Христо Христов отговаря онлайн на въпроси свързани с разследването

Христо Христов отговаря онлайн на въпроси свързани с разследването


До сега в "Дневник" бяха публикувани 8 материала за разследването на Христо Христов - Икономическото досие на комунизма.


Интересът към текстовете беше огромен. Първата статия беше прочетена от 26 123 души.


За да отговори на интереса на читателите към разследваното, Христо Христов ще бъде онлайн в петък от 14 до 15 часа. Той ще отговаря на въпроси, свързани с разследването във форума на "Дневник".
Молим читателите ни да пуснат въпросите във форума към това съобщение, а който иска да изрази отношение към поредицата или автора, да го направи на сайта на разследването и да прояви уважение към онези, които наистина се интересуват от среща с Христо Христов


КОЙ Е АВТОРЪТ


Христо Христов е журналист във в. "Дневник" от основаването му през 2001. Автор е на документалните книги "Секретното дело за лагерите" (1999), "Държавна сигурност срещу българската емиграция" (2000) и "Убийте Скитник" (българската и британската държавна политика по случая Георги Марков, 2005). Носител е на най-престижните български награди за разследваща журналистика:


- "Паница" (1999) на фондация "Свободна и демократична България"
- "Разследващи журналисти" (2001) на българската Асоциация за разследващи журналисти, Центъра за развитие на медиите и британската фондация "Гардиън"
- "Черноризец Храбър" (2003 и 2005) на Съюза на издателите на всекидневници в България.


Отличен е с наградата за цялостен принос в областта на достъпа до информация на фондация "Програма достъп до информация" (2005).
Христо Христов е първият носител на наградата за принос към свободата на духа на фонд "Георги Василев – Швейцария" (2006).
Специализирал е във в. "Гардиън", Великобритания (декември 2002) и в Международния център за журналистика, Вашингтон, САЩ (април 2004).
Последното му разследване за убийството на българския писател Георги Марков, предизвика международен отзук и за него писаха редица престижни британски вестници, сред които "Сънди Таймс" и "Гардиън", както и световните информационни агенции Ройтер, Асошиейтед прес, Франс прес и др.


Сегашното разследване е част от новата му документална книга, която предстои да бъде пусната на пазара от издателство "Сиела" под заглавието "Тайните фалити на комунизма".

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ДИ
  *****
  Любопитно

  Къде ще бъде он-лайн? Как може да се свържем с г-н Христо Христов? Е-мейл, скайп, ... ?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на Abranowicz
  *****
  Неутрално

  Дамската прическа е яка
  Дали ще го наречете Комунизъм или Капитализъм е все едно Няма разлика щото и двете системи са рожби на един и същ болен чифутски мозък с цел контролирането на ресурсите и реализацията на печалбата Каше Мордехай-на европейски Карл Маркс изобрети Комунизма в Европа събратята му в сащ ротшилд и рокфелер изобретиха капитализма по подобие на клещите това трябваше да смачка човечеството като го превърне в безформена и не мислеща сива маса-тор щото солта знаем с кои се отъждествява Идиотизма на комунизма който помня е нищо с идиотизма на америк капитализъм като първия е едно нищо икономическата система в америка е такава щото да си роб на чифутите Не успяхя с капитализма нито с комунизма от 20 год се опитват с новото си творение глобализъм обаче трябва да преодолеят китай япония русия индия които се разплащат във валути различни от долара така че чифутите объркаха конците Стигна се до там че преговарят в особена секретност с краля на саудитска арабия председателстваща в момента общността на арабските държави-57 ар държави да не бойкотират чифутските стоки-продукция респ икономиката им Не можеш да ми посочиш поне едно правителство в света без чифут в състава му бенджамин-вениамин кошер мин на външните работи в новото френско правителство Вашето мнение относно комунизма директно го прехвърлям към америк капитализъм като имам впредвид че това което помня като комунизъм е бледо копие на това което е в сащ и в икономически и в политически план Борба за господство над света Напоследък трескаво се ослушват за луната и марс ще се постараяти там да притежават капиталите и да са кредитори

 4. 4 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  За журналист прическата не е важна. ВАЖНО Е ТОВА ПОД КОСАТА-МОЗЪКА! А Христо Христов го има на място! Той само излага факти. Не се изхвърля в оценките.
  Истинските проблеми са два:
  1)Почти нула мислещи журналисти извън "Дневник" и "Капитал".
  2)Почти никакви разследващи журналисти извън "Дневник" и "Капитал".

 5. 5 Профил на Волен Борисов
  *****
  Неутрално

  ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ
  КОМИТЕТ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ

  Скъпи сънародници,
  Днес обявяваме създаването на Българска народна партия!
  Това е едно навременно и необходимо решение за консолидация и интегритет на дясното политическо пространство в България.
  Българската народна партия е призвана да обедини десните партии, членки на Европейската народна партия, в единен десен юмрук, обединена българска десница, поставяща си за цел цивилизовано, европейско развитие на индивида и общността, да изкорени остатъците от комунизма в България, за да бъде достоен и уважаван проспериращ член на ЕС и НАТО.
  Партията на българския народ призовава към нея да се присъединят всички дясно мислещи българи, всички национално отговорни българи, всички, които мразят корупцията и двуличието в политиката, привърженици на различни десни и националистически партии, без ръководствата им!
  Скоро очаквайте програмна декларация!
  НК на БНП

 6. 6 Профил на тавариш Абрамович
  *****
  Неутрално

  Така е др. Абрамович, на вас все някой ви е виновен, ту чифутите, ту световния капитализъм, ту четирите годишни времена.

  Ама не се отказвате нито от чифутските номера, нито от капиталистическите банкноти , нито от луксозните курорти през четирите сезона.

  Апропо,от писанието ви разбрах че всички са маскари...
  То в-к Труд и Слави Трифонов откога разправят ,че всички са маскари ама кой да слуша?

 7. 7 Профил на Дилмана
  *****
  Неутрално

  Христо,очевидно здраво си настъпил бай-ганьовските патриотари и ченгесарията по червените мазоли,щом отсега вият. Чакайте бе,кадесарчета,ще прегракнете до утре,пазете си силите.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 9. 9 Профил на Дзак
  *****
  Неутрално

  Би ми било любопитно да разбера има ли връзка между "Либийския дълг" и "нашите медици" ,както и да разбера защо И.Костов не е говорил никога за надутия балон КРЕМИКОВЦИ , а сключи заем с Японската банка за разширение на Пристанище Бургас,което да обслужва същия този отдавна фалирал комбинат.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 11. 11 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  Момчета, първо четете, а после пишете.
  Прочели ли сте нещо до сега от Христо Христов? Например "Убийте скитник". За да разберете за какво става дума, когато се говори за ДС.
  Прочетохте ли внимателно сегашната поредица. Не, разбира се, защото всичко ви е ясно, щом имате компютър и клавиатура.
  Тогава имайте предвид, че тя е само бледо отражение на безбройните престъпления на нашите комуноиди, които са все още на врата ни. И на вашия врат също. Дори и да плюете Костов и Америка.

 12. 12 Профил на alliance for european and atlantic integration
  *****
  Любопитно

  уважаеми г-н христов,
  нашия алиавс ралботи по програмен проект имащ сходство с вашето разследванелЗа нас ще бъде голям интерес ако се свържем с Вас за да Ви запознаем с ниякои наши проучвания,анализи и заключевия по въпроса със ресурсите на тоталитарните организации по времето на Живков Нашия телефон е 0877670859

 13. 13 Профил на 2000
  *****
  Неутрално

  Христаки - пьрво оправи прическата мойто момче па после икономиката Дядо Петре статийте са преливане от пусто в празно - целта им е да се предизвика някакьв интерес кьм някаква измислена тема яхвайки гребена на вьлната. Странното е че понадобяват статийте в Работническо дело дето громяха капитализма и бюджетния дефицит на америкаската икономика - по начало тезата че 45 год са се вьршили престьпления и нищо свястно не е станало освен нон стоп ограбване е глупава - за да има за ограбване пьрво трябва да се сьздаде. Ако сравним направеното за 45 години с направеното през последните 20 ( и то с нулеви разходи за армия - пьтища и инфраструктора финансирани от Европа) не знам кое е повече

 14. 14 Профил на acieai
  *****
  Весело

  e mail: [email protected] /alliance for european and atlantic integration/i.n.g.o./,ass. memeber of International investment council ,UK and USA

 15. 15 Профил на poseidon
  *****
  Неутрално

  как 6те отговорите на тези,които се опитват да сравняват действията на Иван Костов с тези на Тодор Живков?

 16. 16 Профил на Браво!
  *****
  Неутрално

  Браво на Христов!
  Всички млади го четат , а старците заедно с Абрано...как му беше името?-да го духают!

 17. 17 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  Щом няма въпроси към автора , значи всичко е ясно!
  Останалото за пискливи опити за оправдание на сегашните ДС-Милионери! Които ,видите ли , нямат и никога не са имали НИКАКВА ВИНА!
  Виновни са "
  1)Турските служби
  2)Евреите
  3)Световния имприализъм
  4)И естесвено САЩ и ЕС!

  А нашите мили ЧЕНГЕТА , мигат невино с очички!
  Пфуууу!

 18. 18 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Уважаеми г-н Христов,

  Поздравявам Ви за чудесната поредица статии! Върху този сравнително недавнашен период от нашата история тегне информационен мрак. Българите не изживяха post traumatic stress disorder-а на комунизма. Не се помнят нито фактите от този период (Вашият чудесен принос е именно към фактологията на соца), нито емоциите (няма важни книги или филми, които да осмислят периода на мракобесие и да спомогнат за надмогването му). Соцът остана като рана, не заздравяла, а скрита с грим.

  Съвсем естествено, появи се и митология за соца. За това спомогна както патологичното некадърие на природонаселението да заживее извън оранжерията, както и факта, че всички важни средства за масово осведомяване (Дневник тук е светло изключение) се оказаха (watta surprise! ) в ръцете на издънките на ченгеджийницата.

  И в съзнанието на оскотелите от нисък стандарт и качество на живот се развихриха приказки и легенди за онова чудно и славно време на реалния, развития, развиващия се и научен социализъм. Когато хлябът бил няколко стотинки, всички се возели на самолети до морето, оръжейната промишленост била в челната десетка в света, електрониката била на нивото на най-добрите, децата слушали родителите си, снегът бил топъл, и т.н. и т.н.

  Вашите разследвания -- блестящ пример за разследваща журналистика -- дават възможност на МИСЛЕЩИ млади хора да си съставят горе-долу правилна представа за тоталитарната епоха. Естествено, има много още какво да се каже и най-вече как червените феодали награбиха колосални (за българските мащаби) пари и станаха червени капиталисти. Но дори и без това, Вашите статии са ценни. Те правят на пух и прах мита за соца -- без емоционални изблици, с конкретни факти.

  В заключение да кажа, че ми допада стилът Ви. Вече ми омръзна от от "дълбинната журналистика" тип Люба Русева/Харалан Александров, която може да се резюмира с изказването на мой познат от старата емиграция -- "Българите са социални олигофрени". Е, да, така е, ако не бяха идиоти, нямаше да живеят като идиоти, много ясно. Омръзна ми да чета народопсихолотически статии (последната беше на д-р Н. Михайлов от ДСБ), които казват същото, което каза моят познат, само че многословно и с тежка терминология. Предпочитам статии с факти и Ви благодаря, че ни предоставихти именно факти.

  Желая Ви успехи и в бъдеще!

 19. 19 Профил на Vupros
  *****
  Неутрално

  Поредицата е много ценна; ще бъде ли достъпна и след време, например ще бъде ли публикувана като отделно издание? Ще се запази ли като открито достъпен (не с абонамент) архив на Дневник?

 20. 20 Профил на Tony ot Chicago
  *****
  Неутрално

  Интересно, дали и днес има предприятия на държавни дотации, кои са и докога ще е така?

 21. 21 Профил на Noname
  *****
  Неутрално

  Уважаеми Христов, разследването ви е много интересно и дава отговор на въпроси, които бяха или избягвани от българската псевдо журналистика или умишлено умаловажавани от заинтерисовани личности.Важността на историята за външния дълг, за просперитета на соц. икономиката, някак си преминаха с еуфорията на първите години на демокрация. Трудните години след това породиха носталгия към социалитическа България и се създадоха утопии, които изкривиха истината за режима и механизмите на които се е крепил. За щастие вашето разследване развенчава много от тези митове. Интересно би било да се свържат тези процеси с процесите в началото на прехода. Вашето разследване може да бъде добра база да разберем сценариите как целия преход и ограбването на България се случиха.

 22. 22 Профил на legio
  *****
  Неутрално

  Както казва колегата И.Джоунс: "Факти! Археологията работи с факти! Който иска истината да се запише във факултета по Философия..."
  Нямам въпроси.

 23. 23 Профил на legio
  *****
  Неутрално
 24. 24 Профил на Ivanov
  *****
  Неутрално

  Поздравления на Христо Христов и от мен.
  Имам въпрос към него дали възнамерява да направи материал, който да бъде продължение на сегашния , който свършва около 1990. Имам впредвид (както казва и #21) да видим продължение на сагата "Голямото ограбване" или казано по-друг начин смяната на собственността от държавна в частна.
  Но дори и да няма продължение , мисля че и това е достатъчно за да се добие представа как едно некадърно управление от шепа самозванци, може да съсипе живота на милиони хора.

 25. 25 Профил на Браво!
  *****
  Неутрално

  18 години чакахме, за да чуем. Някой станахме на 33, а през 1989 бяхме на манифестация да викаме "БКП-КПСС: Вечна дружба!". Каква гротеска и бутафория е било всичко. Тъжното е, че и днес има хора, които смятат черното за бяло и обратно.

 26. 26 Профил на До 2000 и Дядо Петър
  *****
  Гневно

  дяо Петре,чел съм книгата исъвм потресен от историята с Г.Марков.Това ебил само един отслучаите.Разбирасе сега този случай се замита под килима.Заметат го тези като 2000.Старят се най нагло да представят времето на Тошо като най-доброто в нашаа история.Жалко,че има таквиз дето вярват.На 2000 мога да му кажаобирай си крушите и друм да те няма от България.Да ходи където иска,но не и тук да сее лъжите си.

 27. 27 Профил на Ясен
  *****
  Неутрално

  Интересно, защо Т. Живков намира за нужно да заяви на разпитите в прокуратурата как Хрушчов му се бил скарал, че пожелал заводът в Кремиковци да бъде по-малък? Даже Хрушчов му се развикал, че искал завод за чайници, или нещо подобно.Сигурно Живков така сваля вината от себе си за недоразумението, наречено "Кремиковци". Още повече, че в изследването си г-н Христов ясно посочва, че в началото точно нашите управници са се натегнали, ако можем да се изразим така, за завода. Но допуска ли г-н Христов и другия момент - че руснаците съзнателно са ни набутвали в скъпи, нерантабилни и изцяло зависещи от техните суровини и енергия заводи? Какво означават, например, азотноторовите заводи, работещи с газ? При пазарната икономика те са обречени на фалит. Както стана.Може ли да се направи връзка с огромното желание на Русия да построи АЕЦ в България днес?

 28. 28 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  Браво на Дневник ,че пускат дискусия въобще по повод идиотската бездна на комунистическия режим. Лошото е, че следите на гигантските комунистически престъпления са заметени, минаха двайсет години и давността вече не лови побелелите изверги, старостта и гробищата са мъдрите чистачи на червената проказа, ще винат години, ще изтече черната вода и ,кой знае, миже би Златното момиче от приказката ще се появи и в България. А на убийците грабавете с петоръчките ще напомнят на поколенията, че е имало милион слуги на Сатаната по нашите земи.

 29. 29 Профил на atanas
  *****
  Неутрално

  до червените тиквеници 2000 и подобни
  Да си чувал нещо за ограбването на изключително богатия пенсионен фонд, натрупан до 1944 г. или за богатите взаимоспомагателни земеделски и учителски каси. Сега пенсиите били ниски, ами защо тези червени престъпници, които се бият в гърдите със сто и незнам коя си годишнина не вземат да възстановят ограбеното с лихвите за тези години. Този период 1944-1990 г. е период на властващата некомпетентност и простащина.

 30. 30 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  поздравления за автора
  имам едно предложение - да се направи извънреден брой на вестника само с неговите материали и да се пусне безплетно във всички пощенски кутии
  просто адресатите на текста няма да стигнат до него

 31. 31 Профил на симеон I
  *****
  Неутрално

  време е за възмездие!комунистите на сапун!

 32. 32 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Г-н Христов, задоволете любопитството на Атанас и направете изследване за "изключително богатия пенсионен фонд". Ако не ви се прави, аз ще му кажа, че той е обхващал доста по-малко от 200 хил.човека. И тези пари не са ограбени, защото са си отишли по предназначение, хората са си получавали парите. За разлика от другите 1 млн. и 200 хиляди, които преди девети не са получавали пенсия и не са се осигурявали. Но след девети са получавали и те пенсия. От парите дето били изчезнали.

 33. 33 Профил на подкрепям
  *****
  Неутрално

  Поредицата е много ценна; ще бъде ли достъпна и след време, например ще бъде ли публикувана като отделно издание? Ще се запази ли като открито достъпен (не с абонамент) архив на Дневник?

 34. 34 Профил на Към от др.Иванов
  *****
  Неутрално

  Към от др.Иванов: Ти си доста зле с материала. До 9.IX повечето хора са се осигурявали от малки частни фирми, а тези осигуровки по-късно не са били, признати за трудов стаж, а хората са били насила накарани да си купят облигации. Тези облигации, купени за по 100-1000 лева през 1950 се разиграваха от държавата на лотария до 1970+ година и се връщаха проценти от тях. А знаеш ли каква е била инфлацията на 100лв от 1950 до 1970? А пенсии са имали тия, които са имали пълен трудов стаж след 9.IX.

 35. 35 Профил на Камен
  *****
  Неутрално

  Поздравявам Ви за поредицата г-н Христов.
  Като работил в изчислителния център на Кинтекс в този период, бих желал да Ви съобщя 2 факта:
  1. В Кинтекс се притесняваха от факта, че продаваха едновременно оръжие на Иран и на Ирак по време на войната. Съотношението бе различно, но около 1:5 в полза на Ирак. Заради притеснението в отчетните документи не пишеше Иран, а страна (число, например 14).
  2. След атентата срещу папата, в Кинтекс имаше голям смут. Информационната система на фирмата не съдържаше номерата на продадените пистолети и ръководството не можеше да отговори на въпроса дали пистолета на Агджа е произведен и доставен от България.
  Бъдете здрав. Около 2-3 часа ще съм тук, ако има въпроси.

 36. 36 Профил на Лъчезар Александров
  *****
  Любопитно

  Поздравления за разследването, което провеждате. За икономистите то би следвало да бъде от особен интерес. Следя внимателно цифрите, които публикувахте, и се опитвам да ги отнеса към днешните им съответстващи. Ето до къде стигнах:

  Между 1960 г. и 1964 г. с негово разрешение са продадени общо около 31 880 кг чисто злато, като получената валута е използвана единствено за погасяване на задължения предимно към съветските банки в Париж и Лондон. (05.11.2007 16-а република взима златния ни резерв)

  В краткия период от януари 1989 до март 1990, в края на който Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг, следват още няколко операции със стратегическия валутен резерв, с които на практика той е стопен изцяло. Размерът му от 1 млрд. и 461.9 млн. щатски долара към 31 декември 1988 се запазва твърде кратко. (14.11.2007 Тайната история на стопения валутен резерв)

  Към 30.09.2007 в резервите на БНБ има 1,279 млн. части трой унции злато. Това ще рече 39 781 килограма злато (една трой унция е равна на 31.103476 грама).

  Овен това в раздел официални резервни активи стойността на конвертируемата валута, отново към 30.09.2007 е 11 002.4 млн. евро. Което от своя страна е равно на 15 600.19 млн. долара или 657 710 килограма злато.

  Общо официалните резервни активи са резервните активи са 11 705.3 млн. евро, или 16 589.8 млн. долара или 699 728 килограма злато.

  Предполагам, че на всички вече е ясно, че цифрите от вашето разследване изглеждат смешно малки в сравнение с тези в днешно време.

 37. 37 Профил на хан крум
  *****
  Неутрално

  Уаважаеми г-н Христов, предвид естеството на Вашето изледване и историческите връзки на управляващите с комунистическия режим, имал ли сте проблем с институции или политици в процеса на работа?

  Предложение: бих искал да видя и чуя как политици от БСП (и не само)ще коментират информацията в това изследване. Би било чудесен тест!

  Моите уважения!

 38. 38 Профил на Хан Крум до хан крум
  *****
  Неутрално

  така де, нямам патентни претенции, но по пренцип може и твоят въпрос да е най-важното за момента...

 39. 39 Профил на 2000
  *****
  Неутрално

  Хан Круме много филми гледаш Напомняш ми на СДС арите от 90 който описваха как са се сьбирали и са се страхували да не дойде ДС. Аман от тьпизми. Да се разследват нещата но не да идват всякакви тьпанари да описват колко добро било преди 9 ти и как всичко е било по мед и масло и се е обьркало после. Абе Аланкооловци - преди 9 ти е имало 2 национални катастрофи и 3 загубени войни + гражданска такава. Попрочетете малко. А разследването както казах е дивотия - нищо не се доказва и Бай Тошо си отиде в кьщи. Сега Христаки тенденциозно представя някакви уж матеряли като скромно замьлчава че по това дело присьда нема.

 40. 40 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  До Mickey! Искам да ти кажа,че света не съществува от както си роден ТИ или АЗ, той съществува много преди нас.Затова преди да пишете, е нужно да познавате историята.Ако познавахте истинската история, а не тази официозната която ни предлагат Ционистите,щяхте да знаете,че Комунизмъ,Капитализмъ,Фашизма - както и да го наричате, навсякъде по света той е Еврейски.Следователно тогава ще знаеш,че тези ЧЕНГЕТА както ги наричаш, никога не са работели за България.Ако дръзнеш да проследиш корените на БКП и ДС винаги ще стигаш до това => Еврейство=> Юдаизъм =>Масонство => Комунизъм.Тогава ще разберете думите на евреина Ленин по майка Бланк,че САЩ - тази държава е създадена от Руски евреи.Тогава може би ще знаете,че евреина Йосиф Сталин,чрез комунизмъ на евреина Карл Маркс имаше за цел да премахне християнството както и средната класа в тези пост комунистически държави.Избивайки интелигенцията на тези държави без съд и присъда евреина Йосиф Сталин истинската му фамилия Джугашвили изби над 60 милиона християни.По негово време за антисимитизъм се наказваше с разстрел.
  Виновен ли е света,че начело на всяка една държава за ционисти скрити зад Американски,Френски,Германски,Мюсолмански,
  Български...др. имена.

  Не е виновен Американският народ, а по точно една секта, дръзнала да нарече себе си богоизбран народ,пръснала семето си по света, въпреки,че тези хазари никога не са вярвали в Бог.Това се вижда много ясно в Ирак как Съединените Еврейски Щати осигуриха спокойствието и господството на Израел,изпращайки там за пушечно месо чернокожи американски войници да умират,заради интересете на една фалшива циониска,юдеомасонска държава Израел,за да им осигури господството и спокойствието на еврейските боклуци от давидово коляно.Нима не виждаш какво става в България, нима тук не премиер един евреин по майка без нито един ден трудов стаж евреина Станишев.Сега досещаш ли се защо той излъга българският народ,че ще върне контигента ни от Ирак,досещаш ли се на кого служи Българската армия? досещаш ли се кой приватезира и ограби българският народ?Много ясно се вижда това като погледнеш един от най големите грабежи в България сделката със БТК.Овшорния собственик който се крие в Кипър, за мнозина от нас е невидим, но за много хора като мен той е видим, наричат го VIVA TEL - а то е TEL AVIV......
  Не свормирай мнението си от еврейскиете масмедии,те затова са създадени и овладяни от тях. А търси истината която те старателно се стремят да не и дават гластност и да усмиват с думите Конспирация и ред други глупости.
  Просто изучи рода Ротшилд,Рокфелер... и ще схванеш кой създава френската революция,комунизмъ,фашизмъ, кой ги финансира,каква е целта,как държавите трупат тези външни дългове и най вече на КОГО ги дължат.Тогава ще разбереш,че войната е еврейската жътва,тогава ще ти стане ясно каква е била целта на Хитлер,кой го създаде и финансира,тогава също ще разбереш мита холокоста,но също ще разбереш,че целта на Хитлер е да подгони евреите да тръгнат към обетованата земя и да създадат фалшивата държава Израел.Никога Хитлер който е четвърт евреин, цялото политбюро е съставено с еврейска кръв.Затова историците говорят за депортиране на евреи, а не за избиване.Защо ще му е на Хитлер да ги извозва до лагирете,това не е ли загуба на време,вагони,средства и то по време на война?Не е ли по лесно да ги избива на място? и ако е искал да избива тези хазари ще започне от ЕЛИТА, както това направи евреина Сталин с окупацията на България и доменираното от евреи НКВД под вещото ръковоство на Георги Димитров избиха елита на България.Но тук идва и ролята на газовте камери,за да неможе да се докаже колко са циониските жертви, но те не са повече от 500 000.Нормално е когато има световна война да има всякакви жертви, но колко са жертвите не евреина Сталин,Ленин те са над 60 милиона но това не било холокоста.Всичко става много ясно кати погледнеш кой печели най много от тези войни.Само чрез война можеш да прекрояваш граници и държави,само чрез война можеш да подчениш и измениш живота на един народ.А кой печели от всичко това,толкова богати държави са осъдени да изплащат репарации милярди левове на една фалшива държава Израел която ДОРИ НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА ПО ВРЕМЕТО НА ВСВ.Ето кой е печели най много, ето защо им било нужно тази война. Направи справка коя държава е водили най много войни,после виж от колко години съществува тази държава и тогава ще разбереш,защо наричам САЩ -Съединени Еврейски Щати.

  Ето виж какво представлява Западен Израел САЩ.  23% повече евреи ще управляват САЩ след изборите

  10 Ноември 2006

  След победата на демократите, в Сената вече има 13 еврейски политици, а в Камарата на представителите – 30

  Израелските средства за масова информация отбелязват значителното увеличение на еврейското представителство в Конгреса на САЩ след междинните избори на 7 ноември отвъд Океана. " Евреите завоюваха Капитолийския хълм ! " – с такива или подобни заглавия излязоха повечето международни обзори на израелските средства за масова информация.

  Изборите в САЩ донесоха победа не само за демократите (за които са гласували 87% от еврейската общност в САЩ), но и доведоха до рекордно увеличение на еврейското представителство в долната и горната камара на американския парламент. След вота то се увеличи с още 8 души – от 35 на 43 конгресмени и сенатори, съобщава JTA.

  В Сената на САЩ броят на еврейските представители се увеличи с 2-ма, от 11 на 13 сенатори, след като в горната камара бяха избрани демократа Бен Кардин (Ben Cardin) от щата Мериленд и независимият кандидат, подкрепящ политиката на демократите Барни Сандърс (Bernie Sanders) от Върмонт. В резултат на това, еврейското представителство в Сената достигна 13%. При това, евреите са едва 2,5% от населението на САЩ. За сравнение, афроамериканците, които са 13% от населението на Щатите, разполагат с един-единствен представител в Сената.

  Що се отнася до Камарата на представителите, конгресмените-евреи там се увеличиха със 6 души и вече са 30 на брой. За пръв път в Камарата на представителите влязоха Габриела Гифърдс (Gabrielle Giffords) от щата Аризона, Рон Клайн (Ron Klein) от Флорида, Джон Ярмът (John Yarmuth) от Кентъки, Пол Хоудс (Paul Hodes) от Ню Хемпшир, Стивън Коен (Steve Cohen) от Тенеси и Стив Кейгън (Steve Kagen) от Уисконсин – всички представители на Демократическата партия. За отбелязване е, че от общо 43-те еврейски конгресмени и сенатори, само 3-ма са републиканци, а останалите се числят към лагера на противниците на президента Джордж Буш (38 демократи и 2 независими, подкрепящи демократите).

 41. 41 Профил на gentilebg
  *****
  Неутрално

  До др. Иванов и вси4ки нему подобни:
  Не разбирам какъв ви е проблема.
  Като ви гони толкова много носталгията по онова време и ви е толкова мъчно за комунизЪма,защо не вземете да станете граждани я на Куба,я на Венецуела,а най-добре на Северна Кореа.

 42. 42 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Успех,г-н Христов!Ще бъде много интересно да продължите с икономическото досие на посткомунизма до наши дни!

 43. 43 Профил на Солджер оф форчън
  *****
  Любопитно

  Много ми е интересно защо нашите потомствени комуняги и партизани, като отидат в Москва, не се мляскат с вожда на КПСС Зюганов, както повелява традицията, а ходят да целуват ръка на императора П.?

 44. 44 Профил на Д.
  *****
  Неутрално

  Бих искала да поздравя Христо Христов за великолепната му поредица и да попитам кога книгата му ще бъде пусната на пазара.Благодаря и продължавайте все така!Успех!

 45. 45 Профил на Неутрален
  *****
  Неутрално

  И какво се видя накрая - след епичната учителска стачка, спретната точно по време на местните избори, това беше поредния инфантилен опит за дестабилизация на сегашното управление. Да се обясни на нас, малоумниците, колко трагично е било дереджето при управлението на Тошо и да се намекне, че и сегашното управление е същото, т.е. манипулация, най-вероятно по поръчка. Ако някак си мине номера...

  Е, не може да се каже, че тук-там някои не се зарибиха от тази идея. Най-вече тези, които познават най-новата ни история от филмите, книгите и оценките на своето обкръжение, т.е. същия псевдоинтелектуален кръжец, към който принадлежи и самият Христо Христов.

  Само че за разлика от автора голяма част от хората във форума са живяли и работили в онези години и имат собствена оценка, която доста се различава от поднесеното тук.


  Жалко за автора и всичките му престижни награди, че си изкарва хляба по този начин - внимателно заливайки с помия хората и делата им, които изобщо не заслужават това отношение. Защото те създадоха България, такава, каквато е днес. Независимо от грешките, които са допускали. Защото само който не работи реална работа, не допуска грешки.

  И номерът определено не можа да мине.

  Но както казват хората, кучето си лае, керванът си върви...

  Върви си, нали!?

 46. 46 Профил на помнещ
  *****
  Неутрално

  Така е.
  Доста от пишещите тук са живяли през онези години и помнят какво беше.
  Някои хора още тогава се чудеха на какво се крепи тази държава, но изнесените в дело номер 4 числа никога не стигаха до тях. Вместо това ни караха като стадо да блеем на пощада "Бе-Ка-Пе, Ка-Пе-Ес-Ес", а червените мандарини от трибуната снизходително ни махаха с ръка. Чертаеха ни сияйни картини как вече сме почнали да изграждаме материално-техническата база на развитото социалистическо общество, а в същото време се редяхме на опашки за тоалетна хартия.

 47. 47 Профил на гарабед
  *****
  Неутрално

  Уж много хора прочетоха статийте, а дотук никой не е задал въпрос!!!
  Смисълът на статийте не беше да се прави цялостен анализ на българската икономика по онова време. Пък и не е по силите на неикономист. Затова и не намерих отговор на въпроса как е изглеждал тогава търговският ни баланс. 3 млрд $ износ в началото на 70-те. При никакъв внос на стоки за бита по второ направление. Само за някои консумативи за заводите. Суровините идваха от СССР. Много от заводите бяха още нови, рентабилни и конкурентни. Нещо не се вързва. Би следвало да има излишъци от твърда валута. Значи някъде са потъвали.
  Изкривената непазарна търговия в СИВ също ми е тъмна. Ние изнасяхме цялата си реколта. За вътрешния пазар оставаха огризки. Консерви също. Никога вече няма да има такъв късмет - да ни купи някой всичките боклуци. Туристите бяха с пъти повече. Т.е. имаше постъпления и по първо направление, така че и там баланса би следвало да се вързва срещу внасяните суровини.
  При постоянно ограничаване на потреблението, дори пейзаните с каскети би следвало да вържат баланса.
  Според мен възможен отговор е, че страшно много са крали.
  Това ми е въпроса към г-н Христов.

 48. 48 Профил на Борислав
  *****
  Любопитно

  Здравейте г-н Христов!
  За поредицата Ви Икономическот досие на комунизма мога да кажа ме радва, като макар и закъсняла , но обективна информация за преминалия исторически етап от развитието на България.Дано умните българи се успокоят, че мислите им за охарактеризирването на живота им преди 10-ти ноември 1989 е бил съзнателно проповядвана лъжа за успехите на икономическия строй на са правилни. И дано глупаците малко от малко се засрамят и да намерят сили да възпитат децата си във верните истински житейски и пазарни ценности необходими им за оцеляване в действителния глобален пазарен свят. преживяното

 49. 49 Профил на Борислав
  *****
  Любопитно

  Здравейте г-н Христов!
  За поредицата Ви Икономическот досие на комунизма мога да кажа ме радва, като макар и закъсняла , но обективна информация за преминалия исторически етап от развитието на България.Дано умните българи се успокоят, че мислите им за охарактеризирването на живота им преди 10-ти ноември 1989 е бил съзнателно проповядвана лъжа за успехите на икономическия строй са били правилни. И дано глупаците малко от малко се засрамят и да намерят сили да възпитат децата си във верните истински житейски и пазарни ценности необходими им за оцеляване в действителния глобален пазарен свят. преживяното

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 51. 51 Профил на Petar
  *****
  Неутрално

  В един от материалите се споменава за Литексбанк в Ливан. Има ли повече доказателства или само се досещаме, че това е групировката Литекс на Гриша Ганчев?

 52. 52 Профил на Милен
  *****
  Неутрално

  Г-н Христов,

  Поздравления за новата книга! Очаквам я на пазара. Може би отговорът на следния въпрос се съдържа в пълния текст, но все пак ми е интересно следното:

  Става ли ясно по каква причина "стопанските ръководители" на България са се пренасочили от електроника към тежко машиностроене? Шопите казват: "имаш крава, пиеш млеко". Защо, след като са измолили от "съветските другари" една много качествена крава, "нашите другари" не са се погрижили за нея както следва, а са тръгнали да гонят бика?

 53. 53 Профил на Аспарух
  *****
  Неутрално

  Г-н Христов, ако може да направиш и едно разследване за насилствената македонизация, проведена от комунягите в Пиринския край. Това е едно от най-срамните и антибългарски действия, извършени в целата ни история но почти нищо не се говори за него.

 54. 54 Профил на 1234
  *****
  Неутрално

  Защо разследването на Христо Христов не обхваща периода от 9.9 до края на петдесетте? Там е генезисът на злото. Този период обяснява и много от по-късните неблагополучия на режима в областта на икономиката.

  Това журналистическо разследване ли е или преразказ на материалите по дело номер 4?

  Все пак да благодарим на автора, че си е направил труда да разрови тези прашасали досиета. Поне добиваме представа за мнението на комунистическите функционери за техните собствени безобразия. Очевидно е как са се опитвали да натопят другарчето си и възниква въпросът кой е изиграл ролята на горския и е прекратил делото, за да не излезе пълната истина по него. Да не е същият Луканов, който започна тези дела, за да изпере кирливите ризи на комунизма?

 55. 55 Профил на  птицевъд
  *****
  Неутрално

  Инай-голямата истина и велика идея,ако се защитава от глупак,ще бъде изопачена и погубена.За да се напише икономическото досие на социализма,трябва да се тръгне,с последователен анализ поне от времето след първата национална катастрофа-1913 год.,да се мине през втората такава-след Първата св.война,да се изтипосат"героите",вкрали България във Втората св.война на страната на Хитлеристка Германия,обявили "символича"война на САЩ и антихитлеристката коалиция,да се извади на светло бремето на репарациите,които е трябвало да плаща соц.държавата,заради експериментите и погрешните решения на управляващите,преди 9.9.1944г.,т.е.политическите дядовции баби,бащи и майки на анализатори от типа на Ицкето.И след като се вземат предвид всички предпоставки и условия,в които е била поставена т.н.соц.държава и нейните ръководства се анализира и пише,а не само като се сочат откъслечни и неверно интерпретирани факти ,действия и събития,може дза се направи истински и обективен анализ на историята от онова време.Другото са си обикновени оплювки от сополанковци,с каквито/оплювки и псувни/е пълен интернетфорума.Впр.Хр.Хр.е издал книга за т.н.убийство на Георги Марков,не само непотвърдено,но дори и недоказано,вкл.от британските служби и ОФЦИАЛНИ институции.Така се печели евтина слава между пишманполитиганти и хонорари,разбира се-щом има кой да ги дава.

 56. 56 Профил на Хамлет
  *****
  Неутрално

  Г-н Христов, нещата,които вадите на бял свят напомнят на историческите факти на Симеон Радев(Строители на съвр.Б/я).
  Поздравления!

 57. 57 Профил на иван
  *****
  Неутрално

  Г-н Христов не обръщайте внимание на комунягите. Вършете си работата - времето
  ще покаже , че сте прав.

 58. 58 Профил на Bruno Dante
  *****
  Неутрално

  здраво живо господин Христов, и аз като повечето колеги се опитвам да следя разследването но в интерес на истината трябва да призная че с тези цифри и математика доста започвам да се обърквам и се питам е ли държавната хазна е опразнена по схема коякто ние до този момент бяхме информирани или а по една много по финна и елегантна формула,която би трябвало да започва да се прояснява след сензационните факти които ни представяс в това солидно изледване.но парадоксалното е че и до този момент поне за мен единсвенната по сериозна хипотеза за фиаското и банкрута на държавата си остава схемата с куферите и човалите с банкноти.та моят въпрос към теб е следният -каква е целта на твойта публикация ?? застото действастите лица са или в преклонна възраст или покойници или пък събитията са с изминал срок на давност и естественно няма да има никаква наказателна отговорност за евентуалните извърсители на тези евентуални крупни финаносви операции,освен това до този момент не среснах в разследването да си изяснил примерно факта който най върло интересува данаклопатеца а именно да се каже ясно и аргументирано примерно -тоя и тоя гепиха толко и толко милки и тоя и тоя им носиха куферите а ти ни говорис за ЦК . мерси

 59. 59 Профил на Дилмана
  *****
  Неутрално

  Забелязва се масирано нашествие на ченгета във форума,неумело наметнати с патриотарска мантия(например Неутрален,Птицевъд и т.н.).
  Въпрос към Христо Христов:
  ЗАЩО ТОЛКОВА се страхуват тези патриоти от разкриването на АРХИВИТЕ(не на досиетата на нещастниците,които са вербували и които и до днес използват),а на АРХИВИТЕ? Нали все за благото на страната ни са работили тези авакум заховци и емил боевци?
  Защо ТОГАВА така се боят от всяка публикация на архивите и защо ли внезапно започва да им пречи дори прическата на автора?

 60. 60 Профил на Статистико
  *****
  Неутрално

  Въпрос - Ще се заеме ли г-н Христов с разследване на периода 1986-1997 - "Икономическото досие на демокрацията".
  Не казвам че разледването на периода до 1986 е излишно - напротив поздравявам автора за свършената работа и ясната политическа позиция която заема (аман от фурнажииски лопати)

 61. 61 Профил на katya
  *****
  Неутрално

  Неотдавна в. "Труд" публикува подобни материали на ревизор от системата на Министерството на финансите. И те предизвикаха ажиотаж. Като консултант беше посочен един от бившите министри на финансите на НРБ.
  Вижда се, че и г-н Христо Христов, който засяга главно финансови проблеми за много по-дълъг период - връща се към средата на миналия век, също е бил консултиран от знаещ и опитен финансист.
  Въпрос: Защо авторът не цитира и анализира така подробно и показанията по Дело № 4 за разпитите на бившите министри на финансите през този дълъг период от време? Включително: по техни явни и/или поверителни критични писмени доклади и анализи до държавните ръководители на НРБ, подобни на споменатите явни и/или поверителни писмени доклади и анализи на БНБ и БВТБ.
  Едва ли следствието би пропуснало да работи по такива налични материали. Това щеше да е явно дирижиран селективен подход.
  При социализма министрите на финансите не бяха ли много по-близко до ръководителите на БКП и държавата, отколкото шефовете в банката?
  Въпрос: Ако такива материали няма въобще, това вече не е ли проблем?

 62. 62 Профил на скертик
  *****
  Разстроено

  Г. Христов? - още един "кандидат за хамама" има такъв фейлетон от А.Константинов. Британските служби не са наясно за Г. Марков?!! Г. Христов е наясно... Както Ф.Димитров като м-р Председател по повод атентата срещу папата: "Българските комунисти може да са го извършили..".НЕ Е ВАЖНО, ЧЕ СЕ ОПЛЮВА БЪЛГАРИЯ..важен е ХОНОРАРЪТ. Какво беше казал П.Каравелов на западни журналисти след излизането си от затвора? "Господа, такива неща (побой в затвора" в България не стават" (по С.Радев). А откровенията на Х.Х. и пукната пара не чинят освен за наивници..
  Въпреки Х.Х. България беше сред ТРИТЕ СТРАНИ показали "ЕЛКА" на световното изложение в Осака, България беше третата страна, съэдала компютър второ поколение...Какво ни предлага сега Х.Х.? Ресторантьорство, сервитьорство, проституция...? Е,имаме си ги вече Доволни ли сте?

 63. 63 Профил на Poly
  *****
  Неутрално

  Обективността на разследването на Христо Христов е най-силната му стран, това се отнася и за другите му книги. Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Като е проучил най-важното от дело №4, той изнася пред четящата аудитория една картина коренно различна от всичко онова, което се е представяло десетилетия наред за реалност. Смисълът на вашето усилие, г-н Христов, е огромен, защото да се знае истината понякога е по-важно от това дали отговорните ще понесат наказателна отговорност. Отговорността е преходна, истината е вечна, защото дава най-ценните уроци за бъдещето.

 64. 64 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  г-н Христов Литекбанк и Литекс Комерс на Гриша Ганчев имат ли нещо общо

 65. 65 Профил на Бивш банкерски чиновник
  *****
  Неутрално

  Уважаеми господин Христов,
  Като имам предвид някои от най-коварните ходове на "перестройката" и злият гений Луканов, а именно:
  Указ № 56, българските/партийните фирми и банки в чужбина и парите им, протестите пред "Кристал", основателите на СДС, пожарът в Партийния дом, Ж.Виденов и фалитът на банките, натрупаният държавен/партиен дълг след 1986 г. от който около 80% е останал в чужбина, се питам:
  -Архивите на БНБ и БВТБ съхранени ли са, защото там пише почти всичко?
  -Архивите на старите М-во на Външната Търговия и М-во на Икономиката съхранени ли са? Там също има почти всичко?
  -Има ли кой да ги разрови и да извади нещата на бял свят?

 66. 66 Профил на atanas
  *****
  Неутрално

  Г-н Христов, като човек ровил се в тези архиви, не смятате ли като се абстрахираме от сухите факти от тези документи, че големият съветски брат нарочно ни набута в тази идиотска икономическа доктрина, попарата от която сърбаме сега.

 67. 67 Профил на Leti
  *****
  Неутрално

  Браво г-н Христов, за положения крайно неблагодарен труд!

  Не виждам как някой може да очаква от Вас
  отговор на всички въпроси около въпросния омразен (за много българи)и старателно замаскирван период - аз лично съм благодарна за това, което изнасяте.

  Нека тези дето ги стиска чепика и оплюват по български труда Ви, излязат със
  своя убедителна и разобличаваща антитеза.
  А дотогава ще се радваме на работата на автори като Христов!
  факти срещу

 68. 68 Профил на 66 годишния българин
  *****
  Весело

  Г-н Христов, с най-дълбок поклон Ви благодари един 66 годишен български родолюбец, на когото поднесохте само една малка част от истинското досие на комунизма, от което още 20-30 години ще се носи зловонната миризма, а обикновенния човечец ще сърба попарата на 45 годишния път към "сияйни върхове".
  Моля ви да не спирате до тук.
  Желая Ви здраве! Здраве! Здраве!
  Приемете скромното ми: БРАВО!

 69. 69 Профил на до скертик
  *****
  Неутрално

  Знаете ли какво е дървен велосипед? Това беше този комп., 2-ро поколение. Копиран с 10г. закъснение, чиповете докарани с куфари /специалните заменени с каквото има, което увеличава размерите на щкафа и намалява сигурноста и производителноста/, програмите копирани от IBM и един екип инженери седят да чакат кога ще се развали. Не говорете, за неща, които не разбирате.

 70. 70 Профил на до скертик
  *****
  Неутрално

  Знаете ли какво е по-страшно от развития социализъм? Неговият гниеш труп, които ни е затиснал!

 71. 71 Профил на Дилмана
  *****
  Неутрално
 72. 72 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  И къде хуя му трябва да се кликне, за да се видят отговорите? От 2 часа кликам навсякъде наоколо и се показват само въпросите.

 73. 73 Профил на master
  *****
  Неутрално

  Здр-те, къде са публикувани самите отговори на г-н Христов.Никъде не ги намирам

 74. 74 Профил на master
  *****
  Неутрално

  е това бълг.инженерска работа-пи6ат за отговорите а ги нема никъде.Прави се линк:отговори на Христов и готово-толкова ли е сложно.Тъпи инженери

 75. 75 Профил на master
  *****
  Неутрално

  Христов,къде са ти отговорите

 76. 76 Профил на IBM370/148+...
  *****
  Неутрално

  Уважаеми господин Христов,

  Бих искал да Ви помоля да ми отговорите на един кратък въпрос, който ще Ви задам на края, но ще Ви го изложа с една малка по-дълга мотивация:

  - Първо – според мен, германският подход за смяна системата, който се осъществява в България, е голяма глупост. Защото ние нямаме и никога няма да имаме немските пари.
  - Второ – в Германия този подход е обмислен и планиран, в България сляпо и случайно се стигна до това положение. Защото перестройко-превратаджиит, които започнаха реформите, не разбираха какво всъщност правят и погрешно си мислеха, че „всичко е много просто” и морето е до колене.
  - Е, и понеже морето беше много дълбоко и бурно, когато те стигнаха до другия му край, тоест – когато най-после ни приеха в Европа, на кораба вече беше изпотрошено всичко.
  - Четвърто – за да не се занимават хората с техните глупости, перестройко-превратажиите отдавна са им подхвърлили едни други кокали, които са много лесни и много удобни за дъвчене и предъвкване – кой, какво, къде, защо и как бил откраднал.
  - Даже и съдебни дела по тези въпроси са скалъпили. Ама, няма никакво значение колко е пълна в тях истината и колко дълбоко разследващите са прогледнали в проблемите. Важното е хората да има какво да дъвчат и да не спират да го правят.
  - А, ако спрат – пускат се статии, като Вашите сега във вестниците. После, разбира се, ще има книги, филми и телевизионни предавания. От грижа за човеците, които са спрели да дъвчат.
  - Седмо, последно и най-важното – даже и всичко това скалъпеното да е вярно (а то, разбира се – не е, защото, както добре се видя от делата им – престройко-превратаджиите не са измежду най-баш-умните и нямат дори необходимото средно ниво) и всичките пари да се съберат и да се умножат по десет, пак няма да се стигне и до една десета от немските пари.

  Това показват сметките. Нали така?

 77. 77 Профил на др.Иванов
  *****
  Неутрално
 78. 78 Профил на дедо Йоцо гледа
  *****
  Неутрално

  Каква разследваща журналистика в „Дневник” с този пасквил на Христов, какви 5 лева във вестника на строителния холдинг на сдругаря Потапов, перящ най- мръсните пари в строителството?
  И какви са тези български ”фалити” бе другарю Христов? Да се ровиш в миналото на България, без да знаеш по същото време обстановката в Европа е си е не само ТВЪРДЕ НЕНАУЧНО, но си е направо ТЕНДЕНЦИОЗНО МАНИПУЛАТИВНО! По същото време цяла Европа се тресе в такива „фалити”. Да не говоря само западноевропейските страни колко такива „фалити” имаха след Войната? Та те излязоха направо фалирали от ВСВойна, с огромни материални разрушения и човешки жертви, независимо че им бе дадена помощта Маршал от САЩ те до края на 70 –те години беряха душа и едва в началото на 80-те се забеляза тяхното”замогване „ и стабилизиране. Прочетете историята на Германия, Норвегия, Дания, Франция и прочее ,да ви стане ясно какво значи следвоенно възстановяване и фалити.
  Българските „фалити” са си направо цвете пред техните?!!
  Въпросът е да познаваш историята на Европа, не само своята собствена история и да правиш оценките си за България на фона на общата Европейска история, защото България макар и в соц.системата живее и диша в единен организъм с цяла Европа и се влияе от събитията в нея.
  Защо” Дневник” не говори нищо за т.н. КРИМИНАЛЕН ПРЕХОД на България, където държавата беше направо унищожена, икономиката й съсипана от некадърно направени в криентелистки тип приватизации, който докара на България последното място по доходи и жизнен стандарт в Европа, изгони от страната над 2 милиона трудоспособни, млади и образовани българи, възпроизвеждащата се част от нацията, вкара българската нация в листата на ООН като страна с най-висок в Света демографски срив и без човешки ресурси, обречи България да бъде загиваща нация и държава. Милиони хора загубиха работата си на средна възраст, хиляди умряха от инфаркти, инсулти. 2 милиона напуснаха страната от липса на работа и производства, ПРЕЗ ПРЕХОДА 1989 – 2007 г. държава България изпадна в ЧЕТВЪРТАТА СИ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. Нарушена бе хартата на ООН под юрисдикцията на международното право и член е България, в
  която се казва така” всеки има право на труд и трудова защита, свободния избор на труда, добри условия на труд, достойно заплащане според труда и защита от безработица” . Получи ли го това българина през прехода другарю Христов, има ли го сега година 2007 г.??? Вместо да правите „разследващата” си журналистика гледайки в миналото и в пъпа си и напълно ненужно на този етап от развитието на нацията и държавата, по добре гледайте в настоящето, разследвайте го, изкарате кирливите ризи на управлявалите партии през Прехода, крали и съсипали България, вгледайте се в техния политически морал, който не се среща въобще в Европа, погледнете в паницата на ноосъздадената обединената олигархия от всички цветове в Парламента, покажете й нейната престъпна същност, защото такава олигархия няма да срещнете другаде в Европа, освен в две страни-Русия и България. Българската олигархия се създаде по руски модел, но пък действа с американски морал и маниер. Миналото не храни българския народ сега, когато е докаран до дъното на своето развитие, той иска да разбере процесите в настоящето си, за да „прогледне” и да изгради по-доброто си бъдеще!

 79. 79 Профил на дедо Йоцо гледа
  *****
  Неутрално

  И да добавя към долния си постинг, че разликата между криминалния преход 1989г-2007 г. и фалитите на другаря Живков е голяма ,колкото дистанцията между двата полюса на земното кълбо. Да бъдем обективни! Периодът на социализма, въпреки идеологическата си обремененост и „фалити” ИЗГРАЖДАШЕ И СТРОЕШЕ, създаде се тогава съвременна индустриална България , нейната инфраструктура, родителите ни направиха своето самостоятелно СОБСТВЕНО ЖИЛИЩЕ. Докато периодът на прехода НИЩО не построи ,нито създаде, тогава само се унищожаваше и разграждаше ,за 17 години преход България построи само 17 км магистрални пътища! Ако искате по този начин да разобличите БСП, то няма да успеете!!! БСП няма нищо общо с предишната БКП, макар някои Татовци наследници да са в нейното ръководство. БСП си присвои миналото на столетницата не за нейното нейното духовно наследство, а за огромно й материално наследства, за да може да краде на воля. И БСП не се различава по нищо като състав и морал от СДС-тата, ДПС, НДСВ или ГЕРБ!!! Този пасквил ми се чини да цели само едно- прикриване бандитските дела на СДС и производни в прехода, също и помага на БСП да прикрие своят не по малък бандитизъм през прехода!

 80. 80 Профил на Слан
  *****
  Неутрално

  Ялтската конференция 1945 г. ни набута този омразен комунизъм. Една утопия, залъгваща две генерации за прекрасен живот. Но всичко си има цена и тя струва на България 10 млр. долара.
  Чудя се, как може да има все още хора, мечтаещи за връщането на комунизма отново. Което няма и да стане, няма я СССР с торбата с парите, кредити вече не се отпускат лесно. А комунизма не може да съществува без кредити. Който му се иска комунизъм, да ходи в Северна Корея и да побърза, че и там няма да го има скоро.

 81. 81 Профил на др. Петков
  *****
  Неутрално
 82. 82 Профил на др. Петков
  *****
  Неутрално

  През 1985 гл по стечение на обстоятелствата бях в две такива дружества Едното е във Виена за скрепителни елементи а другото във Нойкирхен за ПВЦ дограма

 83. 83 Профил на nikolova
  *****
  Весело
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK