България

Източник: ЦИК към 12 ч.

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

Консенсус отпуши наказателната реформа

По-леките престъпления ще станат простъпки

Сред управляващите се очертава консенсус за радикална реформа в наказателното право. Година и половина след като бившият президентски съветник Борис Велчев стана главен прокурор, се оказа, че всички харесват идеята му от Наказателния кодекс да се извадят най-леките престъпления.


В един глас на форум по темата президентът Георги Първанов и министрите на правосъдието и вътрешните работи Миглена Тачева и Румен Петков заявиха, че някои престъпления трябва да бъдат определени като простъпки и да се разследват по по-лека процедура. Още не е ясно по какъв критерий ще се разделят деянията. До 1945 г. като простъпки са били определяни всички нарушения, за които санкцията е до 3 години затвор или глоба.


Само престъпленията трябва да е преследват с цялата тежест на репресивната машина, а простъпките - по опростена процедура, заяви Румен Петков. Според него така наказателните дела ще се ускорят и ще поевтинеят, а работата на всички органи ще се облекчи. Косвено това е и възможност да се подобри разследването на тежките престъпления, заяви министърът. Колегата му Миглена Тачева също обяви, че трябва да бъде написан нов Наказателен кодекс.
Преди да бъде написан новият кодекс, двамата министри предлагат поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които да се даде повече работа на следствието, което от година и половина бездейства, тъй като почти всички разследвания бяха възложени на дознателите в МВР. Главният прокурор трябва да може да разпределя на следователите сложни дела, когато го налага общественият интерес, обясни Петков.


"Трябва много внимателно да се прецени тенденцията, която вече се усеща в някои професионални среди за разширяване на функциите на следствието. Тя заслужава внимание, но не трябва без солидни аргументи и съответните изводи да се връщаме там, където вече сме били", е тезата на президента Първанов. В писмено изявление той заяви, че кредитът на доверие към прокуратурата след оглавяването й от Борис Велчев трябва да бъде използван рационално. Първанов даде рамо и на другия си бивш съветник - Лазар Груев, който от утре ще ръководи Върховния касационен съд.


Шефът на Съюза на юристите и конституционен съдия Владислав Славов единствен припомни, че няма как да се води ефективна наказателна политика, без да заработи прословутата Единна информационна система за противодействие на престъпността. Тачева каза, че от години в нея се инвестират огромни средства, но тя така и не е заработила, като междувременно проектът е остарял технологично. Дневник
---------------


Проектът за нов семеен кодекс е пред завършване, съобщи правосъдният министър Миглена Тачева. В него коренно ще се промени системата на международните осиновявания и след години очакване ще бъдат въведени брачните договори. Проектът урежда и т.нар. съжителство без брак.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDD
  DDD
  Рейтинг: 8 Неутрално

  четох, четох и имам само един въпрос:
  е,и?

 2. 2 Профил на emacs
  *****
  Неутрално

  Глупости:
  "Шефът на Съюза на юристите и конституционен съдия Владислав Славов единствен припомни, че няма как да се води ефективна наказателна политика, без да заработи прословутата Единна информационна система за противодействие на престъпността."
  Ефективна наказателна политика е имало още в римската империя. Други добри примери за работеща система е британската империя, която чудесно се е справяла без "Единна информационна система". Приказваме си колко да не заспим....

 3. 3 Профил на до viemel
  *****
  Неутрално

  Нищо,ти какво очакваше. Все пак приятелски Ви се карам че продължавате да четете, а вижте мутрите де викат мразим да мислим камо ли да четем де са днес - ПОЧТЕНИ "ЧЕСТНИ" БИЗНЕСМЕНИ! Водещи собственици и работодатели а тези де много четохме и четеме-прошлеци! Хак да ни е...

 4. 4 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Толкоз гнила е съдораздавателната система, че всичко да се изтрие и да се почне на бял лист.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK