Скъпите храни през юли може да повишат инфлацията

Според експерти тя ще достигне 6.7% за месеца

Инфлацията за юли вероятно ще се повиши значително заради сушата и нарасналите цени на горивата, които са оскъпили хранителните стоки и транспортните услуги, прогнозира "Блумбърг". Според експертите, цитирани от информационната агенция, може да се очаква тя да достигне 6.7% на годишна база за юли при 5.6% за юни. Потребителските цени се очаква да се повишат с 0.5% за юли, след като се понижиха с 0.4% през предходния месец. Очаква се днес Националният статистически институт да публикува официалните данни.


Горещото и сухо време през последните два месеца е увредило реколтата, което в комбинация с високите цени на горивата ще затрудни значително България в стремежа й да задържи ниско нивото на инфлацията. Високата й стойност е единственият критерий, по който България не отговаря на изискванията за влизане във валутния механизъм ЕРМ (система, която определя валутната стабилност на страната, преди тя да се присъедини към Еврозоната). Според предврителните прогнози България ще успее да се присъедини към ЕРМ още през тази година и да приеме еврото след 2010 г., след като мине двугодишният изчаквателен период.


"За разлика от предишни години това лято цените на храните продължават да се покачват. Поскъпването на горивата повиши и транспортните и административните разходи, коментира Георги Ганев, програмен дирекотр на Центъра за либерални стратегии, пред агенция "Блумбърг".
Цените на храните, които съставляват 35% от потребителската кошница според данините на НСИ, намаляха с 0.6% през май и с още 1.3% през юни. Друго сериозно перо в домакинствата - транспортните разходи с тежест 17%, се повишиха с 2.2% за май и с 0.4% през юни. През юни най-голямо поскъпване отчетоха растителните масла (с 13.2%), плодовете (с 5%), пилешкото (с 4%). Акохолът и тютюневите изделия добавиха 0.4% над онези 0.2% през май.


Според специалистите инфлацията за цялата година ще се повиши и ще надхвърли прогнозите на правителството, след като започне да се отчита и ефектът от по-високите цени на енергията. Прогнозите на "Уникредит груп" от 5 юли са за годишна инфлация от 5.1% за 2007 г., като поскъпването на горивата, природния газ и енергията ще продължат да "работят" в тази посока и през второто шестмесечие.


В началото на май Международният валутен фонд прогнозира 4.5% инфлация, Европейската комисия - 4.2%, а българското правителство - 4.4%.


Забавящ ефект върху показателя може да окаже по-слабият ръст на заплатите, като НСИ дори отчете спад в средното възнаграждение в редица браншове през юни. По-ниски заплати са получили работещите в добивната промишленост, хотелите и ресторантите, металургията. Средно в частния сектор има леко повишение от 374 лв. на 377 лв.


С КОЛКО СА СКОЧИЛИ ЦЕНИТЕ НА ЕДРО САМО ЗА СЕДМИЦА


Млечните изделия и зеленчуците са поскъпнали миналата седмица, съобщиха на БТА експерти от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. До крайния потребител на дребно цените се увеличават с по още няколко процента.


Цената на кашкавал "Витоша" на едро е скочила със 7.8 на сто до 8 лв. за килограм,отбелязват експертите.


Кравето сирене е вдигнало цената си с 9.8 на сто до 4.84 лв. за кг.


С 0.19 лв. до 2.22 лв. е скочила цената на олиото в бутилка по един литър.


Брашно тип "500" е поскъпнало с четири стотинки за килограм до 0.81 лв./кг.


Яйцата са поскъпнали за същия период на едро с две стотинки - до 0,18 лв. за брой, но в магазините на дребно вече вървят по 22 стотинки.


Захарта се търгува без промяна - по 1.53 лв. за килограм.


Пиле замразено поскъпва за периода със 7 процента (0.26 лв.) до 3.97 лв./кг.


Шпековият салам поевтинява с 27 стотинки до 7.29 лв./кг. Малотрайните колбаси се търгуват по 3.84 , с 18 стотинки по-евтино от преди седмица.


С 16 процента до 1.45 лв. за килограм са поскъпнали на едро ябълките. Цената на картофите е скочила с 22.4 процента до 0.71 лв. за килограм на едро.


Доматите поевтиняват с 14.6 процента до 1.35 лв./кг., но краставиците поскъпват с 18.7 на сто до 1.78 лв. за килограм.


Зеленият пипер скача със 17.4 на сто до 1.28 лв. за килограм, а зелето с 12.4 на сто до 1.00 лев за килограм.


Дините поевтиняват с 21.6 на сто до 0.29 лв. за килограм.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на StHubanov
  *****
  Неутрално

  Статията би била верна , ако знака за процент се интерпретира като лева за килограм или съответно лева за литър . Интересна аритметика се използува от НСИ. Лощо е , че е далече от действителността .

 2. 2 Профил на Хаха
  *****
  Неутрално

  Хаха - ако инфлацията до края на годината я изкарат 6-7 % на годишна база, на всички вече ще им стане ясно доколко са верни "методиките" на Националната Стъкмистика (а.к.а. НСИ).

 3. 3 Профил на Македонски
  *****
  Неутрално

  Колкото и парадоксално да звучи - човек не живее само с кашкавал и брашно. Постоянно ни заобикалят и други битови и битийни харчове, без които някак не може да мине денят ни. Например цената на цветята е "подобрена", цената на телефонните услуги също - някак между другото уж ни предлагат екстри и спестяващи програми, а се оказва, че плащаме повече от миналия месец. И не е само това - за кандидатстудентските изпити тази година се плащаше с 30 и 40 % повече от миналата година и то навсякъде. Преди месец си купих вентилатор, който зимата биха ми продали за 28 лв, но сега беше 39 лв. И все така - без край

 4. 4 Профил на Европеец
  *****
  Неутрално

  А защо криете от хората, че цените вече са по-високи от европейските? Направете една справка да видите, че в България е по-скъпо да се живее от доста други страни в еврозоната!

 5. 5 Профил на сирене
  *****
  Неутрално

  елате в Свищов да видите обикновено бяло саламурено сирене за 6 лв. килограма (3 Евро). Колко % инфлация има, ако преди месец беше около 3 лв.?

 6. 6 Профил на neve
  *****
  Неутрално

  преди седмица купх сирене за 5.60/кг,като дни перди това беше по-евтино.от вчера е 6 лв/кг,пакетираното 7.всяка седмица цените се променят и то не към по-ниски.как отчитат това ежеседмично покачване?!и не спират да ни обясняват как инфлацията си е в нормални граници и всичко е наред

 7. 7 Профил на Приемането ни в Европейския съюз
  *****
  Неутрално

  Приемането ни в Европейския съюз е някакво тотално недоразумение и не може да заблуди никого.
  Политиката и бизнеса по български, означава главно безкрайни схеми и далавери!
  Сплотени от далаверите групи измамници - депутати, политици, бизнесмени и банкери са обсебили властта с единствена цел крадене на пари по всякакъв начин. Изборите са фарс, театър които прережда измамниците в различни конфигурации, но целите им остават същите. Корумпирани и неработещи държавни служби, скъпи, но некачествени стоки, скъпи и некачествени услуги, хаос, всеобхватна корупция и всепозволеност. Липса на всякакви правила, изнудване, кражби и измами на гражданите от страна на всевъзможни локални и интернационални-офшорни псевдо инвеститори и какви ли не хитреци и измамници. Мафията се е срастнала с държавата и политиците и върши каквото си поиска. Българинът, примирил се с участта си на безправно животно престава да бъде човек и умира, погубен от собственото си волско търпение и пасивна олигофрения.
  Жалко за прекрасната ни страна!

 8. 8 Профил на ВАСИЛ
  *****
  Неутрално

  ТЕЗИ ЕКСПЕРТИ СА МНОГО ДОБРИ МАНИПУЛАТОРИ ПО ИЗЧИСЛЯВАНЕТО НА ИНФЛАЦИЯТА,И СА ДОБРЕ ПЛАТЕНИ ПРОСТЕТУТКИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ.ЗАДАВА СЕ ЛУКАНОВА И ЖАН ВИДЕНОВА ЗИМА.ИЗБОРИ И САМО ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА ДА НЯМА СТАНИ ШЕВА ЗИМА.

 9. 9 Профил на Мислете преди да купувате
  *****
  Неутрално

  Институции, фирми и отделни индивиди, които се облагодетелстват от нещастието на хората се наричат МАРОДЕРИ. Има такова понятие, но не се сещаме за него, дори и когато ни заобикаля ежедневно.
  Братя, не купувайте млечни продукти, не само са скъпи, но са и вредни за здравето, а вентилаторите купувайте през зимата.

 10. 10 Профил на работата ясна
  *****
  Неутрално

  колата се обърна др. станишков. ко шъ праим.

 11. 11 Профил на Дякона Левский
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на Няма
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на mi6
  *****
  Неутрално

  Хайде стига са ни лъгали как в другите страни било по-скъпо.Зависи в КОИ други страни!И
  управляващите да не забравят 4е времето на бай Тошо отдавна отмина.Т.е. едва ли има някои който да не е е ходил ве4е в тези(все някои)други държави.А на народа-купувай народе,4е ще се свърши...

 14. 14 Профил на Глупака
  *****
  Неутрално

  Едно време имаше един лаф:"три понятия не могат съвместно да съществуват-умен, честен и комунист".Т.е., ако си умен и честен-не може да си комунист, ако си честен и комунист-значи не си умен, а ако си умен и комунист-значи не си честен. Е те такива ни ебават вече 63 години, като последните. Затова сме на това положение. Единствената надежда е да стане още по-лошо и да се скапят сами, както великия и непобедим СССР.

 15. 15 Профил на Глупака
  *****
  Неутрално

  Едно време имаше един лаф:"три понятия не могат съвместно да съществуват-умен, честен и комунист".Т.е., ако си умен и честен-не може да си комунист, ако си честен и комунист-значи не си умен, а ако си умен и комунист-значи не си честен. Е те такива ни ебават вече 63 години, като последните. Затова сме на това положение. Единствената надежда е да стане още по-лошо и да се скапят сами, както великия и непобедим СССР.

 16. 16 Профил на магазинер
  *****
  Неутрално

  Що само ревете по форуми и магазини.Че направете нещо де?!

 17. 17 Профил на до магазинер
  *****
  Неутрално

  ти какво ще предложиш?или може би теб не те интересува?

 18. 18 Профил на смок
  *****
  Неутрално

  У нас няма зряло гражданско общество.Върху тази земна повърхност пълзят почти милиони влечуги които са без сетива,и се ориентират само по вибрации.Какво искаш тогава?

 19. 19 Профил на VB
  *****
  Неутрално
 20. 20 Профил на бостан
  *****
  Неутрално

  Да, дини ама колко са зрелите?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 22. 22 Профил на Осман Паша
  *****
  Неутрално

  Странни същества са българите!!Вместо да си седнат на трибуквениците и да работят и изкарат повече,плачат като изоставени невести!!!Ами цените леко по леко се хармонизират и изравняват с европейските!!Работете повече и по качествено ,за да получите европейски заплати!!!
  Комунизма свърши!!Пазара вилнее вън и той определя цените!!
  А ако доматите от 2 лева са ви скъпи,елате в Турция-тук са по 70 ст-перфетни,при това!!!

 23. 23 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Османчо, и вие не сте я втасали много. Някои от вас наистина бачкат много, но има и много, които са в по - миналия век! А иначе, за 500 години под вас и още 50 със СССР, на какво да се научим?

 24. 24 Профил на Стъкмистиката
  *****
  Неутрално

  Мяма страшно, инфлацията ще я удържат!
  Включва се с по-голямо тегло поевтиняването на пианата например и готово.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 26 Профил на ves
  *****
  Гневно

  Кой пак лъже за инфлацията, да си признае. От НСИ казаха по обяд по радиото, че инфлацията е 2,1%. Успокоиха ни, че това, което ние виждаме, не е така. Отчитат по-високи средни заплати, за да имат база да си вдигат своите, отчитат ниска инфлация, за да си мислим, че не сме толкова зле, колкото се чувстваме.
  Кяде са профсъюзите, които по времето на ОДС- правителството блокираха пътища. Тренчев го накичиха със "Стара планина" и с кандидатирането си за депутат за Бруксел успя да отклони малко гласове. Но затова пък, вече седем години, заедно с КНСБ приспаха останалите си членове.
  Заради НАТО И ЕС било това спане. А вече осми месец в ЕС с най-ниските заплати в цяла Европа и пак нищоправене. През 2001 година Румъния ни дишаше праха, а сега ни се подиграва. Седем пропуснати години.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 28. 28 Профил на Стъкмистиката до Осман Паша
  *****
  Неутрално

  Османе, това, че по принцип в България не се бачка не е вярно. Проблемът е не, че не се бачка, бачка се. Но не и ЕФЕКТИВНО. Има един показател наречен Производителност на труда. И докато дори най-простия овчар не почне да се замисля как да направи труда си по-производителен няма да има оправия. Затова и младото и кадърното бяга от България. Защото елементарните принципи са изкривени през партийна партизанщина, корупция и шуробаджанащина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK