Иван Манчев: Незабавно трябва да се реши въпросът с депото за отпадъци

Иван Манчев: Незабавно трябва да се реши въпросът с депото за отпадъци

© Иван МанчевНоминираният от БСП кандидат- кмет на Велико Търново е началник Втора хирургия в областната болница.


Един от най-атрактивните терени в идеалния център на града е този на старото военно училище. Как смятате че трябва да се използва тази площ от 187 дка?


- Как трябва да се използва този терен е определено в проекта на арх. Никифоров. Той е утвърден с решение на общинския съвет от 2002 г. Групата на БСП единодушно се въздържа при одобряването на този проект със сериозни аргументи. На първо място не беше проведен архитектурен конкурс, каквато е практиката по цял свят за подобни територии. Проектът предвижда унищожаването на втория затревен футболен терен в града. Нашето разбиране е, че там няма място автогара и бензиностанция, нито трябва да има жилищно застрояване, както предвижда проектът. Ето защо ще подложа на истинско, а не бутафорно обществено обсъждане на съществуващия проект. Допуснати бяха много безобразия, удовлетворяващи предимно частни интереси, за да си позволим това да се случи и с поредната атрактивна територия във Велико Търново.
Каква е стратегията Ви за приватизация на общинската собственост? Как ще използвате средствата, спечелени от това?


- Общинска собственост? А нима остана такава след ударната разпродажба и "приятелските" заменки през последните години? По отношение на смесените дружества с общинско участие, считам за неотложно ликвидиране на общинския дял при възможно най-изгодни условия. Целта е да се преустанови източване активите на общината. Впрочем в последните години нито едно от тези дружества не е печелившо.


Как ще решите проблема с изграждането на регионалното депо за битови отпадъци?


- Решаването на този проблем се бави вече седма година. Общината пропуснахме сериозни възможности за външно финансиране. Сега всеки пропуснат ден ни отдалечава от реалния шанс да оползотворим европейски пари и ще понесем съответните санкции. Трябва съвместно с останалите общини и Министерството на околната среда да решим технологията за преработване на отпадъците и мястото за това. Смятам, че ситуацията е драматична.


Как предлагате да бъдат решени проблемите с автомобилния трафик, липсата на пешеходни зони и на местата за паркиране и презастрояването?


- Ще подходя радикално и с по-далечна перспектива. Презряла е необходимостта от транспортно-комуникационен план, отлаган повече от 20 години. Ще бъде преустановена зловредната практика на презастрояване, която също създава сериозни проблеми на гражданите - със зелени площи, междублокови пространства, паркови зони, детски площадки. Трябва да бъдат отстоявани такива стандарти на застрояване, каквито досегашния кмет д-р Рашев осигури за самия себе си (около блока с неговия мезонет).


Какви конкретни мерки ще вземете, за да стимулирате малкия и средния бизнес?


- Няма да толерирам един бизнес за сметка на друг. Приоритет ще давам на местните предприемачи от всякакъв калибър, в рамките на допустимите законови възможности.


Какво ще направите, за да задържите младите в града?


- Надявам се, никой не очаква от мен да затворя в каса международните им паспорти. Трябва да създаваме добри условия. За тяхната реализация в града трябва да се развиват инвестиционни проекти от високо технологично естество.


В кои основни сектори ще разработите проекти за усвояване на средствата от еврофондовете?


- На първо място е необходимостта от реално публично-частно партньорство, то предполага най-ефективно усвояване на средствата по оперативните програми. Ще предложа на общинския съвет създаването на Гаранционен общински фонд - финансов и материален, който максимално да облекчи бенефициентите, кандидатстващи по оперативните програми и да даде предимство в една сериозна конкуренция с други общини и структури. Такъв фонд вече трябваше да бъде създаден през последния мандат. Ще предложа проектите да са фокусирано по три оперативни програми - "Регионално развитие", "Административен капацитет" и "Околна среда". Ще посоча само един конкретен проект, по който работя от шест месеца с експертен екип и Министерството на икономиката - "Изграждане на алтернативни и възобновяеми енергоизточници". Реализацията му ще доведе до сериозни икономии в издръжката на тези общински структури. По разчет проектът трябва да завърши през 2013г.


Как ще подобрите административното обслужване на гражданите?


- С една дума - взискателност към всички административни нива. Естествено, започвайки от самовзискателност. Нулева толерантност към корупционни практики. Докато решенията и дебатите на общинския съвет са публични, драстични са примерите на последващи административни хватки и произвол. Някой от тях и към момента са обект на прокурорски проверки. Ангажирам се категорично подобни практики да останат в миналото.


Как ще подобрите административното обслужване на чужденците, притежаващи имоти в региона?


- Не правя разлика между сънародници и чужденци, които притежават имоти в общината. Всички сме граждани на Европейския съюз и в частност на община Велико Търново. Ще обособя административен екип, който да работи с чуждите граждани, живеещи тук.


Каква е стратегията ви за привличане на чужди туристи в града?


- Основен приоритет за мен като кмет е опазването, подържането, развиването и популяризирането на всичко, което поражда активен туристически интерес. Ще търся най-удачните инфраструктурни решения, без да променям специфичния облик на стария град. Ще стимулирам възможностите за туризъм от всякакъв вид - културно-исторически, поклонически, селски, фестивален, конгресен и други.


От 2008 година общините ще събират и патентния данък, освен такса смет и данък сгради. Готова ли е администрацията за това и как ще изразходвате събраните средства?


- Надявам се бившият кмет да е направил необходимото за подготовката на администрацията. Ще предложа социален и териториален подход при определянето на патентния данък. Събраните средства по закон могат да се използват за сметосъбиране, улично почистване, подържане на зелени площи, сметища и други. Приходите от данък сгради и патентния данък влизат в общинския бюджет и ще бъдат изразходвани максимално ефективно за обществото.


Коя е първата конкретна задача, с която ще се заемете, ако спечелите кметския пост?


- Първата и неотложна задача е подготовката на всички общински структури за работа през зимния сезон. Паралелно ще изискам пълна ревизия по досегашното разходване и използване на общинският ресурс. От първият ден от влизането ми в общината тече 100 дневен срок, който съм си поставил за изработване и представяне на програмата за управление в четиригодишния ми мандат.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 2+2
    *****

    Висшата избирателна комисия в сряда взе решение да определи глоба от 50 лева за всички гласоподаватели, които не се възползват от правото си на глас на изборите!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK