Еколози протестират срещу продажбата на лифтовете на Витоша

Фирмата "Витоша ски", чийто собственик е офшорна компания, купи общинското дружество "Въжени линии", което стопанисваше двата лифта на Витоша - Симеоновския и Драгалевския. Така офшорката придобива почти всички лифтове и влекове в планината. Тя е собственик на седалковите въжени линии "Резана-1" и "Резана-2" и е едноличен собственик на капитала на "Алеко спорт 99", което притежава останалите седалкови въжени линии и ски влекове в природен парк "Витоша".


Компанията е спечела обявения от Столичната общинска приватизационна агенция (СОАП) конкурс с предложена цена от 8.3 млн. лв., което е със 100 хил. лв. повече от началната. На конкурса се е явила само още една фирма - "Юлиен" АД, собственост на друга офшорна компания. Общото между двете фирми е, че в управата им е един и същ човек - Петър Георгиев Петров.


Коалицията "За да остане природа в България" изпрати в четвъртък протестно писмо срещу проведения от СОАП конкурс. "Двете фирми са свързани помежду си и на практика стоят зад ски зоните в Банско и национален парк "Пирин". Природозащитните организации многократно са съобщавали за нарушения при изграждането на ски зоните там", пише в протеста.


"Дори и да е вярно, че в управата на двете компании има едно и също лице, това не е пречка, защото в конкурс може да участва и само един кандидат и той да бъде одобрен, ако отговаря на условията", коментира в четвъртък шефът на СОАП Иван Димитров. Надзорът на агенцията е избрал формата конкурс, защото е поставено условие да се запази предметът на дейност за минимум 25 години. Купувачът е поел и ангажимент да плати стар дълг към общината от 360 хил. лв. Според общинските съветници от различните политически групи проблем в тази сделка няма и дори е добре за общината, че е успяла да продаде на прилична цена едно губещо дружество.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK