Митът "Батак" породи нови митове

Според историци диалогът между опоненти все още е невъзможен

Батак от 1876 г. в масовото съзнание на българите е символ на мъченичество, не на героика, каквито са Копривщица и Панагюрище. Трактовката за събитията там се доближава до разбирането на сърбите за саможертвата и за жажда за възмездие, отколкото до българското усещане за подвиг.


Тази теза застъпи историкът от Нов български университет (НБУ) доц. Евгения Иванова на кръгла маса за "История и места на паметта: Батак 2007", проведена преди ден в Центъра за култура и дебат "Червената къща".


Идеята на проявата беше да се обсъди какво се случи преди половин година, когато на практика беше провалена международна конференция на тема "Митът "Батак". Тогава германският проф. Улф Брунбауер и изкуствоведът Мартина Балева се очакваше да представят изследване върху картината на полския художник Антони Пиотровски "Баташкото клане". Няколко вестникарски публикации, многобройните декларации, включително и на президента Георги Първанов и други политици, обаче заклеймиха проекта като

опит да се пренапише българската историяИ сега опитът на организаторите да преосмислят събитията от дистанцията на времето, не се оказа особено сполучлив. Според собствените им оценки срещата показа, че непримиримостта в обществото още не е преодоляна, отсъства диалог между защитниците на различни тези.


Според Евгения Иванова, модератор на срещата, за провала на майската конференция има две причини -"натякванията" за загуба на национална идентичностслед влизането на България в Европейския съюз и преяждането на ДСП с власт.


Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии разграничи в скандала около мита "Батак" различни конфликтни точки. Това, което се случи, е доста различно за различните хора, каза Кръстев - едни не желаят да се нарекат европейци, смятайки, че така се отказват от правото да говорят за заклани българи. Други - в лицето на президента Първанов, определят държавната гледна точка, като забраняват всяка друга.Скандалът придоби и съсловни измерения- част от историците видяха в случилото се опит с външни пари да се развива наука, отбеляза Кръстев.


На поканата на организаторите не се отзова директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, на когото те разчитаха да им опонира. В тази роля за кратко влязоха група младежи, между които част от участниците разпознаха свои студенти, а според други това са били представители на младежката организация на ВМРО. Стефан Грънчаров, студент по история в Софийския университет, каза, че Батак не е единствената българска Голгота и припомни събития от 1905 и 1913 г. в Източна Тракия. Така работите за интересите на Турция, подвикна си друг. Преди младежите да си тръгнат, поискаха да им се благодари, че са проявили толерантност.


Участниците в кръглата маса изпуснаха възможността да се опитат поне да започнат разговор с опонентите си, коментира председателят на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия Антонина Желязкова. "Младежите бяха знаещи хора, наши момчета, с които прекрасно намираме общ език в аудиториите. Сега се отрекохме от тях", каза тя. Това бешебезпомощен вик на търсещи млади хорана които липсва опората на една етична система и способност да погледнат на себе си отстрани. А за това сме виновни ние", коментираха други участници в срещата. Според Румен Даскалов от НБУ подходът при трактовката на проекта митът "Батак" е да се акцентира върху образа на врага, като се помнят избирателно факти в собствена полза, а несправедливи действия спрямо други народи се премълчават и забравят.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дилбер Танас
  *****
  Неутрално

  Какъв мит, дами и господа, какво пренаписване на историята, каква толерантност? Ами отидете в църквата в Батак, вижте какво пише в англииската, френската и руската преса от онова време, прочетете "Записки по българските въстания" и престанете да занимавате хората с глупости. Над 130 години са минали от тогава, обвиняемите отдавна са в земята /освен ако там не е участвал и Шотландски боец/, никой никого в нищо не обвинява поне от 50 год. Ако трябва да се извним на башибозука, че нашите предци са им изтъпявали ятаганете, а? О, неразумний юроде, що се кичиш с паспортното звание БЪЛГАРИН и гражданин на ЕС, що не земеш да млъкнеш, преди да си отворил кутията на Пандора?

 2. 2 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  след 2-3 години очЕкваме конференция на тема "Митът за комунистическите зверства в съзнанието на група заблудени калпазани"

 3. 3 Профил на И?
  *****
  Неутрално

  Коя страна е била виновна, да не се постигне диалог? Защо са си тръгнали? Защо са искали извинения? Защо другите се упрекват, че са се отказали от тях?
  Сума сумарум, нищо не разбрах от статията. Не разбрах и дали авторката е присъствала. Ако е, това по нищо не личи. Или не е разбирала за какво си говорят, или не умее да разказва стегнато.

 4. 4 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Комунистичеките зверства не съществуват в съзнанието на българина.

  Може ли абсолютно да не правите разлика между събитие и представата за него?

 5. 5 Профил на раф - до долния
  *****
  Неутрално

  Да, може да не се прави тази разлика, защото сме тотално неграмотни и неначетени - имам предвид българските "учени", не обикновените хора, които могат да си вярват каквото искат. Но как да са начетени, като не знаят нито един чужд език. Съвременната социална и хуманитарна наука изисква доста голямо усилие на волята.

 6. 6 Профил на апрол
  *****
  Неутрално

  Истината и само истината за Батак(баташкото клане).

 7. 7 Профил на През очите на английския юрист Робърт Джаспър Мор
  *****
  Неутрално

  За БАТАК:
  130 години от Априлското въстание
  Турските зверства в Батак
  През очите на английския юрист Робърт Джаспър Мор:
  http://www.sedembg.com/156/page11.htm

 8. 8 Профил на  ог шегаджия но сериозно
  *****
  Неутрално

  Да ни се чудиш на ума, абе хора , вижте църквата и спомените на свидетелите на тези събития, броя на убитите и закланите като ярета, все едно АЗ КАТО ПОТОМЪК НА БЕЛОМОРСКИ ТРАКИЙСКИ БЪЛГАРИ , ДА НЕ ВЯРВАМ НА БАБА МИ, НА ДЯДО МИ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, за станалите събития при МАДЖАРОВО, / хиляди избити,включително и много деца/ и да слушам някакъв си ГЕРМАНЕЦ и БЪЛГАРСКА МОЗЪЧНА ПРОСТИТУТКА, КАКВО ЩЕ КАЖАТ ЗА ТЕЗИ СЪБИТИЯ, УПРЕКВАМ И ВЕСТНИК ДНЕВНИК КОЙТО МИНЕ НЕ МИНЕ НЯКОЕ ВРЕМЕ И ПАК НИ ВЪРНЕ КЪМ ТАЗИ БЪЛГАРСКА РАНА, СТИГА ВЕЧЕ сми бъркали с мръсните си ръце, БАТАК НЕ Е РАНА КОЯТО БЪРЗО ЗАЗДРАВЯВА, УПРЕК И КЪМ ОНЕЗИ БЪЛГАРИ КОИТО С ЛЕКАТА ПРИЕМАТ ПИШЕШТО СЕ ОТ САМОЗВАНЦИ, ИСКАЩИ ИЗВЕСТНОСТ?????!!!!!

 9. 9 Профил на пинг
  *****
  Неутрално

  NY Times, May 26, 1876

  THE EASTERN DIFFICULTY.; SUMMARY OF THE NOTE OF THE BERLIN CONFERENCE--PROBABLE REJECTION OF THE PROPOSITION BY TURKEY--DESTRUCTION OR BULGARIAN VILLAGES. PRESS SPECULATIONS ON THE RECEPTION AND RESULTS OF THE BERLIN NOTE. DISPATCHES RECEIVED IN WASHINGTON, AT THE TURKISH LEGATION.

  Какво пише в статията:
  "The Courier d' Orient asserts that in that part of Bulgaria where insurrection prevails, 118 villages, which contained 100,000 inhabitants, have been bunred!"

  Има повече от 20 статии в онзи период: от 1-ви май когато има предупреждение за евнтуални кланета, в края на май - когато е имало вече кланета ...

  Дали Батак е мит - може би е мит, дали е имало масови кланета - ДА.

  Дали българите са отвърнали със същото по време на балканаската война спрямо месното турско население(на територията на България) - ДА.

  Гоце - агент ли е бил? Да!

 10. 10 Профил на пинг
  *****
  Неутрално
 11. 11 Профил на .
  *****
  Неутрално

  "Равносметката след турските зверства е следната: 100 изгорени селища, 200 разрушени, 300 разграбени, зверски изклани 300 000 българи – мъже, жени и деца"

 12. 12 Профил на от шегаджия но сериозно
  *****
  Неутрално

  Прочетете " През очите на англичанина РОБЪРТ МОР". Какъв мит , какво пренаписване на историята, какви нови МИТОВЕ, НИКАКВИ ДЕБАТИ И ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ НИ И ТО ЗА СЪБИТИЯ СТАНАЛИ ПРЕЗ 1876 г.

 13. 13 Профил на апрол
  *****
  Неутрално

  интересно ,а защо Батак ,а не, да кажем Ракитово или някакво друго населено място,просто този въпрос ми дойде отнякъде.Интересно.Защо?

 14. 14 Профил на Brannik
  *****
  Неутрално

  Тия историци ако не им се резнат главите ще пишат така учебниците след няколко години. След около 20-30 всички ще сме на тяхното мнение.

 15. 15 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  нека си представим следната картинка: конференция в Германия за "Митът за Холокоста", на която основния докладчик разказва вицове за избиването на евреите.
  Или нека преразкажем вица на другарката професорка по следния начин: концлагерист от Бобов дол отива при концлагерист от Ловеч и му казва "Честито ви, че ви ядат прасетата, като ви избият!" "А-ааа, мерси, да ви се връща" - шегува се тоя от Ловеч. Мисла, че тва е най-върховнийо хумор, който некои простаци не сфащат.

 16. 16 Профил на маймуната
  *****
  Неутрално

  Някой тук изобщо има ли представа за какво е проектът "Батак". Или разбрали, недоразбрали от няколко недомлъвки от пресата(като това недоразумение тук).

 17. 17 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  вицът е по повод вица разказан от другарката Е. Иванова на дискусията. Ето така - Тя провокира гнева им, като разказа виц, който бил на "зевзек от Батак": Един човек от Пещера отишъл и казал на 17 май, когато се отбелязва годишнината от събитията от 1876 г. "Честито ви клане". А човекът от Батак отговорил "Мерси, да ви се връща...".

 18. 18 Профил на Знаещ
  *****
  Гневно

  Аз се придържам към мнението ,че разни германски измислени професори и някаква изкуствоведка да си ги говорят тия работи в интимна атмосфера,а не публично.Пък тоя дето е дал някой лев за тия глупости да си пише минус.Правилно каза едно момче ,този германски професор да се заеме с изследването на психогенезата на германския мозък и увреждането му,за да могат за толкова кратко време да изтребят толкова народ(имам пред вид периода 1940-45г)Това е тема за германските професори.Да си развиват и да си правят конференции в Бухенвалд,Освиенциум,Треблинкаи на много други места.А може да отидат и в Йеросалим ако искат.

 19. 19 Профил на della
  *****
  Неутрално

  Защо се нарича мит?! Кое е мит в този случай?! Мит е нещо нереално, въображаемо, което граничи с приказното и живее във и чрез народния фолклор. Обидно е наричането на Баташкото клане мит - все едни някой си е измислил рязането на главите на българите с триони по най-варварски начин и запиването им на колкове. Люпен беше подведен под отговорност , защото каза неотдавна , че немската окупация на Франция през ВСВ не е била толкова насилствена. Защо в Гърция не се организират такива конференцийки? Поне не съм чула. Там веднага изтеглиха учебника от печат , в който по-меко беше представено турското робство и първа скочи църкаа с протести и обвинения в предателство; не посмяха да премахнат и ежегодните четения за страданията на гърците под турско робство. А тук на кандидат-студентски изпит ти намаляват оценката в някои т.нар университети , ако пишеш "робство" , а не "присъствие". Не съм чула Арменския геноцид да е титулован мит

 20. 20 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Друго освен раздразнение НЯМА КАК да предизвикате! Какво ще стане ако във ФРГ наговоря куп дъвени философии за холокоста, за Освиенцим?-Ще получа ефективна или условна присъда!
  Кой го финансира и какво иска да ни каже той?:Турците са ви клали, но вие си трайте! Гответе се да ви дишат във врата.
  След приемането на Турция в ЕС поне 1млн. анадолци НА ГОДИНА ще потеглят към Европа. Само малка част от тях да останат в България за 10г ще е достатъчно за промяна на етническите съотношения у нас. ПОГЛЪЩАНЕ БЕЗ ВОЙНА! ТОВА НИ ГОТВЯТ!

 21. 21 Профил на Писна ми от неграмотни мърльовци
  *****
  Неутрално

  Още ли не сте разбрали за какво става дума в проекта, бе, патриотарчета?!

  На уличен, ежедневен език мит може и да е "нещо нереално", но на академичен език мит е минимум повествование, нужно, за да съществува дадена общност. Сложно, нали? Затова и не е работа на сульо и пульо да чете академични статии и се пробва с мнение. Ако трудът на Балева беше за обикновения българин, който пише "Йеросалим" и "Люпен", тя щеше да си публикува статиите в "24 часа". Но тя публикува в "Култура", който е неразбираем за мрънкащите за националната ни история муньовци. Аман. 22. 22 Профил на Тардис
  *****
  Гневно

  До 21:

  а сигурен ли си, че тази Балева знае какво значи мит според "академичните среди"? Защото статията й доказва, че не знае елементарни факти от историята, и от изкуството...

 23. 23 Профил на ПИРИН
  *****
  Неутрално

  Азиятците са задрапали за Европата яко и тва си е...Хич не ни мислят доброто тея мустакати същества. Отпор до край.

 24. 24 Профил на Очевидец
  *****
  Неутрално

  Бях там.На първи ред.И чух как за едно клане се казва, че не е важно над колко точно души е извършено,все едно си говорим за чушки. Или домати. Чух как история се коментира с помощта на литературни термини- каквито са топос, хронотоп, хоризонт на очакване, метафори."История и места на паметта: Батак 2007", а не "Фабула и топоси на паметта: Кочо 2007" е заглавието на кръглата маса. Разказа се виц, за който г-жата би излежала една- две години в немски затвор. Същата нарече 20 април "празник". Няколко пъти.В опита си да звучи по- извисено и културологично използваше думи като "опус" и "ерго", за които си имаме звучно родни думи. Но това го отдавам на превзетост, твърде привична на тези кръгове от "учени". Тия напъни са ми добре известни и не ми правят впечатление. Вярно обаче, дразнят. Имаше хора от Батак- на няколко пъти изкрещяха "защо лъжете, г- жо". А г-жата се изкашля в отговор. И наистина трявбаше да ни балгодарят, че си си тръгнахме без особени сцени, нещата определено щяха да се забатачат. Вярно, реакцията ни беше преди всичко емоционална, но пък добре обоснована с аргументи от историята, не от културологията, и съвсем нормално останаха без отговор. Не се питам защо.Знам.Обещаваме да се поправим. А до тогава, моял всички културтрегери, хора със свободно време, развинтена фантазия, полет на мисълта и смелост да отричат българските Голготи, да се събират по домашному, в кафето на къщата с особен цвят, приютяваща гей- фестове или в някоя аудитория. Тихичко. Моля. Иначе само ни правите реклама.

 25. 25 Профил на Горда българка
  *****
  Неутрално

  Българската Голгота, хора от Батак, "трявбаше да ни балгодарят", "родни думи", заплахи. Въх, колко мъжествено.

 26. 26 Профил на хигиенист
  *****
  Неутрално

  Ммдаа #21, и аз мисля, че трябва да има разграничаване. В страната на споменатия по-долу Р. Мор (и не само там) никога няма да видите простолюдие да присъства на академично сборище, нито пък обратното - интелектуалци да се смесват с простолюдието. Има си строго определени съсловни граници и това е положението. На това се крепят западните общества. А тук въпреки всекиму известната поговорка за жабата и гьола някой жаби никак не искат да си го опознаят и свикнат с него.

  А. Желязкова и И. Кръстев, уж умни хора, не ги разбирам как така се борят за диалог. Ами че той въобще не е нужен. Академичният дебат си е академичен (и по правило елитарен) и не бива да се превръща в "диалог" с представители на по-долни съсловия, на които им липсва културата за водене на диалог както в завчерашния случай в Червената къща. Те от своя страна могат да се събират колкото си щат и да си разказват своите си митове, без обаче да се опитват да ги прокарват "по-нагоре", където не им е гьолът.

 27. 27 Профил на Очевидец
  *****
  Неутрално

  Горда Българке, много прибързано се изказваш за половата ми принадлежност. Не мисля, че е мъжки приоритет да мисли и изказва мнение.
  Ще замоля човекът с класовите предразсъдъци, ако не му харесва да живее тук и сега, да стяга куфарите и да си намери гьол, който удовлетворява потребностите му.
  Академично в случая е синоним на превзето. И аз мога да говоря така. Кому е нужно?

 28. 28 Профил на пак от хигиенист
  *****
  Неутрално

  Тоя път по повод на #24. Всъщност по-важното беше, че Евгения Иванова нарече 20 април не само "празник", ами и "панаир". И когато първите редове, където си седял и ти, се потресоха от тая класификация и шумно възроптаха, тя съвсем простичко обясни, че на тоя ден по площада и улиците доминират кебапчетата и захарният памук. Струва ми се, че след това нямаше ропот, може би защото високопатриотичните младежи в залата също са мушнали по някое и друго кебапче след митинга. Хем костите почели, хем мръвките.

 29. 29 Профил на Очевидец
  *****
  Неутрално

  Празник нарече 20 април когато каза кога се е установила като официална. Каза "като дата за празника се утвърждава 20 април". После, за да не се повтаря, пак го каза.
  Не разбират ли тия хора, че не си правят услуга. Като си мислят, че откриват фундаментални факти, сравними само със Свещения Кивот, Скрижалите и Свещения Граал, да си направят едно тайно общество и да си разкриват скандалните истини. Но не на всеослушание.Нито е моментът, нито начинът.

 30. 30 Профил на Горда българка
  *****
  Неутрално

  Очевидецът, никой не се интересува от половата ти принадлежност. Пак помисли "мъжествено" за какво още можем да употребяваме на нашия роден език. От мислене не боли, престраши се.

  И ще те замоля аз, ако толкоз не искаш да осънзаеш, че речникът на скинарчето не е достатъчен за осмисляне на по-сложни проблеми, да си стегнеш вързопчето и партенките и да си заминаваш. Щото аз съм българка и искам в държавата ми да няма типове като теб.

 31. 31 Профил на Очевидец
  *****
  Неутрално

  Нито съм скинарче, нито приличам. Няма да си стягам нищо, защото тук съм родена и ми харесва.Не искам група интелектуалци да отричат каквото и да е. Проблем аз нямам-знам откъде идвам, накъде отивам. Имам теза и я защитавам с аргументи- факти, не правя литературни анализи на исторически събития. Айде, гледай си опуса и не ме занимавай със сарзма си, който между другото е зашеметяващ, ерго- не ми пука какво смята поредната културтрегерка.

 32. 32 Профил на Очевидец
  *****
  Неутрално

  сарказъм исках да напиша, лапсус клавиатуре

 33. 33 Профил на Доброжелател
  *****
  Неутрално

  Че ,то всеки нормален историк знае ,коя е истинската голгота за БГ-народа ???!!!Трябва да си съвсем сляп и невежа за да не го разбереш???Казано е:"Внимавайте да не прелъстите едного от тези най-малките(има се в предвид децата..но и други???) ,които вярват в мен,защото за такива хора е по-добре да си сложат воденични камъни на шиите"Библия Евангилие ...Гл...Ст...еди кои-си.А какво правиха в НРБ цели 45-години...???.. именно това-забраняваха на децата да ходят на черкви,забраняваха на БГ-народа свободно да изповядват вероизповеданията си и т.н.???И както всички пестъпления в тази насока се потулват и се избягват подобни теми и истини ,така и в тази тема има комунистически-"политичски" нюанс и "размазване"на тематиката и опити да не бъде разкрита или потвърдена съществуващата обективната истина.Най-малко псевдо историци ,като ДС сътрудника агента Гоце ,Б.Димитров и т.н. може да са историци ,които да дават обективни оценки.За тях е писано:"...че е по-добре да си сложат воденични камъни на шиите"(а това са фактите от статистиката-ниски стандарти на живот в БГ..не желая да навлизам в конкретика във всичките им форми,за която си има официална статистика и данни в тази насока за БГ-народа..след 45-те години атеизъм)).Добре е поне,че такъв вид "историци" са намерили правилният път към разкаянието и покаянието ,като в някои от случаите говорят истината,а в други от случаите са "основатели или организатори"(за това си имат екипи за ПР-кампании,защото те нямат толкова ..акъл)на инициативи ,като "Българската Коледа".Добър начин да покриеш греховете си...и това е един от начините???Но дали имат правото да се наричат "историци"...в зависимост от това дали са отразявали или отразяват обективната истина..???Та ..и така и с тази тема ...беше споменато името на ЩАЗИ...,ако не се лъжа беше свързано с някои от инициаторите за разкриване на обективната истина...та в подследствие се стигна до усрешна Пияндурна кампания (ПР-кампания)на ДС сътрудника -агента Гоце...и то малко преди да стане това обществено достояние в БГ-то.П.С.Но както и да е ..и това ще го преживеем.Въпросът е дали времето,историята и истината прощават такова лицемерие???Народе..???Обективно казано не.От мен им е простено..,макар ,че е задължително да ми поискат прошка( и защото са невежи в тази насока..най-вероятно).А ти народе,ако си без кавички ..ще им простиш ли???Айде ..и до скоро.Не "хранете хората с нездравословна храна",която води до различни болести,потвърдено и с факти от статистиката в БГ.Аман и от "студенти",които нямат познания за 5-ти клас и познания които имат почти всички хлапета,дори и децата в детската градина.И това е факт.А и не се шегувам.Лъжата ще прадължи да бъде наказвана.Така е било,така е,..и така ще бъде.

 34. 34 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Клането в Батак е извършено от черкезки банди, но е платено с РУСКО злато. Официалната турска власт отлично е осъзнавала, че няма интерес от жестоки кланета на невинни деца, жени и старци. Показателно за това е, че в Брацигово,което е недалече от Батак, по същото време е изпратена редовна турска войска от официалната власт и там не са допуснати убийства на невинни деца, жени и старци. Безсмислените на пръв поглед зверства в Батак са били необходими на Русия, за да започне поредната война за завладяването на Цариград и Проливите - това е вековечния руски блян. За постигането на тази цел е било необходимо да бъде смачкана България - не от някаква омраза, а като необходима стъпка към завладяването на Цариград и Проливите. За да скрият истинските си цели, Руските Империалисти създават и мита за Батак, и мита за 200 000 /двеста хиляди/ руски войни загинали за освобождението на България, мита за двойното освобождение - цялата ни българска история вече е мит, написан изцяло от Руския Империализъм. Руската политика е била насочена към разделянето и противопоставянето на българския народ и успешно е провеждана. Руската политика в България е унищожила повече истински българи, отколкото официалната турска власт през 500 /петстотин/ години робство. Защото през тези 5 /пет/ века робство, българинът е имал имот и е оцелял. А благодарение на Руската политика, българинът вече е превърнат в безимотен крепостен на руските слуги в България като Гоце и Гоцетата. Не е случайно, че и този постинг ще бъде изтрит от форума, както се трият всички такива постинги дори и в все още запазващ българско достойнство вестник като "Дневник".

 35. 35 Профил на от Страничен наблюдател
  *****
  Неутрално

  Аз на въпросната среща не съм бил. Обаче ми е странно какво се ровят в Батак. Това е едно добре документирано събитие, и то документирано от хора, на които за стандартите на онова време може да се вярва (поне много повече отколкото на днешните български медии).

  Как мисли народът за Батак? Щом ще говорим за митът Батак, как го възприемат хората в България, широката обществена реакция ясно говори за това - Батак е едно зверско клане. От древността хората са имали право на убежище в храма Господен. Когато човек потърси закрила в храма, са го чакали да излезе сам. Уважението към този принцип е засвидетелствано в много моменти от човешката история, включително между представители на различни вярвания. Всичко останало може спокойно да се нарича "зверско", а не човешко.

 36. 36 Профил на Хуго Гроций
  *****
  Гневно

  Тази история, явно няма да приключи скоро. Толкова по-добре ! - ще има все повече натрити „интелигентски„ носове. Ще има все повече лобистки пари хвърлени на вятъра за закупуването на продажни „научни“ мозъци ... всъщност извинете ... тези пари не са отишли и няма да отидат напразно за нас. Благодарение на това предизвикателство, сега за Батак се говори и се знае много повече от когато и да било. Благодарение на глобалната мрежа будни хора веднага издириха нужните факти и доказателства за всичко около тази история. Резултата е, че става ясно, че такива активни помийни мероприятия са и ще бъдат безполезни за поръчващия ги. Колкото последния е по-непримирим с явния си провал, толкова още повече ще има да губи.

 37. 37 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  За това не купувам вече изперкалия, като авторите и каузите си вестник "Култура"!

 38. 38 Профил на До#34
  *****
  Неутрално

  НЕИСТИНА! НЕПОЗНАВАНЕ НА ФАКТИТЕ!:"За да скрият истинските си цели, Руските Империалисти създават и мита за Батак, и..."
  Аз ви цитирам английския юрист Робърт Джаспър Мор:
  http://www.sedembg.com/156/page11.htm
  За БАТАК:
  130 години от Априлското въстание
  Турските зверства в Батак
  Как според#34 английски юрист-ОЧЕВИДЕЦ- ще създава руски мит?

 39. 39 Профил на nik
  *****
  Неутрално

  половин година мина и пак никой не е разбрал какво представлява проектът. Мит в смисъл на случки, събития и т.н., пречупени през колективната памет и превърнати в символ. А не мит като някаква измислица. Никой не отрича, че в Батак е имало клане и не твърди, че събитията там са измислени.

 40. 40 Профил на любопитен българин
  *****
  Любопитно

  Аз пък искам фактите от българските архиви, които са ни отмъкнали руснаците. Защо руснаците ни крадат архивите и не ни ги връщат? Много съм любопитен защо видния историк агента Гоце не иска от своя водещ офицер от КГБ товарищ Путин да бъдат върнати заграбените от Руските империалисти български архиви в България? Ще ги върнат, ама друг път! Нали ще лъснат всичките им лъжи! Да не говорим, че никога няма да публикуват своите архиви, които имат отношение към България, колкото и века да са минали! Защото ги е страх да не блесне Истината - че те са съсипали България и са унищожавали и продължават да унищожават всеки свестен българин. На тях са им нужни само и единствено агент Гоце и Гоцетата като агента-историк Б. Димитров, агента-историк Иван и останалите продажни отрепки, които отдавна са продали съвестта, честта и достойнството си.

 41. 41 Профил на Хуго Гроций
  *****
  Гневно

  До Ник и всички останали никакъвци:
  Спрете да ни обяснявате какво не сме разбрали. Има си енциклопедии и речници, където на когото не му е ясно какво е мит, да вземе да провери. Най - добре би било всички словоблудци, които подкрепяха повече или по-малко тая перверзия със святата памет на жертвите да поискат прошка от обществото и да се приключва с тая история.
  Иначе какво има за разбиране, ние да не пасем трева ?! Двама долни сребролюбци се продали да обсъждат уж, защо голготата на батачани е толкова известна, пък на други села със същата участ не е. Един достатъчен отговор за плиткоумните словоблудци е, че просто тяхната трагедия е широко отразена от пресата по онова време в целия свят. Ако Маггахан и другите му колеги беше писал и за другите села и за тях щеше да се знае.
  Ама не това им бе целта на мизерниците обсъждачи. Понеже ни вземат за ливади и на принципа „казвам ти дъще ...“ ей така потерлички, под предтекста, че обсъждали картина, която сто години не можа да стане известна, ама сега е, да се изгаврят с паметта на мъчениците от Батак. Е от какъв зор - всички разбрахме. Да не повтарям, че ми додея.
  Нищо няма да постигнете блюдолизци. Няма по-толерантен народ от българския. Самия Батак е пример за това. За Батак никога не е отмъщавано. Башибозуците клали в Батак, спокойно доживяват старините си и сигурно Бог им е въздал заслуженото.
  А вие долни лешояди спете да се гаврите с паметта на мъчениците, че и вашия ред ще дойде да застанете пред Страшния съд.

 42. 42 Профил на bliznak
  *****
  Гневно

  За няколко сребърника се намират хора ,които душата си продават.За тях конкретният случай няма значение.Така се започва .Сега един ,а по-нататък друг опит с други "герои" да пренапишат историята ,да оневинят Османската империя за кланетата и да продължават да ни притискат за т.н.възродителен процес.

 43. 43 Профил на до Ник
  *****
  Неутрално

  Ник, моля те прочети статията на Балева, там директно е казано, че клането е едва ли не нагласено от Пиетровски и след това възприето от колективната памет като реално. Като мит на немски не значи каквото значи на български, да ен го бяха превели "мит", нали така? Чел ли си самата книга на Балева и Брумбауер? Пълна помия- написана на базата на турски източници. Срамота!

 44. 44 Профил на До №41
  *****
  Неутрално

  Де да имаше и ти тази смелост и героизъм,за които говориш или пишеш в постта си (или твоите деди и близки.. да имаха такава),едва ли щяхме да допуснем БГ-то да се управлява от комунисти -които за 45-години(период 1944-1989 година),не сториха това ,което и т.н. турско робство едва ли са желали да сторят на БГ-народа за 500???За 45-години научиха не малка част от БГ-народа на атеизъм,което дори и ислямистите които са вярвали в Алах или какъвто и да е било техен Бог,не сториха..а и едва ли са желали да го сторят(дори и те не са казвали ,че няма Бог,както на това учиха БГ-народа ..цели 45-години).Те не биха пристъпили догмите на Корана,изключвайки съвременият "джихат".Може би е имало извращения,принуда,..и всякакво насилие в тази насока,но едва ли е съезмеримо с престъпленията на комунистите(1944-1989 година).Такъв геноцит срещу собствените си народи ,дори и спрямо собствените си семейства ,дори и.. спрямо тях самите, никои други "партии" не са осъществявали,дори и нациските "партии" на Хитлер.По-голямото зло победи в Источна Европа до 1989 година.Такива са фактите от статистиката.А те са такива ,каквито са ..а именно ,че в държави ,като НРБ в които цели 45-години унижаваха духовенството,черквите ни(ришаха ги),християнството беше преследвано...и т.н. а и се унижаваха и всички останали права и свободи на БГ-народа ,стандартите на живот са ниски -във всяко едно отношение(което и нацистите на Хитрер не са правили и спрямо християнството -било то католици ,православни,и други вероизповедания-изключвайи евреите.. което е най-голямият им грях,..което правеха и камунистите).Но като добри християни ..и тъй като наближава Коледа сме длъжни да им простим това невежество..и да се надяваме,че всяко зло е за добро .Просто трябва да се поучим от грешките си и като общесво -което желае до заемем достойното си място в ЕС -да учим подрастващото поколение на демократичните ценности и традиции в тази насока и да им говорим истината.Което е и наше задължение,защото нивежеството е погубило много народи и държави...имайки в предвид и посоченото в този ми пост.А това е точно така.Айде ...до скоро.И дано Коледа ни направи по-мъдри,по-целомъдрени,по-ряли и смели и най-вече да пишем и говорим истината ,така че и невежите да се образоват и да не грешем в словата си,помислите си и т.н.!!! Колкото до някакви си "имперски амбиции" на монарсите на Царска Русия,които някои от форумистите участвуващи в тази дискусия лансират,..ми прозвуча като "имперските завоеватили и капиталисти"-терминологя на слабо образовани болшевики лансирана цели 45-години.Благородниците едва ли са били такива,по скоро е характерно за болшевики и други хора от такова естество и в тази насока без морал и ценностна система(цели 45-години в БГ ,та да и момента).Но както и да е и това ще го приживеем.Весела Коледа.

 45. 45 Профил на до апрол#
  *****
  Гневно

  "Защо Батак?"
  Защото БАТАК Е СИМВОЛ НА МЪЧЕНИЧЕСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
  Защото БАТАК Е НАШАТА ПАМЕТ!
  Някои платени историци,журналисти и политици искат да пренапишат историята ни и да се подиграят за пореден път с измъчения ни народ!
  Предателите да не се гаврят с костите на дедите ни!
  Има Видовден!

 46. 46 Профил на до балева: ДОСТАТЪЧНО ЛИ ТИ ПЛАТИХА???
  *****
  Гневно

  Че е имало клане в Батак - имало е, това никой не може да оспори,защото са прекалено много доказателствата!
  Но какво иска да ни каже с нейната "истина" СЕГА,СЛЕД 130 ГОДИНИ, платената м.балева?Вероятно това,че колачите не са били само турци, а са преобладавали българомохамеданите?Кого обслужва нейната "истина"?Да ни настройва срещу последните ли?Или да ни настройва срещу мюсюлманите по принцип?Това не е възможно ,защото всеки здравомислещ българин знае много добре,че през XXI век сегашните български турци и сегашните българомохамедани нямат никаква вина за събитията станали преди 130 години в Батак.
  Не ни ровете старите рани,господа!Никой няма да спечели!

 47. 47 Профил на коментар
  *****
  Разстроено

  http://www.travelguide-bg.com/news/news.php?id=3935
  В Батак въстанието завършва трагично. Част от въстаниците са повярвали на мирните предложения на башибозушките главатари и се съгласяват да предадат оръжието си. Много други обаче се сражават отчаяно. В борбата и защитата загиват или са изклани стотици българи християни. Палачите са българомохамедани от Доспатския край, попаднали под силното политическо влияние на турската власт. Хитрите османски управници насъскват българите мохамедани срещу българите християни, обещават им плячка, пари и злато и не на последно място лични отмъщения и коварни сметки… В кървава схватка влизат българи срещу българи, подсрекавани от турските бейове в Пазарджик и Пловдив. Такава е била султанската политика, тактиката на турските управници и техните чужди съветници за разгрома на въстанието. Съсипникът на Батак Ахмед ага Барутанлията се хвалил след освобождението, че ако не бил клал и трепал в Батак, нямало да има свобода. Той умира сред неистови мъки, поразен от болест, която причинява окапването на месата по тялото. Съвестта на този българин мохамеданин не е издържала.

  http://forum.boinaslava.net/showpost.php?p=176903&postcount=23

 48. 48 Профил на АНОНИМЕН
  *****
  Гневно

  Честит ви Курбан байрям! Много не се палете,
  защото ако сте забравили, в момента (а и след
  него) управлява ДПС. Учете турски, а ако ви е
  яд за нещо, сърдете се на себе си - от много
  негласуващи "умници", винаги ще ни управляват
  турци,цигани и ИБРИКЧИИ. В ЛАЙНАРИЯ е така!

 49. 49 Профил на ivanjsavov
  *****
  Любопитно

  По колко хиляди си разделиха авторите за новата история на Батак? Питам ИИИ отговор не чакам....Безплатен обяд няма.

 50. 50 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Хора, тази Балева всъщност някой да я е чувал да се защити? Какво става? Наши историци и изследователи се защитават самите те от нападки и критики, а гламвното лице къде е? Защо не се появи веднъж интервю с нея в някой вестник? Защо пешкира опират наистина стойностни хора като Антонина Желязкова и останалите участници в проекта!
  Гледах "Темата на Нова". Много слабо предаване и скандалът не бе показан изцяло. Половинчата работа на Галина Щърбева с посредствен стил на работа. А къде е главния виновник за скандала? Къде е Балева и защо не отговаря? Защо не видяхме очите на тази жена? Или и тя е подставено лице и политическа курветина, която злепостави д-р Брунбаур и останалите.

 51. 51 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  О?е ведньж се доказа 4е истината много боли.Цялата Бг история е писана от митове и льжи

 52. 52 Профил на кирчо
  *****
  Неутрално

  Абе как за толкова време не разбрахте, че Балева, каквито и неточности да е допуснала, НЕ отрича и НЕ омаловажава Баташкото клане. Това е клевета на Божидар Димитров.
  А предаването на Галя Нащърбева беше много зле.

 53. 53 Профил на kremi
  *****
  Любопитно

  това наистина ли е вярно или такава е историяата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK