Учителските синдикати се обединиха, над 1000 учители отпътуват за чужбина

Министърът отива на среща с протестиращи учители

Трите учителски синдиката се обединиха днес за 100%-во увеличение на заплатите на учителите и общи стачни действия. От Синдиката на българските учители, Независимия учителски синдикат и Синдикат "Образование" към "Подкрепа" поискаха увеличението на заплатите да стане на два етапа - от първи октомври тази година и от първи януари следващата.


Профсъюзите настояват Министерството на образованието да започне преговори с тях на 25 юни. По време на тяхната пресконференция просветният министър Даниел Вълчев отиде на среща с учителите, които се отцепиха от своите синдикални лидерти и поискаха оставката им. Вълчев ще обсъди стачните искания с преподавателите в 29-то училище в София.


От Съюза на директорите в образователната система заявиха, че няма да спрат учителите, ако решат да стачкуват. От там съобщиха, че 1000 учители са подали заявления за работа в чужбина. Най-търсени са преподавателите по информационни технологии и по чужди езици. Страните, за които ще заминат са Великобритания, Румъния и Скандинавските държави. Директорите алармираха още, че до две години ще има сериозен недостиг на учители, ако не се предприемат мерки.
Национална стачка ще има след приключване на преговорите с министерството, както изисква законът, обясниха синдикалните лидери. Символичните протести по училища вероятно ще продължават и по време на преговорите.


Очаквайте подробности в следващия брой на "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK