"Борд Марин": Още има надежда за моряците

Все още има надежда да намерят живи хора на спасителния плот в Азовско море, заяви отговорникът по сигурността във фирма "Борд Марин" Дончо Костадинов, цитиран от БТА. Дружеството менажира потъналия вчера при Керченския пролив кораб "Ванеса".


Костадинов поясни, че Азовско море няма високата соленост на Черно море и така водата замръзва по-лесно. Една от версиите за инцидента е, че вълните са обледенили кораба и той е натежал. Според Костадинов оцелелият моряк Николай Димитров е прекарал във водата повече от 10 часа с термозащитното облекло. "Това опровергава твърденията тук в България на "експерти", че човек в тази вода може да оцелее 15 минути. С такова облекло може да се изкара денонощие и половина, дори две. Затова се надявам да има още оцелели", каза Костадинов.


Той напълно изключи вероятността за претоварване на кораба. Според показателите си "Ванеса" е с бруто тонаж 1853. Корабът може да поеме до 3 500 тона товар. Бил е натоварен с 2 945,1 тона. "Никога не се е случвало да претоварят кораб. Ако това се случи, то разтоварването става още на пристанището", каза Костадинов.
Kапитанът на плавателния съд е съобщил малко преди 2 часа в нощта на инцидента, че има обледеняване на левия борд и че е чул пропукване. Нахлула е вода в танковете и хамбарите. Всичко това е довело до загуба на плавателност на "Ванеса".


Оцелелият моряк обяснил, че всички от екипажа са напуснали кораба с термокостюми. Те са били на мостика дълго време преди да напуснат "Ванеса". Корабът потъна вчера в Азовско море около 7,30 часа сутринта. Екипажът е бил от 10 души българи и един украинец. Официалната информация засега е, че са открити две тела на моряци от екипажа и един оцелял.


Междувременно стана ясно, че в обявения вчера списък на моряците на борда на "Ванеса" има разминаване на имената, след като двама братя са се сменили преди началото на рейса.


В оповестения в медиите екипажен списък е името на Иван Христов. Той обаче не е отплавал заради здравословен проблем със зъбите. Сменил го е брат му Адриан. Пред журналисти Иван сподели, че се чувства виновен, макар че не би трябвало да е така. Каза, че брат му има жена и две деца.


Иван работи отдавна за "Борд Марин", а брат му - от четири месеца. Преди отплаването си с "Ванеса" Адриан скоро се бил върнал от курс с фирма "Крис".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK