Приватизацията на източваната "Трамкар" беше спряна

Съветник предлага земята на завода да се продаде

Надзорният съвет на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) се събра в четвъртък на извънредно заседание и реши да спре процедурата по продажбата на общинското дружество "Трамкар". Тази седмица се разрази скандал около фирмата, след като изпълнителният й директор Христоско Вретенаров призна, че са източени 660 хил. лв. чрез консултантски услуги.


Днес беше крайният срок, в който допуснатите до финала кандидати трябваше да внесат депозит. Кандидатите бяха "Електромашинари холдинг" с управител Борислав Дионисиев, "Елмаштранс" с управител сина на Дионисиев - Христо, и "Енергоремонт-МК" на Димитър Белелиев.


"Процедурата остава отворена, просто в момента я спираме", съобщи председателят на надзора на СОАП Светлин Лисичков. По-рано той коментира, че спирането на конкурса може да струва скъпо на общината. Възможно е трите фирми да оспорят в съда прекратяването на процедурата и да искат неустойки за разходите по подготовката на офертите, смята той. Компаниите със сигурност ще си получат обратно парите за конкурсните документи - по 10 800 лв. "Трамкар" се продаваше чрез конкурс срещу ангажимент дейността й - ремонт на трамваи и тролеи, да се запази 25 години. Началната цена беше 22 млн. лв.
Още при избора на метод за продажбата на "Трамкар" шефът на общинската транспортна комисия Радослав Тошев, който тогава беше съветник от "Гергьовден", а сега е от ГЕРБ, предложи от дружеството да се извади апетитният терен на ремонтния завод - 40 дка на бул. "Цар Борис ІІІ", и да се продаде отделно. Така може да му се вземат двойно повече - поне 40 млн. лв., коментира Тошев в четвъртък. Машините можело да се преместят в депата на градския транспорт.


Пред общинската транспортна комисия Андреас Енгибаров от борда на "Трамкар" обяви, че за съвета на директорите информацията за източването на фирмата е "дошла като гръм от ясно небе". Енгибаров разбрал тази седмица от счетоводителката, че Вретенаров взимал от декември 2005 г. служебни аванси за разплащане с фирми. Счетоводителката писмено протестирала.


От дискусионния клуб за социална местна политика коментираха, че въпросните 660 хил. лв. са най-малкият проблем на "Трамкар" и там има злоупотреба с поне 65 хил. евро, преведени от чешката фирма "Инекон груп".Започна разследване и срещу шефа на общинското дружество "Електротранспорт" Йордан Василев. Той и Вретенаров си отправиха взаимни обвинения за източването на "Трамкар". Вретенаров обяви, че е превеждал пари на "виртуален офис", собственост на съпругата на Василев. Въпреки че е отстранен от съда, Вретенаров вчера отиде на работа в "Трамкар" и свикал оперативка с мотива, че обжалва съдебното решение. "Всички тези дела показват, че проблемът с финансовата и правната дисциплина в общинските дружества на София е драматичен", коментира главният прокурор Борис Велчев.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Енгибар паша
  *****
  Неутрално

  Пред общинската транспортна комисия Андреас Енгибаров от борда на "Трамкар" обяви, че за съвета на директорите информацията за източването на фирмата е "дошла като гръм от ясно небе" и т.н.
  ТИЯ наистина влудиха софияннци и приказките ни чули ни видяли са не само смешни, но и жалко. Като че ли дружеството няма счетоводство, контролни органи в СО и т.н. Ами как е приключила миналогодишната финансова ревизия на дружеството КОЙ я правил и какви са резултатите. Как са се скрили СУМИТЕ тогава, при положение че от 3 години се краде. Значи ВСИЧКИ крадат! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЯМА ПРАВОРАЗДАВАНЕ, НЯМА ПРОКУРОРИ и те си правят каквото си искат. Тотален БАНДИТИЗЪМ!

 2. 2 Профил на Хм
  *****
  Неутрално

  Което май е било целта на задачата.
  Пък и отместването на общественото внимание от други, по-съществени, но не толкова шумно бистрени проблеми.
  Пък и бахти и завода който може да бъде разсипян като му източат някакви си 300 000 евро.
  Пак ви будалкат

 3. 3 Профил на АсБА
  *****
  Гневно

  Няма будалкане. Прочети имената на кандидат собствениците. Нали знаете за червените им книжки, скрити близко до гърдите? А нали знаете къде се намира ремонтния завод и как е на една крачка от булеварда. Е, да подсказвам ли още?

 4. 4 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Радослав Тошев-днес точно може и да е положителен герой, но той-синът на Тошо Тошев е най-свързваният с успели и неуспели заменки в предишния СОС. Името му е нашумявало мн. пъти.Беше хвърлил око и на сградата на "Раковска" 134-с възможности за печалби няколко десетки милиона евро!
  Не прави чест на Бо. Бо. че включи най-наглия заменкадия от предишния СОС в листите на ГЕРБ и го вкара пак е в СОС с призиви като "да спрем корупцята"!

 5. 5 Профил на Качулки нахлуха и в “Софийски имоти”
  *****
  Неутрално

  14.12.2007 "Монитор"

  Маскирани полицаи нахлуха вчера в офисите на общинската фирма “Софийски имоти” заради образувано през 2006 година дело за безстопанственост и източване на пари от дружеството. Това съобщи за “Монитор” градският прокурор Николай Кокинов.
  Акцията се проведе три дни след като шефът на друга общинска фирма ­ “Трамкар” Христоско Вретенаров беше обвинен в източване на дружеството.
  В късния следобед вчера спецполицаи с качулки и трима прокурори ­ Пламен Георгиев, Пламен Панайотов и Вирджиния Димитрова от Столичната прокуратура влязоха в сградата на “Софийски имоти”.
  Причина операцията да бъде проведена вчера е появата на свидетел, който заявил пред разследващите, че “Софийски имоти” има втори, таен архив, в който шефовете на дружеството криели уличаващите ги в престъпленията документи. Той обяснил, че в сградата на “Софийски имоти “ се намират 3 стаи, в които се събира тайната документация на фирмата.
  “Тръгнахме буквално на пожар към офисите на “Софийски имоти”. Там отначало служителите не ни пуснаха в сградата. Наложи се да влезем със сила. Когато стигнахме до тайния архив, всички служители се бяха изпокрили и никой не пожела да отвори стаите. Наложи се наши ключари да отварят помещенията”, разказа за “Монитор” прокурор Пламен Георгиев.
  В една от стаите на тайния архив разследващите попаднали на две служителки. Те доброволно им предали всички договори за отдаване на имоти на дружеството под наем. Само от първата стая на архива полицаите изнесли 6 чувала с укривани документи. Там се държали всички протоколи от заседанията на борда на директорите на дружеството. Тези документи са изключително важни за разследването, твърди прокурор Георгиев, защото на тези заседания са взимали решенията какво да правят с активите на фирмата. Досега разследващите мислели, че тези документи вече са унищожени.
  “Откритите книжа ще станат повод за нови разследвания. Според мен от “Софийски имоти” най-вероятно са източени милиони левове, но това тепърва ще установят експертизите по делото.”, обясни прокурор Георгиев. Според него откритите вчера материали щели да намерят работа на десетки окръжни прокурори. Още страшно много далавери на дружеството ще станат ясни съвсем скоро, допълни обвинителят.
  “По време на цялото разследване шефът на фирмата Александър Шопов твърдеше, че тези документи са изчезнали и той не знаел къде се намират. Дори в момента (вчера ­ б.а) той не е тук. Чухме се с него и той каза, че бил в командировка. Когато му казахме, че сме открили трите архива, той каза, че дори не е подозирал за съществуването им”, разказа прокурор Георгиев. След вчерашната операция на разследващите ще се наложи да се разпитат отново всички свидетели, включително и Шопов, тъй като показанията им съществено се разминават с намерените нови доказателства, обясни прокурор Георгиев.
  Досега разследващите работели по 3 схеми за източването на “Софийски имоти”. При първата се влизало в съдружие с новосъздаваща се фирма, чрез предоставянето на имоти като апортна вноска. Няколко поредни години новата фирма работела на загуба. След това “Софийски имоти” продавало на безценица дела си на нов съдружник.
  При втората схема общинското дружество продавало имоти на неколкократно занижени цени. Другите подозрителни сделки на дружеството били за спонсорство, дарения и реклама. Те станали и причина за първата проверка на “Софийски имоти”.
  “Представете си едно общинско дружество, което работи изцяло на загуба да има перо в бюджета си предназначено за спонсорства, реклама и дарения. Някои от тези договори са за десетки хиляди левове. Всички знаем, че именно чрез такива сделки се извършват класическите източвания на повечето фирми”, обясни още прокурор Георгиев.
  В момента във фирмата са започнали 12 финансово оценителни одита. Те проверяват и всички съвместни дружества на “Софийски имоти”. Освен това тепърва ще се проверяват над 30 съмнителни договора за продажба, които били открити при ревизията на фирмата.
  С обиските в “Софийски имоти” общинските фирми, които се разследват за далавери стават шест.

 6. 6 Профил на Дръж се, Земльо, шоп те гази!
  *****
  Неутрално

  Общинска фирма “Егида”
  На 15 май 2006 г. папка със злоупотреби на директора на общинската фирма "Егида" Момчил Ямаков е предадена на прокурорите. За шефа на "Егида" е установено, че е взел кредит за 850 000 лв., без да уведоми общината, като е ипотекирал договорите за охрана на общинските обекти. Заради злоупотребите и натрупания дълг от над 4 млн. лв. Борисов иска смяната на Ямаков, но е бойкотиран от общинските съветници.

  ВиК-София
  През март 2006 г. НСБОП започва проверка на ВиК-София за злоупотреби и отклоняване на финансови средства. Във връзка с проверката кметът на София Бойко Борисов иска уволнението на шефа на дружеството Борис Стоичков, който е обвинен в отклоняване на средства за почистването на Перловската река, както и за плащане на 60 000 лв. на фирми без дейност. Софийската градска прокуратура образува дело за престъпление по служба и безстопанственост. Делото е възложено на столичното следствие. През месец август същата година общински съветници от БСП обявяват, че злоупотребите във ВиК-София са на стойност над 500 000 лева. Посочена е сделка между ВиК и Софийска община за почистване на речните корита за 840 000 лева, която изпълнителният директор на фирмата Борис Стоичков е възложил на събирателно дружество. Собственици на дружеството са родители на съдружник на Стоичков в друга фирма. По сделката са били преведени 225 хиляди лева през 2005 г., които са отразени в баланса на дружеството. ВиК не е имала нито намерението, нито възможността да изпълни това, за което е сключила договор с общината, и затова изпълнителният директор не е поискал разрешение за тази сделка от съвета на директорите на ВиК.

  13.12.2007: Маскирани полицаи нахлуха вчера в офисите на общинската фирма “Софийски имоти” заради образувано през 2006 година дело за безстопанственост и източване на пари от дружеството. Това съобщи за “Монитор” градският прокурор Николай Кокинов.
  Акцията се проведе три дни след като шефът на друга общинска фирма ­ “Трамкар” Христоско Вретенаров беше обвинен в източване на дружеството.
  В късния следобед вчера спецполицаи с качулки и трима прокурори ­ Пламен Георгиев, Пламен Панайотов и Вирджиния Димитрова от Столичната прокуратура влязоха в сградата на “Софийски имоти”.
  Причина операцията да бъде проведена вчера е появата на свидетел, който заявил пред разследващите, че “Софийски имоти” има втори, таен архив, в който шефовете на дружеството криели уличаващите ги в престъпленията документи. Той обяснил, че в сградата на “Софийски имоти “ се намират 3 стаи, в които се събира тайната документация на фирмата.
  “Тръгнахме буквално на пожар към офисите на “Софийски имоти”. Там отначало служителите не ни пуснаха в сградата. Наложи се да влезем със сила. Когато стигнахме до тайния архив, всички служители се бяха изпокрили и никой не пожела да отвори стаите. Наложи се наши ключари да отварят помещенията”, разказа за “Монитор” прокурор Пламен Георгиев.


  “Галатея 2002” ЕАД
  Кметът на София Бойко Борисов обявява, че Столичната община ще сезира прокуратурата за продажбите на шест обекта в страната, стопанисвани от общинската фирма "Галатея 2002" ЕАД. Ръководството на "Галатея 2002" в лицето на бившия изпълнителен директор на директора Антоний Лолов е продало шест имота като за всеки от тях е имало само по един купувач. Продадените обекти са почивни бази в Поморие и Тетевен, ученически лагер в курорта Говедарци, община Самоков, дворно място в село Рибарица, пасище в Илиянци - на територията на Столичната община, и терен в землището на столичния квартал Горубляне. Проверката в "Галатея 2002" констатира и други нарушения - не са организирани открити конкурси, липсват тримесечни отчети и обяви в "Държавен вестник". Данните за продажбите са част от проверка на Столичния инспекторат за дейността на фирмата през периода 2003-2006 година.

  “Софийски имоти”
  Проверка на експерти в Столична община разкрива, че през 2000 г. "Софийски имоти" в лицето на тогавашния изпълнителен директор Тошко Добрев дава под наем на софийската фирма "Евро Холидей БГ" хотел "Парадайс" в Китен. Договорът е сключен за 10 години. В него като изрично условие е записано, че фирмата наемател не може да преотдава обекта без изричното съгласие на "Софийски имоти". "Евро Холидей БГ" се представлява от Христо Стойков. Според документите фирмата на бизнесмена трябвало да брои по 33 000 лв. без ДДС наем на "Софийски имоти". Пет години по-късно обаче "Евро Холидей БГ" отдава под наем комплекса на друга софийска фирма - "Еврогрейд БГ", която се представлява от Димитър Тодоров. Според договора втората компания плаща на първата наем от 105 000 лв. без ДДС за летния сезон на 2006 г. Така се получава разлика от 70 000 лв., за която не се знае къде отива. В договора за наем "Евро Холидей БГ" не посочва, че е наела хотела от "Софийски имоти" за 33 000 лева за сезон.

  Озеленяване” ЕАД
  Столичният кмет Бойко Борисов сезира Софийска градска прокуратура за източване на средства от общинска фирма “Озеленяване” ЕАД. Злоупотребите са установени при проверка на комисия, назначена от Борисов. Проверката включва периода от октомври 2004 г. до декември 2005 г. При инспекцията са констатирани злоупотреби, чрез представяне на фиктивни фактури за гориво на обща стойност 79 850.12 лв. Фирмите, чрез които са осъществени фиктивните сделки, са общо 7 на брой. Установени са злоупотреби и с пари за ремонти. "Озеленяване" е платила на други фирми 147 583 лв. за ремонти. След оглед комисията установява, че стойността на ремонтите е 21 622 лв. Отделно проверката установява липсващи 2 трактора и 1 "ЗИЛ". Те не са включени в общата сума от 634 931 лв. В нея не влизат и неправомерно бракуван бетонов център и машините от база "Златни мостове". Бетоновият възел в "Илиянци" е бракуван и продаден на фирма "Енерго Метал" за 6000 лв. Фирмата го е препродала за 60 000 лв.

  “Топлофикация-София”
  На 15 ноември 2006 г. главният прокурор Борис Велчев заявява, че срокът за разследването по случая със злоупотребите в „Топлофикация София" се удължава още пет месеца. 21 май 2007 г. Софийски градски съд освобождава бившия директор на Топлофикация-София Валентин Димитров под парична гаранция от 20 000 лева. Съдът преценява, че няма опасност Димитров да се укрие и да извърши друго престъпление. На 1 юни 2007 г. Софийският апелативен съд потвърждава освобождаването от ареста на Валентин Димитров. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Намесата на кръгове около Овчаров
  пречат на разследванията.

 7. 7 Профил на до Нели ЧОЛАШКА
  *****
  Неутрално

  Хубаво си пишеш Нели, ама ги няма ИТАЛИАНСКИТЕ МАГИСТРАТИ! С нашенските прокурор-ХОТЕЛИЕРИ за никъде. Иди и снимай ВИЛА-РОМАНИ ей с това се занимава зам.гл.прокурор ХРИСТО МАНЧЕВ.Може сега и в хотела на НИКОЛАЙ ГАНЧЕВ който нищо чудно да вземе и 60 бона за награда. Е това е нашето првосъдие. НЯМА го. Има такива като СТОЯН КУШЛЕВ. Пълен позор за една държава населена с древен род-БЪЛГАРИ!

 8. 8 Профил на столичанин
  *****
  Неутрално

  А може ли някой да обясни как източения преди 2 месеца с 17милиона и финансово фалирал ПИРОГОВ днес е на ПЕЧАЛЧБА според ръководстовто , а отделно МЗ го дофинансира със 4.3 милиона лева. Тия хептен се подиграват с бълг.данъкоплатец. КРАДАТ и за УМРЕЛИТЕ!

 9. 9 Профил на FEN
  *****
  Неутрално

  Извън темата и по нея: Тази сутрин г-н Борисов ми направи много силно положително впечатление при Бареков/за първи път откакто е в политиката/, може би той е новият Стамболов макар, че много много не уважавам полицайте, но все пак той май е пожарникар а тях уважавам.

 10. 10 Профил на до FEN
  *****
  Неутрално

  "ЗАКОН ЗА ИЗТРЕБЛЕНИЕ НА РАЗБОЙНИЧЕСТВОТО"- приет от НС по предложение на Ст.Стамболов, приложен 2 години в пределите на България, съдени повечето, а някои ЗАСТРЕЛВАНИ на място, държавата България е станала първа на Балканите и уважавана в Европа. Три дена е плакал Народа на АРЖЕНТИНА на кончината Аугосто ПИНОЧЕТ. КРАДЦИТЕ са най голямото бреме на обществото. РБългария в момента КРАДЦИ е почти задушена от КРАДЦИ. Тя умира...

 11. 11 Профил на Тото
  *****
  Неутрално

  Натиска от вън е голям. Всички знаем от години- включетелно и всички контролни органи-, че където и да бръкнеш в общината ще се сблъскаж с умопомрачителна корупция започнала от -почтенния според съда- Софиянски, Милан Миланов, Антоан Николов и компания.
  Истината е ужасна, пушилката е голяма, но да видим крайният резултат. Грабежа се подържаше от партийте, които се крият, но лапаха и вдигаха партийните чадъри. Истинските подбудители са главатарите на ССД, Гергъовден,Праматарски, изобщо всички партийни представители участващи в управлението на на Общината. Дано европа и САЩ натиснат да се разкрият и ефективно осъдят и хората от високите етажи на властта от Ранга на Овчаров, Ковачев и другите по-високо от тях!
  За съжаление дълбоко се съмнявам !

 12. 12 Профил на до Тото
  *****
  Неутрално

  Тото - КРАДЦИТЕ нямат цвят, ТЕ се крият зад цвят и най са кресливи... Тия за които говориш КРАДОХА и за умрелите, обаче са на свобода и властват. Затова писах-без МАГИСТРАТИ отвън, РБългария ,българите умират.... Нашенските магистрати се паказаха-дребни душици и също крадци! Никакъв шанс- ИМА ОТКАЗ ОТ ПРАВОРАЗДАВАНЕ в държавата. Ужас!

 13. 13 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  Кой може да извади кестените от
  огъня по-добре от един професионален пожарникар, при това пич. Дръж се, кмете, ние сме до теб!

 14. 14 Профил на  Аферим , КМЕТЕ !
  *****
  Неутрално
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK