Нови такси и регулации ще увеличат цените на лекарствата

Производителите ще плащат и след инвестиции в производството

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) замисля да въведе много по-високи тарифи за дейностите, които извършва. Досега проектонаредбата не е обсъждана и съгласувана с производителите, като те са разбрали за предложението, след като е било внесено в Министерството на здравеопазването (МЗ).


Това ще доведе до сериозни сътресения на пазара и до увеличаване на цените на лекарствата, предупредиха от Сдружението на българските фармацевтични производители (СБФП). Те дадоха пример с таксите за оценка на документацията за употреба на даден лекарствен продукт, които скачат от 1100 на 6 хил. лв. В същото време цените за тази дейност в Чехия и Литва, които са едни от най-високите в новоприсъединилите се държави, членки на Европейския съюз (ЕС), са най-много 2210 лв.(в левова равностойност).


Според сдружението, ако един производител иска да подмени старите машини с нови, ще трябва да плати на ИАЛ, защото инвестира в производството си и цялата процедура ще му излезе не по-малко от 15 хил. лв. Толкова ще струва и пускането на ново лекарство на пазара, докато за същото нещо сега се плаща около 1500 лв. Според фирмите актуализираните такси на ИАЛ са с 60 до 260% по-високи от действащите в момента. Ако новите тарифи се приемат, цените на българските лекарства ще скочат най-малко 4 пъти и много производители ще се принудят да се откажат от най-евтините български продукти, което пък ще се отрази неблагоприятно върху потребителите на медикаменти, твърдят от бизнеса.
Заради новите идеи на регулатора на фармацевтичния пазар фирмите изпратиха писма до премиера, председателя на парламента, финансовия и здравния министър. "Утежняването на лицензионния режим за българските фармацевтични производители противоречи на препоръките на Европейската комисия за облекчаване на тези режими като мярка за стимулиране на конкуренцията в Европейската общност и развитие на иновациите", заявява сдружението. Фармацевтичните компании настояват агенцията да преразгледа предложенията си, които са част от проектонаредбата за таксите, събирани от ИАЛ за извършваните услуги, и да намали поне наполовина исканите тарифи.


Засега нямаме официален отговор от институциите, но вече е проведен разговор с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата д-р Емил Христов и той ни увери, че ИАЛ ще се съобрази с някои от нашите искания, каза вчера Росен Казаков, изпълнителен директор на СБФП. От здравното ведомство не отговориха до приключването на броя на въпросите на в. "Дневник" какви са мотивите за драстичното завишаване на таксите и склонни ли са наредбата да бъде преработена. Неофициално от МЗ поясниха, че става въпрос за проект, който тепърва ще се обсъжда и променя.


Увеличение на тарифите(в лв.)


Промени в разрешението за употреба на лекарствен продуктсегапроект


по национална процедура11004000


по процедура на взаимно признаване11006000


Подновяване на разрешението за упортеба


За всяка допълнителна лекарствена форма18363500


За допълнително количество вещество18363500


Разрешение за търговия на едро50007500


Източник: СБФП

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK