Конгрес на БСП: Ежегоден ръст на заплатите с 10%

Конгрес на БСП: Ежегоден ръст на заплатите с 10%

© Надежда ЧипеваСъздаване на фонд "Интелект", в който на персонална сметка на всяко дете, родено след 1 януари 2008 г., държавата да внася по 20 лева всеки месец. Това е един от управленските приоритети на БСП, предложени за утвърждаване от 46-тия конгрес на партията, предаде БТА.


"Идеята е след като детето завърши осми клас да може да използва събраните пари за понататъшното си образование", обясни Петър Димитров, който представи управленските приоритети на партията за следващите две години.


БСП предлага от догодина държавата да поема и 50 на сто от таксата за детски ясли и градини според социални критерии, както и държавата да гарантира студентските кредити. Ежегоден ръст на заплатите с 10 процента от 1 юли и с още 10 на сто при оптимизация на администрацията, предвижда БСП.
"Предлагаме два варианта за облагане на доходит"е, посочи Димитров. Единият е въвеждане на плосък данък от 10 процента, което не звучи ляво, но приходите в бюджета ще се увеличат с 39 милиона лева, отбеляза той. Димитров посочи, че вторият вариант е по-справедлива и по-стръмна скала за облагане на доходите - да не се облагат доходи до 200 лева, от 200 до 400 лева - с 10 процента, от 400 до 800 - с 16 на сто и доходи над 800 лева - с 24 процента.


По думите му спорен е и въпросът за намаляване на осигурителната тежест и тук се сблъскват вижданията на коалиционните партньори. БСП предлага намаляване на осигурителната тежест с 3 процента, но не за сметка на
пенсионното осигуряване.


БСП иска още ежегодно индексиране на всички пенсии от 1 юли на съответната година по швейцарското правило, както и актуализация на пенсиите по осигурителен доход за 2005 г. на три етапа - от 1 октомври тази година преизчисляване на пенсиите за трудов стаж и възраст, отпуснати преди 2001 г., от 1 октомври догодина - на останалите пенсии, отпуснати преди 2001 г. и от 1 октомври 2009 г. преизчисляване на всички пенсии.


Предвижда се и през 2008 г. да бъде внесен закон, уреждащ допълнителното пенсионно осигуряване на земеделските стопани и
собственици на обработваеми земи чрез създаване на фонд "Земеделски пенсии" към Националния осигурителен институт с финансиране от структурните фондове на Европейския съюз.


Предвижда се да бъде направено предложение на социалните партньори за увеличение на осигурителните прагове през 2008 г.


БСП предлага още 28-те областни и петте университетски болници да получат статут на публични здравни заведения, а не търговски, като лечението в тях да бъде гарантирано по цени на здравната каса.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fff
  *****
  Неутрално

  пилеене на пари защото те ще отидат на сметки не на българи като етнос а на турци и цигани 70% от всички деца родени в бг са именно турци и цигани е стига вече с глупости идиоти в бг бол особено то проличава на комунистически сбиршини -конгрес на продажници итурски подлоги ужас

 2. 2 Профил на ода
  *****
  Неутрално

  раздавай и властвай това е ролята на бсп идеи бълват непрекъснато а държава потъва все повече иначе икономика е във въсход по думите на социолога малоумника мънчо ли кънчо ли стойчев ли койчев ли егати този се падлага на тройната коалиция три в едно маразм то нашите едни барековци тошевци гоцевци ама че държава тихий ужас доган не бил поканен от буш на обяд нищо не се чува за ахмедка сигорно от глад умрял песа

 3. 3 Профил на мЪка
  *****
  Неутрално

  трябва да забранят със закон бсп -конгреси освен идиотщини нищо не могат да измислят поредната порция свински крака уши и опашки само главата я нема а без нея ядене не става не става само с ядене сережа

 4. 4 Профил на шшш
  *****
  Неутрално

  бсп предлага -това е най страшното те да те предложат след това ти прилошава и хващаш тухлата и отиваш пред парламента ти да им предложиш 1997г

 5. 5 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Значи другарите няма да приемат плосък данък само защото не било "лява политика", въпреки че ще повиши приходите в бюджета???
  Иначе предлагат 10% увеличение на заплатите годишно? Кои заплати ще увеличават - само на бюджетните служители, тоест на администрацията - над работещите в частния сектор слава богу нямат власт - там заплатите могат да се увеличат само с намаляване на данъчно-осигурителната тежест. По същия начин на предния предизборен конгрес обещаваха "шоково" 20% увеличение на заплати, а пропуснаха да кажат, че става дума само зя бюджетните заплати. После се оказа, че това увеличение било "само за дискусия".
  Виждат, че губят битката с другите популисти и стрелят хаотично...

 6. 6 Профил на АсБА
  *****
  Неутрално

  Приказки много, дела малко!

 7. 7 Профил на ВАСИЛ
  *****
  Неутрално

  АЗ НЕ ИМ ВЯРВАМ НА ВЕЧНИТЕ ИМ ОБЕЩАНИЯ,КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ.

 8. 8 Профил на Joro
  *****
  Гневно

  Хахаха чакайте комунистите да ви оправят

 9. 9 Профил на chernobyl
  *****
  Гневно

  Да бе, хайде да одрусваме с максимална ставка тия богаташи с 800 лева заплата, тия мръсни капиталисти, я ги глей как живеят в охолство! БСП вярват ли си на левичарските приказки?

 10. 10 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всичко е сиромахомилска демагогия пред оскотелия електорат - надпревара с Бойко и Волен кой ще подлъже повече глупаци да гласуват за него.

 11. 11 Профил на Нова бляскава победа на социализъма в България!
  *****
  Любопитно

  "Конгрес на БСП: Ежегоден ръст на заплатите с 10%"
  БСП пак извадиха торбите с лъжи и обещания, зер избори идват, а тези EU фондове трябва да се присвояват. Пардон, усвояват.
  Имам само един въпрос към корифеите БСП-икономисти: Какво икономическо чудо смятате да направите другари, че да си изпълните обещанията?
  Дано само не е "чудото" от 96-97г., че тогава всички в чудо се видяхме. Пу-Пу!

 12. 12 Профил на трагедия
  *****
  Гневно

  Два конгреса - една цел!??! Да грабят и да лъжат???

 13. 13 Профил на тошо
  *****
  Неутрално

  Тъжна работа. На "светло" и "социално" бъдеще пак са заложили. Сегашните проблеми ги оставяме на миналото, настоящето е в името на "възхода" на партията, и ни остава бъдещето. Не е лошо. Какво ли значи някакъв си живот. Инициатива 2008 зачерква сегашните деца. И правилно. Както вървят нещата, 2008 г. ще е явно преломна и историческа. До тогава има да се случат много неща. И най-вече едно. Да се убеди природонаселението, че демокрацията е недоносче, че едиствино и само "бащицата" е човека който ще оправи държавата, и само и единствено се търси човек, който да свърши тази работа. Сетих се. Имаме си и човек. Човека е напълно съотносим към нивото на обществено развитие. Той е нещо като репрезантативна извадка на индеферентността, с елементи на атрактивно самовнушение.

 14. 14 Профил на хайек
  *****
  Неутрално

  „Не се сбъднаха прогнозите, че на този конгрес ще извадим ножовете. Не смятам, че трябва да търсим врагове в партията – всеки трябва да направи оценка къде е сгрешил и какво трябва да направим повече, за да възстановим доверието към БСП”
  Грешка. Кой нормален човек ще разбере и проумее подобни иносказателни подмятания към другарите? Как точно тези "санскритски" потайности ще вдъхновят и мотивират електората? Изхода е ясен.

 15. 15 Профил на RICHARD
  *****
  Гневно

  Ами това което го казва сега Сергей го има в предизборната им програма.Излиза,че той самия не я е чел.

 16. 16 Профил на siwata ikonomika
  *****
  Гневно

  Не ви увря дебелата глава,че ниски доходи с данък не се облагат.Само данъци и глоби в чотурата ви комунистическа.И 10% ръст= на мизерия още 100 г.Няма да живеем с костенурките,я.Сбирайте си партакешите и в дън гори Тилилеиски ходете,хей,да не си забравите и Гошо Маникена.
  Нито лев данъци и глоби !

 17. 17 Профил на ulala
  *****
  Неутрално

  тези мерки са популизъм, бюджета няма да издържи, Станишев явно се е поддал на пенсионерите в БСПто

 18. 18 Профил на Асенизатор
  *****
  Любопитно

  "...Ежегоден ръст на заплатите с 10%..."

  Откъде ли сереГейчо се е докопал до информацията, че цените ще растат с 20% ?!

 19. 19 Профил на нещо по темата
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на   БАЩА ВИ.
  *****
  Неутрално


  Слушам,слушам,мама му стара-Станишев пак ми дроби попара?!

 21. 21 Профил на Цепина
  *****
  Неутрално

  В доклада си Станишев, като че говори за друга партия, за друга коалиция, за друго правителствои май че и за друг народ. Хептен ни мислят за шашави.

 22. 22 Профил на В.А.
  *****
  Неутрално

  Егати червените пръдльовци. За нищо не ги бива, освен да харчат откраднати от хората пари - 15 - 20 милиарда долара.
  Време е да дойде Ив.Костов с метлата и да оправи държавата.

 23. 23 Профил на Gen. Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално

  Цялата червена шайка да бъде арестувана, разстреляна и зарита в общ гроб. Това ще е само началото на реформите в държавата. Без това начало не е възможно да се направи каквото и да било. Учете се от Чили.

 24. 24 Профил на Човек от народа
  *****
  Разстроено

  Къде си Ваньо! Къде си Костов? Стягай редиците и вади метлата, че братчето на Жан плаче за шут в задната подпоясна област. Дано тези, които все още те мразят, като "върл враг на България" са огладнели достатъчно, че да им се отворят зъркелите!

 25. 25 Профил на Ванко
  *****
  Неутрално

  до 7: Абе то не е лоша идеята ти за предсрочни избори..Ама кого да избереш, когоооо? Хвани едните, удари другите! Да вземем да си внесем малко политици от чужбина, а..?

 26. 26 Профил на maar
  *****
  Неутрално

  От няколкото приказки,които чух от тия "другари",ми потече кръв от ушите!Човек не може да повярва,че чува такива глупости!Веднага ми изникна в съзнанието онази популярна снимка на Ленин качен на маса ли,на друго ли с листове в ръката!Драги сънародници,колкото и да сме намаляли,вижте какви хора определят съдбите най-вече на бъдещите поколения и на хората в продуктивна възраст!Какви 20 лв.,какви проценти,божееее,това е пародия,пълно безсилие и безхаберие!

 27. 27 Профил на инж. Филип
  *****
  Любопитно

  Абе наближават изборите и почват изказванията. И после ще се отложи с една година и готово. Ама бабките кълват де ша идат нали ще има за всички по равно - социолистическата идеология никога няма да умре щото винаги ще има хора дето ще гледат в канчето на другия. Ако всяка година заплатите се вдигат с 10% и в Европа ще се вдигат примерно с 2 % и кога ще ги стигнем американците. Смърт за всички комунисти в България до 2020 е предрекла баба Ванга, ама никой не го съобщава публично.

 28. 28 Профил на niki
  *****
  Неутрално

  за фонда "Интелект" идеята ми хареса, но пък за децата който са родени 2007, 2006, 2005, 2004 примерно се поставят в неравностойно положение за в бъдещето, тъй като те и тези от 2008 са от едно поколение.
  А иначе с увеличаването на пенсиите се цели мобилизиране на хората от третата възраст за изборите като изначално знаем как гласуват те.
  За младежите от 25-30 години не се споменава нищо, а те са двигателя на държавата в следващите 30 години. Питам: защо никой не мисли за тях?
  www.rox-invest.org

 29. 29 Профил на ВАСИЛ
  *****
  Неутрално

  ДО ВАНКО Е ТОГАВА ДА СЕ КРОТУВАМЕ И ДА ИМ ГЛЕДАМЕ СЕИРА КАК НИ ОГРАБВАТ И СИ ПРАВЯТ ГАРГАРА И ГАВРА СЪС СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.ВРЕМЕ Е ЗА ТОТАЛНА БОРБА С ВСИЧКИ ПОЗВОЛЕНИ И НЕ ПОЗВОЛЕНИ ХВАТКИ,ЗА ДА БЪДАТ ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ВЛАСТТА И СЛЕД ТОВА ПОДВЕДЕНИ ПОД СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ПРЕСТЪПНИТЕ ИМ ДЕЯНИЯ В УПРАВЛЕНИЕТО.

 30. 30 Профил на Шаран
  *****
  Неутрално

  Лъжи, лъжи и пак лъжи. Но все пак преди да коментирате предложенията на БКП се замислета над изречението "Предлагаме два варианта за облагане на доходите".
  Познайте кое предложение ще приеме НДСВ. Това за плосък данък 10%. После СерГей пак ще обяснява на червените бабички как за пореден път коалиционните партньори са попречили на хубавите им предложения. Така че от този конгрес може и да изскочи един хубав десен заек.
  А старите пенсии наистина трябва да се осъвременят, за да се спазват законите. В противен случай ще се стигне до осъждане на държавата, както беше направено от хърватските пенсионери, и парите пак ще трябва да се намерят от държавата, разбирайте от данъците на активно работещите.
  В случая най-важно е да не се прехвърли задължението за по-високи пенсии върху работещите млади хоре с "огромни" доходи от 700-800 лева. Парите за пенсии могат да се вземат от данък наследство, вместо от замисления данък богатство. Който иска да наследи повече от един милион лева да плати за горницата данък от 30%. Подобен данък би засегнал точно червената буржоазия, откраднала пенсионните вноски и спестяванията на днешните пенсионери и продължаваща да краде от нашите данъци, а не от работещите млади хора, обявени от умопомрачени червени социолози за средна класа, въпреки че не могат за цял живот да си купят един свестен апартамент и луксозен автомобил. От днешните милионери са много малко забогателите по честен път. Който не мисли така да даде примери за подобни светли личности и размера на техните капитали. Ако ви се вижда малко един милион сумата може да се вдигне, за да не бъде убит дребния и средния бизнес. За Павловци, Кюлевци, Доктори, лиевци, Герговци и прочие предприемачи не виждам кой ще плаче, ако бъдат обложени с данък. Ако събраните от данък наследство пари не се раздават на ръка, а се трупат в инвестиционни пенсионни фондове, ръстът на икономиката няма да пострада.

 31. 31 Профил на Умен
  *****
  Неутрално

  До Пиночетчето - твоята рецепта вече е пробвана през 1923 и 25-та година. И доведе комунистите на власт за 45 години. Вярно е, че тогавашният Пиночет - Цанков - също като твоя чилийски идеал изнесе няколко стотици милиона по тайни банкови по света. Ама теб няма да те огрее - освен ако не се цаниш да измъкваш златните зъби на труповете.

 32. 32 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Комунистите ги доведоха на власт СССР и техните демократични съюзници, които гледаха как невинни хора бяха изтребвани/"превъзпитавни" по лагерите.
  По-добре десет години Цанков и сто милиона откраднати срещу спокойствие и просперитет за простолюдието в продължение на десетилетие. Последното не си го измислям, а съм го чул от върли комунисти, с мозък в главите и с висше образование. Да имало е избити комунисти и е нямало партии, но това е било от полза за останалите хора. При комунистите стават 60 и кусур години, а кражбите са за десетки милиарди и нямат край.

 33. 33 Профил на Firebold
  *****
  Неутрално

  Абе въртят се все едни същи хора начело на държавата. Гледам сега Тадаръков ще раздава парите за селското стопанство. Ама Кабир казал на Станишев, че няма никакви дела срещу Тадаръков и той бил чист като планински извор. Няма да се оправят доброволно нещата. Само с протести до дупка та да им пари под краката. Радвам се , че хората вече се осъзнават и подкрепят стачкуващите от други сектори (не мислят само за себе си). Кото искаш заплата все ти казват , че производителноста ти е 30% от този на европееца. Кото започнеш да произвеждаш в частно предприятие съответната продукция в тонова с числен състав в предприятието като в западна фирма - пеят друга песен,че не могат да ти плащат колкото на запад защото кой щял да строи завод в България ако ще плаща 4000 евро средна заплата. Майка ви да ... изедници. Българските подлоги са по сткрашни от чуждите. Ама и чуждите инвеститори и техния мениджмънт в България бързо започват да работят като нас. Почват да крадат а издръжката им заплати, наеми, коли, телефони, храна в ресторанти колкото половината от фонд работна заплата в предприятието. Дано все повече хора се осъзнаят че всичко е в техните ръце. И накрая - все едно е коя партия (коалиция) ще управлява държавата. От видевово време до сега пътя е все в тая посока само хрантутниците се сменят. Така че ми е на оная работа дали ще има скоро предсрочни избори или редовни.

 34. 34 Профил на Песимист
  *****
  Неутрално

  БСП и Станишев се осраха тотално. И пак май не разбират какво става. Бабите можеш да заблудищ с 10% пенсии и ще малко от 1 октомври. Но кой движи държавата напред бабите или младите и тези на средна възраст образовани, квалифицирани и можещи хора. Живея в малък град и гледам циганите ги няма вече на центъра. Половината работят в Гърция и другата половина на Боровец и Банско в строителството за 50-100 лв. на ден. То добре ама от мене вземат данъци да плащат на циганите да си гледат децата а мъжете нямат никакъв регистриран доход. И никой не вижда аномалите. До кога ще смъкват от този дето работи 10 кожи да та дават неизмъчени пари на лентяите - края му се не вижда. А все идват нови избори и всеки се втурва да ги ухажва
  п.п Има и работливи цигани, които са рядкост. Циганин в държавата не внася а само чака на помощи. Смята че другите са длъжни да го хранят за да не краде.

 35. 35 Профил на Турските вандали, вилнели на плаж “Бургас север”
  *****
  Неутрално

  Турските вандали, вилнели на плаж “Бургас север”, били в България, за да участват в съвместно веоенно учение с Румъния. От ОДП - Бургас съобщиха, че около 16,30 ч вчера в Пето РПУ Бургас е получен сигнал за възникнал инцидент на плажа в района между "Бункера" и бистро "Тропикана". Изпратените на място полицейски служители са установили група от 20 мъже - екипаж на турски военен кораб, трима българи – Г.Д., 21-годишен, К.П., 25-годишен и Р.К., 21-годишен и 18-годишната Х.В., всички от Бургас. Момичето заявило, че около 16 ч. на плажа при нея дошъл непознат младеж, който я заговорил на английски език, като й предложил да влязат заедно във водата. Х.В. му отговорила че е на плажа с приятеля си и отказала поканата. След известно време станала и тръгнала към водата, при което била последвана от непознатия младеж, който захващайки я за ръката я задърпал към водата против волята й. В този момент към тях се приближил и приятелят на Х.В. – Г.Д., който се опитал да освободи ръката на приятелката си, при което непознатият посегнал да го удари. Г.Д. блъснал непознатия и в същото време бил заобиколен от десетина мъже, говорещи турски език, които започнали да му нанасят удари.

 36. 36 Профил на motor
  *****
  Неутрално

  Малко ли беше източването на фондове "Земеделие", "Тутун" и "Държавен резерв"? Не остана неограбен фонд, а сега другарите правят нови (с цел да ги сполети същата съдба). Народе, толкова ли си тъп та да не се осетиш? Нито стотинка на комунягите! Комунягите ще създават фонд с 20 лева на месец...Ха-ха-ха! Все едно вълк да пази стадо!

 37. 37 Профил на t
  *****
  Разстроено

  яко популизьм зна4и. Трябва да се пе4елят избиратели.

 38. 38 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  Подкрепям *генерал Пиночет*!Историята доказва,че в България нещата вървят когато кУмУнистите са навряни там,където им е мястото - в г... на историята.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK