Хасково – между голямата икономика и туризма

Статуята на св. Богородица, която е записана в рекордите на "Гинес", е символ на Хасково. Общината има планове да я включи в бъдещите туристически обиколки на областта.

© Анелия Николаева

Статуята на св. Богородица, която е записана в рекордите на "Гинес", е символ на Хасково. Общината има планове да я включи в бъдещите туристически обиколки на областта.Средиземноморски климат, бели къщи, чисти улици, зелени паркове с басейни - така описана гледката наподобява повече на някое крайморско градче в Гърция. Става дума за Хасково - само на четири часа път от София и на три от Черно море. Първото впечатление, което оставя градът на Св. Богородица, както обичат да го наричат жителите му, е за чистота и ред.


Има и още едно предимство - няма проблем с паркирането. Можете да си оставите колата на паркингите над реката, пресичаща града. Срещу 50 стотинки на час няма да се притеснявате от паяк. За такситата пък са определени специални стоянки, срещу което те плащат по 20 лв. на месец. Сумата от 130 хил. лв., която се събира всеки месец, се използва за ремонта на улиците в града. В Хасково не се виждат сергии или маси от кафенета, които да пречат на пешеходците, защото тротоарното право се следи много строго.


Невъзможно е също в пешеходната зона да бъдеш "случайно" блъснат от колата на местния бабаит, тъй като там автомобили влизат само след 22 ч., и то за да заредят магазините. Заведенията стриктно спазват забраната на общинския съвет да се вдига шум. Не се виждат препълнени кофи за смет - те са сложени в изрисувани клетки, за да не дразнят окото.
За жителите и бизнесмените от града тази обстановка е нещо нормално от години. Дали ще говорите с директор на малка шивашка фирма, с представител на едрия бизнес или с някого в местната власт, няма да забележите съществени различия във вижданията им как трябва да се развива градът. Мненията съвпадат - той трябва да се превърне в туристически център, а около него да бъде изградена зона, където да дойдат големи предприятия.


Както и другаде, и тук основната пречка пред развитието е липсата на млади и подготвени кадри. "За последните няколко години около 10 хил. души от община Харманли са отишли на работа в Гърция и други страни. Това са способни, млади хора, които не се квалифицират да работят в даден бранш, а просто ги няма на пазара на труда", обяснява Янчо Янев, председател на Хасковската търговско-промишлена палата.


В най-голяма степен този проблем се усеща в шивашкия бранш, който е сред водещите в областта. Повече от 700 шивашки фирми има в Хасково. Заради липсата на кадри обаче в сектора има нелоялна конкуренция и кражба на работници. Президентът на компанията "ЕР-БИ-НЕС" Ерол Мурад казва, че е трудно да наемеш хора и да ги обучаваш, след като не си сигурен дали те ще се задържат във фирмата. В същото време някои предприятия крадели работници и като работели нелегално. Един от начините за справяне с този проблем е да се променят учебните програми в местната професионална гимназия, така че да са насочени към развитието на шивашкия бранш. От компанията са готови и на съвместен проект за обучение.


Такъв предлага и Христо Досев, президент на "Свила" АД - предприятие за производство на сурова коприна, копринени платове и облекла. Той иска съдействие от държавата, за да реализират програма за алтернативна заетост на населението в по-бедните краища с производството на коприна. "Трябва ни земя, около 50 декара, от която да направим най-големия разсадник за черници, за да могат хората да си гледат децата, а не да ходят в Гърция или другаде", посочва Досев. Според Ерол Мурад община Хасково може да се намеси като посредник между чужди възложители и местните фирми, така че да подпомогне местния бизнес.


Докато стъпването на голямата икономика тук в голяма степен зависи от работната ръка, то пред превръщането на Хасково в туристически център изглежда няма пречки. Достатъчно е да се споменат Старосел, Татул и Перперикон.


---------------------


Икономически профил:

Климатът в община Хасково позволява развитието на зеленчукопроизводството и овощарството, а оттам и на хранително-вкусовата промишленост. Сред големите в отрасъла са консервната фабрика на "Дерони" и производителят на бирата "Астика". Регионът се специализира в производството на машини за хранително-вкусовата и млекопреработващата промишленост. Основните представители в този сектор са "Донидо машин индъстри", ПИМ и "Родина". Традиционно в района се отглежда тютюн, има условия за създаването на лозови масиви и развитие на винопроизводството.


Характерно за Хасково е и производството на отоплителни и битови уреди, където най-голямата компания е "Ерато холдинг". На територията на общината работят и ЗММ "Хасково" АД, която произвежда дървообработващи машини, и "Химмаш" за производство на стоманени съоръжения за тежката промишленост. От леката промишленост най-сериозно е представено шивашкото и трикотажното производство. В сектора работят множество малки компании. Регионът разполага с голям потенциал за развитие на туризма, но сравнително малка част от него е използвана.


Според доклад на "Индъстри уоч" за цената на труда за първото тримесечие на тази година Хасково се нарежда на трето място след София и Варна по най-високи заплати за средните позиции.


--------------------------


"Неохим" АД -Димитровград
Неохим" АД е наследник на Химическия комбинат в гр. Димитровград, съществуващ от 1951 г. Предметът на дейност е производство и търговия на минерални торове, неорганични и органични химически продукти. Дружеството е единствен производител в България на редица химически съединения, включително формалин, карбамид-формалдехидни смоли, натриев нитрат и нитрит, амониев бикарбонат, втечнен серен двуокис, райски газ, полиетиленов окис, стъклонапълнени термопласти и др.


Персоналът на компанията е близо 1500 души. С най-голям дял в капитала на компанията има "Евроферт" с 49.17%, следван от "Кариферт интернешънъл" с 16.07%, "Агрофер интернешънъл" със 7.68% и други. Свободно търгуемият обем акции (free float) на дружеството е 15.88%.


На българския пазар продуктите на "Неохим" се разпространяват от търговското дружество "Евро Ферт" АД. "Неохим" поддържа търговски взаимоотношения с партньори от Англия, Франция, Италия, Саудитска арабия, Йордания, Сирия, Гърция, Турция, Македония, Полша, Югославия, Румъния и др. Близо 60% от обема на приходите се формират от износ.


"Донидо" ООД


Компанията е основана през 1990 г. "Донидо" е най-големия производител на линии и компоненти за млечната индустрия в България. В компанията работят близо 240 специалисти. "Донидо" разполага със завод в Хасково, където се проектират и произвежда тмашини за транспортирание на мляко, приемане, измерване, филтриране и охлаждане, пастьоризиране, производство на сирена, производство на сметана, масло, извара, прясно и кисело мляко. "Донидо" реализиира продукцията си в България, Русия, Украйна, Беларус, Литва, Сирия, Албания, Македония, , Мароко, Мозамбик, Турция, Германия, Алжир и др.


ПИМ ООД


"ПИМ" се занимава с проектиране, производство и монтаж на съоръжения за хранително-вкусовата промишленост. "ПИМ" разработва и произвежда широка гама от оборудване за следните индустрии- месопреработване, хлебопроизводството, винарство, млекопреработване. Около 20% от продукцията се реализира на вътрешния пазар, а 80% на външния.


"Родина Хасково"


Съъздадена през 1947 г."Родина АД Хасково" е един от водещите български производители в областта на оборудване за хранително-вкусовата промишленост. Компанията проектира и произвежда машини за винопроизводството (ферментатори, резервоари, съдове със специално предназначение), месапреработването (комплекс за варене и пушене на колбаси, пароварилни кабини, машини за смилане на месо, , машини за смесване, машини за мелене на подправки, и др.)
В "Родина" работят 186 служителя. Компанията е реализирала доста проекти в страната и във Франция, Италия и Русия.


"Ерато холдинг"


"Ерато" Холдинг се занимава с производство, търговия, лизинг на продукцията си и транспорт. В състава на холдинговото дружество работят 14 дъщерни компании, в които холдингът е мажоритарен собственик.
"Ерато" разработва и произвежда бойлери, радиатори, разширителни съдове, горелки, помпи, тръбни системи, изолации, котли арматура, регулация, измерване, колена. Компанията работи с технологични поточни линии, вносни машини, както и такива собствина разработка. Основната реализация на продукцията на холдинга е на вътрешния пазар. В момента компанията разполага с над 65 инженерингови компании за дистрибуция в цялата страна.


Със закупуването на контролния пакет акции от "ЗММ Хасково"АД през 1998 г., "ЕРАТО ХОЛГИНГ"АД разшири спектъра на производството и към дървообработващите. Сериозни са инвестициите на "Ерато" и в производството на биомаса. Компанията разполага със собствена пелетна линия за производство на биогоривото, която възлиза на един милион лева.


"Ерато" е с присъствие и автомобилния сектор. Компанията е представител на "Ланча", "Фиат" и "Алфа Ромео" за Хасково и региона. Дружеството се управлява от съвет на директорите с председател инж. Георги Музафиров


"ДЕРОНИ ООД""Дерони" ООД е основана през 1991 г. и се занимава с производство и търговия артикули от хранително-вкусовата промишленост. "Дерони" използва напълно автоматизирана производствена линия за изработване на всеки от продуктите си. Работи с български и вносни машини. "Дерони" изнася много от своята продукция, макар че към настоящия момент се фокусира върху местния пазар. Основни пазари в чужбина са Русия, Германия, Хърватска, Чехия, Гърция, Англия, САЩ и Израел. Във фирмата работят 150 служителя. Компанията има фабрика в Хасково и Стара Загора. Компанията разполага и с предприятие за производство на свежи зеленчуци. През 2001 г. компанията е сред първите в България, които получават сертификат за качество по стандарта ISO 9001:2000.


"Елмаз текс" ПК


"Елмаз текс" се занимава с производство на спортно и ежедневно облекло, обувки и маратонки, внос на платове, хастари, конци. Компанията реализира продукцията си в България, Румъния, Германия, Турция, Гърция, Русия , Украйна. Компанията е позната напазара с търговската марка Diamond, която е основана през 1990 г. "Елмаз текс" е развила собствена търговска мрежа и голям брой дистрибутори на територията на страната и в повечето европейски държави като Германия, Италия, Испания, Русия, Румъния, Сърбия, Украйна, Турция и Гърция.


"Химмаш" АД


"Химмаш" е производител на апарати и съоръжения от стомана за химическата, нефтопреработвателната, биотехнологичната, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, за енергетиката, металургията и строителството. "Химмаш" разполага с цялостно оборудване за коване, заваряване и контрол на готовите изделия. Използват се преси за производство на метални дъна до 4 тона, хидравлична преса за производство на елипсовидни дъна с капацитет от 200 до 4 000 тона. "Химмаш" реализира продукцията си 80% на вътрешния пазар – за "Лукойл", "Химко", "Девня" и др. химически заводи и 20 % на външния за Македония и Германия.


"Булмаш инжинеринг" ООД


"Булмаш Инженеринг" се занимава с хлебопроизводство, както и проектира, и произвежда машини за хлебопроизводството. Компанията разполага с мелници с капацитет от 600 кг до 2.5 тона зърно на час, фуражни кухни от 1 до 5 тона на час; линия за хляб в два варианта - напълно автоматизирана поточна линия и подови пещи за малки обекти с ръчен труд; машиностроително оборудване. Дружеството реализира продукцията си на вътрешния пазар и на външния - в Украйна и Русия.


"Беттран" АД


"Беттран" АД е правоприемник на поделение "Механизация и автотранспорт" при държавна фирма "Марса" - Хасково. "Беттран" - Хасково поема съответната част от пасивите и активите , както и другите права и задължения на фирма "Марса" - Хасково. През 1992 г. държавна компания "Беттран" е преобразувана в търговско дружество. През 1999 г. дружеството е приватизирано и към настоящия момент е със 100 % частен капитал. "Беттран" е акционерно дружество с едностепенна система на управление. Дружеството се управлява от Общо събрание на акционерите, Съвет на директорите в състав от трима души и се представлява от Изпълнителен директор. В "Беттран" работят над 70 служители. Със строителни материали, произведени от "Беттран" и специализирана механизация на дружеството са построени едни от най- големите и значителни обекти в Хасковска област - Техномаркет "Европа", Зеленчукова борса "Марица, Търговски комплекс "Век 21", Хипермаркет "Кауфланд", бензино- станции на OMV, Еко-Елда, "Шел" и други. "Беттран" АД извършва пълна гама от механизирани дейности, свързани със строителството - изкопни работи; услуги с подемни кранове; пробивно-взривни работи; производство, транспортиране и изливане на бетон; производство и доставка на варови разтвори и циментови замазки, всички видове трошенокаменни фракции за производство на строителни разтвори и за пътно строителство; добив и доставка на речен пясък.


"Мидланд Интерспед" ООД


"Мидланд Интерспед" ООД е една от големите спедиторски компании в България. Компанията предлага набор от услуги в следните направления- международен транспорт и спедиция, собствени транспортни средства, групажни пратки и комбинирани превози, обработка на транзитни товари, претоварване и реекспорт, предоставяне на гаранции при транзит и реекспорт, складова дейност в собствен терминал под митнически контрол – тип А, митническо агентиране. "Мидланд Интерспед" е част от холдинга "Грийн Холдинг", който оперира още в няколко направления - замразени тестени изделия - производство и дистрибуция,зърнени продукти – търговия; производство и търговия с брашно, недвижими имоти – инвестиционна дейност и посредничество при сделки, строително инвестиране и софтуер.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да живее Хасково!
  Да живее Хасково!
  Рейтинг:

  Да живее Хасково! (и Димитровград)!

 2. 2 Профил на А.
  А.
  Рейтинг:

  Наскоро имах гости от чужбина, които останаха силно впечатлени от чистотата и подредеността на центъра. :) Градът има специфична атмосфера, която не може да се опише - трябва да се усети на место.

  Елате да пием по една бира на главната! :)))

 3. 3 Профил на столичанин
  столичанин
  Рейтинг:

  Именно тротоарното право е много болезнен проблем за София. В София тротоарното право се разбира като право на всекиго да си държи по тротоарите каквото си иска - от кола до камион, включително коли на трупчета и без номера. Но все по-често виждам и бусове, ремаркета и цели камиони до 7 тона. Плочките са нашарени с гьолове масло. На най-тесните места, с най много човекопоток, като например спирките на "Орлов мост",през 1 метър са опънати сергии и набучени гигантски билбордове, които никой не знае на кого са. Хасково е югоизток, но истинските стожери на ориенталщината (мръсотия + теснотия + скудоумие) са софиянци. И децата им ще израснат същите ориенталобалканци, каквито са татковците и майките.

 4. 4 Профил на ogi
  ogi
  Рейтинг: Неутрално

  За първи път отидох в Хасково миналата година и много ме впечатли колко е подреден центъра. Честно да си кажа не очаквах. След като всички пари текат към София и там все реват, че нямало пари за ремонт на улиците, за поддържане на парковете и пускат по 1 фонтан на 10 години (той па вземе че убие човек). Как в Хасково са намерили пари да си оправят инфраструктурата?! Защо София е най-мизерната дупка в България?

 5. 5 Профил на Мариян
  Мариян
  Рейтинг:

  Браво на Хасково.

  Една малка забележка: Старосел е малко далечко.

 6. 6 Профил на Пишман софиянец
  Пишман софиянец
  Рейтинг:

  В момента градовете като Хасково в България не са много. Действително добре поддържана централна градска част, нови или отремонтирани сгради, прилично съчетание между старо и ново строителство. Но истината е в атмосферата на града - ведри и спокойни хора. Та каквито и да било сравнения между клоаката София и този град биха били са най-малкото странни. За атмосферата също -казал го е Вапцаров "Ти целия скован от злоба си" и т.н.т

 7. 7 Профил на заинтересован за бъдещето си в града
  заинтересован за бъдещето си в града
  Рейтинг:

  В местни избори - 2007 година на балотаж отиват Евтимия Карачолова и досегашният заместник-кмет ВЕСЕЛИН КАМАШИКОВ. Разумните хора трябва да заложат на придобития опит и професионализъм на зрелия човек, специалист и хуманист Камашиков.
  Граждани, заложете на отговорния заместник кмет,за да продължи започнатото!!!

 8. 8 Профил на Хасково
  Хасково
  Рейтинг:

  И да е жив и здрав кмета Г.Иванов благодарение на който се случи тази промяна!!!Пожелавам на всеки български град по един такъв кмет и тогава съм убеден в светлото бъдеще на България!!!!Поздрави!!!!

 9. 9 Профил на gog
  gog
  Рейтинг: Любопитно

  bravo dobre se spravq sas rabotata si..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK