Кабинетът ще озаптява цените чрез внос на зърно

България ще започне внос на зърно за държавния резерв, за да овладее цените. Това реши във вторник Държавно-обществената консултативна комисия за наблюдение и анализ на цените, която ръководи премиерът Сергей Станишев.


За целта министърът на икономиката Петър Димитров ще внесе предложение за внос на зърно "на приемливи цени и в необходимите количества, включително и от страни извън ЕС", съобщи пресслужбата на правителството. Недостигът на царевица ще бъде преодолян чрез внос от Унгария и Украйна. При необходимост правителството ще вземе мерки и окуражаване вноса на фуражи, какти и мерки за нуждите на хранителната индустрия с цел нормализиране на цените, пише в съобщението.


Според комисията основна причина за поскъпването на стоките освен климатичните аномалии е и нарастването на потреблението в резултат на повишените доходи на населението от началото на годината. Другите причини били повечето туристи, както и спекулата.
Започва спешна проверка на търговци и производители за картелни споразумения за цените. Министър Петър Димитров ще възложи проверка от Комисията за защита на потребителите за коректното обявяване на цените на стоките в търговските обекти, включително за единица продукт и разфасовки.


Количеството хлебна пшеница в страната е достатъчно за осигуряване хранителния баланс на страната, за фураж и семена. Това показвали актуалните данни за добива, представени от заместник-министъра на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова


Близо 40 процента от добивите обаче се съхранявали в рискови складове и има опасност да влошат качеството си, което ще доведе до загуба за фермерите. През тази година са произведени 2.2 милиона тона пшеница, а остатъкът от миналата година е 150 хиляди тона.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lady
  *****
  Неутрално

  повишените доходи на населението!!това като го прочета и не знам какво ми става.заплатата ми не е мръднала,не съм повишила консумацията си,но опеределено оставям все повече пари в магазините за еднакво количество стоки почти през седмица.ето,това е повишението,господа министри.

 2. 2 Профил на мамка му
  *****
  Неутрално

  "Според комисията основна причина за поскъпването на стоките освен климатичните аномалии е и нарастването на потреблението в резултат на повишените доходи на населението от началото на годината." Абе тия подиграват ли ни се или са идиоти?

 3. 3 Профил на тези от правителството
  *****
  Неутрално

  изглежда имат предвид собствените си доходи и се самообявяват за население. И моята заплата не се е променила от времето на правешкия дерибей. А по всичко личи търговците една-две седмици започнаха си пресмятат цените в евро, но ги обръщат в левове. И още нещо е чудно: как ли чрез внос на зърно ще намалят цените на зарзавата - домати, зеле, зелен боб и т.н.т. От този министър на икономиката само лакърдии ще слушаме.

 4. 4 Профил на смехотворко
  *****
  Неутрално

  румънците купували много хляб и си хранели добитъка.Вервате ли?

 5. 5 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  От кой пленум на ЦК на БКП е тази статия ,не ми се рови в интернет за да разбера точно.Същите празни думи и голословия,ги чуваме доста отдавна,както и за статистиките ,че сме имали доверие на това "правителство"-какват дезинформация имаше и по времето на чернобилската криза и т.н.И последният глупак в държавата ни знае ,че от както беше създадено това "правителство" бедствията и стихиите, които сполетяха държавата ни са толкова много,че единственото нещо което се очаква от тях е да си подадат оставките и колкото по -скоро толкова по добре, не затова, че сме член на ЕС,както се опитват някои да ни внушат,а защото сме член на ЕС.Не бързам.

 6. 6 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  И 97-ма "спекулата" им пречеше . После ще им пречат валутните търговци. Пак натам вървим

 7. 7 Профил на Обедняваме бързо
  *****
  Неутрално

  Като не могат да осигурят "продоволствието" се вдигат цените, следват "плоският", който ще усетим четвъртит, после акцизите, следва данък наследство. тока , отоплението и т.н. и в това време подготвят новото стригане. Хазната иска парите ни и министрите мъдруват как да ни доят повече, а не как да управляват ефикасно и печелившо тази държава с грижа и за по- бедните от тях. Повишена покупателна способност на населението, комисия по спекулата- изтъркани клишета от Тошово време, който поне имаше по- кадърни и по-отговорни министри. Хората сега плащат много повече и обедняват ежедневно.

 8. 8 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  има пазарна икономика.на часника кой ще е този който ще кажи какво на колко да продава.Друг е въпроа.На каква цена идва стоката от складовете внос и тн.А проверки и глоби за дребните.

 9. 9 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  има пазарна икономика.на часника кой ще е този който ще кажи какво на колко да продава.Друг е въпроа.На каква цена идва стоката от складовете внос и тн.А проверки и глоби за дребните.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на От Упор
  *****
  Разстроено

  В началото на годината се скъсаха да изнасят, независимо от прогнозите.. а сега ще внасят.
  Е те това е далавера! Добре че не ям хляб! Ама и месото поскъпна мамка му.

 12. 12 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Ха-ха-ха! Съобщение на Прессекретариата на ЦК на БКП за Пленума на Политбюро на ЦК на БКП във връзка с повишените доходи на населението и нЕкои временни трудности. Всичко е ОК, хората богатеят, зърно има достатъчно, но министърът на икономиката П. Димитров (защо той, а не Кабил?) ще предложи внос на зърно. Навярно за да се отговори все по-пълно на нарастналите нужди и доходи на трудещите се.

 13. 13 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Аман от тези гьонсурати в правителството. "България ще започне внос на зърно за държавния резерв, за да овладее цените." Кои цени ще овладеете бе тъпанари нещастни? Зърното от тази година едвам ще стигне за хляб. За фураж няма хич. Те щели да пълнят резерва, за да свалят цените. Истината е друга. Резервът е празен и трябва да се напълни на всяка цена, защото дойде ли и дефицит на хляб при тези безбожни вече цени това правителство и тройната коалиция ще се отекат в канализацията.
  Тази схема с изпразването и пълненето на резерва със зърно от самия резерв е добре позната и отработена. За съжаление на българите толкова им харесва да ги работят социалистите без вазелин и на сухо, че си ги избират на всеки десет години като първи мазохисти.
  Зърното от резерва, на което уж му изтичаше срока ставаше и за фураж през това лято и за хля да края на годината. Това ще се докаже като го внесат обратно и ни го продадат.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на аслан гоце
  *****
  Неутрално

  Преди няколко години имеше един пръч Чичибаба, та с негова полощ и под модрия взор на Жан се разигра същия номер. резервът - празен, внос (уж) от странство, а то същото зърно от резерва, само че на много по-високи цени. Просто ни клатят както си искат гнусните завършили в москва икономика на соца, а сега преподаватели по "мениджмънт" като тоя чук Димитров.
  Пфу!

 17. 17 Профил на ААА
  *****
  Неутрално

  В ИСПАНИЯ 1КГ ПИЛЕ СТРУВА 1 ЕВРО, У НАС Е 8ЛВ КГ.ЗАПЛАТАТА МИ Е НА СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ. ИСКАМ ДА СЪМ НЕГЪР В ЩАТА АЛАБАМА.

 18. 18 Профил на Bulgaria
  *****
  Неутрално

  а защо ще внасят за резерва? а къде резерва??? то няма смисъл от коментар... просто е начин за печалба от внос - "обръчи" и т.н. защото един кораб със зърно ще даде печалби на под-изпълнители като брокери, корабни агенти, пристанищна администрация и инфраструктура, спедитори, складове за временно съхранение, дистрибутори и т.н. и защо? защото същите пари са платени и при износа, тоест "обръчите" печелят двойно и ние плащаме двойно... това е затворен кръг. да Ви е честито новото-старо правителство - представителите на каскетите, работническо-селска власт!!!

 19. 19 Профил на lady
  *****
  Неутрално

  тази сутрин министърът на икономиката каза,че всичко си е наред,спокойно и зърно ще се внася,за да се обнови (?) резерва.журналистът се засили да го пита дали не е защото е недостатъчно,но го прекъсна и каза,че това си е нормална процедура по обновяване. баси и дебилите

 20. 20 Профил на Идея
  *****
  Неутрално

  Това добре. Всичко в името на народа. Ами тогава защо не вземе правителството да финансира жилища в София, че да не се вдигат цените и едно младо семейство да живее на поне 100 квадрата човешки, а не на 60 (като битници).

 21. 21 Профил на xxxx
  *****
  Неутрално

  внос за резерва, ама то си е резерв , а за преработка зърно от къде.И драги журналисти искам да ви кажа че внос на царевица няма да има даже и да има от царевица става малай а не хляб , така че или ще купуваме хляб на 2 лева или ще ядем дядовия

 22. 22 Профил на читател
  *****
  Гневно

  И от къде ще е този внос като цените на зърното са по-високи на Запад.А Русия и Украйна не си изнасят суровините като нас,а ги преработват и изнасят готова продукция.Време е да се разбере ,че износът на суровина = на износа на работна ръка.Така,че правителството вместо да говорят глупости нека не допускат корабите натоварени със зърно да отплават в незнайни посоки.

 23. 23 Профил на ТATO
  *****
  Неутрално

  ТАКА Е КАТО СИ ИМАМЕ СОЦ. ПРЕЗИДЕНТ, СОЦ ПРАВИТЕЛСТВО И СОЦ....

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 25. 25 Профил на озаптатор
  *****
  Неутрално

  Ще озапти на мутрите дедовия.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK