Комисията по досиетата огласи Каролев и още 155 бивши сътрудници на ДС

Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев е бил сътрудник на Трето главно управление на Държавна сигурност от 1979 до 1982 г. под псевдоним "Камен". Това показва публикуваният вчера списък на Комисията по досиетата, която проверява за агентурно минало кандидатите за общински съветници на последните местни избори. Вчера комисията огласи имената на общо 156 кандидати за участие в местната власт, сътрудничили на бившата ДС.


През юни т.г. Владимир Каролев призна, че е бил вербуван от военното контраразузнаване, докато е бил в казармата, но заяви, че не е писал доноси, нито е ползвал някакви облаги. Тогава той посочи, че като студент са се опитали да го направят агент, но той е отказал. В архивите също не са намерени писани от него доклади, само регистрационен дневник, картон и предложение от 1990 г. за унищожаване на делото. Има и доклад на МВР от 2007 г., но не се посочва за какво се отнася той.


Вчера Каролев коментира пред "Дарик радио", че пред него не стои въпросът за оттегляне от общинския съвет в София, "освен ако царят не го поиска". Какво ме интересува това, че някой ми е правил картонче за времето, в което съм бил в казармата преди 25 години, допълни Каролев.
В оповестения вчера списък от парламентарно представените партии най-много сътрудници са излъчили отново БСП и ДПС, съответно 22 и 16. "Атака" е номинирала 8 съветници с агентурно минало, ГЕРБ - 7, а НДСВ - 6, включително Каролев. Бизнес партията ЛИДЕР, учредена от бизнесмени, близки до Христо Ковачки, също е издигнала шестима кандидати за общински съветници с агентурно минало.


Сред кандидатите за общинския съвет в София са регистрирани общо 13 души, сътрудничили на комунистическите служби, но само Каролев е бил избран. Останалите са по един в листите на НДСВ, ДПС, дясната коалиция между СДС и ДСБ, Демократическата партия, ССД, "Зелената партия", комунистическата партия и още пет малки формации.


Поради големият брой регистрирани желаещи за участие в изборите - около 35 хил. души, комисията не успя да завърши проверката преди вота на 28 октомври. През ноември бяха оповестени имената на 204 кандидати за общински съветници с досиета. Предстои комисията да публикува решението си за проверката на третата, последна част от кандидатите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK