И на втория тур като на първия

По-малко жалби за търговия с гласове и ниска активност белязаха втория тур на изборите за кметове.


Към 15 ч. Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) отчете, че до урните са отишли 32 на сто от имащите право на глас. Участието беше крайно неравномерно - силно в част от морските градове и селата във Видинско, по-слабо в част в Бургас, Русе и Перник, много вяло в София и Варна, където изборът беше само за районни кметове. Миналата неделя гласуваха 42.4% от българите.


По първоначални данни на социологическите агенции издигнати или подкрепени от ГЕРБ кандидати печелят в поне шест големи града - Бургас, Ямбол, Стара Загора, Видин, Шумен и Сливен.
До късно нямаше категорична прогноза за Велико Търново, Стара Загора и Шумен. Според "Алфа рисърч" във В. Търново разликата към 17 ч. е била под хиляда гласа. По неокончателни данни там води настоящият кмет Румен Рашев, подкрепен от СДС, ДСБ и др., с 52.9 на сто. Опонентът му Иван Манчев (БСП) има 47.1%.


В Стара Загора според "Сова Харис" тръгналият с втори резултат към балотажа Светлин Танчев (ГЕРБ) получава 51.2% срещу 48.8% за претендента за трети мандат Евгений Желев (независим, подкрепен от БСП и НДСВ).


Шуменският кмет Веселин Златев (ГЕРБ) взима 50.7 на сто срещу 49.3% за Красимир Костов (БСП).


В Бургас и Ямбол кандидатите на ГЕРБ Димитър Николов и Георги Славов печелят срещу опонентите си Валери Симеонов "Атака" и Димитър Бъчваров (БСП), съответно с 65% срещу 35% и с 66.4% срещу 33.6%.


Изненадващ обрат се очерта в Благоевград. По прогнози на "Алфа рисърч" кандидатът на БСП Костадин Паскалев, който неочаквано отиде на балотажа с втори резултат, печели с 58.9%. Опонентът му Радослав Тасков, зад когото застанаха СДС, ДСБ, "Атака", ГЕРБ и бившия кмет Лазар Причкапов (БКП), взе 41.1 на сто.


Русе запазва кмета си след победата на Божидар Йотов (БСП) над Ваньо Танов (ГЕРБ) с 58 на сто на 42 на сто.


Според НЦИОМ в Сливен с 59% от гласовете е избран пак Йордан Лечков.


След два мандата начело на Видин Иван Ценов загуби от кандидата на ГЕРБ Румен Видов с 34.3% срещу 65.7%.


В Кюстендил с 62.8% подкрепа беше избран Петър Паунов (СДС, "Атака", ДСБ).


Изборният ден премина по-спокойно от миналата неделя. Данните на МВР, на регионалните поделения на полицията и на ЦИКМИ за броя на задържаните и за сигналите за нарушения обаче се разминаваха. Вечерта вътрешният министър Румен Петков обяви, че профилактичните действия са довели до "прекъсване на веригата и уплах" сред занимаващите се с изборна търговия. По негови данни до 16 ч. МВР е задържало 38 лица. "Профилактираните" са били 70, разпитаните - 63, а досъдебните производства - 9. Петков обясни, че заловените са били втора ръка дилъри на гласове.


По-рано шефът на Областната дирекция на полицията в Благоевград комисар Константин Титянов обяви, че в събота и неделя са задържани 12 лица. Впоследствие двама са освободени.


Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев заяви, че тези, които купуват гласове сега, ще искат да си върнат инвестициите - най-вероятно чрез еврофондовете, но БСП ще се противопостави на подобни опити.


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви партията си за първа политическа сила и че българите искат предсрочни парламентарни избори. ГЕРБ първо трябва да отговори как смята да управлява с 65-70 депутати, колкото ще получат, ако се има предвид сегашното им представяне, отвърна Станишев.


За разлика от миналата неделя НДСВ призна, че резултатът е значително под очакванията, и го обясни с негативите на 6-годишното си участие в управлението. От "Атака" пък обявиха, че във вторник ще внесат в парламента законопроект за обявяване на изборите за недействителни с аргумент множеството нарушения.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dragomir Stanchev
  *****
  Неутрално

  Честито на ГЕРБ в Бургас. Най-накрая града ни да има кадърен кмет, който да има идея как да развива Бургас. Програмата на г-н Николов е доста добра, желая му успех!

 2. 2 Профил на ANTI
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ-ГРОЗНИТЕ ЕКЗЕКУТОРИ НА БЪЛГАРСКИЯТ РАБОТОДАТЕЛ.Е с такива инициали и такава мутра за главнокомандвашт,аз по добре да се застрелям от колкото да гласувам за тях,за останалите Н-Е З-Н-А-М

 3. 3 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на бургас
  *****
  Неутрално

  ще ни развие,както разви "ПОБЕДА"- със стари курви: Витанов,соня..... ЕГА ТИ И РАЗВИТИЕТИ.което ни чака....

 5. 5 Профил на НДСВ признали че резултатът е под очакванията...
  *****
  Неутрално

  Смешно е ,че НДСВ все още се мисли за някакъв фактор в Бг.
  След следващите избори НДСВ окончателно ще е зад борда и ще бъде невъзможно да влезе в Парламента . Умните хора в НДСВ го знаят,по комерсиалните и прагматичните от депутатите, свикнали с властта,отдавна се оглеждат за друга ракета-носител към която да се присламчат .

 6. 6 Профил на гражданин
  *****
  Гневно

  е то бива наглост,ама това руско копеле мина всички граници на дебелоочието.падат - учителската стачка му виновна.защо точно сега била свършила?!след като той и цялото правителство драскаше,натискаше,заплашваше,подмолничеше учителите да спрат,да се върнат в училище,а сега пък защо се върнали?!!!!е по-голям софизъм здраве му кажи.иначе обаче пак били първи,какъв лъжец!!те просто не могат да си представят,че са омразни на хората и скоро ще си събират гнусните парцали.

 7. 7 Профил на 30%. Бравос
  *****
  Неутрално

  Моля последния да загаси лампата и затвори вратата. Пак спечелиха негласувалите.

 8. 8 Профил на ало ало
  *****
  Неутрално

  Абе, ти дето се пишеш бургас в час ли си
  или си в делириум от пиянство - витанов и соня са в листата на Стойновски
  и те не пеят първи глас с техните 5 гласа

 9. 9 Профил на от Стара Загора
  *****
  Неутрално

  Честито на новия кмет на Стара Загора! Честито на ГЕРБ!

 10. 10 Профил на ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА!!!!
  *****
  Неутрално

  Ужас и безумие!!! Жалко че вече няма истински комунисти,жалко ,че капитализма победи днеска

 11. 11 Профил на Работник (Социалист)
  *****
  Гневно
 12. 12 Профил на Алеко Константинов
  *****
  Неутрално

  "А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.
  Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! И пак този народ е клет и нещастен, трижд нещастен! Бит от съдбата, осъден да страда и да тегли за други, мъчен от неприятели, а още повече от приятели и спасители, той нямаше нито една твърда точка, на която да спре погледа си, една дръжка, на която да се ослони, той е изгубил вярата в себе си и в съдбата си и е станал тъй "практичен" и трезвен, трезвен до безчувственост. Без помощ, без съвет, съкрушен и разкъсан външно и вътрешно, ето го на, една печална, от бури разсипана останка от стари времена...
  Има ли кой да го съживи, да го повлече подире си? - Идеали? - Суета, вятър!..."

 13. 13 Профил на RSS
  *****
  Неутрално

  А,ето каква верига за купуване на гласове е "прекъснал" в Габрово Румен Петков и неговите съратници от Висщия партиен съвет на БСП и идиотското правителство, в което е министър!Отдела на полицията в Габрово ,който следи за тези "покупки" улавя ,че кандидата за кмет на БСП в града Николай Григоров ,абсолютен некадърник,който на две магарета плявата не може да раздели и не е свършил и за две стотинки работа през живота си,с неговия предизборен "щаб" са купували гласове за първия тур на изборите сред габровското население!Полицаите уведомяват Румен Петков за тази маймунщина и той като няма как, пряко да размаже съвестните си подчинени,уведомява от своя страна Висщия партиен съвет на БСП!?Веднага в габровската полиция пристига величаната, като уж голяма "боркиня" за спаведливост, Татяна Дончева,която вдига бурен скандал на ръководството на габровското РДВР и на полицаите хванали комунистическите "търговци"!Заплашила ги ,че посредством правителството ще смени ръководството на полицията в Габрово и състава на отдела за борба с търговията на гласове ще бъде веднага съкратен ,а отдела закрит!На другия ден в града пристига намусен и Сергей Станишев,уж за среща с партийния актив на БСП в града,но всъщност да даде да се разбере,че заплахите на Дончева не са шега работа и веднага ще бъдат осъществени като кадрови решения!Румен Петков си мълчи и не защищава подчинените си за свършената съвестно работа!Веднага всякакви документи по случая са премахнати и случая е закрит!Държавно управление и избори по комунистически!

 14. 14 Профил на Алеко Алеко
  *****
  Неутрално

  Изтръпвам всеки път като чета Бай Ганьо прави избори... Хем съм горд че алеко е бзлгарин и че още преди 100 години е написал неща валидни и до днес, хем ми е тъжно че българския народ не е мръднал на йота от тогава.
  Аз съм от бургс и смятам че е добре че дъртия алкохолик-комунист йоан се махна най-накрая, обаче детските приказчици които тоя от герб разправя за градинки между блоковете и финансиране от международни фондове звучат нереално. Бургас се нуждае от милярди левове, и няма кой да му ги даде. И какви градинки, след като ВСИЧКО вече е застроено, ще вземе да събара кооперации ли? В чужбина съм в момента и не гласувах, но ако бях в бургас сигурно щях да гласувам за този, на фона на останалите кандидати.

 15. 15 Профил на избори ли?
  *****
  Неутрално

  На една председателка на СИК са били намерени в джоба готови подпечатани бюлетини и ....нищо. Жената е продължила да си прави изборите, вместо да бъде затворена в някое подземие. Кви избори, кви пет лева...

 16. 16 Профил на до работник"социалист"
  *****
  Неутрално

  "защо атака не Оспя?" Защото се поддържа все от неграмотници като тебе....Хайде направи си чикия и ще ти мине!

 17. 17 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Браво на старозагорци, че изритаха комуниста. И наслука с новия кмет!

  gradinko.bg
 18. 18 Профил на сс
  *****
  Неутрално

  жалко за Варна, много тъпи селяни има в него

 19. 19 Профил на листата на ГЕРБ -София
  *****
  Неутрално

  В нея е адвокатът на Жан Виденов-Данаил Кирилов. Този младеж напусна БСП преди изборите и си отиде при мутрите.

  В листата е Тошев син, приятел на крадеца от предишния СОС Пламен Илиев. Какво може да се очаква от него-да изпълнява поръчките на Илиев, като дава процент и на ББ.

  В листата е и Константин Тилев, доказал се като некадърен съветник в предишния СОС, но имащ акции в едно радио и се очаква да обработва общественото мнение чрез него когато някой успее да покаже далаверите на ББ и ГЕРБ.

  Листата на ГЕРБ е съставена с разчет за кражби и медийни операции, а не за вършене на работа.

 20. 20 Профил на несофиянец
  *****
  Неутрално

  Не съм от София, но по стечение на обстоятелствата сега живея тук.
  Не ми харесва София - мръсна, задръстена, хората са изнервени и груби, много от тях се мислят за нещо повече от другите. Лично мен ми допадат много по-земните и възпитани и учтиви хора от неСофия. Само излезте на 100 километра извън София-за предпочитане в източна посока, а не на запад и веднага хората по бензиностанции, в градчетата стават много по-приятни и мили. Казват, че преди 20-30 години София е била много по-зелена и е била много по-приятни място за живеене. Сигурно е така, но сега е много зле положението. Лично аз смятам, че е една голяма грешка избирането на София за столица. Хората от шопския край(всички знаем какви са чертите на този етнос) стават за забавления и анекдоти, но не стават за управление, а се оказва, че те управлчват цялата държава. Генерална грешка- просто не стават за управници. По-лощо управляван град едва ли има в цяла България. Подобни хора, които управляват София, са начело и на държавата през десетилетията. Убеден съм, че ако например Пловдив е бил избран за столица, държавата като цяло щеше да се развива много по-добре. За мен е груба грешка, че след Съединението или след обявяването на Независимостта, столицата не е изместена в Пловдив, Велико Търново, Варна, Русе или дори Стара Загора.
  Г-н Бойко Борисов трябва да ми е благодарен, че живея в неговия град и си харча парите тук и си плащам данъците, а не да говорили врели - некипели за хората от неСофия. Градовете по цял свят дават мило и драго да привлекат най-доброто от нацията и когато това тук ти се дава накуп, факта че ти не можеш да управляваш този най-ценен ресурс говори едно, че не знаеш как се управлява и две, че ти изобщо не осъзнаваш какво богатство е толкова хора да искат да живеят в твоя град. Само питайте управниците на градове като Шумен, Ямбол, Ловеч, Силистра, Сливен как биха дали всичко на света за да запазят и увеличат населението на градовете си. А супер Бойко и компания надуват глас и злословят срещу несофиянци. Мисля, че по-скоро на колене трябва да им благодарят, че са дошли тук. Нека да е съвсем ясно - София е столица и като всяка столица трябва да е лицето на държавата, но голямата грешка, която е вече непоправима,е, че именно София е столицата на нашата мила България.

 21. 21 Профил на Stefanov
  *****
  Неутрално

  Татяна Дончева е агитирала с пари и запалки по центъра на Габрово и не си е дала документите на органите на реда.Лично министъра Р.Петков е заплашвал журналистка на която са и изели диктофона.Как той се е обаждал на полицаите поискали на Т.Дончева документите. Това е скандално, но доста хора са били свидетели на това събитие.Няма как толкова лесно да се скрие. Пикаещият във фонтан нека да си подаде оставката заради своето грубо посегателство в работата на журналистите.И защо той иска обяснения от тези съвестни полицаи които са поискали документите от депутатката.

 22. 22 Профил на антикорумпист
  *****
  Неутрално

  От управлението на Желев в стара гъзора ще остане само спомена за раздадени за строеж 30 петна като на всяко петно "градоначалника" има по един апартавент.на това обаче станишев не казва че е корупциа вапреки че само еидн от чиновниците в общината строи по три кооперации наведнъж забележете оцветено в жълто и червено.и наистина говори се че ортак му е апелативен прокерор а пък той бил жълт недесевар и така тия два цвята присъстват в шарката на тая мадерна кооперция да се подиграе с напаните на сатанишев - спукана им е работата на такива БАРЦИ срущу кооперациите пардон срещу корупциите.пръдливи нещастници и БАРСАЛИ а бившия кмет излиза с триисе апартамента от "слугуването си на нароода" е да са му честити придобивките и на нас НОВИЯ КМЕТ СВЕТЛИН!

 23. 23 Профил на а
  *****
  Неутрално

  пълна ревизия на старозагорските чиновници!Бившите такива!

 24. 24 Профил на Президента
  *****
  Гневно

  Ако хората можеха да убиват с поглед/или с вота си/ много трупове щеше да има в тази държава. Жако само дето нямаме такива способности. В случая с гласуването, на вас ви дават пистолет, в който няма патрони, но вие незнаете това.

 25. 25 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  До Несофиянеца, #20
  Скъпи, София е такава най-вече заради струпването в нея на такива като тебе - мразещи я, уж неискащи да живеят тук, ама пусти обстоятелства! Де да имаме късмет друг град да стане столица - неговите жители да се "надуват", натам да се изметете всички несофиянци, ведно с обстоятелствата си - и София отново да види бял ден. Егати нахалството!

 26. 26 Профил на Vasilev
  *****
  Неутрално

  Всички трябва да разберат - явлението Б. Борисов не е по-малко опасно от явлението Симеон. Става дума за едно и също - удар под кръста за политическата система, традиция. Единствено хубавото нещо може да се окаже, че традиционните партии ще спрат да се вторачват в другия (сини срещу левица, левица срещу десница), а да се вторачат в себе си. Да си оправят грешките и така...
  Лошото е, че медиите са слуги и винаги на новите или новозадаващите се господари. По-големи слагачи от БТВ и НОВА няма в момента.
  Истината ще възтържествува.
  Някой ден ще стане ясно колко посредствен, необразован тъпанар си е ББ

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 28. 28 Профил на до "софиянеца някой"
  *****
  Неутрално

  на кого говориш за нахалство бе псевдостоличанин прост?
  ето я софия след освобождението на България: http://www.kroraina.com/bugarash/bugarash/starasofia/sledosv.html
  няма нужда да се гледат снимки от други големи градове на нашата страна за да стане ясно, че този град от един поизостанал център на вилает и поради близостта си с останалите под чуждо влияние български земи е станал политическа и икономическа столица благодарание на усилията на българите от ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.
  това е град създаден от българите от всички краища на българия и никой няма право да си го присвоява дори и на думи от някаква носталгия съм комунистическата адресна регистрация.
  писна ми от местен шовинизъм въздигнат в недоразбрана столична гордост.
  аз съм роден в българия и ще живея и ще си ходя където си искам, плащам си данъците в софия и мисля, че това е добре за този град.
  що за нахалство някой да си присвоява статус на "столичанин" и да иска останалите да се изметат? що за глупаци има в тая държава?

 29. 29 Профил на John
  *****
  Неутрално
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 40. 40 Профил на freeman
  *****
  Неутрално
 41. 41 Профил на John
  *****
  Неутрално
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 47. 47 Профил на g
  *****
  Любопитно

  Good site! My site about adipex pills
  <

 48. 48 Профил на a
  *****

  Good site! My site about adipex pills
  <

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 66. 66 Профил на m
  *****
  Весело

  Good site! My site about meridia pills -
  <

 67. 67 Профил на c
  *****
  Разстроено

  Good site! My site about online casino top20 -
  <

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 74. 74 Профил на o
  *****
  Весело
 75. 75 Профил на b
  *****
  Любопитно
 76. 76 Профил на p
  *****
  Разстроено
 77. 77 Профил на d
  *****
  Разстроено
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 80. 80 Профил на b
  *****
  Неутрално

  You site is very cool! Thank you! Vizit my site about hydrocodone -
  <

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 91. 91 Профил на d
  *****
  Гневно

  Good site! Thank you! Only approved pharmacy pills -
  <

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 94. 94 Профил на Rehphszt
  *****
  Любопитно

  Gloomy tales mexico help finding cheap hotels in nyc ligo

 95. 95 Профил на Volzamaj
  *****
  Разстроено

  Best Site good looking rooms cheap flight hotel package rome

  48405

 96. 96 Профил на Wuajrycc
  *****
  Весело

  good material thanks hotel cheap hotel rooms in reigate nhl

 97. 97 Профил на Gsvbkkyd
  *****
  Весело

  i'm fine good work class airfares cheap hawaii air hotel car rental vacation experts travel 60947

 98. 98 Профил на Guultcuf
  *****
  Весело

  Wonderfull great site cheap hotel cheap discount london hotel 20 zqs

 99. 99 Профил на Lnievjsb
  *****
  Любопитно

  Gloomy tales hotels tokyo hotel cheap 8-]]]

 100. 100 Профил на Qjpotwte
  *****
  Любопитно

  perfect design thanks manchester cheap hotel in shanghai china vjwt

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK