Само един моряк е спасен след трагедията в Азовско море

"Ванеса" превозвал желязо

Само един моряк е спасен след трагедията в Азовско море

© БТАСедем човека от екипажа на българския товарен кораб "Ванеса" намериха смъртта си в Азовско море, телата на още трима се издирват, един е открит жив, съобщи изпълнителният директор на "Морска администрация" Николай Апостолов. Руските медии обявиха, че са загинали между четирима и седмина моряци. До късно в четвртък бяха извадени телата на двама мъже. Към мястото на инцидента се насочи още един спасителен кораб.


Втора гореща телефонна линия за роднините на моряците от "Ванеса" бе открита от администрацията на Темрюкския район на руския Краснодарски край, съобщи вечерта РИА Новости.


Информация може да се получава на телефон 8-86148-524-63.
Дугата гореща линия е в порт Кавказ: 8-86148-522-54.


"Ванеса" потъна миналата нощ при буря на 25 мили от Керченския пролив. На борда му са били 11 души, моряците и капитанът Мирослав Димитров са от Бургас, лоцманът е украинец. Механикът Николай Димитров беше открит жив, след като престоял повече от пет часа във водата, и в четвъртък състоянието му започна да се подобрява. Той разказал, че осем моряци са успели да се качат в двата спасителни плота. По-късно през деня изпратени на мястото вертолети забелязали сал с хора, но заради бурята не са успели да ги доближат и не се знае какво е състоянието им и дали са от българския кораб. Другият сал беше открит обърнат. Издирването ще продължи и в петък.


Корабът започнал да потъва след 2 ч. в четвъртък. Екипажът и лоцманът го напуснали със спасителен сал и костюми. Когато на помощ на моряците се притекли членовете на екипажа на корабите "Тимус" и "Колпа", видели, че "Ванеса" се пълни с вода. "Те обаче не могли да вземат хората на борда заради силното вълнение в морето и бурния вятър", съобщи представител на руското Министерство на извънредните ситуации.


Президентът на Украйна Виктор Ющенко изпрати писмо до премиера Юлия Тимошенко с молба да се предприемат всички мерки за издирвателно-спасителните работи след потъването на "Ванеса", както и да бъде информиран за това какво е свършено в рамките на една седмица, съобщи пресслужбата на държавния глава в Киев.


Корабът е бил на 33 години и последният му технически преглед е направен през юни 2007 г. Според непотвърдена още информация той е бил натоварен с 2 хил. тона метални слитъци при възможност за брутотовар от 1126 тона. Българската страна ще направи проверка на инцидента и ще поиска при разследването на руските власти да присъстват и наши експерти, каза транспортният министър Петър Мутафчиев.


Бургаската фирма "Борд марин" със собственик Дойчин Дойчев е мениджър на "Ванеса". Корабособственик е друга бургаска фирма - "Стела мар", с управител Николай Стоянов. Чартьор е голяма група с участие на чужди компании. Корабът е плавал под български флаг, потеглил е на 29 декември от Бургас, за да натовари желязо от Бердянск. Това е бил поредният рейс на "Ванеса", който обслужва металургичния комбинат на "Промет стийл" в Дебелт. Инцидентът е станал на връщане към Бургас. Според началника на "Морска администрация" Апостолов най-вероятната причина за трагедията е разместване на товара, предизвикано от лошите метеорологични условия в пролива. Другата версия е за претоварване. От "Борд марин" казаха, че екипажът е много опитен. Във фирмата в четвъртък влязоха дознатели, които започнаха да проверяват документацията.


"Ванеса" е застрахован в "Булстрад", а моряците - в "Навигейтър", Лондон. "Все още е рано да се говори за размера на щетата, но тя ще бъде в достатъчно голям размер", каза Красимир Събев, директор на "Булстрад" в Бургас.Това не е единственият инцидент с кораб на "Борд марин". Преди няколко години моряк уби двама колеги на кораба "Елена", рани капитана и взе останалите за заложници. Една от версиите, по които следователите работиха, е, че плавателният съд е трябвало да бъде потопен заедно със стоката, а собствениците да получат застраховки. На борда имало контейнери с цигари вместо декларираните метали за "Промет стийл". Корабът "Елена" е на бившия депутат и собственик на фалиралата банка "Славяни" Георги Агафонов. Това е и втората голяма трагедия с български моряци. През 2004 г. плаващият под камбоджански флаг кораб "Хера" потъна при буря в Черно море на 7 мили от Босфора. Тогава загина целият екипаж от 19 души, 17 от които бяха българи. Все още се води разследване по случая, много от телата не са открити.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK