Синдикалните протести може да прогонят инвеститори

Шивашкият сектор критикува разпалването на конфликти между служители и работодатели

Конфликтите между работодателите и служителите, нарушенията на трудовата дисциплина и искането за нереалистично увеличение на заплатите могат да принудят някои компании да съкратят работни места и дори да изнесат производствата си в съседни страни. Това предупредиха дружествата от текстилната индустрия, обединени в една от най-големите браншови организации - асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил (БАПИОТ). Повод за реакцията на работодателите е ескалиращото през последните дни напрежение в компании от няколко сектора, включително и в шивашкия.


От сдружението предупредиха, че някои от собствениците на фабрики сериозно проучват възможностите за изнасяне на производството, ако напрежението не спадне. "Не ми се иска да се стига дотам, но трябва да сме готови да изпълним ангажимента си към западните си партньори. Ако нестабилното поведение на синдикатите и подтикваните от тях работници продължи, имаме готовността да затворим и да преместим производството на север", предупреди Кольо Кечовски, който е изпълнителен директор на "Дружба стил" - Варна, и съсобственик в "Аве" - Добрич. По думите му производството може да се премести в Румъния, Молдова и Украйна, а ако ситуацията не се стабилизира, някои компании могат да се изнесат още преди края на годината - между двата активни за шивашката индустрия сезони.


Предупреждението на работодателите идва само ден, след като протестът на миньорите от "Марица-изток" завърши със сблъсък с полицията. В четвъртък колеги на миньорите от цялата страна се заканиха с едночасови блокади на международни пътища в цялата страна. В същото време работниците във фабриката "Пиринтекс" на германската компания "Ролман" стачкуват ефективно от средата на седмицата с искане за увеличение на заплатите.
Призивът на шивашката индустрия съвпадна с предупреждението на синдиката "Подкрепа", който обяви, че се подготвят протести в металургията, спешната помощ, горския сектор и в други браншове. Лидерът Константин Тренчев упрекна органите на реда, че се саморазправят с работниците, вместо да преследват престъпниците.


Седем десни и центристки партии СДС, ДСБ, ССД, ВМРО, "Новото време", движение "Гергьовден" и Земеделски народен съюз излязоха с обща декларация и настояха провинилите се полицаи да бъдат наказани. Според партиите напоследък има практика мирно протестиращи граждани да бъдат малтретирани от служители на реда.


Правителството потвърди и в четвъртък, че МВР ще следи за нарушения на закона при всички синдикални и граждански протести. Според кабинета не е нужно извънредно свикване на тристранката, както настояват синдикатите, защото "възникналите проблемни ситуации в различни предприятия и браншове се обсъждат системно от социалните партньори в съответните сфери".

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NikMan - Д0 Добри Божилов, BGfactor
  *****
  Неутрално

  Д0 Добри Божилов
  Добри, Добри,
  Много си млад и зелен, да да правош каквито и да било заключения, особено по такива въпроси като тези за "великите сили". Най-кратко нещата стоят така - велики ли са, не ми ги хвали. Защото ние сме много малки. А те, великите много яко си държат на интересите, за разлика от нас. Защото са големи и имат пари и за крадене от корумпираните им власт имащи, и за националните интереси. А у нас стигат само за крадене от политиците, за национални интереси не остават. И когато корупцията (т.е краденето) върви по-лесно в ущърб на нашите и в полза на чужди (например руски) национални интереси, българските власт-имащи не се чудят много, особено ако са вербувани още като студенти в Москва. А на Костов поне това е трудно да му се препише, не знам да е следвал в Москва. А че се му стигна смелостта и силите да отвори досиетата - така е. А имаше и кой да му пречи. Поне мавзолея взиви, макар и с зор. Това е нашата нещастна България, сега изцяло в ръцете на мафията. А на коя велика сила е целувал ръка вашият (на БГФактор) мадридски покровител? И на власт и в опозиция? Какво е дирил в Москва през 70-те години, когато за НРБ той беше още "монархо-фашист"? Помисли малко и по тези въпроси и напиши някое есе.

 2. 2 Профил на Асенизатор
  *****
  Гневно

  "...Синдикалните протести може да прогонят инвеститори..."

  а, разбира се, трябва да бъдат прогонени гладните работници...

 3. 3 Профил на И без това ще си отидат
  *****
  Неутрално

  Смешно е разни шивални на ишлеме да бъдат именувани "инвеститори". Това са си гнусни експлоататори. Така или иначе скоро ще си отидат в посока някоя по-гладна и нещастна държавица.

 4. 4 Профил на локални и интернационални- офшорни псевдо хитреци
  *****
  Неутрално

  Какви инвеститори има в БГ? Липса на всякакви правила, изнудване, кражби и измами на гражданите от страна на всевъзможни локални и интернационални- офшорни псевдо инвеститори и какви ли не хитреци и измамници.
  Организирани престъпни групи действат открито в България.
  Не ясно дали наркотрафикът е източник номер едно на приходи за организираната престъпност и за последващо пране на пари в страната посредством СТРОИТЕЛСТВО. Като източници на значителни печалби за организираната престъпност в България, предразполагащи към изпиране на пари, са посочени още финансовите престъпления, трафикът на хора и стоки , данъчните измами, банковите измами и тези с кредитни карти, контрабанда на горива, склоняване към проституция, трафик на хора.
  Ван Орден: У вас е като блато пълно с алигатори!
  Нашенският тип на развращаване на властта се дължи преди всичко на слабата държавност. Едно от проявленията й е наличието на огромен брой посредници между централната власт и периферията. Именно те са начинателите на организираната престъпност, която представлява интегрална част от управлението.

 5. 5 Профил на След 100 години
  *****
  Гневно

  След 100 години българите щяли да имат ежропейски заплати! Искате ли да ви мине живота в мизерия и обещания? Не разбира се, затова се махайте от гнусната област БГ.

 6. 6 Профил на vyve
  *****
  Неутрално

  Отново т.нар работодател плаши гаргите,за да не се бръкне и да плати заплати,вместо да си ги слага в джоба и да ги харчи по заведения.Да отиватв чужбина.Каквото са прокопсали на чужд гръб тук,там няма много да го търпят:ще ги видим и там какви ще ги вършат.Само че в Румъния искат доста по-големи заплати,а не като тук да разправяме,че 300 ерво ни стигали.В Украйна трябва да си доста голям играч,за да се уредиш от руснаците.Готовност никога нямате,така че не плашете мухите

 7. 7 Профил на работещ в Пирин-Текс
  *****
  Неутрално

  Това е платена публикация на страхливците от БАПИОТ.
  Шефа на Пиринтекс е шеф и на Бапиот!!
  Значи в Германия полъчават по 4 000 Евро и
  фирмите не фалират и са конкуретноспособни,
  а тук хората искат 50 Евро увеличение и е нереялно така ли?
  Мижитурките да плашат гаргите с тези кухи заплахи.
  Като не им изнася да се махат.В Китай вече няма свободна работна ръка
  Има по-достойни фирми и работодатели които ще развият бизнес в България!
  Не изкам да работя в изпаднала фирма с лоши условия на труд - 36-42 градуса!
  за 200 евро заплата

 8. 8 Профил на няма от
  *****
  Неутрално

  Ама моля ВИ, намалете ми заплатата , ако искате ме глобете ,но не гонете инвеститорите.Аз имам толкова много файда от тях.

 9. 9 Профил на Трудът у нас вече има европейска цена
  *****
  Неутрално

  На натиск е подложен всеки опит да се отхвърли дискриминацията в заплащането. Правителството „хармонизира данъците” (изразът е на премиера Станишев), но не и трудовото възнаграждение с европейските. Въвеждането на „световните цени” не включи цената на работната сила. Кой в Европа работи за 72 лева на месец, каквато е заплатата на шивачките в Благоевградска област? Работничките предпочитат да са безработни и да получават стотина лева обезщетение, вместо да работят по 12 часа на ден за жълти стотинки. САЩ (и контролирания от тях МВФ) не крият недоволството си, че все повече българи се измъкват от натрапената им робовладелска икономика, чиято движеща сила е принудата на глада и геноцида. Америка наказва народа ни, като налага и у нас расистката си практика за внос на евтина работна ръка. Стигна се до абсурд в предприятията с най-ниски заплати, каквито са шивашките, в едни от най-ниско квалифицираните професии , в районите с най-висока безработица, да се настоява за внос на шивачки от Филипините и Виетнам. Такива искания правят фирми и от кожарската, галантерийната и обувната промишлености. Техният браншови съюз настоява „да се либерализира режимът за наемане на работници от Китай и Турция”. България е поела ангажимент да спазва „Всеобщата декларация по правата на човека” (1948), където в чл. 23, ал.2 ясно е постановено: „ Всеки човек, без каквато и да е дискриминация, има право на равна заплата за равен труд.”Конвенция 100 на МОТ (Международната Организация по Труда), приета на 29 юни 1951 година, изисква равно възнаграждение на мъжете и жените за труд с еднаква стойност. Резолюция 46/121 на Общото събрание от 17 декември 1991 г. и резолюция 1992/11 на Комисията за правата на човека от 18.2.1992 считат, че „крайната бедност лишава хората от възможността практически да осъществяват човешките права, които трябва да се осигуряват без различия в съответствие с чл. 14 на Европейската Конвенция за правата на човека”. Комитетът по ликвидация на расовата дискриминация може да задължи България да приеме трудов закон, който да принуди чуждестранните фирми в у нас да изравнят заплащането на чуждестранните и българските работници и служещи. България е задължена да спазва международното законодателство. В противен случай, поради алчността на чуждите фирми, българският данъкоплатец ще дава огромни суми за социалното осигуряване на трайно пребиваващи, неработещи чужденци, които никога няма да се интегрират в българското общество. Примери, колкото искате – от Германия през Франция до Ирландия.

 10. 10 Профил на затова
  *****
  Неутрално

  затова че българската иономика е приватизирана от руската мафия най-голяма вина носи американския империялизъм!
  П.П. Щях да пропусна и лошия Иван Костов.

 11. 11 Профил на Nqkoj si
  *****
  Неутрално

  Абе що ни плашат с глупости. Логично е тия "предприятия" да се изнесат от БГ. Това е добре, значи най-накрая БГ започва да се съвзема. Тия "предприятия", шивашките де, са белег на мизерия.

  Как ще се конкурираш с Турция или Китай в едно такова нискоразходно пройзводство? Да вървят там да си шият боклуците.

  Освен това тия предпирятия реално нямат никакво значение за икономиката, освен за мизерните доходи на работещите в тях наивници. Данъци не плащат, осигуровки също. Заплатите мизерни. Полза никаква. Абе да разчиташ на такива "предприятия", дати градят икономиката - бананова република. Добре че нямаме нефт, иначе щяхме да сме следващата Венецуела.

 12. 12 Профил на ММ
  *****
  Неутрално

  МНОГО ПО-ЛЕСНО БИ БИЛО, АКО В СТРАНАТА СЕ СПАЗВАХА ЗАКОНИТЕ. И АКО ИМАШЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ, КОИТО ДА СЛЕДЯТ ДАЛИ СЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ ВЪРХУ ЦЯЛАТА ЗАПЛАТА. ДАЛИ СЕ СКЛЮЧВАТ ДОГОВОРИ СЪС ВСИЧКИ РАБОТНИЦИ. ДАЛИ ИМА КОНТРАБАНДА ПРЕЗ БЕЗМИТНИТЕ МАГАЗИНИ ПО ГРАНИЦАТА. ДАЛИ СЕ ПЛАЩАТ ВСИЧКИ ДЪЛЖИМИ МИТА И ДАНЪЦИ НА ХАЗНАГА. ДАЛИ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА ЦИГАНИ ОТ МАХАЛАТА ИЛИ ДЕПУТАТИ И МИНИСТРТИ ВЛИЗАХА В ЗАТВОРА.аКО ТОВА СЕ СЛУЧВАШЕ, КОЛКО ДОБРЕ УРЕДЕНА ДЪРЖАВА ЩЯХМЕ ДА БЪДЕМ. ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ.

 13. 13 Профил на pipi
  *****
  Неутрално

  Тези кого плашат ,бе ? Гаргите ли ? Да се пръждосват,щом не са се научили на коректност към работниците си ,да се махат ! Други ще дойдат на тяхно място,празно няма !

 14. 14 Профил на Главен Редактор
  *****
  Неутрално

  Допусната е грешка в заглавието:
  Да се чете вместо "ИНВЕСТИТОРИ" - "ЕКСПЛОАТАТОРИ"

 15. 15 Профил на Тони
  *****
  Неутрално

  И като се "изнесат", къде ще отидат......?
  Тия кого плаша бе? Като са неконкурентноспособни да фалират! Как може предприятия в Европейския съюз да плащат 20 пъти по-високи заплати от тях, да инвестират несравнимо повече в производството и условия на труд и същевременно да реализират по-големи печалби! Защо журналистите не задават такива въпроси на т.н. "работодатели" /ама с "картончета" от ДС/?
  Щели да внасят от вън!!!! работници? Ха-ха-ха! И това роби ли ще бъдат, що ли? Че те тези филипинци, виетнамци или каквито и да са ще предпочетат, ако емигрират да е мааалко по-назапад от нас! Пък и доколкото чувам икономиките на тези страни вече ни изпреварват в развитието си. Сигурно нашите работодатели ще внасят човекоподобни маймуни от джунглите на тези страни за да им бачкат за по-малко от 80 лв. на месец или за някое кило банани!

 16. 16 Профил на гррррррр
  *****
  Неутрално

  те пък едни инвеститори

 17. 17 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А в Румъния милиони чакат да робуват за 40 евро на месец... айде събирайте си инвестициите и поемайте към третия свят.

  gradinko.bg
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19 Профил на Кр
  *****
  Неутрално

  Гладен ше одим, ама аз на тия нема да им работим.

 20. 20 Профил на +
  *****
  Неутрално
 21. 21 Профил на Еко
  *****
  Неутрално

  Аман от инеститори! Всички искат само да грабят и трупат печалби за сметка унищожаване на природата ни !

 22. 22 Профил на aa
  *****
  Неутрално

  Dori i w tretia swiat taka narechenite maquiladoras sa s po-dobri uslowia ot shiwashkite fabriki w bulgaria. A dokolkoto si spomnjam dori po-wremeto na komunizma se broiahme kum wtoria swiat, a sega se predpolaga da sme uj w puwi. Tui che wsichko si sledwa estestwenoto razwitie na neshtata. Robowladetelite wmesto da zaplashwat - da wzimat naprawo da se iznasjat - ama njama da go naprawiat. W statiata pishe che firmite "prouchwali wuzmojnostta" - hehe - koia seriozna firma tepurwa zapochwa da prouchwa podobni wuzmojnosti? Ako bjaha firmi kato firmi - dosega da imat strategii za wsjakakwi warianti i promeni na pazara. Tia wse edno seag chuwat che sme wlezli w EU.

 23. 23 Профил на Мен
  *****
  Неутрално

  Драго им беше на тези работодатели в тъпанарски браншове (не е като да направиш самолет или конкурентноспособен телефон...)като плаща 200, лева тук и изнася за Италия. Да ама 1 кв.м жилище и тука вече гони 1000,-евро. Цените в магазина са като на запад. Е, време е да признаят, че бизнесът им не струва. Времето му е минало просто...

 24. 24 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Бе не ги мислете. Те ще се изнесат в някоя друга бананова република. Просто тия предприятия съществуват точно на тоя принцип - евтина работна ръка. Ако трябва да плаща по 1000евро заплати - просто няма шанс да оцелее срещу китайците. От тая гледна точка сравнение с аналогични работодатели в ЕС е неуместно - такова пройзводство в ЕС няма - изнесоха го у нас, а и вече у нас не го искаме. Нормално.

  Както казах - колкото повече такива "инвеститори" се изнесат от БГ - толкова по нагоре в стандарта сме отишли. Не можеш да искаш да имаш силна икономика основана на шивашки предприятия, селско стопанство или алкохолен/секс туризъм.

  Силните икономики ще ги познаете по пройзводствата с висока добавена стойност.

 25. 25 Профил на от ДС
  *****
  Неутрално

  ей в затвора не ви ли учат да пишете правилно.
  а, истинските инвеститори не са дошли дошли и
  няма да дойдат докато ни управляват комитата

 26. 26 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Ааа, ще дават заплати, ще дават! Те искат да взимат по стотици хиляди и милиони евро годишни премии, а да дават по 300 лв заплати! Няма да стане, поне не тук! Който иска да ходи в Гвинея Бисау или Камбоджа.

 27. 27 Профил на Довиждане!
  *****
  Неутрално
 28. 28 Профил на Павел
  *****
  Весело
 29. 29 Профил на sensual massage therapy
  *****
  Весело
 30. 30 Профил на борко
  *****
  Неутрално

  Изглежда това е стратегията за България - сервитьори, бармани, хотелиери, масажистки, малко селско стопанство и още по-малко програмисти, бандити и това е...

 31. 31 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Тези "инвеститори" защо не кажат първо:
  Колко е месечната заплата на работниците?
  По колко часа дневно се работи?
  Какви са условията на труд?
  Плащат ли социални осигуровки?

 32. 32 Профил на мани - мани
  *****
  Неутрално

  Какви инвеститори в БГ бе. Отчитат преводите на гастарбайтерите, които пращат на близките си да преживяват за инвестиции и се тупат в гърдите че много инвестиции имало. Те инвеститорите масово бягат в Румъния. И как няма да бягат. Наскоро даваха по "Другата България" една българка която работи в африканска страна /Замбия или Зимбабве беше/ която каза следното -Тука ако някой на висок пост в държавата бъде уличен в някаква далавера, с него е свършено завинаги, никой не общува с него. А тука далавери колкото искаш и нищо.

 33. 33 Профил на пак ще се срещнем
  *****
  Неутрално
 34. 34 Профил на работник в предприятието
  *****
  Неутрално

  Заплата 150 Евро при 45 градуса работа на норма.
  Работа всяка събота,извънредни всеки ден,това ли е Инвеститор?
  За сравнение Франция има 35 часова работна седмица,
  Германия е на 5 дневна раб. седмица.
  Оставка на компроментирания управител.
  Искаме нов управител г-н Куп или Кемлер !!!

 35. 35 Профил на Сълза Бандрева КНСБ
  *****
  Неутрално

  Ролман-Оставка!
  Куп-Президент!

 36. 36 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  До работника и синдикалиста. Ами той за това е тука "инвеститора" бе кухавелници, за да са му ниски разходите за труд. Ако трябва да ви плаща повече - ще иде в Китай. Там за купа ориз ще шият и ще се радват. Той не е майка Тереза - той е тука да прави пари. Затова е и избягал от Италия/Германия. Защото не иска да плаща много. Такива пройзводства са така - конкуретни са защото използват евтин труд. Вземете си намерете друга работа, ако не искате да мрете от глад де. Не се иска много акъл да прозрете елементарни истини.

 37. 37 Профил на златко 1101
  *****
  Гневно

  във политическата ни класа има насадено чувство за безнаказаност.Докато не бъдат вкарани във затвора няколко депутати и министри,няма как да започнем да изплуваме нагоре.

 38. 38 Профил на contra
  *****
  Разстроено

  Ако има значими такива, то единствено ги гони простащината и полит-икономическата престъпност.Врътката и интересите на местните ни дерибеи.Щото свободен пазар няма в България.Има готово раздадено на този и онзи ,близки до дерибеите ... срещу съответен процент ... За лудо никой не дава манджа.
  Обществото ни е бедно и объркано... И скоро едва ли ще печупи робско-скотския си манталитет.

 39. 39 Профил на maar
  *****
  Неутрално

  Колко инвеститори има от Германия,Холандия,Белгия,Аглия и подобни читави държави!Мафиотската българска държава предпочита инвеститори еврейчета,гърчета и турчета,а те са за избиване до един!!!Там по-надолу някой беше написал-напускайте блатото,няма оправяне,не позволявайте да ви изпият и последната капчица кръв!!!

 40. 40 Профил на инвеститор-що е то?
  *****
  Неутрално

  определение за инвеститор- някой на когото кражбата до момента му е вървяла/безсъвестен,алчен,омплексиран богаташ/.

 41. 41 Профил на Ne na robstvoto
  *****
  Неутрално

  Не мога да повярвам. Това заплаха ли е, че щели да се преместят.Жалко за хорицата в Молдова,Украйна, които явно са по принудени и от нас да работят за коричка хляб.Тези експлоататори от зората на капитализма, ако се оттеглят, значи в България все пак сме отишли напред към по нормални взаимоотношения работодател-наемен работник.

 42. 42 Профил на az
  *****
  Неутрално

  боже какви идиоти сте повечето тук!

  синдикатите провокират стачки за да изнудват работодателите. ще има срещи, от които синдикалните лидери ще си тръгнат с пълни джобове, ще смотолевят нещо на работниците и ще се покрият докато изхарчат парите. ама тва няма как да го знаете щото никой от вас никога не е преговарял със синдикати.

  заплатите на шивачите в германия не са 4000 евро, драги ми смехурко (номер 7). заместник финансов директор в нормална английска фирма получава 2000 паунда чисто. шивачката получава към 1200 паунда чисто. тва прави към 1800 евро мах. някоя шивачка ще получи повече в германия га цъфнат налъмите.

  не бъркайте вашите възможности с тези на хората без образование в провинцията. тези хора нямат избор, или работят в подобни предприятия или не получават нито лев. повечето от тях не могат нито да емигрират, нито да си намерят друга работа. това винаги ще означава че техния труд ще е евтин. то затова и китайския труд е без пари, поради същите причини господа умници. може да не ни харесва, но в тази фаза на икономическо развитие така стоят нещата. като мръднем много, ама много напред, тогава ще се променят условията.

  ако тези хора се изнесат ще има обедняване в тези региони, нямайте илюзии. тогава хората останали дори без тези доходи, няма да им дадат пари от синдикатите. ще изпукат от глад, и после като влезе следващия производител на дрехи, ще му се молят да ги вземе на работа и няма и през ум да им мине за протести. вижте северна гърция, като се изнесоха заводите в българия, положението стана катастрофално. само преди 6 месеца гръцкото правителство обсъди спешни мерки за оправяне на положението, включително субсидиране. знаете ли какво означава субсидия златни ми професорчета - ами просто е, синдикатите се нагушват, производството се изнася, и за да го върнем обратно правителството плаща специални безвъзмедни помощи, които, ха изненада, излизат от джоба на данъкоплатците, демек всички нас.

  айде сега, земете почетете книжки, направете нещо в живота си, па после ръсете пролетарски акъл.

  чао

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 44. 44 Профил на Х
  *****
  Неутрално

  Важно е народа да живее добре. На кой му пука за народа обаче?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK