ЕНСК: Трябва да се промени методиката за допитване на учителите за стачката

Все още не е ясно кога учителите ще се върнат в класните стаи.

© Дневник

Все още не е ясно кога учителите ще се върнат в класните стаи.Становищата "за" и "против" по проекта на споразумение с МОН, предложен на 26 октомври, трябва да се смятат върху броя на учебните заведения. Това каза за БТА лидерът на СБУ Янка Такева. По думите й това е и становище на ЕНСК.


На вчерашното заседание на регионалните структури на стачните комитети в КТ "Подкрепа" стана ясно, че около 55 на сто от стачкуващите в страната не подкрепят проекта на споразумение с МОН. От ЕНСК заявиха вчера, че методиката на изчисление не е била единна, като едни областни координатори са представяли данни за броя на стачкуващите учители, други за броя на стачкуващите училища, а трети данни за проценти.


Такева отбеляза днес, че очаква преговори с МОН.
Правителството няма да се откаже от диалога за намиране на изход от ситуацията със стачкуващите учители и на своето предстоящо заседание в сряда ще вземе решение относно начина на продължаване на преговорите. Това се посочва в отворено писмо на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев до ръководителите на Единния национален стачен комитет в образованието, разпространено в понеделник вечерта.


В него министърът изразява загриженост и разочарованието на правителството от липсата на готовност от страна на синдикатите за подписване на споразумение за окончателно прекратяване на стачните действия.


Вместо да направят опит да убедят своите членове в разумността и приемливостта на подкрепения от самите тях вариант на споразумение, отделни представители на синдикатите използваха почивните дни за агитация против приключването на стачните действия, се посочва в писмото. Различни въпроси възникват и във връзка с начина на допитване до заетите в училищното образование, смята министърът на образованието.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK