Министър Чакъров определи като неефективна системата за разделно събиране на отпадъци

Тези контейнери все още рядко се срещат

© Надежда Чипевa

Тези контейнери все още рядко се срещатКъм 30 юни 2007 г. организациите за оползотворяване на отпадъци от опаковки са събрали разделно 37 000 тона, от тях само около 2 000 тона са събрани пряко от домакинствата. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров.


Събраните и рециклирани през 2006 г. отпадъци от опаковки не са в резултат на ефективно въведени системи за разделно събиране, посочи министърът. Част от разделно събраните отпадъци от опаковки остават дълго време складирани на площадките на подизпълнители на организациите и не се предават своевременно за последващо оползотворяване и рециклиране.


Джевдет Чакъров посочи, че системите продължават да не са осигурени с достатъчно съдове и техника за транспортиране и инсталации за сепариране, има само единични инсталации, разположени по територията на страната.
В резултат от повишения контрол върху организации и техните подизпълнители се установи, че не се води реална отчетност за получените и предадени отпадъци, каза министърът.


Отчетеният от организациите положителен финансов резултат в предходните години не се ползва ефективно за развиване и материално осигуряване на системите за разделно събиране на отпадъците от опаковки, а финансовият ресурс се акумулира в организациите, каза Джевдет Чакъров.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на iva
  *****
  Неутрално

  Онзи ден, като отворих капака на жълтия контейнер, за да си изхвърля пластмасовите отпадъци, установих, че е пълен целият с шума??? За какво разделно събиране говорим?!

 3. 3 Профил на Мари
  *****
  Неутрално

  "установих, че е пълен целият с шума??" Е кой е виновен за това? Организациите за събиране на отпадъци ли?
  Ясно е, че т.нар. министър на екологията драпа да елиминира частните организации и да прилапа и тая дейност в ПУДООС - ще има допълнителни субсидии, обществени поръчки, сладка работа.
  Не знам само защо "Дневник" отразява този проблем толкова едностранчиво.Това е може би третата подобна публикация, в която Чакъров се прави на загрижен и това се отразява щедро - и нито дума за насрещната гледна точка.
  А като успее да постигне целта си г-н министърът - искам да ги видя тогава всички, дето мрънкат колко било трудно и безсмислено разделното събиране. Неграмотността, безхаберието и мърлячеството още дълго ще си бъдат характерни черти на т.нар. "народ". Аман от простотия вече!

 4. 4 Профил на Чаkъров,кадърен си в усвояване на еврофондове,но неполезен за обществото
  *****
  Любопитно

  В Холандия всяко домакинство, което има двор, има задължително два малки контейнера-един черен и един зелен,поставени в двора.Всеки понеделник отпадъците се прибират.Всеки четвъртък вечерта идва кола за хартиени отпадъци.
  По улиците има контейнери ,които се заключват.Боклукът е под земята ,отвън само е кофата ,в която се поставят отпадъците.
  Никъде по улиците в Холандия няма разхвърлени отпадъци,каквито виждам в България.

 5. 5 Профил на КАКВО В КРАЙНА СМЕТКА СЕ СЛУЧВА С РАЗДЕЛНО СЪБРАНИТЕ ОТПАДЪЦИ?!
  *****
  Гневно

  "... системите продължават да не са осигурени с достатъчно съдове и техника за транспортиране и инсталации за сепариране, има само единични инсталации, разположени по територията на страната."

  Има ЕДИНИЧНИ инсталации за сепариране, разположени по територията на страната ли?!

  А КАКВО ТОГАВА СЕ СЛУЧВА С РАЗДЕЛНО СЪБРАНИТЕ ОТПАДЪЦИ В НАСЕЛЕНИ МЕСТА, КЪДЕТО НЯМА ТАКИВА ИНСТАЛАЦИИ?!

  "...не се води реална отчетност за получените и предадени отпадъци..."

  ВЪЗ ОСНОВА НА КАКВИ ПОКАЗАТЕЛИ ТОГАВА ИМ СЕ ПЛАЩА НА ТЕЗИ ФИРМИ?!

 6. 6 Профил на Мари
  *****
  Неутрално

  Анонимник №5 - няма нужда да крещиш. Това са твърденията на Чакъров - както вече отбелязах, този материал е класически пример за журналистическа необективност, защото не се "изслушва" и другата страна. Това първо.
  Второ, необходимо е да мине известен период, в който системата за разделно събиране да заработи адекватно. Нищо не става от днес за утре, а с инертността и всезнайковщината на повечето ни сънародници, които продължават да си хвърлят боклука както и където им попадне, този период неминуемо ще е по-дълъг от нормалното.
  И трето, интересно защо мислите, че като се поеме от държавно предприятие, системата ще заработи веднага и то по-добре? Горчивият опит подсказва по-скоро обратното.
  И последно, ти нещо конкретно предлагаш ли или просто така, да си покряскаш заради принципа? Поне изхвърляш ли си боклука разделно или и на тебе ти се вижда твърде голямо усилие?

 7. 7 Профил на Еколог
  *****
  Весело

  А ние мислим Чакъров за неефективен, дори за вреден. Защото човек учил за лекар напразно е похабил държавните пари (както прави и в момента) за да се занимава с администрация. По същата логика някой който е учил администрация може да се занимава с пациенти. Освен това самата система е крайно неефективна и е имитация, целяща потрошаване на конфискувани и откраднати пари. Задкулисната цел на тази система е допълнително натоварване на гражданите, освен немалките такси за смет, физически, морално и материално. А решението е гениално просто - сепарация на събрания боклук и последващо максимално оползотворяване. В БГ няма още нито една модерна фабрика за унищожаване на отпадъците, а самите отпадъци масово се стремят да стават депутати, министри и други чиновници. Междувременно във всяко едно сметище от сутрин до здрач шетат роми *(цигани) и правят луди кинти от метали, полимери, хартия и др.

 8. 8 Профил на номер 5 до Мари
  *****
  Неутрално

  Мари, аз, да не звучи като самохвалство, ама съм експерт по опазване на природата и живея в Германия, та със сигурност зная повече от теб за теорията на разделното сметосъбиране и на рециклирането, както и приложението им в ЕС... Така че менторския си тон може да си го сложиш на ОНОВА специално място!


  А по въпроса за разделното сметосъбиране и рециклирането - учи се от майстора:

  1) рециклирането (съотв. - разделното сметосъбиране) има смисъл единствено по отношение на органичните отпадъци, които евентуално може да се преработят и използват като компост, и на металите - при повечето от които е икономически по-изгодно да се използва многократно веднъж добития материал вместо всеки път да се добива и преработва руда...
  Във всички останали случаи (хартия, стъкло, пластмаса и т.н.) рециклирането и, съответно, разделното сметосъбиране НЕ е икономически целесъобразно.
  А твърдения от рода на "Рециклирането на хартия спасява вековните гори!" са абсолютна глупост, разчетена за празноглавци: хартията се добива от преработка на дървесина, добивана от специални дървесни плантации - имам познати, които с това си изкарват хляба, за твое сведение...

  2) в процеса на разделно сметосъбиране и извозване на отпадъци се ангажират много повече превозни средства, които "навъртат" много повече километри, изгарят много повече бензин, отделят много повече СО2 в атмосферата, генерират много повече шумово замърсяване на околната среда и повишават с порядъци вероятността за инциденти, отколкото ако сметта се събира и транспортира неразделена.
  Допълнително към тези фактори се добавят СО2, отделен в атмосферата при производството на енергия, необходима за процеса на рециклиране, както и прахово и шумово замърсявания, генерирани в процеса на рециклиране...

 9. 9 Профил на от# 4до #8
  *****
  Любопитно

  Цитирам:"...рециклирането (съотв. - разделното сметосъбиране) има смисъл единствено по отношение на органичните отпадъци...Във всички останали случаи (хартия, стъкло, пластмаса и т.н.) рециклирането и, съответно, разделното сметосъбиране НЕ е икономически целесъобразно."
  Не приемам това мнение!
  В Холандия,а и в много други европейски страни,от години,се събират разделно хартиени и стъклени отпадъци,вероятно,защото
  холандците,а и други народи,имат по-нисък коефициент на интелигентност от "бг есперта"!

 10. 10 Профил на Мари
  *****
  Неутрално

  "Експерт по опазване на природата" с другарчета-дървари Я върви да разправяш вицове някъде другаде. Или да разбираме, че си "работник от чистотата", демек боклукчия? Като си такъв "експерт", дай друго решение за неорганичните отпадъци, след като очевидно нито класическите сметища, нито разделното сметосъбиране са подходящи варианти. Не мога да понасям такива всезнайковци, дето само мърморят и плюят и нищо конструктивно не могат да предложат.
  Никъде не съм писала, че "Рециклирането на хартия спасява вековните гори!" Но не се опитвай да ми обясняваш, моля те, че всичката хартия, която използваме, се добива от "дървесни плантации" (ама че израз измисли) - дали можеш да сметнеш каква територия би трябвало да заемат тия "плантации" в такъв случай? Половината планета?
  И, майсторе, моят тон може да е менторски, както, между другото и твоят, но за разлика от него, поне не е просташки. Препратките към специалното място си ги запази за другарчетата дървари и приятелчетата от селската кръчма, за да не се налага модераторът да трие мъдрите ти мисли. Щото това ще е "за народа загуба велика".

 11. 11 Профил на Деница
  *****
  Неутрално

  Как да събирам разделно като трябва да вървя километър, докато намеря такива кошове... ?!
  Освен това резиклирането не е достатъчно ефективно и с много по-вредни емисии отколкото би бил един завод за преработка на отпадъци.
  Според мен ограмотяването на хората в тая насока няма да е излишно.

 12. 12 Профил на от номер 5 до Мари
  *****
  Неутрално

  Мари, колко си боса - направо жива да те ожали човек! Ама хем не знаеш, хем не слушаш хората, които разбират повече от теб!

  Обаче изобщо не смятам да си губя повече времето да ти обяснявам каквото и да било - за такива "тъпи и упорити" като теб още преди повече от 2000 години е казано: "Отровата им е като змийна отрова, като отрова на глуха аспида, която затиква ушите си и не слуша гласа на заклинателя, най-изкусния в заклинания." (Библия, псалм 58:4-5).

 13. 13 Профил на от номер 5 до номер 9
  *****
  Неутрално

  Номер 9, надявам се ще се съгласиш поне, че в демократично общество всеки има право да изкаже мнение и че не е задължително всички изказани мнения да съвпадат? И че колкото повече различни мнения се изказват и изслушват, токоа по-демократично е даденото общество? Или и с това ми мнение не си съгласен?

  Както и да е де - аз пък никого не задължавам да се съгласява с моето мнение!

  Това, че в някои страни "от години,се събират разделно хартиени и стъклени отпадъци" не означава автоматично, че рециклирането им е икономически изгоден процес.
  Елементарен пример - в България от години буквално "се закопават пари", инвестирани в ремонти на пътната мрежа - ама състоянието на пътищата в страната не се е подобрило пропорционално на инвестираните средства...

  Позволявам си да изразя съмнение дали знаеш, че идеята за рециклирането се ражда в САЩ в началото на '70-те години на миналия век въз основа на доклад за отпадъците на Агенцията им за опазване на околната среда, за който наскоро самият водещ автор призна, че съдържа невярна информация. Т.е., самата идея за рециклирането е рожба на недоразумение.

  Хората продължават да рециклират по 2 причини:
  1) най-вече защото им дава илюзия, че прявят нещо за планетата и това ги кара да се чувстват "готино";
  2) защото за някои метали е икономически по-изгодно да се рециклират, отколкото да се добива и преработва първична суровина, а отпадъците с биологичен произход се отделят от отпадъчната смес, за да не се синтезират диоксини и фурани при инсинерирането на отпадъците и да се минимизира синтезът на газ при микробното разграждане на органиката при депонирането на отпадъчната смес.

  И понеже съм повече от сигурен, че каквито и разумни доводи да ти приведа, ефектът върху теб ще бъде "Ти му дУмаш, онО рУча ли рУча трЕва зелЕна!", не възнамерявам да си губя повече времето, за да ти обяснявам каквото и да било - за такива "тъпи и упорити" още преди повече от 2000 години е казано: "Отровата им е като змийна отрова, като отрова на глуха аспида, която затиква ушите си и не слуша гласа на заклинателя, най-изкусния в заклинания." (Библия, псалм 58:4-5).

 14. 14 Профил на #9 до #13
  *****
  Любопитно

  Г-не,разбира се, че е нормално всеки да изразява мнение.Нормално е, също да има и различни мнения ,стига разбира се, да се спазва добрия тон на общуване.
  Аз не желая да отговарям на обидите ви с обиди,защото това би означавало да се принизя на вашето ниво.
  1.Дадох примери с Холандия,защото в момента живея в Холандия,но ме боли като виждам,че холандците са по-напред от нас поне със сто години,дори и в областта на сметосъбирането.
  2.Явно е ,че говорим на различни езици ,защото мотивацията ни в този форум е различна.
  3.Въпросът,според мен, не е кое днес е по-икономично!Въпросът е кое е по-добро и по-екологично за обществото и за природата ни!Въпросът е също за културата и възпитанието ни в европейските ценности.
  4.Не мисля също, че е нормално, министър на околната среда и водите, да е лекар по професия!Това означава, че той може като лекар да е много добър специалист,но е некомпетентен за министерството,което ръководи и за ОБЩЕСТВОТО В БЪЛГАРИЯ.
  5.Нещата със сметосъбирането не бива да се решават на парче ,ден за ден, или година за година,или само на местно ниво.Крайно необходимо е изграждането на СЪВРЕМЕННИ ФАБРИКИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ -ХХI ВЕК СМЕ!
  6.ИЗГРАЖДАНЕТО НА МОДЕРНИ ФАБРИКИ,/СЕГА,А НЕ В ДАЛЕЧНОТО БЪДЕЩЕ/ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАДАЧА НОМЕР ЕДНО,ЗА ЕДИН МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ В БЪЛГАРИЯ!/виждаме всички какво става с проблемите около боклука в София.Трябва ли тези проблеми да залеят цялата страна,за да се направи поне една фабрика???/

 15. 15 Профил на Мари
  *****
  Гневно

  № 5,слабо ме интересува дали лумпен като теб ще ме ожалва или не. Но не мога да разбера като претендираш да си такъв умник и експерт, не можеш ли да четеш, та не разбираш три пъти поставения ми въпрос? Дай по-добро, по-икономично, по-целесъобразно решение - да плюе самоцелно може всеки ганьовец. ТИ какво предлагаш, те питам в прав текст?
  Цитираш някакъв апокрифен доклад - без заглавие, без автор, за който се твърдяло, че съдържа невярна информация - каква точно, не благоволяваш да цитираш. За твое сведение, ето какво се мъдри на началната страница на сайта на американската Агенция за опазване на околната среда: http://www.epa.gov/epaoswer/osw/news/2007news/11-ard.htm
  Къде видя да се отрича рециклирането? И би ли ми посочил линк към споменатия от теб доклад? Рупай си.
  Освен това разделното събиране и рециклирането започват във Великобритания още преди Втората световна война - първо с хартиени, после и с други отпадъци. В никой случай не и чак в края на седемдесетте години в САЩ. След войната го възприема и Япония, после и други страни. Така че писанията ти за САЩ са пълни глупости. Фактите даже не си направил труда да провери, тръгнал акъл да дава. Рупай си.
  П.С. Би ли споделил нсе пак как се събират отпадъците в Германия? И ако продължиш да се пенявиш, ако обичаш, говори с проверени факти, с цифри и конкретни изчисления - да си плещи наизуст и да преписва оттук-оттам може всеки. А аз, понеже спазвам принципа "По-умният отстъпва", се оттеглям от спора с подобен претенциозен полуграмотен екземпляр като теб. Всичко добро!

 16. 16 Профил на # 4
  *****
  Любопитно

  Вероятно, "бг експертът" няма да отговори как се събират отпадъците в Германия,защото не живее в Германия.

  Как се събират отпадъците в Холандия?

  В Холандия,всяко домакинство, което има двор,получава задължително два средни по големина контейнера/пластмасови съдове за смет -/един черен/за неорганични отпадъци и /един зелен/за органични отпадъци.Съдовете са поставени в дворовете/не са на улицата/.Всеки понеделник/рано сутринта съдовете за смет се поставят на тротоара/ до 10ч най-късно, отпадъците се прибират,а съдовете се връщат от собствениците в дворовете.Първият понеделник от месеца се прибират само неорганичните отпадъци,вторият понеделник - само органичните, третият понеделник -неорганичните,четвъртият понеделник -отново органичните отпадъци и т.н.Всеки четвъртък вечерта,холандците поставят кашон/и/ с хартиени отпадъци, събрани през седмицата, пред дома си.
  Около 18ч идва кола за хартиени отпадъци.
  Тези граждани,които живеят в блокове,ползват външни общи контейнери.По улиците има контейнери ,които се заключват задължително.Боклукът е под земята ,отвън само е кофата ,в която се поставят отпадъците.
  Никъде,в градовете и селата,в Холандия няма разхвърлени отпадъци,каквито виждам в България.

 17. 17 Профил на Горска плантация
  *****
  Неутрално

  Ха-ха, това направо се класира за "смешка на деня"! Рециклирането на хартия изобщо не спасява каквато и да било гора - най-вече защото дървесината за производство на хартия се добива от горски плантации. Аз лично имам познати в Холандия, които с това си изкарват хляба, а по-долу е сайт на International Council of Forest and Paper Associations (ICFPA), които правят точно същото - отглеждат горски плантации за задоволяване на икономически нужди:
  http://www.icfpa.org/issues_statements/statements/forest_plantations.php


  Отделно от горното, в процеса на разделно сметосъбиране и извозване на отпадъци се ангажират много повече превозни средства, които "навъртат" много повече километри, изгарят много повече бензин, отделят много повече СО2 в атмосферата, генерират много повече шумово замърсяване на околната среда и повишават с порядъци вероятността за инциденти, отколкото ако сметта се събира и транспортира неразделена.

  Допълнително към тези фактори се добавят СО2, отделен в атмосферата при производството на енергия, необходима за процеса на рециклиране, както и прахово и шумово замърсявания, генерирани в процеса на рециклиране...

  Така че в един момент може да се окаже, че само по себе си рециклирането е не само икономически неизгодно, но дори и по-скоро вредно, отколкото полезно за околната среда. "Изгодно" го правят стойността за рециклирането, която се удържа от купувача още със закупуването на стоката, и държавното субсидиране.


  И за любознателните - малко "Основи на ревциклирането": идеята за рециклирането се ражда в САЩ в началото на '70-те години на миналия век въз основа на доклад за отпадъците на Агенцията им за опазване на околната среда, за който наскоро самият водещ автор призна, че съдържа невярна информация. Т.е., самата идея за рециклирането е рожба на недоразумение.

  За онези, които ще се запитат "Ама защо тогава на запад хората продължават да разделят отпадъците и да рециклират?!" отговорът е - хората продължават да рециклират по 2 причини:
  1) най-вече във връзка с горепосочения абсолютно погрешен доклад, който им дава илюзия, че правят нещо за подобряването на състоянието на планетата и това ги кара да се чувстват "готино" (по темата за "готиното чувство" прочетете и статията на Бьорн Ломборг http://www.nytimes.com/2007/09/11/science/earth/11tiern.html?_r=2&oref=slogin&oref=slogin);
  2) защото за някои метали е икономически по-изгодно да се рециклират, отколкото да се добива и преработва първична суровина.

  Отпадъците с биологичен произход се отделят от отпадъчната смес не защото преработването им в компост е икономически изгодно, както много хора абсолютно погрешно са убедени, а за да не се синтезират диоксини и фурани при инсинерирането на отпадъците или, алтернативно, да се минимизира синтезът на биогаз при микробното разграждане на органиката при депонирането на отпадъчната смес, който газ е рисков фактор през пост-рекултивационния етап на сметището.

  И понеже съм повече от сигурен, че каквито и разумни доводи да приведа, винаги ще има "тъпи и упорити" хора, върху които ефектът на доводите ще е "Ти му дУмаш, онО рУча ли рУча трЕва зелЕна!", не възнамерявам да си губя повече времето, за да обяснявам допълнително каквото и да било на тези хора - за тях още преди повече от 2000 години е казано: "Отровата им е като змийна отрова, като отрова на глуха аспида, която затиква ушите си и не слуша гласа на заклинателя, най-изкусния в заклинания." (Библия, псалм 58:4-5).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK