Областните управители ще работят с политически кабинет

На свое пряко подчинение областният управител ще създава политически кабинет. Това е една от промените в устройствения правилник на областните администрации, приети днес от правителството.


В политическия кабинет ще влизат заместниците на областния управител, както и служителят, отговарящ за връзките с обществеността. Кабинетът ще подпомага областния управител при вземането на решения и организира и осъществява връзките му с другите държавни органи и с обществеността. Предложението цели по-ясно разграничаване на политическото от експертното ниво.


Отпада изискването главният секретар на областната администрация да бъде назначаван за срок от пет години, тъй като това ограничение е отпаднало с промените в Закона за администрацията през 2003 г.


С оглед на изпълнението на Стратегията за интегрирано управление на границите и приоритетите за подобряване инфраструктурата на ГКПП - външна граница на ЕС, са предложени компенсирани промени в числеността на някои области. Щатът на областните администрации в Хасково и в Софийска област се намаляват с три бройки, като те се прехвърлят в Бургас, Ямбол и Силистра. Предложени са промени и в числеността на отделните административни звена, които са в рамките на утвърдената обща численост на областните администрации.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK