Президентът: Процесът с учителската стачка е финализиран

Тази година, празникът ще бъде своеобразно продължение на простестите в сферата на образованието и науката

© Дневник

Тази година, празникът ще бъде своеобразно продължение на простестите в сферата на образованието и наукатаАз имам впечатлението, че процесът с учителската стачка беше финализиран и беше постигната принципна договореност по редица параметри. Това каза пред журналисти президентът Георги Първанов, след като участва в традиционния ритуал за издигане на националния флаг за Деня на народните будители.


По думите на президента, това е била много силна договореност, засягаща не само финансирането и доходите на учителите и на персонала в училищата, но и по отношение на реформата. Всички параметри, всички виждания за реформата бяха заложени. Оттук нататък сигурно има детайли, но аз смятам че тези детайли не трябва да препятстват приключването на процеса и връщането на учителите и на учениците в класните стаи, допълни държавният глава. Попитан - смята ли, че това ще стане скоро, Георги Първанов отговори: "Отдавна вече всички времеви граници са прескочени". Президентът Първанов разговаря с ученици от клубовете "Съхрани българското". Държавният глава попита учениците дали ходят на училище, а някои от тях отговориха, че от утре тръгват.


В същото време близо 1000 ученици протестират срещу задължителните матури пред Народния театър "Иван Вазов". Те се обявиха за премахването на предвидените за края на тази учебна година зрелостни изпити.
С викове "Не на матурите" преминава протеста на дванайсетокласниците. Според тях няма равнопоставеност на учебните планове в различните училища и това е основният мотив да поискат премахването на зрелостните изпити.


Учениците поискаха матурите да бъдат вход за висшите учебни заведения. Според повечето от дванайсетокласниците зрелостните изпити принуждават учениците да посещават частни уроци. Очаква се протестът да продължи до 15 часа.


Учители от Пловдив пък запалиха свещи "в памет" на българското образование пред паметника на Захари Стоянов в Градската градина, където завърши шествието им в чест на Деня на народните будители. С този акт преподавателите изразиха отношението си към политиката на правителството в сферата на образованието.


В шествието, което започна от площад "Централен", се включиха стотици преподаватели и ученици от местни училища, и пенсионери. Лидерът на местната организация на КТ "Подкрепа" Юлиян Петров прочете декларация, в която синдикалните членове заявяват, че не дават мандат на Единния национален стачен комитет да подпише стачно споразумение с правителството по проекта за увеличение на заплатите и средствата в системата на средното образование.


Според голяма част от преподавателите в Пловдив, този проект не води до ефективна реформа, а до неясно бъдеще на българското образование и корупционни схеми при ремонтите на училища, доставката на учебници и злоупотребите в детските градини с цените на хранителните продукти.


Учителите от града настояват през следващата година 4.7 процента от Брутния вътрешен продукт на страната да бъдат за образование. Те настояват също за три увеличения на заплатите им с по 20 процента от 1 ноември тази година, от 1 януари и 1 юли 2008 г. Преподавателите добавиха, че няма да приемат предложеното им правителството увеличение и са готови да продължат протестните си действия.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на peter g
  *****
  Неутрално

  Аз пък имам впечатлението, че Гоце не е в час. Освен това Гоце не е страна в преговорите за да се изказва.

 2. 2 Профил на ВРЕМЕ му е ...
  *****
  Неутрално

  НАЛОЖИТЕЛНО е вече правителството да удари силно с юмрук по масата и да прати РАЗВИЛНЯЛИТЕ СЕ ДАСКАЛСКИ МУТРИ там , откъдето са дошли и там КЪДЕТО ИМ Е МЯСТОТО !

  НАЛОЖИТЕЛНО Е ВЕЧЕ вътрешното министерство да реализира правомощията си и да предприеме необходимите действия за опазването на правата и интересите на гражданите и на обществения ред от развилнели се ХУЛИГАНСКИ МАСИ от даскали !

  НАЛОЖИТЕЛНО Е ВЕЧЕ всички вечно недоволстващи ДАСКАЛИ-ДЕБИЛИ да бъдат отстранени от учебните заведения за да не насаждат като еталон за поведение своите НЕАДЕКВАТНИ ХУЛИГАНСКИ ПРОЯВИ!...


  НАЛОЖИТЕЛНО Е ВЕЧЕ поне ПЕТДЕСЕТ ПРОЦЕНТА от никому ненужната гвардия от мързеливи нахалници, наречена ДАСКАЛИ да бъде съкратена, защото не могат да тежат като воденичен камък на врата на данъкоплатците .

  НАЛОЖИТЕЛНО Е ВЕЧЕ на даскалите, които решат да останат и да преподават в училищата ДА БЪДЕ УВЕЛИЧЕН ДВОЙНО НОРМАТИВА на работното им време и тогава изобщо да се говори за заплати !

  НАЛОЖИТЕЛНО Е ВЕЧЕ …

  ЗАЩОТО ако правителството не си свърши работата ТОГАВА НИЕ ЩЕ СКОЧИМ и ще разгоним тези малоумници !

  ТЪРПЕНИЕТО НИ СЪЩО Е НА ГРАНИЦАТА НА ВЪЗМОЖНОТО ! …

 3. 3 Профил на Niki
  *****
  Неутрално

  А аз имам 4уството 4е нашите у4еници са изродил

 4. 4 Профил на Real AK
  *****
  Неутрално

  Ще му се на Параванов (не е неволна грешка) да се "финализира" проблемът със Учителската стачка! Оставали, видите ли някой "детайли" - ама точно тези детайли г-н Президент са разковничето на стачката. Нали точно там е ключа за началото на РЕФОРМИ в системата! Иначе всичко ще си тече по старому: макрорамки-недоволни Учители-лошо образование. Кажете най-после какво ще се реформира в МОН? Как ще се озаптят алчните издатели на учебници? Как ще се регулира разпределението по заслуги между Учителите? Естествено е, че трябва да има диференцирано заплащане, но не от Директора, а по правила на МОН. Това са въпросите на деня, които Учителите чакат да се решат ОТГОРЕ. Те сами по себе си няма да се реформират - просто могат да напуснат, един по един докато Българското Училище заприлича на борса или на битак. Това ли искате всъщност?!

 5. 5 Профил на Я СЕ МАХАЙТЕ !...
  *****
  Неутрално

  "... Преподавателите добавиха, че няма да приемат предложеното им правителството увеличение и са готови да продължат протестните си действия..."
  Много са " важни " , та са чак влажни , тези даскали !...

  1. Като не им харесва това,което ще получават даром- ДА СЕ МАХНАТ, никой не ги е вързал за катедрите ...

  2. Ще има ли кметове, които да разрешат поредните хулигански действия на даскалите по улиците и пътищата на страната ?
  Какво ще предприеме МВР за озаптяване на даскалите -хулигани ?

 6. 6 Профил на Molya
  *****
  Неутрално

  Всички плащаме данъци, но те не отиват предимно за нас /здравеопазване и образование/, а отиват за отбрана и държавна администрация

  Отбрана и сигурност...........3,107 млрд
  Общи държавни служби.......2,086 млрд


  3,107 млрд + 2,086 млрд = 5,193 млрд

  Образование...........2,608 млрд
  Здравеопазване.......2,570 млрд

  2,608 млрд + 2,570 млрд = 5,178 млрд

 7. 7 Профил на Отвратен от Гоце
  *****
  Неутрално

  Параванов се включи като център нападател в отбора на правителството. Манипулация му е доста гадна. Сега в. Труп, в. 24Гафа и блюдолизническите медии ще тиражират мощно "Стачката свърши" и властващите ше се опитат да смачкат учителите поединично по места.
  Дано не сполучат.

 8. 8 Профил на 70
  *****
  Гневно

  Гоце изобщо не е в час! Или се прави,че не е?
  Да, финализира се бездуховността на нацията!

 9. 9 Профил на На "peter g" батко му
  *****
  Неутрално

  А бе, Пешо, а бе бате. Много помниш, бе. Кога го вербова Гоце, та му помниш псевдонима и си го въргаляш из устата под път и над път като пресна ментова дъвка.
  Или досието ти от Шесто отдавна не се събира в една папка, та продължава да те избива на литературно-художествени занимания за другите. Дерзай, може и някой да ти го зачете някога и някъде.

 10. 10 Профил на Петър Манолов
  *****
  Неутрално

  Политически букви
  Адрес: Учителска стачка – стачен комитет, учители и ученици!
  1
  Учители, чрез вас съм неизмеримо горд с националната си принадлежност! И да не се уплашите, ако стачката ви се подеме от вашите европейски колеги, които - като учители на човечеството - не могат да приемат, че световна плутокрация си присвоява права да решава кой народ да се размножава и кой народ да изчезне, кой народ да благоденства и кой да води мизерно съществувание!
  Нали не мислите, че случайно стачката ви бе съпроводена от безапелационната присъда на говорител от Световната (!?!) банка, който заяви: "България ще постигне днешния стандарт на Европа след 40 години" (според Financial times - след 30), или никога!”
  Тази заплаха е отмъщение, че оцеляхме през уродливият комунизъм; или е тест за все готовността на настоящата политическа класа?
  2
  Аз съм патил, но не огънал се човек! Позволете, да се опитам, да Ви помогна!
  Прекратяването на стачката ще бъде поражение. То е планувано, щото стачките за в бъдеще да ги няма или да стават все по-малко! От това са заинтересовани и самозваните, некадърни управленци от СПГ (Световната Политическа Гадост), и НПГ (Националната Политическа Гадост), затова:
  1.Потърсете морална и материална подкрепа от учителите в ЕС!
  2. Ако правителството се втвърди още - трансформирайте исканията си в политически за да ангажирате всички българи и стачката да стане национална!
  Една изгубена учебна година е нищо в сравнение с безбъдещността на която ни осъждат Световната!?! банка и Financial times!
  Само този път води към достойно лицестоене пред ученици и народ! Виждате, че историята Ви натоварва с по-голям товар, при който мижавото увеличение на заплатите става смешно!
  А и професията Ви е висока – Учители!
  3
  Китай и Русия преустройват политическите системи така, щото Homo sapiens-а да не се самоподмени с изобретението си – паричните знаци! Така се правят сериозни опити за откъсване от разрушителните механизми на Призрака и Чумата (на Маркс и Фройд), които са задвижени заради все не ставащото Световно господство!
  У нас – чрез учителската стачка, като натиска едновременно газта (синдикални лидери) и спирачките (правителство) – Световната!?! банка цели да катастрофира правителството, защото е повикано на живот като послушковско – проруско! Втвърдената Русия на Путин, вероятно не е възхитена от управленските “желенца”, както и от цялата българска политическа класа, която не произвежда активна политика, а живее и се обогатява от присъствие в политиката и задържане на разрушителното статукво. Това завишава отговорността на учителите, защото стачката се превръща в част от народностна и планетарна надежда и включва българския народ в голямата битка за многополярен Свят!
  4
  Българският народ няма особени илюзии, че има свои хора във властите и гледа на политическата си класа като на келепирджии, които са се уредили (с ударение на втората гласна) т.е. добрали се до добро препитание – още повече, че много от “политиците“ са вече в подземна връзка с мицелите на всевъзможни тайни общества и протестантски неофитства. В този смисъл, правителство и народ са отчуждени както през 1989 г., когато българите оттеглиха своята духовна поддръжка от “любимите” си вождове и това ги сведа до най-обикновени б-ци!
  Съществува праг на хигиена, под който, политическата класа вече мирише лошо! Защото и племена в Африка биха възроптали ако някой пристигне да ги демократизира чрез тайни общества и влоши неколкократно живота на племето!
  А нали същите тайните общества, чрез втори министър на държавната администрация се внедряват масово в общините – където след 1989г. са реалните книжни пари, реалните имоти на населението и реалната власт! Публична тайна е, че членският внос за тези полутайни общества превъзхождал многократно годишния доход на българския учител!
  5
  Истина ви казвам: Дните и на това правителство са преброени! И то не може да брани спокойствието на плутокрацията, нито пък има нравствен, интелектуален и артистичен потенциал на наподоби демократични реформи! И неговите основни усилия бяха да спастря парични знаци и недвижими собствености, които сами по себе си не произвеждат, а книжните парични знаци още вдругиден може да придобият цената на непродадени вчерашни вестници!
  Имайте готовност да контролирате местната власт и се гответе да участвувате в учителско правителство, което единствено ще има отговорна и реална представителност всред народа – деца, родители, дядовци и баби!
  Повтарям: първата Подкрепа беше учителска! После в тази, втората Подкрепа, се отъркваха всевъзможни ибрикчии – за да придобият демократична миризма!
  6
  Не забравяйте, че това правителство е законно под 30%, щом приблизително 70% от гласоподавателите са бойкотирали парламентарните избори! Президенсктата институция е законна с не повече от 15%! Това се отразява на самочувствието на политическата класа, която става още по-несигурна, по-сервилна, по-крадлива! Тя съществува по волята и интересите на международната плутокрация – в разрез с основните демократичните принципни! Неотдавнашните парламентарни дебати за търговията с избирателски гласове издават намерения, че кукловодите готвят въвеждане на имотен ценз за участие в изборите – т.е. плутокрацията (за България-псевдо) нъзнамерява да си се избира и преизбира “демократично”! Тези национални деформации – на фона на бавното, но неспасяемо срутване на световната политическа валута ($) – вещаят края на времената, в които плутокрацията още може да се явява в дрехите на своите жертви – демосите! А да не забравяме, че ЕС е също структура на световната плутокрация.
  Учители, за да можете да служите на народа, трябва да се опазите независими от полутайните общества, които заедно с профсъюзните чиновници са недоброжелателни плутократски надзиратели из българско!
  7
  В края на всеки 2080 години небето “овехтява и изгаря като свитък” т.е. ценностната система (като, завети, обществени договори за нравствени взаимоотношения и пр.) се нуждае от смяна! И настъпват ничии времена като миговете между съня и пробуждането – в историко-космическо време! Сега сме в такова време, през което равновесието между Хаос и Космос е олюляно. То, обикновено, активира тъмните сили всред самото човечество и те не пропускат възможността да тласнат народите към размиване границите между добро и Зло т.е. към Хаос, който е благоприятен за мародерства и поробване! Сега сме в такова време и Вие се надигате справедливо срещу довчерашните другари, които като подбутнати да приватизират полузаконно общонародната собственост, днес са окуражени да укриват данъци и да не плащат дори на работниците си. Така те осъществяват замислите на Тъмните и се включват в процеса с алчност, която трябва да обезлюди балканските български земи от към отговорно мислещи човеци!
  Това беше едно от прозренията през гладната стачка (началното на 1989), което извика на живот създаването на профсъюз Подкрепа, а в метапоетичен план – поемата “Ти”!
  И тъй като учителите са от народа (и всред народа), и са третото Му око – първата Подкрепа беше с ръководство от учители, които отдел Свински на ДС заплаши да отъркаля в собствената си миризма!
  Учители, и без мое напомняне, Вие сте нащрек, но моля Ви, излезте от посредничеството на профсъюзите, които като слуги на плутокрацията само затлачват информационното пространство, а могат да Ви облеят и с планувани негативи!
  8
  Листата на дърветата опадаха. Есента оголи родината. Студено е! Иде зима! Башибозукът е завардил всички кръстовища, разставил е съгледвачи във всяко селище, всред вашите колеги и ученици, слухти в мобилните телефони, наднича в любопитството ви чрез Интернет, настанил се е срещу вас в телеиконостаса на юдите, промъква се в самите вас, като съмнение и ви кълве – башибозукът!
  В минали времена, по това време, хайдутите почиствали оръжията, свинеца, барута…и ги скривали до пукването на пролетта. Време е да сторите същото и вие! Да почистите оръжията, преброите фишеците, свинеца, барута, патроните… и да ги скриете на сигурни места – в паметта и сърцата на децата. Иде зима!(01.11.2007).
  Петър Манолов – поет, победил в гладна стачка, зачинател на профсъюз Подкрепа (04.02.1989) и поборник срещу тоталитаризмите (идеологически и монетарен), установявани от плутокрацията!
  www.graphomen.eu
  Пловдив ул. Стамат Матанов (сега К. Стоилов) №47

 11. 11 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Реално догодина за образование ще бъдат отпуснати с 470 млн. лв. повече от тази година, е записано в проектобюджета за следващата година. Това е 4.2% от БВП. По план в бюджета за тази година бяха заложени СЪЩО 4.2% от БВП за образование, но очакваният ръст от 6.4% от БВП догодина ще гарантира по-голямата абсолютна сума за сектора. На практика това означава, че като дял от БВП увеличение за образование не е предвидено.

 12. 12 Профил на Меги
  *****
  Гневно

  Какъв флаг се издигаше днес?Той май трябваше да е наопъки.Какво празнува българският президент?Погребахме образованието.Щом има хора,които смятат ,че учителите получават нещо"даром"България е загинала.Жалки продажни нищожества,които плюете българският учител-явно народа ни си заслужава съдбата.

 13. 13 Профил на Меги до номер 5
  *****
  Неутрално

  Иди и се гръмни някъде, защото ти не си жив ,а някаква нищожна вегитираща едноклетъчна форма.Съжалявам те.

 14. 14 Профил на Меги
  *****
  Неутрално

  "В началото бе Словото и Бог бе Словото и Словото беше в Бога."Това е цитат от Евангелието на Йоан,ако не се лъжа.Днес хората,които въвеждат Словото,неговите свещеници-учителите са захвърлени в дъното на уличните борби.Тежко на народ ,който е допуснал духовността му да бъде предмет на улични дискусии.

 15. 15 Профил на Nikolay (UK)
  *****
  Неутрално

  #6 е прав. Парите ни отоват да храним фуражки, които цакат белот по цял ден или за бюрократи, които редят пасианс на компютрите си. Не може да се говори, че образованието е приоритет, когато парите са по-малко от тези давани за отбрана. Излиза, че е по-важно да намерим пари да купим на Саркози корветите, отколкото да оправим българското образование.

 16. 16 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Агент гоце съвсем изпуска нервите си. Нищо не е финализирано. Дори и дасе върнат вклас, учителите няма да му простят отвратителното отношение. Ще си плати и той и партията му още на тези избори.

 17. 17 Профил на zora
  *****
  Неутрално

  Президентът на страната Ченгесария много се е загрижил за младото поколение!За това е зад юдео-монархо-манафо-комунитическата олигархия!За вас,драги младежи,Гоце ще праща контингенти по света,за вас ще купи френските корвети!Да,вие и вашите деца,и вашите внуци ще ги изплащат,ще стават пушечно месо!О,за това ще получават заплати-измъкнати от бедните ви родители!Бягайте,мили младежи,бягайте от тази прокълната земя!Бягайте,докато простотията не ви е осакатила!Тук да останат само ченгета,Черепи и мутри!Народ,хвърлил камъни срещу учителите си не заслужава да оцелее!Кой турчин ,бягайки от руските войски беще казал,че след 120 години те пак ще поят конете си на Дунава?Е,не ги ли поят!?И Гоце им държи юздите!

 18. 18 Профил на до от ВРЕМЕ му е ...
  *****
  Неутрално

  Спри да плашиш гаргите и отиди на психиатър да ти прецени границата на възможностите.

 19. 19 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  И от кога които и да е политиц си плаща за престъпленията 4рез избори,а.Кога ще разберете 4е по демоцрати4ен на4ин тези изроди няма да из4езнат?

 20. 20 Профил на Балък
  *****
  Неутрално

  Гоце,никога не в час за проблемите на българите.Иначе за свадби и погребения е на първа линия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK