Върховната административна прокуратура атакува решението на ВАС за заличаване на природен парк Странджа

Мълчаливи протести съпътстваха заседанията на ВАС по делото за Странджа. То беше заведено кмета на община Царево Петко Арнаудов и фирма "Краш 2000". Строителната фирма изгради незаконно селище в парка, близо да село Варвара

© Надежда Чипевa

Мълчаливи протести съпътстваха заседанията на ВАС по делото за Странджа. То беше заведено кмета на община Царево Петко Арнаудов и фирма "Краш 2000". Строителната фирма изгради незаконно селище в парка, близо да село ВарвараВърховната административна прокуратура предприе действия за отмяна решението на Върховния административен съд от 29 юни 2007 г., с което заповедта на министъра на околната среда от 1995 г. за обявяване на Природен парк "Странджа", е прогласена за нищожна, съобщиха от прокуратурата.


Тези мерки се предприемат в съответствие със задължението на ВАП по чл.127, т. 3 от Конституцията на Република България, според който прокуратурата следи за спазването на законността и има право да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове.


След внимателна преценка на всички материали съдържащи се в административното дело, ВАП стигна до извода, че въпросното решение е неправилно, поради допуснати при постановяването му съществени нарушения на закона, пише в съобщението.
С касационен протест, отправен до петчленния състав на Върховния административен съд, бе поискана отмяната му.


Множество акции бяха организирани в защита на парка и бяха събрани над 7000 подписа в негова подкрепа, но въпреки това ВАС обяви заповедта за обявяване на Природен парк Странджа за нищожна. Това предизвика бурни реакции в различни градове в България, а в понеделник акцията завърши с 35 ареста.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK