Трудови инспекции влизат във фирми за хартия

От днес до 2 ноември Главната инспекция по труда (ГИТ) ще провери условията на труд във фирмите от целулозно-хартиената промишленост. Причината е увеличението на трудовите злополуки и травмите в отрасъла, регистрирани до средата на годината. Инспектори ще посетят 111 предприятия с над 6 хил. души персонал. Една пета от жалбите, получени в ГИТ срещу предприятия от химическата индустрия, са именно срещу фирми, произвеждащи целулоза, хартия или картон. Три четвърти от работещите в сектора са подложени на различни вредни въздействия, сочат данните на ГИТ.


Инспекторите ще проверяват как са обезопасени съдовете, работещи под налягане, какви са условията за безопасност при работа с натриева основа, солна и сярна киселина, кислород. По официални данни близо 40 на сто от нарушенията в отрасъла са свързани с неспазване на правилата за електробезопасност. Заради характера на работата има потенциалната опасност и от изгаряния при допир до нагрети метални части на машините.


Друга цел на инспекцията е да се провери и организационната готовност на фирмите да следят как се спазват изискванията за безопасност. По данни на ГИТ в над 60% от дружествата от целулозно-хартиената промишленост няма определени отговорници и комитети по условията на труд. За сравнение - делът на фирмите с такова нарушение в цялата икономика е едва 9 на сто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK