Странджа все пак остава природен парк

Депутатите приеха на второ четене заповедите за обявяване на защитени територии да не подлежат на обжалване по съдебен път

Странджа все пак остава природен парк

© Юлия ЛазароваЗаповедите, постановленията и другите административни актове за обявяване на защитени територии до 30 юни 2007 г. няма да подлежат на обжалване по съдебен път. Това прие на второ четене днес парламентът, предаде БТА.


Според гласуваните промени в Закона за защитените територии образуваните и неприключили съдебни производства срещу изброените актове ще се прекратяват. С поправките се решава кризисната ситуация с природния парк "Странджа", чийто статут на защитена зона бе отменен от Върховния административен съд заради пропуски в министерска заповед от 1995 година, напомня Дарик радио.


Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев обяви, че поправката в закона се налага, тъй като не съществува процедура за преобявяване на защитени територии.
"Няма как да създадем машина на времето и да се върнем назад в годините, за да поправим малките неточности в документите за обявени защитени територии", обясни Георгиев.


Според него, с приетите днес текстове се удовлетворяват исканията на природозащитниците.


Мнозинството отхвърли предложението на ДСБ, екоминистърът да се задължи в шестмесечен срок със заповед да привежда в съответствие със закона административните актове, свързани с промяна в площите и границите на защитени територии.


Не се прие и искането за връщането на статута на Камчийски пясъци като защитена територия.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lulata
  *****
  Неутрално

  А какво става с "Кам4ийски Пясаци " ?

 2. 2 Профил на Lulata
  *****
  Неутрално

  "Не се прие и искането за връщането на статута на Камчийски пясъци като защитена територия."
  .. там големи лайна са ги забъркали!

 3. 3 Профил на elmohicano
  *****
  Неутрално

  малко съм скептичен към подобно решение на проблема. без да съм юрист ми се струва, че обявяването на административни актове за необжалваеми противоречи на логиката на цялата ни правна система и лесно може да бъде атакувано в Конституционния съд. Въпрос на стратегическа преценка от страна на Краш и адвокатите им е дали ще извлекат повече ползи или загуби от евентуални действия в тази посока.

  Истинският въпрос обаче е толкова ли е неспособен българският парламент да защити обществения интерес по един адекватен начин??? Ситуацията в тази държава е истински абсурдна ако кауза, по която обществото е рядко единно, може да бъде защитена само с извънредни законови актове, едва ли не с пределните усилия на една камара държавни институции!

 4. 4 Профил на прах в очите на хората
  *****
  Неутрално

  Заради големия шум го направиха , не от морал. А за "Камчийски пясъци" - това е бъдещата грандиозна делавера в държавата.Местата в резервата -бивш, са изкупени само от лъв нагоре.И статута му смениха, на есен започват строежите.Номера със Странджа стана с една ръка дадоха с двете си взеха.Тъжно, много тъжно и жалко.Пробойните са много, на едно място запушваш, на три се отваря.

 5. 5 Профил на Lulata
  *****
  Неутрално

  до #4

  "Местата в резервата -бивш, са изкупени само от лъв нагоре." .. КАжи имена, дай документи и изто4ници

 6. 6 Профил на КАКВИ МЕРКИ е предвидил законодателят по отношение на изградените в нарушение на съответната заповед обекти
  *****
  Любопитно

  "...образуваните и неприключили съдебни производства срещу изброените актове ще се прекратяват" e СУПЕР, само дето конкретният случай с ПП "Странджа" май не е най-подходящият - там съдебното производство на практика приключи с обявяването на заповедта за нищожна...

  Но дори и да бъркам - остава въпросът, КАКВИ МЕРКИ е предвидил законодателят по отношение на изградените в нарушение на съответната заповед обекти, един от които стана и конкретният повод за приемането на тези поправки? И в частния случай - какво ще се случи с вече изградените обекти от "вилното селище" на "Краш" в ПП "Странджа"? Ще бъде ли същото разрушено? Или ще бъде "узаконено" (ако заповедта за ПП остава в слиа), довършено и пуснато в екплоатация?

 7. 7 Профил на Цвета
  *****
  Неутрално

  Само дето процедурата по нищожност не е по обжалване на административен акт, а съм друга. Освен това е спорно дали със закона, бил той и регулиращ самата процедура по нищожност, може да се регулира същата. И освен това, ако министрите не спазват закона, ако ВАС - също, и инвеститорите се канят да застроят планините, а на част от гражданите им пука, какво правим? Продължаваме напред за спазване на закона, за запазване на природата и интересите на общността. Тези хора трябва да разберат, че не може повече да ни се подиграват и играят с нас на мишка и котка, исканията ни са ясни.
  Довечера пак има акция - 19 часа - НДК, 20 часа - Ал. Невски и така ....
  Успех!

 8. 8 Профил на Onemis
  *****
  Неутрално

  На практика в една демократична държава такъв закон би бил абсолютно излишен, но България просто не е такава. Наистина е жалко, че това е единственият възможен начин да бъдат опазени защитените теритроии в България. Да не говорим колко е жалко въобще да се стига до такива прецеденти. А за Камчийски пясъци просто нямам думи. Най-интересното е, че Рийс Интернешънъл - фирмата, която заведе дело за нищожност на заповедта за обявяване на Защитената местност сега търси съдействие от природозащитните НПО-та, за да спре конкуренцията, която заплашва бързо да обгради отвсякъде техния комплекс!!! Не е ли абсурдно!

 9. 9 Профил на inspirido
  *****
  Разстроено

  Ако някой е побързал да се зарадва, че Странджа остава природен парк, трябва да знае, че в момента половин България гори и навярно голяма част от пожарите са умишлени...! Щото то нали в България "Природа" и "Екология" са мръсни думи...
  Ето защо протестите не само, че не трябва да спират, ами тепърва да започват.
  Но трябва да е ясно и че само с протести няма да стане...

 10. 10 Профил на Ivanov
  *****
  Неутрално

  За Камчия е ясно зашо няма да стане както със Странджа. Нали нашите приятели руснаците(Лужков) ще продължават да инвестират там. Ето оня ден даже и кмета се похвали че Путин ще го посещава след известно време. Може да му хареса и на него и той да направи някоя инвестицийка там. Кой знае?

 11. 11 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  къде бяха лидерите на еко движенията когато комунистите застрояваха курортите
  едни учеха в странство после работеха за чужденци и га останаха без работа решиха да са еко активисти щото са некъдърни и им трябва масовка за да направят политическа комунистическа кариера

 12. 12 Профил на Еколог екстремист
  *****
  Неутрално

  Вижте наглия кмет на Царево какви ги разправя: http://e-vestnik.bg/1706

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на DO NOMER 11
  *****
  Гневно

  Отворко, да точно така, когато комунистите застрояваха, повечето хора които учеха в чужбина, и им увря мозъка в главите, за разлика от повечето безмозъчни глупаци, които си мислят че получават образование в БГ, мислят си , че живеят някакъв живот в БГ и така нататък.100% съм сигурен, че когато по-голямата част от хората излезнат навън поне за 3 години и се приберат в България може и да потръгнат нещата. И не съм съгласен с мнението, че хората получили образование в чужбина нямат реализация, а напротив.....Колко българи получили образованието си в корумпираните УНСС и СУ, успяха да се реализират в чужбина? И колко българи, завършили чужди университети се реализират по цял свят?????

 15. 15 Профил на у45шж
  *****
  Неутрално

  с това се решение така наречените парламентаристи потвърдиха, че са в час с далаверите за сметка на българската природа. и разбира се -със сметките на далавераджиите,които ги правят.
  въобще не ме бърка дали старите заповеди няма да подлежат на съдебно обжалване,защото имам пред очите си нагледния пример:
  Витоша е национален парк,следователно там има забрана за строителство- помня докъде стигаха къщите на симеоново,драгалевци и бояна преди 30 години,и колко нагоре в планината стигнаха до днешни дни.........
  това се престъпници.
  И поклон пред гибелта на Камчийски пясъци!

 16. 16 Профил на Lulata
  *****
  Неутрално

  до #15

  "И поклон пред гибелта на Камчийски пясъци! " ..... Оооо, Бако! О6те не сме ги дали !

 17. 17 Профил на op
  *****
  Неутрално

  "И поклон пред гибелта на Камчийски пясъци! " ..... Оооо, Бако! О6те не сме ги дали !

  Точно така още не сме ги дали!!! Протестите няма да спрат докато не бъдат изпълнени всички искания на гражданите!!!

 18. 18 Профил на бачо киро
  *****
  Разстроено

  погледнете публичното признание за закононарупение и многократното му потвърждаване - цитирам:
  \"...Мнозинството отхвърли предложението на ДСБ, екоминистърът _да_се_задължи_ в шестмесечен срок _със_заповед_да_привежда_в_съответствие_със_закона_ административните актове, свързани с промяна в площите и границите на защитени територии...\"
  парламентът отрича собственото си върховенство над министерските заповеди - това е днес, и така е от шестдесет и три години насам.
  за всички недоволни ето адрес за жалби: [email protected]

 19. 19 Профил на itny ougwbzs
  *****
  Весело

  ylogtsvp srbta tgnswojb rcljakhg fekrwtu bigxocz nsizmal

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK