Осем партии са преотдавали под наем помещения, предоставени им от държавата

Осем партии са преотдавали под наем помещения, предоставени им от държавата

© Julia LazarovaОсем партии са получавали приходи от преотдаване под наем на помещенията, предоставени им от държавата за партийни нужди. Това е установил одитът на Сметната палата върху управлението на предоставеното имущество на политическите партии за 2006 година.


Данните бяха представени днес от председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров. Партиите, преотдавали под наем помещения в противоречие със закона са: НДСВ, СДС, ССД, "Гергьовден", ВМРО, Зелената партия с лидер Александър Каракачанов, БЗНС на Георги Пинчев и БЗНС-НС с председател Стефан Личев.


Наемите, които са плащали партиите на общината и държавата са в пъти по-ниски от тези, които са получавали като наем, каза Рада Паскова, главен одитор на Сметната палата. Например, ако за едно помещение партията е плащала наем 70 лв. на месец, то тя го е преотдавала по 700 лв., посочи Паскова.
Сметната палата е провела разговори с ръководителите на тези партии и е получила уверение, че договорите за преотдаване под наем ще бъдат прекратени.


Наемите, по които се отдават помещения на партиите, се определят произволно, често те са от порядъка на стотинки за кв.м.,каза проф. Димитров. Сметната палата смята да предложи законодателни промени по този въпрос, както и по други точки от Закона за политическите партии, по които има неясноти и противоречия, отбеляза той.


Според експертите от Сметната палата неяснота създава изискването фирмите, извършили дарения за определени политически сили, да не са участвали в търг по обществена поръчка. Това е трудно доказуемо и партиите дори и да искат няма как да го проверят, посочи Коста Костов, член на Сметната палата. БСП, НДСВ, СДС и ДСБ са получили дарения в противоречие със закона в тази му част. Получените от тях дарения от изпълнители на обществени поръчки са в размер от 1000 до 5000 лв. Считаме, че не е удачно да бъде наложена административна санкция за такива нарушения, защото партиите реално нямат възможност да спазват това изискване на закона, посочи проф. Димитров. В закона не е предвидена и процедура за възстановяване на тези средства, добави той.


40 партии са ползвали помещения, без да имат право, е показала още проверката на одитния орган. Те са ползвали помещения - частна държавна или общинска собственост по общо 121 договора, от тях 31 договора са прекратени и 8 са в процес на прекратяване.


Сметната палата е съставила около 200 акта за административни нарушения за непредставени финансови отчети на политическите партии, каза проф. Валери Димитров. Предвиденият размер на глобата е от 1000 до 2000 лв.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на и кво праим ся
  *****
  Неутрално

  бау, бау.... кервана ...айдеее

 2. 2 Профил на Ирина
  *****
  Неутрално

  Така е то..."журналистите" в бълхария са 2 вида: едните прибират яко кинти, за да разправят колко сме добре (за справка - БТВ, погледайте тази вечер, ще видите с какъв емоционален патос ще бъдат поднесени същите данни и колко интервю-та с "добри" хора ще бъдат направени) а другите са драскачи, търсещи сензация от най-дребните факти, без никакъв опит за разбиране или адекватно отразяване, камо ли сносен коментар, т.е. изсипване на статистики и цифри с лепнато гръмко заглавие

 3. 3 Профил на marko
  *****
  Неутрално

  Порен дъжд се излива над столицата, по улиците текът реки, много шахти са затлачени.

  Образували са се колони от автомобили по централните кръстовища, а колите на градския транспорт се движат с огромни закъснения.

  Най-големите задръствания са по Цариградско шосе и по булевардите “Евлоги Георгиев” и “Александър Малинов” в Младост.


  =============================================

  Нюза тва става за новина номер 1!


  София пак е помия !

  Вие гледайте жълтите стотинки на партиите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK