Граждани ще осъществяват контрол над работата на ВАК

Институтът за развитие и иновации на образованието и науката (ИРИОН) инициира кампания за гражданска оценка и контрол върху работата на Висшата Атестационна Комисия (ВАК).


От неправителствената организация призоваха всеки, който има наблюдения върху дейността на комисията или иска да участва по някакъв начин да посети сайта на организацията www.pueron.org/pueron.


"Висшата атестационна комисия е една от най-атакуваните институции в България и за нея не се скъпят определения кое от кое по-нелицеприятни. Излишна, зловеща, рудиментарна са само малка част от тях. Няма съмнение, че една от причините за тези оценки е непрозрачността и безконтролността на тази институция", пишат инициаторите в писмо до медиите.
Според тях в Европейската харта на учените се предвижда възможност за мониторинг на институциите заети с наука и висше образование от външни и независими за системата неправителствени организации.В момента ВАК присъжда научните степени и звания. Те обаче са тясно обвързани със свободните длъжности за доценти и професори в университетите, поради което тече дебат за промяна в Закона за научните степени и звания. Целта е бавната процедура за присъждане на звания, която трае над половин година, да бъде заменена с по-гъвкава система за научно израстване, която да не отблъсква младите учени да се занимават с наука. Наскоро депутати се ангажираха до края на годината да бъде приет нов закон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK