Детските градини в София ще приемат след две класирания

Бързината ще е решаваща при записването

Приемът в детските градини в София тази година ще става с класиране по документи в електронен регистър. Столичната община в четвъртък обяви официално новия ред. Записването започва на 4 февруари и ще продължи до края на май, а двете класирания ще са на 2 и 16 юни.


Записването ще става чрез интернет на www.kg.sofia.bg или чрез подаване на заявление в някоя от детските градини. Родителите могат да заявяват повече от едно желание. И в двата случая детето ще бъде регистрирано веднага в електронна система, която после автоматично ще прави класиранията, обясни зам.-кметът по образованието на София Йорданка Фандъкова. Регистърът ще е със свободен достъп и всеки родител ще може да провери в интернет как е класирано детето му. С новия ред за прием директорите няма да могат да влияят на класирането. Това ще доведе до прозрачност, ще създаде ред и ще прекрати практиката да се дава предимство на децата, чиито родители спонсорират градината, твърди Фандъкова. Според нея ще има и недоволни родители, които са разчитали на старата практика, за да запишат тази година децата си в градина. Иначе няма нищо лошо в доброволното спонсорство, допълни зам.-кметът.


Класирането ще става според датата и часа на регистриране на заявлението в информационната система. Остават предимствата за прием на деца на инвалиди, на тези, които имат брат или сестра в градината, за която кандидатстват, и за семейства с три и повече деца до 10-годишна възраст. Тези факти ще се доказват от родителите с документ при записването след първото или второто класиране. За децата, които вече са в ясли и групи на общинските градини, не е нужно да се подават заявления, както и досега те автоматично ще преминават в следваща група.
На www.kg.sofia.bg в петък ще бъде публикувана информация за местата в детските градини, които ще се освободят от началото на учебната 2008/2009 г. Дотогава деца могат да бъдат записвани и без класиране в градините, в които има свободни места, но те не са много, уточниха от общината.


Новата електронна система за прием няма да реши проблема с липсващите 3 хил. места в детските градини в София, предупреди зам.-кметът по образованието. От миналата година Столичният общински съвет започна да отпуска от приватизационния фонд повече средства за ремонт, разширение и строителство на нови градини в града. Сумата за 2007 г. беше 40 млн. лв., но тя е достатъчна за разкриването на около 1000 нови места, с колкото се увеличава всяка година броят на децата в столицата. В момента в детските градини има около 35 хил. деца. От миналото лято общината обмисля вариант, при който детските заведения да не се затварят през летните месеци. Сега имаше дежурни градини, а местата в тях са крайно недостатъчни.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mother
  *****
  Неутрално

  Дано да има резултат.Но като всяко ново нещо,ще срещне затруднения и не съм сигурна за тази "прозрачност" - дали ще я има.При все това, надеждата ми моето дете да бъде класирано в желаната детска градина е по-голяма.

 2. 2 Профил на ivanova
  *****
  Гневно
 3. 3 Профил на Asj
  *****
  Гневно

  в 86 Одз София се приемат деза сега преди 4февруари.Зашто ли???? Нима е трудно да се сетим?Ще спрете корубцията ама маи повеце пари ще искат.

 4. 4 Профил на nqkoi
  *****
  Гневно

  тоя тъп саит не тръгва защо как може саит с двехиляди души в него да тръгва всичко а тука не

 5. 5 Профил на ф
  *****
  Неутрално

  колко се плаща за 1 година в държавна детска градина?

 6. 6 Профил на sylph
  *****
  Неутрално

  http://dzver.com/blog/?p=1197

  +

  http://dzver.com/blog/?p=1196

  Ха сега да им теглите една сочна, на тия дето ви бръкнаха в джоба с 400k.

 7. 7 Профил на nina
  *****
  Неутрално

  Защо стоят списъците от миналата година а сепише че страницата е актуализирана.Стоят имената на децата които вече ходят в тази детска градина.Нещо да коментирате по случая.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK