Започва нова битка за аптеките

Големите в бранша искат либерален режим за собствеността

Собствениците на 15 вериги от аптеки учредиха своя асоциация, съобщиха във вторник от новата организация. За председател е избран магистър-фармацевтът Николай Костов. Основната цел на асоциацията, която обединява едрите собственици в бранша, е да се пребори за правото всеки български гражданин да може да отваря аптека.


Това е право на стопанска инициатива и то не може да се ограничава от професионалната квалификация, заяви Костов. Според него въпросът е принципен, защото няма нищо по-естествено един бизнес да се развива, да расте и да придобива нови активи. Костов припомни, че някои от собствениците са участвали в приватизацията и са купили от държавата аптеките, които сега тя иска да им отнеме.


Проблемите на собствениците, които притежават повече от една аптека, започнаха след приемането на новия Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина. Той предвижда само фармацевти да могат да откриват аптека и то ако работят в нея. Това удари инвеститорите, но засегна и най-предприемчивите фармацевти, казаха от асоциацията.
Вносителите на промените в закона - Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), бяха заложили либерален модел на собственост върху аптеките. В парламентарната здравна комисия обаче надделя лобито на съюза на фармацевтите, които защитаваха принципа "един фармацевт - една аптека". Според алтернативната нова организация това е рестриктивна мярка, която унищожава конкуренцията и не е в интерес на потребителите. По думите на Николай Костов по този начин се нарушава конституцията, която защитава правото на собственост и присъединителния договор към ЕС в частта за свободното движение на капитали. Костов припомни, че в момента в Европейския съд текат три дела за такива ограничения - срещу Испания, Италия и Австрия. Възможно е и България да бъде присъединена към процеса, предупреди той.


Новата асоциация в момента включва собствениците на 119 аптеки, между които "Оптима" от Русе, "Асклепий" от Велико Търново, "Санита франчайзинг" и "Ремедиум" от София. В тях работят над 740 души. От организацията обаче са убедени, че съвсем скоро ще се присъединят и други представители на бизнеса, които споделят техните идеи.
-----------------


Българският фармацевтичен съюз се обяви срещу проектонаредба на здравното министерство, която предвижда надценките за аптеките да се намалят наполовина и да бъдат между 7 и 12%. Според съсловната организация не е редно държавата да провежда социалната си политика на гърба на бизнеса. Ако правителството иска да намали цените на лекарствата, трябва да понижи ДДС, защото иначе обрича на фалит малките аптеки, заявиха от съюза. Фармацевтите заплашиха и с протести.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лекар
  *****
  Неутрално

  Не само големите, но и най-обикновените граждани искат същото. И даже ще кажа нещо повече - времето си минава, децата съзряваят вече много по-рано, има радио и телевизия и изобщо съвременият човек има достатъчно мозък в главата, за да си купува лекарства без задължителна рецепта като аспирин, валериан, парацетамол и пр. не от аптеката, а от всеки супермаркет. НИЕ ЛЕКАРИТЕ ЯСНО СЪЗНАВАМЕ, ЧЕ АКО АКО ПОВДИГЕМ ПОДОБНА ИДЕЯ ЗА ДИСКУСИЯ НА ПО-ГОРНО НИВО, ТОГАВА И ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ, И СТРАДАЩИТЕ ОТ НЕЙНИТЕ РЕШЕНИЯ, (КОИТО ИНАЧЕ СА СЕ ХВАНАЛИ ЗА ГУШИТЕ), ДРУЖНО ЩЕ СЕ НАХВЪРЛЯТ ВЪРХУ НАС - ПОДОБНО НА СЛУЧАИТЕ, КОГАТО СЕ ОПИТАШ ДА РАЗТЪРВАВАШ БИЕЩИ СЕ ЦИГАНИ

 2. 2 Профил на един
  *****
  Неутрално

  в цял свят лекарства се продават само с лекарска рецепта и никой не може да си закупи каквото и да е лекарство свободно по усмотрение на фармацевта или пациента ,защото това води често до увреда на здравето ,а за фармацевта отнемане на лиценза,но в българия не е така .Всякакви знаещи и незнаещи се занимават единствено с търгашество и мародерство върху пациентите постоянно насаждайки отрицателно отношение към лекарите и при луди печалби за продавача.Не е тайна ,че населението масово не се лекува благодарение огромните надценки в аптеките.Никъде по света лекарствата нямат такава висока стойност особено на фона на ниския стандарт на масовия гражданин.Всичко това довежда до фалит на и така много бедната здравна система .Фактически в аптечното лоби на година остават чисти над 300милиона лева вследствие на техните печалби,и това прави средно чиста печалба от грубо 100000 лв на аптека годишно -често те не плащат и никакви данъци поради фиктивни фактури и продажби.В останалата здравна система се въртят 1милиард лева и за изпълнителите близо 150000 души остават в най добрия случай същите 300милиона лева за възнаграждения и това показва че аптекарите в тази страна печелят 50 пъти повече от всеки друг от санитаря до професора занимаващ се със здравеопазване -това показва защо има стачки на лекари ,а не на аптекари, а пациентите са недоволни от лекарите ,не от аптекарите-просто е явна разликата и в станадарта и в възможността за обслужване ,а да не казваме ,че често лекарите са принудени да купуват лекарствата на пациентите си поради ненормалната система.

 3. 3 Профил на haralampi
  *****
  Неутрално

  Господа и дами лекари, погледнете си собственото канче и после гледайте в това на фармацевтите.

  Аз не съм фармацевт, но имам доста приятели, които се занимават с това, както и лекари също, живял съм в САЩ и съм видял и другата система със супермаркетите. Мога да кажа, че в здравната система на България може би единственото, което работи са аптеките и аптечната мрежа, така че господа и дами лекари, вземете си погледнете собственото канче преди да надничате в това на вашите колеги фармацевти. Вярно е, стават далавери, но тези далавери са най-вече от големите вериги. Колкото до кварталните аптеки, повечето хора отиват там за здравен съвет, особено в по-малките населени места, защото лекарите не са достатъчно компетентни или се опитват да пробутват лекарства, за които са се договорили със съответните представители, или защото на хората не им се чака с часове, за да ги препратят към частен кабинет за качествена помощ, или... Не искам да кажа, че всички са така и колко е добре това, но хората получават нещо, познавам и много качествени лекари, но мнозинството лекарски услуги не стигат до хората и те се принуждават да търсят съвет и помощ от фармацевтите. В САЩ, повечето хора си купуват успокоителни и обезболяващи от евтините и големи супермаркети, а много нямат пари въобще да отидат на лекар и действително да третират здравните си проблеми... Но дълга тема е тази за здравните системи, но така че само да си говорим за частна инициатива е чисто опростяване на нещата в нечий интерес.

  Накрая, статията е открито тенденциозна. Работил съм като журналист и знам, че основно правило е да се потърси и мнението на другата страна, което в случая не е така. Следователно чист ПР от страна на Дневник.

 4. 4 Профил на Авакум Захов
  *****
  Неутрално

  Всички свързани с лекарствения бизнес са абсолютни гадове! Продават ни лекарства с надценки от по 300 % и държавта ги подкрепя! Във всички нормални държави управлявани от нормални хора държавата фиксира и контролира цените на лекарствата.

 5. 5 Профил на икономиста
  *****
  Неутрално

  Аптекарите на гаражни аптеки ги е страх от конкуренция и правят всичко възможно да ограничат конкуренцията от страна на всички,които им пречат да печелят с безобразно високи надценки.

 6. 6 Профил на Сеирджия
  *****
  Весело

  Дори и всеки ден въпросната асоциация да си плаща за реклама на Лили Войнова и Капитал, тази организация ще си остане нищо повече от сбирщина от 5-6 човека с по няколко аптеки, чийто интереси са засегнати. Тази хора не са представители нито на фармацевтите нито на бизнеса в България. През „техните” аптеки бяха препрани едни пари, като им беше обещано, че след това веригите ще си останат за тях, но поради везането ни в ЕС се оказа, че това е невъзможно, защото е недопустимо търгашеството със здравето на хората. Очевидно е, че сега се чувстват прецакани и изоставени от своите покровители от сенчестите структури и се опитват да измислят наяква самодейност, за да могат да извлекат за последно полза от незаконните инвестиции, благодарение на които бяха създадени.

 7. 7 Профил на икономиста
  *****
  Неутрално

  Търгашество е 50% надценка от гаражна аптека.

 8. 8 Профил на аа
  *****
  Неутрално

  Защо всички инакомислещи са "сбирщина" ,"мутри","сенчеста икономика" ,а всички които поддържат мнението на БФС са "професионалисти","оректни данъкоплатци" и т.н.?
  Защо всички ,които искат да отворят аптека и не са фармацевти са "месари","шофьори";,
  "мутри" и т.н.?

 9. 9 Профил на аа
  *****
  Неутрално

  Защо "професионалист" да е аптекаря ,който е отворил някакво подобие на аптека в гараж,и я е обзавел с старите си домашни мебели/виждал съм щанд в аптека направен от стара мивка ,на който отвора за мивката е покрит с картон/.Защо професионалист да е аптекаря в чиято аптека няма нищо?Защо професионалист да е този ,чиято аптека е най мръсният търговски обект /извинете здравно заведение/ в квартала?Защо професионалист да е този който не чете и не се усъвършенства?

 10. 10 Профил на Еко
  *****
  Неутрално

  Факт, бе аа!
  Те същите такива, „инициативни бизнесмени”, се опитват в момента да застроят и Сранджа. Дайте освен и на тях да им разрешим да си правят каквото си пожелаят, да не им трошим хатъра, защото в момента е удобно популярен либералния популизъм.

 11. 11 Профил на аа....
  *****
  Неутрално

  Отново същият подход да се сатанизира всеки ,който прави нещо и да се сравнява с нещо незаконно за да се формира определено мислене!

 12. 12 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Много е назад страната ни наистина, след като трябва да обясняваме, защо в аптеката, професионалист е фармацевтът. Ами, той е, аа!
  Това с гаражните аптеки също е удобно да се тиражира, но не е истина.
  Въпросният модел на разкриване на аптеки е характерен за много държави в Европа, както и твърди цени за крайния потребител. Това гарантира, че в аптеката най-близо стои професионалистът със своята отговорност-и финансова, и морална. Отделно, също от Европа идва моделът за наличие на законна и силна съсловна организация, която поставя редица изисквания към своите членове, освен че е защитник на професионалните им интереси.
  На този, който е "хвърлил" в пространството надценка на гражна аптека-50 %, ще кажа, че или не е наясно, или манипулира обществеността. За най-скъпите лекарствени продукти по Здравна каса, аптеката получава заплащане- 0,83 лв., БЕЗ НИКАКВА НАДЦЕНКА на самите лекарства. Това е истината, т.к. аз съм фармацевт и години наред работя по този начин.

 13. 13 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  до *лекар* - като съдя по отношението на т.н.*широки народни маси* към лекарите и техните предписания,май лекарите са излишни.Всеки по-опитен аптекар ще направи ПО-ОБСТОЕН разговор с болния и ще реши какво му е нужно,а няма да го притупа набързо и прати да си ходи;
  - ако си дигнете задните части и се поразходите из Европата,ще ви стане ясно какво и къде се продава като лекарство.Например в Скандинавия - Швеция,Норвегия,Финландиь има АБСОЛЮТНА забрана за продажба на лекарства извън аптеката.Може би те не са бизнесмени,какво ли?
  Във всеки форум на тази тема ще има радетели на *свободния бизнес с лекарствата*,но точно те са тези,които държат да имат познат аптекар,ако може *най-компетентния*,че да не стане някаква обърквация с илачите им.....

 14. 14 Профил на коки
  *****
  Неутрално

  Един аптекар взима средно от 800 - 1000, до 3000 лева и това е самата истина.

 15. 15 Профил на Но нейм
  *****
  Неутрално

  Тази асоциация сигурно си няма име,защото не знаят тези собственици дали думата собственик да е вложена в името. Нормално е да се притесняват,защото след максимум 9 месеца няма вече да се собственици.Така казва закона. Май не могат да поставят и думата "аптека или аптеки", защото ако ги напуснат наетите фармацевти,които им носят лиценза, от здравното заведение-аптека ще остане само голо помещение.
  Доста трябва да си нагъл,за да се позоваваш на конституцията, а да забравиш,че си нарушавал и предишния закон за лекарствата. Но тогава не бяхме в ЕС и МЗ не го контролираше,разбира се срещу .....усмивка.

 16. 16 Профил на haralampi
  *****
  Неутрално

  За сведение на аа и икономиста, държавата е определила максимална надценка за аптеките. Освен това отварянето на аптека отнема поне 6 месеца точно поради строгите изисквания за съхранение и безопастност на лекарствата - не става в гараж. Аз също съм икономист, но не виждам причина западноевропейският модел (с кварталните аптеки) да не работи в България. Колкото до 800-1000 лева заплата - фармацевтите учат 5 години и имат висока отговорност. Не знам защо да не получават колкото един експерт на средно а и по-ниско ниво в банка.

 17. 17 Профил на Варненчо
  *****
  Неутрално

  До най-мрънкащата и плачеща гилдия.
  Докога все някой ще ви бъде виновен за неграмотното ви пазарно и икономическо поведение.Медиите и журналистите са поръчкови,законите ви криви,веригите и търг.на едро също,а като гилдия се самоизяждате полакомени за повече и повече.Погледнете реално на нещата най-голеият ви враг сте самите вие,а не някой друг.

 18. 18 Профил на Че
  *****
  Неутрално

  Точно тъка приятели! Нека се съберем всички собственици на незаконни аптеки и да имплантираме революционната либерална идея в мозъците на пазарно неграмотните фармацевти! Нека установим със сила един НОВ монопол, с комсомолско дръзновение, под знамената на българския либерално-манипулативен модел! Който отхвърли импланта, нека бъде разстрелян на място! Нямаме време за идеологическа обработка, защото бюджета свършва! Venceremos!

 19. 19 Профил на аа
  *****
  Неутрално

  "ГРАЖДАНИН" ,КОЙТО ВСЪЩНОСТ Е ФАРМАЦЕВТ ЗНАЕ СИГУРНО ЗА ОТСТЪПКИТЕ ,КОИТО ПОЛУЧАВА ИЗВЪН НАДЦЕНКАТА СИ?ТОЧНО С ТЯХ ОБЩО МАРЖЪТ МУ МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ 50%.КОЛКОТО ДО ПРОФЕСИОНАЛИЗМА В ГАРАЖ ЩЕ ГО ПОСЪВЕТВАМ ДА ОТИДЕ В ТЕЗИ ДЪРЖАВИ ,ЗА КОИТО СПОМЕНА ЗА ДА ВИДИ ,ЧЕ ГАРАЖИТЕ СЕ ИЗПОЛБЗВАТ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ.ЛЕКАРСТВАТ ПО ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА НАИСТИНА НЯМАТ НАДЦЕНКА НО ТЕ СА МАЛКА ЧАСТ ОТ ОБОРОТА.
  "ТВЪРДИТЕ" ЦЕНИ МНОГО "ТВЪРДО" ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ ФАРМАЦЕВТА ,ЗАЩОТО ЛИПСВА ЦЕНОВА КОНКУРЕНЦИЯ.

 20. 20 Профил на икономиста
  *****
  Неутрално

  За тези фармацевти ,които очевидно не са запознати със собствените си проблеми ще кажа,че собдтвеността на аптеките не е еврорегулационна.Точно поради това в различните европейски страни този въпрос е решен по различен начин.Не злобейте а четете повече и то не само списание "фармацевт".

 21. 21 Профил на видинлията
  *****
  Неутрално

  Май този съюз-бфс е съюз на аутсайдери,които групово се пазят от всякаква конкуренция.Погледнете аптеката на председателя им-малко по-голяма е от моята баня.
  Нали този "професионалист" трябва да работи по закон в аптеката си,защото това е от "жизнено" значение за пациентите му,как тогава стои непрекъснато в София и работи в офиса на БФС.Май изискването на закона не се отнася до него или пък не е чак толкова важно собственикът да стои непрекъснато в аптеката?

 22. 22 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Благодаря, че ми препоръчвате разходка из Европа, нямам против, аа! Ходил съм в държава с точно такъв модел на откриване на аптека-Германия. За да стигнат до този вид регулация, едва ли преди това не са мислили сериозно. Има и не толкова големи аптеки и в Европа.
  Не, общия марж в аптеките не е 50%-гарантирам. А каква част от оборота на една аптека са скъпоструващи лекарства като инсулини, антиепилептични средства, няма значение. Въпросът е принципен и не е характерен за нормалните държави. Не може една аптека да бъде превърната в диспечерски пункт на едри вносители и производители.
  Има много поръчкови статии, това е истина.

 23. 23 Профил на баш икономиста
  *****
  Неутрално

  Спират поръчките за пране и политическият чадър за веригите и се оказва, че собствениците са голи!
  Уважаеми заинтересовани за своята собственост другари, престанете да пишете глупости по форумите! Четат ви и вашите наемни фармацевти и рано или късно им достига до мозъка какво е вашето мнение за тях. Виждат, че голяма част от времето ви е заета с това, да измисляте начини как да ги унижавате и рано или късно просто ви напускат. По-добре пийте една студена вода и разпродавайте докато е време! Далаверата с продажбата на цели вериги умря и дерегулация в ЕС в скоро време не се очаква.

 24. 24 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Поздравления на Баш икономист за точната преценка.
  Никак не са верни разсъжденията на видинлията.
  1. По закона за съсловната организация, всеки един фармацевт следва да е член на БФС. Освен, ако не желае да практикува.
  Да казвате, че цяло едно съсловие са аутсайдери, няма разумен човек, който ще Ви обърне внимание.
  2. Ако се направи верен и ясен анализ на лекарствения сектор, всеки непредубеден човек ще разбере, че проблемите не идват от дребните и средни собственици на аптеки.
  Следва извода, че или видинлия нищо не разбира, но взима отношение, или по някаква друга причина / наличие на интереси / се изказва по този грозен начин.

 25. 25 Профил на аа
  *****
  Неутрално

  Башикономиста не е никъкъв икономист ,защото разсъждава като наемен фармацевт,със силно леви убеждения.Башикономисте,знай ,че независимо кой е собственика наемен труд ще има винаги.

 26. 26 Профил на икономиста
  *****
  Неутрално

  БЕГЛА СПРАВКА ЗА ВЕРИГИТЕ АПТЕКИ В САЩ
  A&P
  Acme
  Albertson's
  Anchor Pharmacy
  Arbor
  Arrow
  Aurora
  B
  B & B
  Baker's
  Bartell
  Basha's United
  Bel Air
  Big A
  Big B
  Big Bear
  Bigg's
  Bi-Lo
  Bi-Mart
  BJ's
  Bloom
  Brooks
  Brookshire
  Bruno's
  Buehler
  Buy Rite
  C
  Caremark
  Carle Rx Express
  Carr's Quality Centers
  City Market
  Cost Cutters
  Costco
  Cub
  CVS
  D
  D&W
  Dahl's
  Dane
  Dean
  Delchamps
  Dierbergs
  Dillons
  Discount Drug Mart
  Doc's Drugs
  Dominick's
  Douglas Maxi
  Drug Barn
  Drug Emporium
  Drug Fair
  Drug Mart
  Drug Town
  Drug Warehouse
  Drugs For Less
  Duane Reade
  E
  Eagle
  Easter Foods
  Eckerd
  Econofoods
  Edwards
  F
  Fagen
  Family Drug
  Family Fare
  Family Pharmacy
  Familymeds
  Farm Fresh
  Farmer Jack
  Fay's
  Fedco
  Festival
  Food 4 Less
  Food City
  Food Emporium
  Food Lion
  Food Saver
  Food Town
  Food World
  Foodmax
  Fox Drug
  Fred Meyer
  Fred's
  Fruth
  Fry's
  G
  Genovese
  Genuardi's
  Gerbes
  Giant
  Giant Eagle
  Grand Union
  H
  H E B
  Haggen
  Hannaford
  Happy Harry's
  Harco
  Harris Teeter
  Harvest Foods
  Harvey's
  Hen House
  Hilander
  Hi-School
  Hook Drugs
  Horizon
  Horton & Converse
  Hy-Vee
  I
  Ingles
  J
  Joel N Jerrys
  K
  K & B
  Kash n' Karry
  Keltsch
  Kerr Drug
  Kessel
  Keystone
  King Soopers
  King's
  Kinney
  Klingensmith's
  Kmart
  Knight Drug
  Kopp
  Kroger
  L
  Lewis
  Lifechek
  Long's
  Louis Morgan
  Lucky
  M
  Marc's
  Marsh
  Martin's
  Medic Discount Drug
  Medicap
  Medicine Chest
  Medicine Shoppe
  Medistat
  Med-X
  Meijer
  Metro
  Morton
  N
  Navarro
  Neighbor Care
  O
  Osco
  P
  P & C
  Pak n' Save
  Pamida
  Pathmark
  Pavilions
  Payless
  Peoples
  Perry
  Pharmacare
  Pharmacy Plus
  Pharmhouse
  PharMor
  Piggly Wiggly
  Price Chopper
  Pricewise
  Publix
  Q
  Quality Market
  Quick Chek
  R
  Raley's
  Ralph's
  Randall's
  Recept
  Red Cross
  Revco
  Rite Aid
  S
  Safeway
  Sam's
  Sav-A-Center
  Savco
  Save Mart
  SavMor
  Sav-On
  Schnuck
  Scolari's
  Sentry
  Shaw's
  Shop N Save
  Shopko
  Shoppers
  Shoprite
  Smith's
  Snyder Drug
  Southern Family Markets
  Star
  Stop & Shop
  Super 1
  Super D
  Super Foodmart
  Super Fresh
  Super G
  Super Rx
  Super X
  Supersaver
  T
  Target
  The Pharm
  Thrift
  Thriftway
  Thrifty
  Thrifty White
  Tom Thumb
  Tops
  Treasury
  U
  Ukrop's
  USA Drug
  V
  Vons
  W
  Waldbaum's
  Walgreens
  Wal-Mart
  Wegman's
  Weis
  White
  Winn Dixie
  X
  XPect Discounts

 27. 27 Профил на master
  *****
  Неутрално

  В крайна сметка,регулацията или дерегулацията ще я извърши Европа.България е само функция.В сайта на Celesio няма радост по въпроса,твърдят,че дискусиите продължават.В крайна сметка дискусиите са свободни,решенията ги вземат други.

 28. 28 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Г-н или г-жа Икономист,
  Не се разбира точно какво желаете да покажете със списъка вериги в САЩ. Читателите добре разбират колко далеч е България от тази развита и демократична държава. Тя е различна от нашата страна, която е затънала в бандитизъм и то на високо ниво. Най-малко проблем са аптеките. Има прогласуван наскоро закон, след като искате сравнение със САЩ-спазвайте го.
  АА уверявам Ви, че вече този род определения, които употребявате, не могат вече да заблудят кой знае колко хора.
  Аз Ви уверявам, че ако няма нечисти източници на финансиране на определени вериги, те ще изпаднат в пълна несъстоятелност.
  А най-доброто за пациента е дори и малката квартална аптека с квалифициран и надежден екип.

 29. 29 Профил на икономиста
  *****
  Неутрално

  "Гражданино",ами напрегнете мисълта си малко повече,може пък да се сетите.

 30. 30 Профил на аа
  *****
  Неутрално

  Моля,обяснете на невежата,защо съседната аптека в квартала не ми издават касова бележка,нали само веригите са с "нечисти" доходи?

 31. 31 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Драги аа, на първо място изпратих съобщение, че коментарът Ви съдържа обидни и неуместни квалификации. Отделно общите Ви приказки, за някакъв частен случай /който може и да не е истина/ относно касови бележки. Това нищо не доказва от тезите Ви.
  А аз продължавам да твърдя, че скъпоструващите и животоспасяващи лек. продукти стигат до населението чрез неясни, корупционни схеми. Аптеките са принудени да играят ролята на диспечерски пунктове, които отпускат тези лекарства за такса от НЗОК- 0,83 лв. По какъв начин, на каква цена/ завишена или не / тези продукти се плащат на доставчиците директно.Такъв начин в Европа е непознат, лично сме питали лектори и реакцията им е винаги една-хващане за главата.
  Когато, г-н или г-жа Икономист ми докаже, че такива схеми има в САЩ, ще приема и всякакви други примери от тази държава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK