БСП и НДСВ не одобряват кандидати на ДПС

Парламентът гласува в петък новия съдебен съвет

Предложенията на ДПС за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) се оказаха основният препъникамък при вчерашните преговори между управляващите за парламентарната квота в този орган. В петък изтича срокът, в който Народното събрание трябва да избере 11 представители и се очаква да гласува решение за попълване на състава на ВСС. През целия ден в четвъртък мнозинството обсъжда кандидатурите.


Най-малкият коалиционен партньор - ДПС, в последния момент изненадващо поиска не двама, а трима представители, колкото и НДСВ. Споровете обаче бяха предизвикани не от настояването за повече места, а заради фаворитите от движението - на апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов, на съдия Иван Димов и на председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов. Ядосани социалисти обясняваха, че нито Росен Димов, нито Иван Димов са приемливи за тях. Росен Димов вече опита да влезе във ВСС през квотата на прокурорите, но колегите му не го подкрепиха, тъй като не се ползва с добро име в тези среди, обясняваха социалисти. Иван Димов пък бил тясно свързан навремето с десницата. Срещу Росен Димов резерви изразиха и царистите. По-малко забележки партньорите на ДПС имали към Светлин Михайлов.


До късно в четвъртък от БСП пазиха в тайна своите номинации. Едва привечер те внесоха в деловодството на парламента предложенията си за избиране на Петър Стоянов - председател на военния съд във Варна, на двете адвокатки - Елена Стоянова и Марияна Дундова, на председателя на следствието в Благоевград Мая Кипринска и на Светла Данова от гражданската колегия на Софийския градски съд.
Един час в четвъртък групата на НДСВ обсъжда кого да избере за членове на ВСС, като част от депутатите се опитаха да се противопоставят на волята на лидера си Симеон Сакскобургготски и на избраните от него хора. Пет минути след началото на заседанието вчера по обед царят съобщил по телефона, че е решил в съвета да влязат председателят на жълтата парламентарна група Анелия Мингова, съдията от Софийския градски съд Костадинка Наумова и съдията от Военно-апелативния съд Стойко Стоев. В отговор на възражения на царисти, че не знаят нищо за Наумова, депутатите получили факс с нейната автобиография. Неофициални коментари гласяха, че с жеста към Наумова Сакскобургготски подпомагал съдебната регистрация на оспорваните решения от партийния конгрес през юни.


В четвъртък депутати поискали да се гласува поименно за всеки от кандидатите за ВСС. С приповдигнат тон обаче близки до новото партийно ръководство заявили, че вижданията на Симеон следва да се спазят, а не да се гласуват. След час спорове групата остави въпроса висящ, не взе решение и само добави към имената, посочени от лидера, и това на депутата Илко Димитров. По-малко от два часа по-късно лидерът на НДСВ ги информирал, че остава първоначалният вариант и не подкрепя Димитров. Все пак царисти се готвеха за нов отпор днес в пленарна зала.


В четвъртък до последно мнозинството преговаряше и дали опозицията да получи едно място, с което представителите на ДПС да са двама. В крайна сметка управляващите решиха да не дадат нито едно място на опозицията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK