Леви харесаха Гергов за кмет на Пловдив

Членът на ръководството на партия "Българска социалдемокрация" Поли Карастоянова излезе вчера с призив към левите партии да подкрепят кандидатурата на пловдивския бизнесмен Георги Гергов за кмет на града.


"Пловдив е кауза, заради която си заслужава да се надскочат всякакви догми, заслужава да бъде пилотен проект на модерното мислене на лявото политическо семейство", заявява в писмо до медиите Карастоянова, която е изпълнителен директор на ръководения от Гергов Национален борд по туризъм, както и член на инициативния комитет "Съзидание", обединяващ творци, близки до президента Георги Първанов.


Тя съобщава, че в понеделник официално ще внесе предложението за подкрепа на бизнесмена за обсъждане в ръководството на партията си, чийто лидер е Александър Томов. По думите й голяма част от ръководството на формацията подкрепяла инициативата.
От "Българска социалдемокрация" щели да се обърнат към ръководството на БСП, на социалдемократически и центристки партии с предложение да се обединят зад номинацията на Гергов. Не сме го обсъждали, но не смятам, че е възможно, защото имаме кандидат - Захари Георгиев, и едва ли смяната на посоката в последния момент е подходяща, коментира членът на ръководството на социалистите Антон Кутев.


В писмото си, озаглавено "Левицата не може отново да загуби изборите в Пловдив", Поли Карастоянова посочва, че кандидатурата на Гергов за кмет идва "в точното време и на точното място, за да провокира истинския дебат в лявото пространство".


И вчера Гергов не даде еднозначен отговор дали възнамерява да се включи в надпреварата за кметския пост. На 28 август ще излязат данните от социологическите изследвания, които съм поръчал за себе си, и в зависимост от тях ще реша, каза той за "Дневник". Изпълнителният директор на Пловдивския панаир повтори, че ако сегашният кмет Иван Чомаков не се яви на изборите, той може да довърши "започнатото от досегашното ръководство на общината".


В СДС пък все още се надяват Чомаков да се бори за нов мандат. Според източници от "Раковски" 134 кметът отказал, но сините все още го увещавали с аргумента, че има всички шансове да спечели. Те разчитали на емоционалността на Чомаков за евентуален обрат в намеренията му и го изчакват да обяви в началото на септември решението си. Единствената обсъждана алтернатива е номинацията общинския лидер на СДС в Пловдив Николай Караиванов. Дневник


Кметът на Велико Търново Румен Рашев беше издигнат в неделя от комитет "Съзидание" за нов кметски мандат. Подкрепа за него вече заявиха от СДС

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK