Съдии: Удължихме строителната вакханалия по морето

Членовете на КС се скараха чрез особени мнения

Конституционният съд (КС) отклони искането на депутати от опозицията да отмени отлагането за 1 януари 2008 г. на влизането в сила на Закона за черноморското крайбрежие.


Това становище е взето от шестима от членовете на съда. След като почина проф. Мария Павлова, те са общо 11 души, но колегата им Владислав Славов е отсъствал при произнасянето. Така без необходимото минимално мнозинство от 7 гласа за вземане на решение конституционните съдии отхвърлиха искането и без да го обсъдят по същество. Депутатите твърдят, че е недопустимо Законът за черноморското крайбрежие да влезе в сила на 1 януари 2008 г., тъй като при първото му четене парламентът е решил това да стане веднага след обнародването му. При второто гласуване обаче срокът е бил отложен. Според депутатите това е съществена промяна, която не е направена според правилника на парламента.


Лазар Груев, Емилия Друмева, Евгени Танчев, Димитър Токушев, Пламен Киров и Красен Стойчев са застъпили становището, че няма как да се произнесат по закона, тъй като от питането на депутатите ставало ясно, че отлагането на влизането му в сила противоречи на правилника на парламента, а не на конституцията. Нарушаването на процедурни правила в правилника не е основание за обявяването на противокоституционност, заявяват шестимата.
Те отхвърлят доводите на депутатите, че с отлагането на закона се нарушават целите му да се опазят природните ресурси и да се предотврати замърсяването на крайбрежието. Съдът няма право да преценява доколко една разпоредба съответства на неговата цел, заявяват шестимата и подчертават, че макар законът да е възприеман като екологичен, съдържанието му не показва подобни амбиции.


Съдиите Румен Янков, Васил Гоцев, Людмил Нейков и Благовест Пунев обаче застават на коренно противоположна позиция. "Определението на съда да не се разгледа искането го направи съратник на разразилата се строителна вакханалия по Черноморието и до неговата деградация, която ще продължи до 1 януари 2008 г.", заявяват четиримата. Според тях от мнението на колегите им излиза, че КС не може да взема становище по нормативни актове, чиито цели противоречат на конституционни принципи. Спорният параграф от Закона за черноморското крайбрежие е христоматиен пример за това какво значение има времето за правото, заявяват съдиите.


"Непосредственото влизане в сила на този закон, с което щяха бъдат преустановени строителните безчинства по Черноморието, е дерогирано с едно гласуване. Последиците - с притворната промяна осъществилите се строежи непосредствено до морето, недопустимата височина на застрояването, неспазването на защитени зони до 1 януари 2008 г. няма да могат да бъдат оспорвани, а определени права ще станат придобити", заявява малцинството в КС.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Покажете досиетата на конституционните "съдии" дето не им пука за природата.
  *****
  Неутрално

  ...Така без необходимото минимално мнозинство от 7 гласа за вземане на решение конституционните съдии отхвърлиха искането и без да го обсъдят по същество...
  Тези "съдии" познават ли и съблюдават ли законите?

 2. 2 Профил на Българин от Своге
  *****
  Неутрално

  Лазар Груев, Емилия Друмева, Евгени Танчев, Димитър Токушев, Пламен Киров и Красен Стойчев - тези имена запомнете, те ще останат в историята на българското право и съдопроизводство като представители на "сенчестия бизнес" в българското правораздаване. Не че в другите сфери - парламент, правителство, областни управи, държавна администрация и общини няма такива, но все пак в конституционния съд - това си е нещо друго, нали!

 3. 3 Профил на Гоцевата чета
  *****
  Неутрално

  Всичките тия имена са от гравитиращата около СС Гоце юридическа мафийка - бивши съветници на СС Гоце, присъдружни на панайотките юристунгели и подобни красавци.
  Нищо не е случайно...

 4. 4 Профил на Аман от продажен булгарски гяур
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Йовчо
  *****
  Неутрално

  Танчев - син на някогашния председател на БЗНС Петър Танчев
  Друмева - съпруга на вечният Христо НДК Друмев
  Токушев - дългогодишен певец на партията

  Кастингът за КС май е бил нагласен

 6. 6 Профил на Фоти
  *****
  Неутрално

  ДАНО ДОЖИВЕЕМ ДЕНЯ КОГАТО ТЕЗИ "СЪДИИ" ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ ОТ СЛЕДВАЩИЯ НАРОДЕН СЪД ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА КОИТО СА СЪТВОРИЛИ С НАПЪЛНЕНИТЕ СИ ГУШКИ

 7. 7 Профил на Neroтома
  *****
  Неутрално

  Строете другари,бетонирайте, че още малко ще сме на власт за да ви закриляме...

 8. 8 Профил на горския
  *****
  Гневно

  Нашата конституция
  Чл. 151. (1) Конституционният съд постановява решенията си с мнозинство повече от половината от всички съдии.
  Всички съдии са 12 на брой, а това решение е взето от 6 човека/юристи.
  Това е, нещастна държава в която юристите си тълкуват законите както искат и са независими от обществото в чието име правораздават.

 9. 9 Профил на Боце
  *****
  Неутрално

  Ма другари - па слезте от клоньовете и се разходете на юг от Созопол, веднага след харманите... Ми то затова е такова решението. Чий ли са тези палати с басейни, паркинги и - много важно - отходна канализация в морето? Ами за да вземеш такива решения, колко ли си гушнал? Като онзи със случая Странджа...

 10. 10 Профил на ядосан
  *****
  Неутрално

  трябва пак да излезем на протест...повечето хора не са в софия в момента за съжаление. винаги ми е чудно какво точно си мислят тези сЪдии, докато взимат подобни решения. май са крайно оперирани от съвест и разум. а пък как 6 е равно на 7 /6=7/ хич и не разбрах. те следващи път могат да решат и че един глас е достатъчен 1=7. мъка...мъка

 11. 11 Профил на more
  *****
  Неутрално

  Управляващите не могат и не искат да си вършат работата! Така че братя ако не искат да си отидат доброволно на изборите, то след това да последваме ромите - да се обединим и да си вземем нашата родина! Докога ще търпим...

 12. 12 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Колкото и да е тъжно, конституционните съдии са прави - няма нарушение на конституцията, а на правилника на Народното събрание. Там е заровено кучето. Всичко е ясно за този закон. А какво следва от забавянето, се вижда най-добре на тези снимки - един комплекс е построен за 3 месеца. В нарушение на закона, който можеше да го спре - http://e-vestnik.bg/1391/

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на генен
  *****
  Неутрално

  щеше да е смешно, ако не беше тъжно...
  обявил съм тотален бойкот на дебелогъзи мутри и алчни селяци...
  почивка в турция/гърция на море, фантастично изкарване зимата в австрия,италия,швейцария...доволствие и красота. жалко е всичко това, защото ние имаме същите красиви места, но вече не съществуват !

 15. 15 Профил на АсБА
  *****
  Разстроено

  Щеше да е смешно, ако не беше тъжно! На нас освен закон "Чисти ръце" ще ни е нужен и закон "Чиста съвест". Ама кой да ги преме? Хора с мръсни съце и съвести ли? Оказа се, че не високите заплати са пречка за корупцията или нещо подобно като акт. Просто щом законът е врата у поле, поради что да минавам през него!

 16. 16 Профил на анна-мария
  *****
  Неутрално

  Зависи от кворума- колко са присъствалите на заседанието.Присъстват 10/от дванайсет/- значи заседанието има кворум да взима решения.От тия 10 - 6 са мнозинство, 4 - малцинство.
  Румен Янков, Васил Гоцев, Людмил Нейков, Благовест Пунев - имена на уважавани юристи - съдии от кариерата.Достойна позиция!
  Повечето от другите Лазар Груев, този Токушев и т.н. бяха задръстени преподаватели в юридическия факултет на СУ,/въпреки, че честно казано не си спомням на нещо наистина да са ме научили/. Както и Петканов/декан/, Герджиков, Панайотов Борис Велчев и много други, които направиха главоломни кариери благодарение ченгеджийско-комунистичесото си минало и произход.А всичко това стана благодарение на жълтата мъгла, с която ни обгази "величеството" и сформираното около него "юридическо лоби"....да...ето това са "строителите на съвременна българия"! - позор!

 17. 17 Профил на анна-мария
  *****
  Неутрално

  оп, грешка - разликата идва от смъртта на М. Павлова....- станали са с един съдия по-малко.И не е избран нов.

 18. 18 Профил на Вишински
  *****
  Неутрално

  Кой знае защо се сетих за Неделчо Беронов. И си спомних защо така и не успя да ми стане симпатичен.

  Все по-силно се затвърждава в мен мнението, че в България няма качествени юристи. Че, казани простичко, те не са достатъчно компетентни да се занимават с онова, за което претендират. Основания за тов ми дават два факта: досега не съм видял случай български юрист да бъде адекватен и равнопоставен с негов колега от истинските страни. Не съм и чул за такъв случай. Второ, качеството на тяхната работа е отчайващо: имаме неработещи текстове на закони, имаме нелепици, имаме непозаващи законовите разпоредби съдии, имаме прокурори - алкохолици... Имаме си всичко, освен едно: работеща система на правораздаване и правосъдие.

  Това не е само мое мнение. То се споделя и от ЕС например.

  Членовете на КС няма как да са различни. Те произхождат от тези среди и следователно имат всички изброени по-горе характеристики. Този КС се държи, сякаш е на Марс. Пълна самодостатъчност, пълно неуважение към нуждите на обществото, пълно нежелание да се занимават с каквото и да било. С особено умиление четох тяхно решение отпреди 2-3 години, където те с неприкрито нахалство бяха написали, че "КС не е длъжен да се произнася по същество към всяко искане за тълкувание...".

  Ето и днес. Нима не си дават сметка, че след тяхното "решение" в обществото светкавично ще се породи мнението, че КС е неразделна част от мафията и бандитизма у нас?

  Дават си. Но, това за тях е маловажно. Не ги интересува. Прекрасно знаят, че независимо от общественото мнение, техният приятен и необременен от работа живот ще продължи както досега.

  А какво общо има все пак с това Неделчо Беронов?

  Има. Беронов беше част от всичко това. Беше и председател на КС. Е, как веднъж не го чух да каже, че това не му харесва. Че го смущава. Че не му е приятно. Че, може и да няма сили да промени нещата и да наложи европейски начини на работа в КС, но поне може да се възмущава и да заявява, че счита нещата за недопустими.

  Не го каза. Не го и намекна дори.

  Е, затова не можа да ми стане симпатичен. Не можах да го отлича от останалите лазаргруевци.

 19. 19 Профил на Стилет
  *****
  Неутрално

  Има ли изобщо нужда от коституционен съд?Дейността му е обвита с непроницаема завеса.Никой журналист не е задал досега логичният въпрос:"Как преминава един работен ден на съдиите от КС?"От оскъдната информация в медиите разбираме,че КС за една година взема решения по 8до 10 казуса!? т.с по -малко от едно на месец!?Заплатата обаче се изплаща редовно,включително и за времето когато КС бездействува!?Да не говорим за привилегиите,които съдиите си гласуваха сами.Несменяемост,независимост от всички органи,Необжаваемост на техните решения и т.н.С една дума -над тях е само Господ!!Крайно време е някоя медия да направи "снимка на работния ден " на техни величия господа констуционни съдии за да лъсне пред обществото тяхното лентяйство и безхаберие към реялния живот на народа!Такава процедура се прави за всички останали длъжности от нормировчиците по труда и работната заплата.Защо за тези богопомазани да се прави изключение?

 20. 20 Профил на Бимбо
  *****
  Неутрално

  Другари, в България мутра (бизнесмен) от закон не отбира. Единствено би ви разбрал, ако му секнат доходите. Просто не ходете в техните хотели! Това е най-голямото наказание. Има близки евтини държави. Имаме още северно небетонирано Черноморие. И въобще не мога да разбера тъпканицата по морето там където няма паркинг, няма тротоар, а само мръсотия и дребни тарикати.

 21. 21 Профил на titka_np
  *****
  Неутрално

  анна-мария, съгласно конституцията решенията на КС са законни, ако са взети с гласовете на 50% + 1 от ПЪЛНИЯ му състав!

 22. 22 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен с #20. Тази година ходих на море и останах толкова "очарован" от южното ни Черноморие, че повече там няма да стъпя. Ако ще ходя догодина на море - или в Тюрция/Гърция, или в Иракли(въпреки че се съмнявам Иракли да оцелее до края на годината)

 23. 23 Профил на Антимафиот
  *****
  Неутрално

  Ето тка действа Мафията в БГ. Мафията не енещо абстрактно а политиците Гоце и сие подпомагани в грабенето на богатствата с помощта на съдите поствени от тях там. За да ги прикриват и да им осигурят ограбване под съдийски чадър. Евгени Танчев е син на Петър Танчев, дясната ръка на Т. Живков. Така ком. по наследство ще газят и издевателстват над народа ни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK