Съдебен архив разкрива фалитите на комунизма

От понеделник "Дневник" ще публикува поредица за прекратеното дело за икономическата катастрофа

Христо Христов

© Дневник

Христо ХристовПрез 45-годишното си съществуване комунистическият режим в България е фалирал два пъти - през 1960 и 1987 г., и още един път е бил на крачка от фалита през 1978 г. За да скрие първата катастрофа и да изплати част от натрупания необслужваем дълг към Съветския съюз, генералният секретар на Българската комунистическа партия (БКП) Тодор Живков еднолично и без да уведоми нито правителството, нито партийното ръководство, е продал на Москва стратегическия златен резерв на страната, натрупан до 9.ІХ.1944 г.


Това разкриват секретни и строго поверителни документи от заведеното през 1990 г. дело №4, познато като делото за икономическата катастрофа на България. То трябваше да изясни причините за икономическия крах на страната, довел и до падането на комунизма през 1989 г., но беше прекратено през 2005 г. без резултат.


През самата 1990 г. политическите наследници на Живков съобщиха официално за фалита на държавата, като тогавашният премиер Андрей Луканов обяви едностранно мораториум върху плащанията по външния дълг, който се оказа над 10 млрд. долара и за който българските граждани не подозираха.
Делото е събрало поверителния архив на БНБ, архива на Българската външнотърговска банка, Министерството на финансите, Министерството на външната търговия, Министерството на външноикономическите връзки, Министерството на икономиката и планирането, "Кинтекс", секретни партийни и правителствени решения. Документите са близо 1200 тома. Те разкриват причините, заради които България на два пъти е била доведена до банкрут от управлението на комунистическата партия, а след 1987 г. икономиката й е била поддържана на изкуствено дишане с помощта на огромните кредити от западни държави и банки.


На практика социалистическата държава е изпаднала в неплатежоспособност още на 15-ата година от съществуването си. Това се дължи най-вече на неразумното използване на външните заеми, които към 1960 г. са достигнали 3 млрд. лв. Освен на западни банки управлението на БКП дължи огромни суми на СССР, за което висшето ръководство на БКП е критикувано от съветския ръководител Никита Хрушчов. За да спаси положението, Живков тайно предлага на Хрушчов да купи българския стратегическия златен резерв, за да бъдат върнати част от задълженията към Москва. Златният резерв е възлизал на над 20 тона злато и е формиран отпреди установяването на комунистическия режим. Дотогава никое правителство не е посягало на него, дори по време на двете национални катастрофи, свързани с войните през 1913 и 1918 г.


Сделката става при пълна секретност и без решение нито на висшето ръководство на БКП - Политбюро, нито на правителството. В следващите няколко години поради перманентната криза Живков продава още 10 тона злато. Загубата за страната е огромна, тъй като малко по-късно цената на златото на международните пазари се покачва десетократно. Именно състоянието на фалит се оказва и основният мотив Живков да предложи на Хрушчов България да се присъедини като 16-а република към СССР.


За годината на втория реален фалит на българската държава при комунизма следва да се смята не 1990 г., когато официално беше обявен, а 1987 г. Тогава външният дълг на страната надхвърля 6 млрд. долара и обслужването му през следващите две години се осъществява изключително чрез нови външни кредити, разкриват секретните документи по дело №4. Още през октомври 1987 Живков получава конфиденциална информация от тогавашния председател на БНБ Васил Коларов, в която ясно е посочено, че външният дълг на страната е нараснал застрашително и вече целият годишен износ не е в състояние да покрие плащанията по външните кредити. Направена е и точна прогноза как банкрутът на държавата ще се развие през следващите години. Поддържането на икономиката обаче, както и на жизненото равнище в страната е продължило единствено чрез нови кредити, така че само за две години външният дълг е нараснал до 10.5 млрд. долара.


Външният дълг не е единственото измерение на фалита на комунизма в България. Заради тоталната криза в икономиката от 1986 г. властта се опитва да реанимира системата с натрупването на колосален вътрешен дълг в размер от над 23 млрд. лв. За първи път архивите разкриват как управлението на БКП е посегнало и на спестяванията на гражданите във фондовете в ДСК (Държавна спестовна каса). От материалите става ясно и как през 1989 г. е бил стопен стратегическият валутен резерв на страната, който е бил малко над 1 млрд. долара. Заради неадекватна кредитна политика и щедро раздавани заеми на предимно фалирали страни от Третия свят комунизмът завещава и 1.5 млрд. долара задължения към България, голяма част от които още не са събрани.


Секретните документи разсейват митовете за развитото селско стопанство, тежкото машиностроене, електрониката и военнопромишления комплекс, които и до днес се смятат за гордост на социализма. Информацията в тях показва, че кризата в тези отрасли е настъпила още в началото на 80-те години.


По дело №4 са разпитани целият политически, държавен, стопански и банков елит от това време начело с Тодор Живков.


Разследването на "Дневник" е осъществено по Закона за достъп до обществена информация и с разрешението на Върховната касационна прокуратура, Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба.


* Христо Христов е журналист във в. "Дневник" от основаването му през 2001. Автор е на документалните книги "Секретното дело за лагерите" (1999), "Държавна сигурност срещу българската емиграция" (2000) и "Убийте Скитник" (българската и британската държавна политика по случая Георги Марков, 2005).Носител е на най-престижните български награди за разследваща журналистика:
- "Паница" (1999) на фондация "Свободна и демократична България"
- "Разследващи журналисти" (2001) на българската Асоциация за разследващи журналисти, Центъра за развитие на медиите и британската фондация "Гардиън"
- "Черноризец Храбър" (
2003 и 2005) на Съюза на издателите на всекидневници в България.
Отличен е с наградата за цялостен принос в областта на достъпа до информация на фондация "Програма достъп до информация" (2005).
Христо Христов е първият носител на
наградата за принос към свободата на духа на фонд "Георги Василев – Швейцария" (2006).
Специализирал е във в. "Гардиън", Великобритания (декември 2002) и в Международния център за журналистика, Вашингтон, САЩ (април 2004).
Последното му разследване за убийството на българския писател Георги Марков, предизвика международен отзук и за него писаха редица престижни британски вестници, сред които "Сънди Таймс" и "Гардиън", както и световните информационни агенции Ройтер, Асошиейтед прес, Франс прес и др.
Сегашното разследване е част от новата му документална книга, която предстои да бъде пусната на пазара от издателство "Сиела" под заглавието "Тайните фалити на комунизма".

Коментари (310)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на todor jivkov
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на фармацевт
  *****
  Любопитно

  Какво да коментираме.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на dss3193
  dss3193
  Рейтинг: 388 Неутрално
 5. 5 Профил на ЗАПОВЯДАЙТЕ, ДРУГАРИ КОМУНИСТИ -ПРЕСТЪПНИЦИ , КОМЕНТИРАЙТЕ!
  *****
  Неутрално

  А правешката мутра-тарикат Живков го съдиха само че бил раздавал без ред коли и апартаменти на придворните си .
  И защо всички политици от последните 18 години са си траели по темата след като е ясно че са имали достъп до тази информация? Радвали са се че парите от кредитите са се връщали в страната под формата на чужди инвестиции? Или срещу процент са участвали в пералнята?
  Май не бива да е без значение - щото милиардите външен и вътрешен дълг ще продължим още дълго да плащаме всички

 6. 6 Профил на Petar
  *****
  Неутрално

  Kak става превозване на 20 тона злато без никой в тази държава освен Т.Живков да разбере?

 7. 7 Профил на от
  *****
  Неутрално

  Смешно е да се вярва че синчетата на престъпната комунистическа върхушка,които сега управляват България, ще поправят безумията на отците си

 8. 8 Профил на Robinson
  *****
  Любопитно

  Любопитно защо няма запори на имущество, дела и разследване на конкретни лица - та освен че имаме следите, т.е. документите, върху документите фигурират имена... БСП е на власт, съдебната такава е от ерата преди 1990, а населението е обезумяло от медии и мизерия, за да бъде граждански активно и поиска своите пари. От кого - от сина на Димитър Сатанишев - не става. Отговорните за окрадването на България са предимно от средите на БСП, която е на власт.

 9. 9 Профил на Тайните се крият за да изтече давност за престъпленията им
  *****
  Неутрално

  Свидетели сме че агентите на ДС в медиите и политиката правиха всичко възможно след 1989 г. да не се говори и обсъжда тази тема.
  Истината е че трябва ИСТИНСКИ СЪД ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА-КОМУНИСТИЧЕСКИЕ ПОДЛОГИ НА МОСКВА

 10. 10 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  На всеки десет години фалит и така от 9 септември до ден днешен.

 11. 11 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Малки са тези разкрития. Ровете и не спирайте, защото докато се изрови цялата истина народ няма да е останал да я чуе.

 12. 12 Профил на Водили са ни
  *****
  Неутрално

  и пак ще ни доведат, колко му е.

 13. 13 Профил на sos
  *****
  Неутрално

  Хеи, постоянните коментатори, каде сте, защо не се изкажете "компетентно" по въпроса?

 14. 14 Профил на трагедия
  *****
  Гневно

  Сега ни управляват същите червенотиквеници...........

 15. 15 Профил на софиянец
  *****
  Гневно

  как няма да фалира България,като веднага след девети септември комунистите затриха почти цялата интелигенция,а управлението поеха полуграмотни,завистливи,алчни и прости хора,удобни за плановете на кгб.Сега управляват техните наследници и няма кой да ги спре в тази застаеяваща държава.

 16. 16 Профил на gildelow
  *****
  Неутрално

  И на този изрод-селяндур паметник му издигнаха. И Борисов и Гоце бяха на откриването му, ако не ме лъже паметта!

 17. 17 Профил на до Петър
  *****
  Неутрално

  златото по принцип не се "преснася". голяма част от златния резерв на държавите се намира извън тяхна територия - в чужди трезори. при продажба се прехвърля само собствеността върху него към купувача-чужда държава.

 18. 18 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  и какво става сега българското злато в русия дълговете на българия към европа в българия всичко вносно ...как ще ги стигнем американците със стачките

 19. 19 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Поредна силна статия на Христо Христов. Браво!

  Жалко, че ще бъде прочетена от малко хора. Нали ченгеджийницата държи основните печатни издания и телевизии...

 20. 20 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Изнесените секретни данни са част от неизнесените секретни данни. Тези трохички се подхвърлят, за да се отпрати в миналото причината за днешната катастрофа. Още през 1949-та идва първият фалит, до 1957-ма, годината на победилия социализъм всекидневно се е грабело, ликвидирана е всяка частна инициатива, освен дребните бръснарнички и будките за семки.През 58-ма нямаше основни храни, хората се редяха на опашки с километри за червен пипер, лук, леща, боб, през 1959-та трябваше да се правят сухари за атомната война и да се строят скривалища, през 64-та почна мегаломанията на Живков, докато танковете два пъти в годината разбиваха на трошки жълтите плочки по парадите, се правеха универсиади, фестивали, спартакиади, по-късно асамблеи, писателски срещи и пр. Луди пари се харчеха за партизански паметници, египетски пирамиди на Тошовото скудоумие, пропагандата бълваше многотомници комунистическа книжнина, но някак още не се крадеше. Чак през 1978-ма се пусна вица за ченгето ,дето го пратили да прави бизнес зад граница с два милиона долара. Народът работеше робски за смешни надници. Надницата на село беше 70 стотинки. Чувал съм кооператорка да се оплаква: Абе, баби,ти ще копаеш ли цял ден нивата, за да изровиш накрая 70 ст.? И войници, студенти, ученици ,после и лекари и кой ли не, ходеха на ангария по 35-40 дена из полетата. нормите на работниците се увеличаваха ежедневно, а н.заплатите бяха смешни и мизерни, бояджия трети разряд през 68-ма получаваше чисти 87 лв. Началник цех в завод взимаше 250 лв. ПРез 71-ва кило шаран беше 2.70 лв. ,кило свинско с кост беше 3,60 лв., белият хляб беше 36 ст., цигари Слънце бяха 36 ст. бутилка гроздова беше 1,80 лв.,олио Нива струваше 1,20, а тристаен на черно стигаше 30 000 лева. Заплатата на млад инженер, лекар, учител бе 110 лв.Експлоатацията на населението си беше чиста робия, недоволните ги трепеха в Белене.Никога, никога населението при диктатора Живков не е живяло добре, хората бяха смазани от страх, още ги е страх, още дълго ще се страхуват. Кризата ,започнала на 9-ти септември няма да приключи и след двайсет години, тепърва демографската криза иде. Червената чума изяде България.

 21. 21 Профил на Bg e pak v ruzete na sustite neprokopsanizi
  *****
  Неутрално

  Боже пази Бьлгариа!
  Този народ е опиянен от немотия и все още им вярва на льжите и гласува за тях.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 23. 23 Профил на I.N.
  *****
  Неутрално

  Поредните манипулации...На народа трябва да бъде отвлечено вниманието от истинските причини за тоталната разруха и мизерия на страната ни..

 24. 24 Профил на коментара на "Хан Крум"
  *****
  Неутрално

  "...Никога населението при диктатора Живков не е живяло добре,хората бяха смазани от страх-ОЩЕ ГИ Е СТРАХ!"
  Да хане, абсолютно правилно заключение ОЩЕ ГИ Е СТРАХ-от СИК,ВИС,ТИМ,ДС,БСП,ДПС,АТАКА.....

 25. 25 Профил на До Хан Крум
  *****
  Весело
 26. 26 Профил на az
  *****
  Гневно

  До Моряка: Ами тогава МВР просто ги гонеше от центровете/градовете, затова и не сте ги ви'дали да ровят за комат хляб. Трябваше да стана на 14 г., за да опитам паста!
  Мразя ви, комунисти'ЕСКИ БОКЛУЦИ!!!

 27. 27 Профил на E, i k'vo?
  *****
  Неутрално

  Преместиха си го от единия крачол та в другия.

  Някои да има наказан?

  Някои да е в затвора за това че обраха Бзлгария.

  Все за гнилия капитализьм говореха, а всичките там отидоха и си построиха дворци в Америка и Европа.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 30. 30 Профил на Do vsi4ki Hanove/ bez tiq ot Hanover
  *****
  Неутрално

  Стига с тая злоба бе Ювиги (не зная как е в мн.ч.),по добре намерете с какво да помогнете на тая държава, ханове го раздавате все пак.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 32 Профил на dalechen
  *****
  Неутрално

  Тая информация трябваше да стане достояние на хората в БГ още през 1989. Сега и да се изнася полза за страната няма. България и българският дух от преди 1944 година вече никога няма да се върнат. Остава една разсипана страна с беден, страхлив и злобен народ, с който ще си играят както си искат изродските издънки на комунизма.

 33. 33 Профил на До Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Да Хане.Аз съм ходил на тези бригади и местните хора като ги питахме защо не си прибират реколтата казваха:
  А защо да работим? Те ни плащат стотинки. Подобре в двора да си гледам доматите. По-късно доматите изгниваха под снега. За това Славка Славова разказа изумена при К.Кеворкян.А и сам съм го виждал, пътувайки в командировка-пазарджишко и пловдивско полета в два цвята-бял от снега и червен -от мръзнещите домати. Масовата земеделска пенсия започваше от 20 лева.Доста хора помним. Много се правят че са забравили!Силно развито селско стопанство и голямата химия и тежка индустрия- букет от победи .После дойде Иван Костов.Продаде Балкан.Разсипа селското стопанство и цялата държава.Притежава половин България!
  Не е имало фалити при Луканов , Виденов и сега смело вървим незнамнакъде под ръководството на любимците на народа .Разцвет!

 34. 34 Профил на до 33
  *****
  Неутрално

  Влез в час първо преди пишеш. Местните хора не са си пребирали реколтата, защото тая реколта не е била тяхна, а на комунистическото ТКЗС. Това че на управниците не им е пукало дали реколтата ще остане на полето е отделен въпрос. Когато земята е била на дядо ми, той си е прибирал реколтата, но на Тошо не е бил длъжен да работи без пари, още повече на собствената си земя. Това което комунизма направи с тоя народ, дори и турците не успяха да направят за 500 години.

 35. 35 Профил на Моряка № 29 да се научи да пише и после да дава акъл!
  *****
  Неутрално

  Аман от учили-недоучили, дето не знаят колко букви има азбуката.

 36. 36 Профил на Че кой
  *****
  Неутрално

  казва друго нещо 34? Хората не свикнаха с мисълта, че са ограбени, но поне да им се плащаше за труда. Цитирах това което ми е казвала хазайката ми. А това , че комунизма унишожи морала на населението е истинския голям грях- с това съм напълно съгласен 34!

 37. 37 Профил на до 36
  *****
  Неутрално

  комунистите не само разбиха морала, те унищожиха предприемаческия дух на хората,направиха ги пасивни наблюдатели на собствения си живот. Ограбиха също богатсвата на страната дали директно или чрез безмозъчното си управление, избиха интелигенцията като на нейно място поставиха разни празнословци, които можеха само да възхваляват партията и да критикуват загнилия капитализъм...

 38. 38 Профил на Потребител
  *****
  Весело

  Браво, изключително силно. Поздравления за темата. Тази история трябва да се знае. Надявам се да разберем и кой сега държи зачезналите капитали.....

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 40. 40 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Кой по точно морал унищожиха комунистите. Тази дето трябваше да веем ризите на булките за да се разлее благата ракия? Или, че закриха публичните домове/грешка/. Я се разходете по гръцките села, или тези дето са в Италия или Португалия да кажат прието ли е млада жена да се мота без работа по селата и малките градове, или не дай боже да влезе сама в заведение. Та кой морал по-точно унищожиха комунистите? И кое ни беше толкова морално преди тях, при тях и след тях.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 42. 42 Профил на Anticommunist
  *****
  Неутрално

  Страхотна статия! Комунистите са най-големите престъпници в българскта история!
  Иванов, не пиши врели-некипели само да разводняваш темата, а пиши да видим какво имаш да кажеш за това, че твоите хора разсипаха страната! Или викаш, това не е проблем, защото и ти си участвал в разграбването, а?! Ей, това комунист, на сън да го видиш, шамар му удари!

 43. 43 Профил на дo Иванов
  *****
  Неутрално

  Виждам че не можеш да направиш разлика между морал и местен обичай, така че няма какво повече да говорим.

 44. 44 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Българийо, Българийо - земьо нещастна...

 45. 45 Профил на до хана и този със 70 ст. надница от др.
  *****
  Неутрално

  Абе юнаци, вие в коя България живяхте по това време. Защото аз живеех в една на Балканския полуостров и в Пловдивско, че и в повечето села нямаше къщи под 3 етажа. Тях с колко надници по 70 ст. ги строяха. За 20 дк. земя дядо ми получаваше 300 хляба, 50 л. вино без пари и още 100 по 40 ст., 10 л. ракия, олио, всичко това с купони без да работи в ТКЗС-то. Сега тези 20 дк. ако ги дам на арендатор няма да мога да си купя само 300 хляба. Фесовете като се изселваха теглиха по 70-100 бона, да не мислите, че са играли на лондонската борса, от текезето бяха.
  Какъв предприемачески дух са убили комунягите. Ами по тяхна време всеки гледаше да хване да прави нещо. Вземете статистически годишник - 25% от селскостопанското производство беше от частни стопанства, 10% от индустрията също. Аз имах бригада за детски градински съоръжения, работихме към "Вагоностроене", бяхме 24 бригади, частни под шапката на държавна фирма. Предприемачески дух няма сега в младите, не при комунизма. Сега всеки младеж гледа да се хване на държавно или в голяма фирма. На 4-5 гаджета на дъщеря ми съм предлагал да им дам пари да започнат нещо, няма брат, всеки вика намери ми нещо на хубава заплата. Затова мислете като пишете.

 46. 46 Профил на Easypain
  *****
  Неутрално

  Ужас!! Нима от Освобождението, 1878 до сега нашата България е орисана да изтърпи 2 национални катастрофи,това което прочетохме по-горе и това на което всички сме свидетели в наши дни. Излиза че единственото свято е Българския войник,непобеден на бойното поле,не позволил и едно знаме да бъде пленено и предаден на дипломатическата маса.

 47. 47 Профил на до отворкото с морала.
  *****
  Неутрално

  Понятието “морал” е съвкупност от възгледи (за добро и зло, съвест и чест, похвално и срамно, дълг и справедливост).Това е определението за морал от юридически учебник. Ти какво предлагащ неграмотнико?

 48. 48 Профил на do KHAN KRUM
  *****
  Неутрално

  Хане бъркаш, кутия ''Слънце''беше 0.32 лв а белия хляб 0.34лв

 49. 49 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  tazi chast ot nai-novata ni istoriya tryabva nezabavno da vlezne v uchebnizite i da se publikuva v presata vseki den dokato ima hora v BG zabludeni po tezi temi.

  Истината ни прави свободни.
 50. 50 Профил на Разстрел за съдиите по дело 4
  *****
  Неутрално

  Когато видите комунист, ако няма кой да ви види му нанесете с все сила един здрав юмрук в носа - да му шурне кръвта и да му стане цялата мутра червена.

  Понеже престъпникът-свиня Тодор Живков и приближените му не можахме да ги разстреляме, сега трябва да разстреляме целия съдебен състав по дело номер 4, защото не са ги осъдили.

 51. 51 Профил на Бат Цани Гагацов
  *****
  Неутрално

  И да ги гърмите и да не ги гърмите, смисъл - никакъв. Време е да се осъзнаете, че всяко правителство от 1990г. до този момент, всъщност се движи от мафията. Правителството на България, не е в парламента, а нейде из свърталищата на мафията. За това, който и да дойде на власт, все тая..комунист ли бил, Костовист ли бил..все тая.

 52. 52 Профил на Седевчов бей
  *****
  Неутрално

  Седевчов и Дмитриевич нарочно са разрешили чак сега да се оповести тази истина, за да изглежда тяхното национално предателство по-незначително.
  Според мен сегашните са по-големи предатели от Живков.

 53. 53 Профил на Anton K
  *****
  Неутрално

  @45: ти вместо да предлагаш пари на гаджетата на дъщеря си, защо не и предложиш на нея да върти бизнеси вместо гаджета. Само курвентии останаха в България.

 54. 54 Профил на Razruxata na komynizmaaaaaaa
  *****
  Неутрално

  И колко са в затвора днес ?????

 55. 55 Профил на В.А.
  *****
  Неутрално

  Чудесен написано. Благодарности г-н Христов.
  Подкрепям и коментара за червената чума, коята изяде България, а също и мозъците на част от населението, което гласува отново за същите червени продажници.

 56. 56 Профил на Асен
  *****
  Весело

  Браво!
  Много добър материял.

 57. 57 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  да видим на следващите избори колко журналисти ще си спомнят за тая работа обаче

  и колко гласоподаватели.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 58. 58 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  само между другото ... интересно ще е да се види колко е откраднато и колко -- прахосано. аз отдавна искам да видя индикатор за икономическите способности на червенотиквеничковчетата. съдейки от успехите им като капиталисти, очаквам прахосаното да е близо до 100 процента.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 59. 59 Профил на djdo jozo
  *****
  Неутрално

  нажремето по радио svobodna evropa, kazvaxa komunicticheckite regimi cashtectvuvat blagodarenie na kapitalizma poneze te neprekasnato ce nujdajt ot xrani i pari.sssr vsjka godina kopuvashe zito ot amerika i arjentina.komunictite napravixa ctranite ni na palna razruxa vav vcjko otnoshenie.poglednete kak e bila bg predi 9cep.sravnena sas cacednite darjavi.leva togava e bil konvertiruem.apovreme na coz i za toaletna xartij ne ctavashe.ne cam caglacen c avtora za vtorata kriza,pone polovinata pari te gi pricvoixa i cega vizdate mnogo ucpeli biznicmeni.malko im beshe tova no povreme na taka narechenata perictroika mnogo ot dori redovite komunicti ctanaxa kapitalicti razdadoxa ci pari magazini rectoranti no camo za tjx.te ctanaha dneshnite bogati kapiotalicti,i cega tjxnite deza vi opravljva i prodalzavat da grabjt.po gore edin txen drugar pishe kolko bilo hubavo predi i kak chovek mozel da raboti chstno.na tej prikacki koi shte mu povjrva.bashtami pabotishe darzavno i prez cvobodnoto ci vreme ponjkoga paboteshe chastno no te go vkaraxa 2-ti v zatvora zashtoto e chastnik,makar che toi imashe 4-ri deza.clojixa mu aktove za ctoinocta na2 koli po tova vreme a togava pochti nikoi ne mozeshe da kupi kola.toi ne mozeshe da plashta i zapochnaxa da konfiskuvat vichko-imaxme edno detcko malko akordionche i nego vzexa.konfickuvaha idvora ot parzela na kshtata NI.

 60. 60 Профил на един
  *****
  Неутрално

  сега ще чакаме комисията кушлев като честни патриоти да се самосезира и да предложи за конфискуване собствеността на всички бивши комунисти от партен секретар нагоре и на децата им ,поради това ,че държавата отоново е докарана до фалит и до20 милиарда евра дългове .Описи на всеки един имот и пълен запор на имуществата на офшорки с неясни собственици ,както и проверка на имотното състояние на всички политически лидери започвайки от общинските съветници по места от 80год насам ,депутати ,членове на партиини ръководства .Нека има честни хора от тях и да не се срахуват ,ако имат примерно нормално имущество придобито законно съобразно доходите им ,но познавам десетки ,които по никакъв начин нямат база ,а и мозък да обяснят като как са купили фабрики и имоти за милиони и платили ли са данъци за тях.Нека тръгне дебат в обществото като започнем от начина на гласуване на тези избори и минем през празното народно събрание от няколко месеца ,празните дебати на учителите и провала на учебната година и да търсим база на която да се стъпи ,защото нещата са нетърпими и много скоро ще спрат розовите сънища дето ни ги свеждат партиите всяка вечер по телевизиите .Скоро ще стане невъзможно да излезем свободно на улицата ,да си платим сметката за тока или парното-не говорим за пенсионера ,а за средния работещ човек и тогава ще стане страшно- въпреки че сме в ЕС наужким-комунистите са в ЕС ,а децата им са в УСА- защото те са богатите -ние не сме и нашите деца се гърчат тук ,защо те да ни управляват ,като ние плащаме данъците тук -не децата им от вън.

 61. 61 Профил на ZUZA
  *****
  Неутрално

  А отговорната ДС къде е спала,нали се фишкат,че имали много добри кадри отговарящи за нац.сигурност.Те са били май най-отпред в далаверата-тогава и днес.
  Да пукна ако не съм права.Сам Живков нищо не е могъл да предприеме,без КДС.

 62. 62 Профил на Eна
  *****
  Неутрално

  Дневник, поздрави за статията!

 63. 63 Профил на факт
  *****
  Неутрално

  Някъде в края 80-те години Вице-премиер е Георги Пирински. Може би ще даде интервю за натрупване на големия дълг?

 64. 64 Профил на 1
  *****
  Неутрално
 65. 65 Профил на добър материал
  *****
  Неутрално

  но каква е поуката? Овчедушният пак ще продължава да се възхищава на разни ЧЕРЕПИ,ЗАГАДЪЧНИ МИЛИОНЕРИ и ще търпи присъствието на хилядите"чейнч бюра",които от давна трябваше да са затворени....

 66. 66 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  Прочетете "Убийте скитник" от същия автор. Там подробно са документирани появата и развитието на ДС, както и водещата роля на Живков в целия процес.
  Помнете - ДС е все още тук и командва играта. ББ е поредния й ход.

 67. 67 Профил на АсБА
  *****
  Неутрално

  Браво на № 51. Това е истината, защото сегашните партии бяха и са дело на същито тези комунисти, дето от страх си изядоха червените книжки и се биха в гърдите до посиняване. А че Т.Ж. не е действал самостоятелно е ясно като бял ден. Защото иначе щяха да го гътнат като дъщеря му. Но тя поне отвори България към света, ако друго не можа да направи. И вероятно продължението на материала ще помогне да се стигне поне до едно-две куфарчета и офшорки. Дано. Иначе пак ще е празен балон.

 68. 68 Профил на Виденов
  *****
  Неутрално

  Мръсна комунистическа паплач...дано по-скоро се затрият в историята!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 70. 70 Профил на а сега накъде
  *****
  Неутрално

  Интересно ми е ако след 1944г не бяха затворени така яко границите, щеше ли да я има България днес. Въпрос важен за днешния ден и накъде отиваме

 71. 71 Профил на за морала
  *****
  Неутрално

  който липсва на БКП САМО ЕДИН ПРИМЕР Е ИЗКАЗВАНЕТО В ПАРЛАМЕНТА НА ДР ф.бОКОВ :
  -Вината поемаме само с мезета.
  Морал е да възпитаваш собствения си син-клиничен случай-крадец на автомобили. Неясно колко хора са изпищяли от него.

 72. 72 Профил на ?????
  *****
  Неутрално

  И колко от тези комунисти са в затвора днес ?????

 73. 73 Профил на Неразбиращ от икономика и финансии
  *****
  Неутрално

  Калеко ми, син на свещенник от с.Динево, бил военнопленник на о.Корфу.След като го освобождават баща му го праща в Белин да следва медицина. Година по-късно той пише на баща си: "Тате, тук е много ефтино. Прати и Иван (по-малки му брат) да дойде да учи тук" Дядо поп изпраща Иван и издъжа двама сина студенти в Берлин. Двамата завършват - единия лекар а другия зъболекар. Колто ли богат е бил селския поп от с.Динево, Хасковско???
  Още едно. Веднаж казвам на жена си "кя каква стана,комунистите станаха най-големите капиталисти". На това тя: "Не си прав. Те станаха само богаташи"
  Пояснявам 1. Капиталист - този който притежава средствата за производство, управлява ги и се стреми да ги увеличава.
  Богаташ - гози който разполага със средства, харчи и последната му грижа е да ги уваличава
  Г-н Христов, може би някога ще анализирате и това, имало ли е в България след Девети капиталисти, има ли ги сега и ако "да", колко ли са?

 74. 74 Профил на Солджер оф форчън
  *****
  Неутрално

  Мирният преход е добре измислен и проведен от БКП и наследници. Мирен за нас - да мълчим и гледаме отстрани, преход за тях: от честни комунисти - честни частници.

 75. 75 Профил на Солджер оф форчън
  *****
  Неутрално

  Ама "честни" и двата пъти в кавички.

 76. 76 Профил на 50 Cent
  *****
  Неутрално

  Това за кой ли път показва две неща:
  - редовните комунисти винаги са били лъгани и ми е чудно как продължават да вярват на партията майка, пък и на наследницата и
  - наследницата на партията майка толкова години мълча по въпросът защото иначе щеше да е аут

 77. 77 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  квото и да си говорим няма кво да се лъжем - при бай тошо си беше най-добре
  в неделя - пак за БСП

 78. 78 Профил на Без да обиждам свещениците,но
  *****
  Неутрално

  селският поп,кметът и даскалът в българското село някога са били нещо като тройната коалиция сега.
  Не съвсем че са имали обръчи от фирми, на попската къща винаги е била измазана и на най-хубавото място...
  Както и да е, № 73, това на шега,иначе сте прав

 79. 79 Профил на Дълго Задлъжнялов
  *****
  Неутрално

  Колко души ще прочетат статията в Дневник ? Народо у прованса денем пак залага на червено, вечер пие шльокавицата и пцува ония, дека ратуриха текезето, оти сега нема от къде да крадне ! У България вече нема народ, има население, което някои някога, но не след дълго, ще смятат за аборигени. Няма как, естествен ход на историята. Комунизмът, проникнал в човешката глава, е най-страшната болест на всички времена ! От него хората получават синдрома на придобитата умствена недостатъчност (СПУН).

 80. 80 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  статията отговаря на истината .време е виновниците да си получат заслуженото.

 81. 81 Профил на а някакъв
  *****
  Неутрално

  гьонсурат беше казал:"това,което НИЕ сме построили вие не можете и да боядисате..."

 82. 82 Профил на Солджер оф форчън
  *****
  Неутрално

  Номер 79 много точно обяснява народната любов и носталгия по комунизЪмЪ и текезето (вярната абвиатура е ТКЗС, но народа така си го знае). Живея на село и всичко е 1 към 1. Така и неразбраха кой събори икономиката и селското стопанство. Не е срамно човек да живее на село, даже е супер да си в собствена къща и двор и т.н. Грешно е да си със селски манталитет, макар и гражданин, пък било и на столицата. Да гласуваш за генерал-полковник бригадир - това вече е диагноза.

 83. 83 Профил на Hunter
  *****
  Неутрално

  Ами някой питаше къде са отишли парите. Ще ви дам един пример. 1986, 1987, 1988 бяха много модерни така наречените малки предприятия. БКП беше решила да създава такива, че да ни тръгне икономиката. Мои колеги почнаха работа в едно такова. Др. Илия Божинов (същия сега дето е във висшия съвет на БСП) му беше директор. Назначиха 30 човека. 5 студента да вършат работа и 25 девойки (повечето манекенки). Заплатите бяха поне 2-пъти по-високи от съответните в друго предприятие. За 6 месеца предпиятието натрупа 2 милиона задължения. Естествено нищо не правеше, защото тези 5 студента нямаха капацитета да проектират нещо ново (предпиятието беше в ИТ сектора). След което решиха (от горе) да сменят директора (същия Божинов). Той обаче се обиди и забрани на хората да работят. Нови 6 месеца - той уволнен, няма нов директор, хората не работят , но получават големите заплати. Познайте какво стана с др. Божинов? Основа ново малко предпиятие. Само в допълнение, прдното му беше 3-то поред ако не се лъжа и всичките имаха една и съща съдба. Даже колегите се шегуваха "Ако Илия направи малка фирма, която да прави малки фирми, сигурно ще успее, защото в това поне е добър"

 84. 84 Профил на питащ
  *****
  Неутрално

  Този комунизъм който бе у нас не беше истинския.Това беше някакъв псевдомодел,както е сега и с демократичния.Обяснете ми защо Русия която беше най-голямата комунистическа страна, сега(част от нея) е в пъти по-добре от нас.Хайде някой да ми обясни този,,феномен,,.Нали всички бяхме комунистически,значи всички трябва сега да сме много много зле,ама не е така???Защо??????

 85. 85 Профил на комуниста
  *****
  Неутрално

  за тия комплексари, на които и след 1000 години все комунистите ще са им виновни за всичко поздрав с това клипче http://vbox7.com/play:f773a596

 86. 86 Профил на az
  *****
  Разстроено

  Защо изобщо издържаме с данъците си т.нар. 'съдебна власт'?
  Тези факт наистина трябва да се разгласяват и преподават по история

 87. 87 Профил на :::)))))
  *****
  Неутрално

  Нищо ново..Неща , които се знаеха,но сега по-подробно - и за червени маймуни-ще бъдат доказани..Мафия,червена..))

 88. 88 Профил на рвр
  *****
  Неутрално

  Никои ли не иска да си спомни как след 2001 г. беше целенасочено оплювано правителството на ОДС за извършената приватизация? Сегашните разкрития само доказват успешната приватизация на фабриките и заводите с остаряла техника и загубени пазари ...

 89. 89 Профил на ВАСИЛ
  *****
  Неутрално

  ДА ,КАКТО НЯКОЙ ФОРУМЕЦ С ПОСТИНГА СИ Е ЗАБЕЛЯЗАЛ, ИЗБРАНО Е ТОЧНИЯ МОМЕНТ НА ПОРЕДНИЯТ ГРЕБЕН НА ВЪЛНАТА,ДА СЕ ОТВЛЕЧЕ ВНИМАНИЕТО НА ВСЕ ПОВЕЧЕ НЕГОДУВАЩИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ.ТУК Е МЯСТОТО АЗ ДА ОТБЕЛЕЖА ,ЧЕ ЦЯЛОТО ИМ 45 ГОДИШНО УПРАВЛЕНИЕ БЕШЕ ЕДИН ФАЛИТ.ДО 1960 ГОДИНА ИМАХА НЯКАКЪВ ВЪЗХОД С БЕЗПЛАТНИЯ ТРУД НА МЛАДЕЖКИТЕ БРИГАДИ.ТУК СПОМЕНАВАТ,ЧЕ СЕ ДАВАШЕ НАТУРАЛНО,КАТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ,НАЛИ ТЕЗИ ХОРА ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ ДА РАБОТЯТ НА БЕЗЦЕНИЦА,ИМЕННО ТЕЗИ ХОРА ПОСТРОИХА ЗАВОДИТЕ,ПРЕДПРИЯТИЯ,ПЪТИЩА,ЯЗОВИРИ И ДР.МНОГО НЕЩА ИМА ЗА РАЗСЕКРЕТЯВАНЕ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО КОМУНИСТИТЕ,НО ПО ИНТЕРЕСНО ЩЕ БЪДЕ РАЗСЕКРЕТЯВАНЕТО НА УБИСТВАТА НА ДС,КАК ЗАРАБОТИ СЦЕНАРИЯ ДА СДАДАТ ВРЕМЕННО ВЛАСТТА НА ТЕХНИ ХОРА,ДА ПОДАРЯТ ИКОНОМИКАТА НА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ И НАЙ ВЕЧЕ ЗА ИЗКУСТВЕНИТЕ ФАЛИТИ.НЕ ЗНАМ ЗАЩО ПО РЕПОВЕТЕ БЪРЗО СВЪРШИ В,ДНЕВНИК.ДАЛИ Е ЗАРАДИ СТАТИЯТА ИЛИ ПОРЕДНАТА АКЦИЯ НА ...

 90. 90 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  Костов е виновен. Факт.

 91. 91 Профил на milom
  *****
  Неутрално

  БРАВО ЗА СТАТИЯТА.ЩЕ ПОМОЛЯ АВТОРА ДА НАПРАВИ ЕДНО ПРОУЧВАНЕ КАК НАПРАВИХА МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ ЧЕРВЕНИТЕ И КОИ СЕГА ВЛАДЕЯТ БИВШИТЕ ПРИВАТИЗАЦИОННИ ФОНДОВЕ-ЗА МЕН ТОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГРАБЕЖ В НОВАТА НИ ИСТОРИЯ.БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ КОМУНИСТИТЕ СЪВСЕМ ЛЕГАЛНО ПОЛУЧИХА ОГРОМЕН ДЯЛ ОТ ИНДУСТРИЯТА НИ.

 92. 92 Профил на Некомунист-безпартиец
  *****
  Неутрално

  За тези документи-много добре,макар и позакъснели,но искам и за костовото управление!

 93. 93 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  Тогавашните комунисти са днешната мафия!

 94. 94 Профил на Punisher
  *****
  Неутрално

  http://youtube.com/watch?v=5wXQc_L76mA

  Много я обичам тази игра! Винаги когато я играя си представям как тези дето ги трепя така са комунистчета! Всъщност, част от тях наистина са такива, но това е отделен въпрос.

  Напоследък комунистчетата и прочее пасмина от 4-ти километър станаха много активни в Интернет. Специално за тях ще дам тон за една песен, модерна версия на един евъргрийн! Понеже дори и комунистите се променят!


  Нас червената мафия роди ни,
  Нас не ще ни уплаши смрадта!
  Ние сме на 4-ти километър!
  И така до края на властта!

  Падна другарят, от компромат!
  Падна за теб, далавера!

  За да изгрее и стане той,
  крупен червен БИЗНЕСМЕН!  Надявам се че ви харесва

 95. 95 Профил на Солджер оф форчън
  *****
  Неутрално

  За номер 92: "Некомунист-безпартиец" - те това е любимият ник на всички бетоноглави комуняги във всички форуми!!!

 96. 96 Профил на Zoon Politikon
  *****
  Неутрално

  Похвално е, че сред всеобщото медийно мълчание и клакьорстване пред БСП/ДПС/НДСВ мафията решихте да извадите истината на яве. Не мислите ли обаче, че от това разследване щеше да има по-голяма полза, ако беше публикувано ПРЕДИ изборите, за да могат хората да гласуват информирано? Сега се получава малко "след дъжд качулка" - хората ще знаят какво е станало, но вече ще са възпроизвели горепосочената мафия, пряк наследник на отговорните за този разгром над държавата, във властта. Спомням си как преди парламентарите избори през 2001 г. в. Труд публикуваше някакво измислено разследване, озаглавено "Когато се разбиваха основите". В него се "доказваше" как през демокрацията се съсипвали "постиженията" на социалистическата икономика, като се сравняваха някакви подправени данни за икономиката, взети от социалистическата стъкмистика. Резулатите и последците от онези избори са всеизвестни. Така че да обобщя - с интерес ще следя разследването, но повече бих се радвал, ако обществеността беше имала възможността да се запознае с него навреме.

 97. 97 Профил на krass
  *****
  Неутрално

  Питащ, русия почти по всички основни природни ресурси е в първата десетка, айде ти си отговори защо е по-добре от нас...

 98. 98 Профил на Солджер оф форчън
  *****
  Неутрално

  Да сте чули Путин да говори за комунизъм или социализъм? Той си води имперска политика, но все пак има идея да си развива страната. Нашите управници грабят на поразия и ликвидират държавата.
  Като отидат в Москва, що не се мляскат със Зюганов по примера на Брежнев и Живков, ами целуват ръка на императора?

 99. 99 Профил на ОТ ЧАРЛИ
  *****
  Гневно

  КОМУНИЗМЪТ Е РАЙ ЗА МЪРЗЕЛИВИ И НЕКАДЪРНИ,ЗА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ Е АД

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK