Новата комисия за личните данни тръгна с обещания

Планират се засилени проверки и електронен регистър

Новата комисия за личните данни тръгна с обещания


Създаване на електронен регистър на администраторите на лични данни, засилени проверки за съхраняването на данните, както и опростяване на процедурите за проверки по жалби на граждани - тези приоритети обяви вчера председателят на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова при представянето на новия състав на структурата, чийто мандат ще продължи до края на 2012 г.


Членовете на комисията, в която влизат още Красимир Димитров, Валентин Енев, Мария Матева и Веселин Целков, бяха избрани в последната работна седмица на парламента преди Коледа, повече от шест месеца след като изтекоха правомощията на дотогавашния екип. Предишният състав на органа се прочу, след като проверка на Сметната палата показа, че за петте години от създаването си комисията не е извършвала практически възложената й по закон контролна дейност, а се е занимавала основно с осигуряването на сграда и покупката на автомобили БМВ за членовете. Според отчета на одитната институция за този период структурата е похарчила 2.6 млн. лв.


Венета Шопова и колегите й отказаха да коментират действията на предшествениците си. "Не планираме да купуваме коли", лаконично посочи Красимир Димитров, който остана в комисията за втори мандат. От структурата казаха, че още не са се запознали с бюджета, отпуснат им от правителството. Посочиха също, че ще търсят съдействие от регионалното министерството и областния управител на София, за да се осигури и подходяща сграда за комисията.
Планираната нова информационна система ще позволи на администраторите на лични данни да се регистрират по електроннен път, без да попълват заявления на хартия и да чакат по опашки, обясни Венета Шопова. Все още обаче не е известно кога ще започне да действа системата. От комисията заявиха, че възнамеряват да засилят контрола и да увеличат проверките на администраторите, които обработват лични данни. В момента комисията извършва такъв одит в банковия сектор. Предвижда се да започнат проверки и в сферите на здравеопазването и застраховането.


Амбицията ни е да опростим процедурите и да осигурим по-бързото производство по жалби на граждани, казаха от структурата. По думите на Красимир Димитров за миналата година са издадени 12-13 наказателни постановления, като само по едно от тях е платена наложената от комисията глоба. От края на 2006 г. комисията е започнала и предварителна проверка на администратори, които обработват "чувствителни данни" като политическа, етническа или сексуална принадлежност. Предстои да започне и кампанията сред администраторите за актуализиране на вече заявените данни в информационния архив на комисията.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gravdanin
  *****
  Неутрално

  Хаиде да ви дам още малко работа:
  - нито един от телекомуникационните оператори няма клауза за унищожаване на личните данни след прекратяване на договорите;
  - няколко банки не само нямат клауза за унищожаване на личните данни след прекратяване на договорите, а и клаузата позволява на банката да дава личните данни на гражданите на ВСЕКИГО, без той да е свързан с работата на банката.
  Успех да видим ще уцелите ли и какъв ще е резултата отр рабоатат ви.

 2. 2 Профил на stealth
  *****
  Любопитно
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK