АНАЛИЗ: На изборите се пробва докъде може да стигне фасадната демокрация

Райна Гаврилова и Харалан Александров пред БНТ

"Има разлика между това дали една демокрация израства или се прилага отвън и се налага. Ние сме изградили всички привидности на представителната демокрация. За съжаление вътре в нея вече започва да се оказва, че няма почти нищо. И тогава, когато, първо имаше доста пари, които подкрепят различни граждански неща и, второ, когато имаше натиск върху институциите, се удържаше някакво приличие. В момента се тестват границите в тези нормативни рамки, колко може да продължи от стария хаос да съществува. Колко безобразия могат да се случат без да се разпадне рамката".


Това заяви пред БНТ Райна Гаврилова, директор на Тръст за демокрация в Централна и Източна Европа.


"Фасадната демокрация прави възможна изумителна подмяна на демократичното ежедневие на демокрацията като практика на живота, а не като ходене на избори. И когато много дълго време се поддържа само процедурата и се откажем да се занимаваме със съдържанието, т.е. откажем се да споделяме властта и отговорността от това, което се случва в държавата ежедневно. (...) В един момент този хаос започва да разяжда и самата форма. Моята, не много оптимистична, прогноза е, че вероятно предстои криза на институционално ниво и вече е възможно всичко, всякакъв вид пробиви, безобразия", допълни и социалният антрополог Харалан Александров.
Според него се окопават "някакви местни олигархии, засилва се властта на полулегитимни центрове, които се опитват да поемат контрола върху цялото общество". От друга страна паралелно с това хората се опитват някак си да опазят това, което са постигнали междувременно. Всички средства са полезни, защото политиката спира да е общо дело, спира да е усилие за съвместно живеене, спира да е проект за развитие, а е битка за оцеляване и преразпределяне на ресурси, допълва той. "Политическите елити са един отбор, който е решил, че ще спечели служебно. Отбор, на чиято страна играят всички съдии, отбор, който започва 100 метра предимство или с 10 гола в аванс."


Райна Гаврилова посочи ,че "Едната възможност за изход от ситуацията е това, което се правеше досега - натискът отвън. Това, че сме в Европа, че станахме част от общност, в някакъв смисъл има известен дисциплиниращ характер. Все още могат да проработят някои международни съдилища, конвенции, които сме подписали, договорености, които сме поели, където ще ни "цакат с пари". Втората надежда е пазарът, който е голям изравнител - силно се надявам, че независими икономически субекти ще започнат да си искат и правата, когато се окажат изключени от тази игра, която в момента е пренаредена, допълни тя.


Усещането ми е, че на изборите се надпреварваха кой по по-обиден начин да се държи към избирателите. Проблемът е, че не сме общност с ценности, които те събират, а сме по-скоро постоянно разпадащи се и подреждащи се краткосрочни интереси", каза Александров.


"Констатирахме поредния тъжен факт и наблюдения за българското общество - у нас няма изобщо опит и култура, и разбиране на това какво е дебат. Повечето от срещите, коит оорганизирахме в проекта за училище за политици, бяха минипресконференции с водещ журналист. Имаше кметовете, имаше и публика, но не и дебат между кандидатите.(...) Не да се замерват с досиета с компромати, а да се опитат да представят защо те мислят, да речем, Банско трябва ли да се развива като туристическа машина за пари, или Банско трябва да се развива като експлозивна машина за пари, която да се насочи да предлага екология и т.н. Мисля, че медиите имат роля за възпитаването на тази култура на дебата. Аз не съм видяла един истински деен, координиран, организиран по правилата дебат между кандидати. За мен тези дебати бяха нещо като интервю за работа на тези кандидати, а това трябва да се промени", посочи Райна Гаврилова.


"Публиката е призована да крещи и да вдига плакати - горе-долу така изглежда българският политически живот напоследък. И в този смисъл, посланието, че всичко е подменено, фалшиво, лицемерно, действително идва от кандидат-лидерите, което и обяснява до голяма степен апатията, цинизма, корупционната нагласа с част от избирателите. Купуването и продаването на гласове започва да се нормализира, започва да става легитимна практика и това е доста притеснително, но не е изненадващо. По-скоро изненадващо е, че все още има хора, които избират да живеят с отпушен нос, т.е. да усещат зловонието, което се носи отвсякъде, включително парите, с които ги подкупват.


Нашият проект беше форма на action research, т.е. на изследване чрез действие. Искахме да видим има ли такива хора? Колко са? Не са много. Предстои да ги преброим - кои все още са против цялата мътна вълна, която ни залива, поддържат не версията на бедняка, който оцелява, а версията на свободния човек, който има принципи, че обществото е организирано според правила и тези правила обслужват общото благо", каза Александров пред БНТ.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Фасадната демокрация е същността на прехода.
  Стига някой да си спомня. От бисерите на Бай Тошо, че ще изчакаме снишавайки се да видим какво ще излезе от перестройката, през Екогласност начело с генералско номенклатурно чедо, през Желевите Ливади и седесарските простотии до "Вервайте ми!", " Бъдеще за България!" и еманацията "България над всичко!".
  Гледайки жалките псевдоизбори днес, учителската стачка и проектобюджета мога само да повторя една очевадна истина:
  Изходът е само Аерогара София!

 2. 2 Профил на Emil
  *****
  Неутрално

  На нас ,избирателите , на практика абсолютно нищо не ни се предлага.Т.нар. и самопровъзгласил се политически елит , в голямата си част назначен за такъв от посолствата на западните страни в София, образно казано си подели "зърното" а на нас ни предложи да избираме между сламата и плявата. Такъв избирателен закон са си написали , че съвсем скоро ще си се избират сами или най много с помоща на собствените си семейства и роднини.Държавата лети на автопилот , а и много се питаме има ли изобщо пилот в самолета. Колко ще просъществуваме така не е трудно да се предугади, нали?

 3. 3 Профил на Васо
  *****
  Неутрално

  Зад всичко това стоят посредниците - бивши и настоящи ДС кадри- а зад тях, този с рогата.

 4. 4 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  Не се тревожете,никой не е подкупил смъртта с пари и те няма да го направят,ще остареят и ще умрат,но и покои няма да видят след това,много зло са направили на много хора,това не се забравя от.......Е ВИЕ ЗНАЕТЕ ОТ КОЙ.

 5. 5 Профил на mned
  *****
  Неутрално

  Че ние кога сме се занимавали със съдържанието? Все още предстои. А на приемането ни в ЕС спокойно можем да гледаме като нова опаковка ...

 6. 6 Профил на български реотан
  *****
  Неутрално

  След шест години най после някой почнаха да проумяват, че държавата беше срутена и народа попадна в желязна хватка от която измъкване няма.

 7. 7 Профил на ЕLLa
  *****
  Неутрално

  Драги номер 1,
  Изходът не е аерогара София, оттам започва един други ад - този на Чужденеца или по-скоро на Имигранта. Казвам ви го от опит. Сега имам добра работа, къща и деца, учещи в приличен колеж в голямата европейска страна, но не и чувството, че съм на мястото си. Не слушайте хвалбите на онези, които ви разправят как са си оправили живота в чужбина след две-три години бъхтене - те са силно преувеличени, а в повечето случаи и откровено неверни.
  Ако имате прилична работа и заплата тук - поогледайте се за още недоволни като вас и потърсете някакава законна форма на протеста си. Гласове се купуват не само в България, само че в страната, където сега живея, това се прави по заобиколно и евфемистично. Политиката е мръсна работа - затова я вършат нечисти хора.

 8. 8 Профил на АсБА
  *****
  Гневно

  Истинският изход е задължителното гласуване с прилагане на допълнителни мерки от рода на това - ще гласуваш, ако си плащаш данъците и живееш в България поне една година. Купували се гласове. Да, преди ни принуждаваха да гласуваме по линията на ОФ, напр. Димитровсаката конституция. Сега използват глада и безработицата, създадени отново от същите тези несменяеми "политици", че и законите, измислени от тях и за тях. От кога не сте чули нищо за демокрация по Шведски модел? Или определението "средна класа"? Това нищо ли не ви говори? А авторите нека да предложат реални мерки, защото и те бяха част от тази несменяема партийна власт. И разбира се се пак на специален порцион.

 9. 9 Профил на С надежда да не звучи прекалено отчаяно
  *****
  Неутрално

  Най-голямата беда, която не знам дали забелязваме и която, надявам се, най-после да бъде сериозно анализирана, е отказът на голяма част от младото поколение (18-25) да гласува изобщо! Те са недоволни, но и отказващи да направят избор!Искат високи заплати, добри жилища в добри квартали(а могат ли да съществуват такива у нас?), екзотични пътувания. Част от тях вече работят и печелят не зле, плащат си данъците, но не искат да имат отношение към начина, по който ще се използват от обществото техните пари. С една дума отказват да поемат какъвто и да е ангажимент спрямо другите, с които уж съжителстват тук и сега. Така, за жалост, отново стигаме до неосъществената реформа в образованието. На какво се научиха тези младежи, отхранени през прехода? Станаха добри потребители, но разбраха ли, че живеят в общество, в което има правила и закони, взимен респект и отговорности? Честно казано бягам от отговора, прекалено е отчайващ...

 10. 10 Профил на Перпендикуляр
  *****
  Неутрално

  Изходът за Б-я е в емиграцията. Оказва се, обаче, че българинът е човек, който не иска да промени битието си като потърси нещо по-добро. Ако не беше емиграцията като явление Америка нямаше да бъде изнамерена (в икономически смисъл), нямаше да съществува тази цивилизация която имаме сега, Европейците щяха да затънат в безкрайни войни (на много ниско техническо равнище). Добрата новина е, че нямаше да има глобализация.

 11. 11 Профил на Високочестотен
  *****
  Неутрално

  Една нация не бива да се страхува, че ще бъде обезкръвено от емиграцията. Такива нации като италианската, испанската, гръцката, турската изобщо не са обезкръвени макар да имат общности в чужбина, които по брой съперничат с местното население. Моцарт нямаше да бъде Моцарт ако си беше стоял в къщи, както и Хайдн. Друг щеше да открие компютъра, а не Джон Атанасов. Стоичков нямаше да вземе златната топка в ЦСКА.

 12. 12 Профил на Евелина Тодорова / Благоевград
  *****
  Неутрално

  Чудя се защо авторите на този коментар и участниците във форума по него не предложат конкретни идеи или решения за затваряне на проблема, а само прехвърлят от пусто в празно, за да си проверяват словореда. Доста тъпичко ми се струва да критикуваш без да показваш ясния и конкретен изход за решение на проблема. За жалост доста хора го правят.Форумът го доказва.

 13. 13 Профил на Transition
  *****
  Неутрално

  Страхотно го е казал №1, евала батка.
  Жалко, че в самолета няма място за всички желаещи. А и тези, които помним прехода вече станахме на години...

 14. 14 Профил на До № 8
  *****
  Неутрално

  Да гласуваш за утайката на обществото ? Това е лудост ! Виновни са тези, които отидаха користно да гласуват за избранника бандит, защото чакат от него далавера.
  В Б-я изборите са печеливша инвестиция. Колкото по-голям бандит, толкова инвестицията ще е по-печеливша, като в Несебър, Банско и в цялата страна. Седемдесет процента най-после осъзнаха това и непожелаха да се цапат.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на Докъде стига фасадната демокрация
  *****
  Неутрално

  Ами най-много до Москва. Тя от там си и дойде.

 17. 17 Профил на kosio
  *****
  Неутрално

  Да, пазар. За добро или лошо България е с отворени граници. Хората гласуват с краката си. Местят се там, където могат да живеят по-добре.
  Ще има тежки времена за България...

 18. 18 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  Ще има казва,ОТДАВНА ИМА,НИЕ ЖИВЕЕМ В ТЯХ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK