Ваклин Стойновски: Ще направя допитване за небостъргача преди да го строя

Ваклин Стойновски

Ваклин СтойновскиЛидерът на бизнес-партия "Бургас" и кандидат на коалицията "Ваклин Стойновски за Бургас" е строителен предприемач с намерения да построи първия небостръгач у нас. Концесионер е на градския плаж, чрез веригата си "Куул Плейс" управлява 13 заведения.


Как оценявате последиците от реализацията на проекта "Бургас-Александруполис" - икономически, екологични и за туризма? Какво ще предприемете, ако смятате, че петролопроводът ще има негативни последици за града?


- Проектът е необходим в икономически план и ще бъде осъществен. Екологическите последици от него обаче неминуемо ще повлияят на туризма. Трябва да бъде направено всичко възможно да се минимизират, ако не да се отстранят тези негативни ефекти. Има лесно решение - опасността от разливи ще се намали с 95 %, ако корабите не се разтоварват на буйове навътре в морето. Пристанище Росенец трябва да бъде разширено и там да се разтоварват корабите. Едно от нещата, които смятам да направя, е да проведа референдум по този въпрос, да направим и връзка със специалисти и заедно да представим въпроса пред правителството.
Как ще спрете незаконното строителство в града и ще ограничите презастрояването?


- Във всеки град това може да се реши с общ устройствен план, а не да се строи на парче с частични изменения. А незаконното строителство е нещо, което може да се спре и сега - достатъчно е да има решителен кмет, който да изпълнява процедурите и да си взаимодейства с РДНСК.Кои са най-належащите инфраструктурни проблеми на Бургас. Какви са вашите предложения за решаването им? - Задръстванията са следствие от това, че преди пет години е нямало визия, не са направени проекти, не е осигурено финансиране. Това, което ще направя в кратки срокове, е да разреша сегашните проблеми чрез ясна, бърза оперативна програма. Но по-важното е, че ще заложа визия за бъдещето на града.


Ако трябва да изброя проблемите, те са липсата на надлези, липсата на околовръстен път към Южното Черноморие през индустриалната зона, и крайните улици на града, които не са ремонтирани от години.


Как ще избегнете капана, в който попадна Варна - развитието й изпревари значително развитието на инфраструктурата на града?


- Бургас е в същия капан. Проблемът на Бургас е, че управниците му не мислят за развитието на града, а за това как да се осигурят пореден мандат. Човек трябва да работи така, че да остави основи и възможности на тези, които идват след него, да продължат развитието на града.


Как се отнасяте към идеите за строеж на жилищни и административни сгради на територията на Морската градина?


- В Бургас този проблем го няма. Морската градина е публична общинска собственост. В нея не може да се строи.


Как се развива идеята Ви за строеж на небостъргач в Морската градина?


- Проектът за небостъргач, който аз съм узаконил, е на парцел, който е извън териториалната площ на Морската градина. Той е отделен още от 1969 година. За да извадя този проект от предизборната надпревара, преди седмици заявих, че като бъдещ кмет първата ми работа ще бъде създаване на общинска комисия, заедно с журналисти, за пълна проверка: от закупуването до строителните книжа на небостъргача, а след това - провеждане на референдум, заплатен от фирмата-инвеститор. Само след положително отношение към проекта ще издам разрешителното за строеж.


Как ще разрешите сериозните проблеми на живеещите в кв. "Меден рудник" - лоша организация на градския транспорт, разбити улици, множество незаконни постойки, недостатъчния брой детски градини, училища и медицински центрове?


- Поел съм ангажимента да се построи детска градина за първи път след 12-годишен застой. В Бургас по време на моя мандат ще се построят четири детски градини, част от които в "Меден рудник".


Каква е стратегията ви за приватизация на общинската собственост? Как ще използвате средствата, спечелени от това?


- Всички средства, постъпващи в общината ще бъдат изразходвани доста по-прозрачно. Лично аз ще изисквам да се извършва независим одит всяка година, а не да се назначава одит само на предходния мандат. Разпореждането с общинската собственост от тук нататък ще става само на открити търгове. Отделно ще целя по-голяма част от проектите да минават през публично-частни партньорства, което води до по-добри приходи за общината. Общинските предприятия могат да бъдат добър източник на средства и без да се приватизират, ако се стимулират техните мениджъри.


В кои сектори приоритетно ще разработвате проекти за усвояване на средствата от еврофондовете? - В нашата община ще бъдат поканени специалисти, които да помогнат за разработването на общинските проекти.Какви конкретни идеи имате за развитие на туристическия бизнес в града?


- Туристическият бизнес е предимно частна инициатива. Общината може да създаде по-добри условия за развитие и рекламиране на региона.


Какво ще направите, за да се подобри и ускори административното обслужване на гражданите? - Общинският служител трябва да бъде наистина служител на гражданите на град Бургас. А не както сега - човек, който смята, че гражданите са му длъжни и трябва да влизат при него на пръсти.


Какво ще направите, за да задържите младите в града?


- Повече работни места за младите и детски градини за децата.


Какви конкретни мерки ще вземете, за да стимулирате малкия и среден бизнес? - Малкият и среден бизнес трябва да се грижи сам за себе си. Общината може да създаде условия за работа на едно гише, по-бързо администриране на услуги, бързи и точни отговори на запитвания и жалби, а оттам нататък - самата частна инициатива да може да действа.


От 2008 г. общините ще събират и патентния данък, освен такса смет и данък сгради. Как ще осигурите събирането на парите. Как ще изразходвате събраните средства?


- Трябва да има ясен отчет за какво се изразходват всички приходи в общинския бюджет. Важно перо в приходите е например един заем - това са средства, които могат да бъдат усвоени и инвестирани в разрастването на общината. Бургас е рекордьор в занемаряване на тази дейност. Смешно ми беше когато видях, че в отчета на кмета за последния мандат за 4 години са усвоени 8 млн. лева от общинската администрация. Аз като една частна фирма за последната година съм защитил проекти и съм усвоил 20 млн. лева.


Коя е първата конкретна задача, с която ще се заемете, ако спечелите кметския пост?


- Инфраструктурата на Бургас - това е първото, което трябва да се направи. За да започне нашият град да расте, да се отвори към крайните и нови квартали, а не да продължаваме да уплътняваме центъра на града и да превръщаме Бургас в бетонна джунгла.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Уф
  *****

  Стига с този небостъргач! Проглуши ни ушите

 2. 2 Профил на 2+2
  *****

  Висшата избирателна комисия в сряда взе решение да определи глоба от 50 лева за всички гласоподаватели, които не се възползват от правото си на глас на изборите!!!

 3. 3 Профил на Камелия Джанабетска
  *****

  Впечатляваща личност с непоколебимост, прагматизъм, компетентност и новаторски дух. Дай Боже на България повече такива бъдещи кметове!

  пп: Стойновски не трябва просто да се чете, той трябва да се изучава. Благодаря на "Дневник" за публикуваната информация.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на Небостъргач
  *****

  Ваклин хич не е вакло агънце,което е на всеки втори плакат с призив да го утвърдим за кмет.Защото той вече се вижда като такъв.И той, и всички останали(без Дим.Николов) ще използват властта,за да добият още по-голяма икономичека власт! Тази им цел прозира в 90 на сто от написаните им обещания и начин на поведение.

 6. 6 Профил на К.
  *****

  Нали всички много реваха, че не го искат небостъргача. Сега питат що няма небостъргач. Сега пък обществено допитване не искат.
  Ако Ваклин не стане кмет, няма кой да стане. Или искате още Йоан да е? Или пък бате Бойко? Щото Николов надали ще направи и една стъпка без благословията на Бащицата.

 7. 7 Профил на кам К.
  *****

  Страх те е да не намалее икономическата власт на К. ли - разбирай, Костадинов...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK