стадо, което винаги следва победителя, без оглед на неговата кауза.”

  Из книгата „Чърчил и Балканите”, изд. БАН, 198... г.

 34. 34 Профил на kalinvasilev
  kalinvasilev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Напълно съм зад това мнение.
  Заради което и ЩЕ ГЛАСУВАМ на следващите избори.

 35. 35 Профил на kalinvasilev
  kalinvasilev
  Рейтинг: 213 Неутрално
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 37 Профил на Смешен плач
  *****
  Неутрално

  Президент плаче пред чужд президент за американски инвестиции.
  А в същото време: Чужди инвеститори напускат страната ни. Справка: Производството на маргарин и олиото Калиаква, или номерата, които се правят на канадците в Челопеч. Къде е тук Президентът? И разказа ли на Буш за тези парадокси?

 38. 38 Профил на Joybringer
  *****
  Неутрално

  А КОГА ЩЕ ПАДАТ ВИЗИТЕ?ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ХОРА ГО ЧАКАТ,А? ИСКАМ В САЩ, ОМРЪЗНА МИ ОТ МИЗЕРИЯТА ,КОРУПЦИЯТА, ВРЪЗКАРСТВОТО!

 39. 39 Профил на Robinson
  *****
  Любопитно

  Гоце, Гоце, или си много тъп или се правиш на такъв. Какви инвестиции с тоя Джевджет? Твоето уродливо творение, наречено правителство по-скоро гони, отколкото привлича инвеститори. Проблемът е в теб, Гоце - ти си комунист. Мястото ти е посланик в Съюза, а не държавен глава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK