Полицията ще изземва автоматите на гардовете

МВР спира да издава разрешителни

Правителството се готви да забрани на охранителните фирми да използват автоматични оръжия при пазенето на особено застрашени обекти, научи "Дневник" от източници от МВР. Министрите ще разгледат промени в Закона за контрол на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.


С поправките ще се отмени текстът, упълномощаващ вътрешния министър да дава разрешение за използването на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба за охранителни дейности с висока степен на опасност за охранявания обект и бодигардовете. След приемането на промените и от Народното събрание охранителните фирми, получили такива разрешителни, ще имат срок един месец, за да ги върнат в МВР.


Аргументите за предлаганите промени са, че законодателството на Европейския съюз не разрешава в граждански структури да има автоматично оръжие. Редица неправителствени организации съветват на охранителните фирми да не се дава възможност да ползват такива оръжия. Подобна възможност в момента имат бодигардовете в Сърбия, Албания и Румъния.
Засега няма информация колко разрешителни ще трябва да бъдат върнати на вътрешния министър. По неофициална информация такъв документ има охранителната фирма на Министерството на отбраната МОБА. В интервю през 2006 г. зам.-управителят на дружеството Радослав Христов заявява, че гардове на компанията използват автомати "Калашников" за охрана.


Според специалисти от бранша промените не се правят, за да се удари МОБА, а най-вероятно друга компания е поискала да получи разрешително за автоматично оръжие. Това обаче е поставило МВР в затруднена ситуация, тъй като не може да се разреши на гардове да използват автомати в населено място, коментираха експертите. Според тях промените със сигурност ще затруднят и работата на военната фирма, тъй като тя обикновено охранява големи военни имоти, което не може да стане с газови пистолети.


Кампания за затягане на режима за дейността на охранителните фирми започна МВР от началото на годината. Вътрешното министерство първо провери личната охрана на "добре облечените бизнесмени", как се пазят ценни пратки и товари, както и обекти с особено значение за икономиката и сигурността на страната.
Полицаите гледаха как са попълнени документите, каква е организацията и как се изпълнява охранителната дейност във фирмите. Причината за инспекцията бяха случаи на небрежно отношение на част от търговците към действащата нормативна регламентация, довели до многобройни нарушения и до зачестяването на случаите на инциденти, мотивира се тогава МВР.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Тази новина ме уби! В България разните му гардове имали право на автоматично оръжие.
  При 60 х. души полиция и 40 х. души войска на 120 хиляди охранители!
  Сигурно е, че още много безумия на пишманполитиците ще лъснат след влизането в ЕС.
  А най-хубавото е, че ще се отмени текстът, упълномощаващ вътрешния министър да им дава разрешение за такова оръжие. Като го знаем министъра.....

 2. 2 Профил на Прасета в космоса
  *****
  Неутрално

  В САЩ - държавата където на всеки жител се падат по 2 пушки, автоматичното оръжие извън армията и полицията е забранено и наказуемо със затвор.

  Помните ли когато ония от клона давидов в САЩ умряха в една ферма? Ами ФБР погна техния пастор, щото притежавал автоматично оръжие. Над 50 федерални агенти щурмуваха фермата. Бяха отблъснати след употреба на същото автоматично оръжие. После федералните използваха танкове... и запалиха фермата.

  В САЩ майтап с федералните няма. Ако им изкараш автоматично оръжие - ония ще изкарат танкове. Ако изкараш РПГ-та - ония ще пратят щурмова авиация. Ако изкараш СТИНГЕР-и, тия ще те атакуват с крилати ракети. То затова има ред в тая държава. Никой не може да се ебава с тях.

 3. 3 Профил на Ловджия до Nik
  *****
  Неутрално

  И ние сме 100 000 хихихиххи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK