Борисов готви с 20% по-скъпи наеми на общински жилища, до 200% скача продажната им цена

Наемите на общински жилища в София може да се повишат средно с 20%, два до три пъти може да скочи продажната им цена, а пет-шест пъти наемите, които лични лекари плащат за общински обекти. Отдаването и продаването на търговски обекти ще мине на пазарни цени, със 100% може да се увеличат наемите за ателиетата, които до момента са същите като за ползване на общинско жилище.


Столичният кмет е внесъл за разглеждане в комисиите на СОС проект на Наредба за цените при сделки с недвижими имоти на Столичната община, съобщи секретарят на общината Росен Желязков, цитиран от БТА.


Агенцията допълва, че Наредбата отменя изцяло тази за базисните пазарни цени, която според Желязков противоречи на Закона за общинската собственост. Това не е наредба за определяне на цените, а за начина по който следва да се определят, посочва той
С предложената наредба общински имоти, с изключение на предвидените в закона случаи, ще се управляват и продават на пазарни цени. Изключенията от тези принципи са фиксирани - те са в случаите, когато общината отдава жилища под наем, защото там има социален елемент, каза Желязков.


Предвидено е обаче наемната цена на общински жилища да не е по-ниска от амортизационните отчисления, което ще доведе до поскъпване на наемната цена средно с 20 процента, като в един район това ще е с малко повече, а в друг - с по-малко. "В цифрово изражение това са около десетина лева, което няма да се отрази на бюджета на домакинствата, но следва логиката, че общината може да не печели от тази дейност, но не трябва и да губи за сметка на останалата общност, защото това са активи - около 11 000 жилища, които акумулират някакви разноски, създават проблеми на обитателите на останалата етажна собственост при управлението на общите части", допълни секретарят на Столичната община.


Наредбата има основна задача да въведе пазарността като основен принцип, да определи изключенията при наемането на общински жилища и при сделки с общински жилища. Принципът, който се въвежда е при сделки с общински жилища единицата мярка да не е данъчната оценка, а една сравнително пазарна цена, при която се отчитат редица фактори, посочи Желязков.


Може да се каже, че с тази наредба, ако в бъдеще продължат да се продават общински жилища, цената им скача с два до три пъти от тази, на която в момента се продават жилищата, заяви Желязков. Според него общинските жилища не трябва да бъдат атрактивни като пазар на жилищни имоти, а трябва да изпълняват социалните си функции.


Начинът да се спре интересът към тях с оглед придобиването им е цената, на която ще се продават, да е близка до тази, на която се продават на пазара, смята Росен Желязков. Базовите цени за общинските жилища ще са с корекционни коефициенти в ависимост от района, където се намират, но самите цени са повишени три пъти повече от досегашните.


Друг принцип ще е продажната цена да не може да бъде по-ниска от придобивната.


Желязков посочи, че пет пъти ще се повишат наемните цени на имотите, които се отдават на джи пи-та, тъй като те са плащали до момента десет процента от базисната цена на имота, а в бъдеще ще плащат десет процента от пазарната наемна цена, както им гарантира закона.


Пазарни ще са цените при наем и продажби при отношенията на Столичната община с търговски субекти. Два пъти по-висока ще бъде цената за ателиетата, които до момента са плащали наем като за ползване на общинско жилище. "Те не обслужват толкова социални функции, колкото творчески потребности, затова и цената трябва да е различна", мотивира промяната Желязков.


Наредбата въвежда и правилата за определяне на оценители на общински имоти. Пазарните оценки могат да се възлагат само на лицензирани оценители, които имат сключен договор с общи условия със Столичната община, каза Желязков. Такъв договор ще бъде предложен на неограничен кръг оценители, но те трябва да използват методологията, записана в наредбата. Няма да се приемат оценки на оценители, които нямат сключени договори със Столичната община, допълни той.


Премахват се корекционните коефициенти, които до този момент са намалявали пазарните оценки (за единствен купувач, за съсобственик на имот, за разчистване и подравняване на имоти или за разходи за изместване или изграждане на техническа инфраструктура).


Арбитър при сделките, които не се разглеждат от Столичния общински съвет, но по тях има спор за оценката, ще е комисията по финанси и бюджет към СОС. При две различни оценки на имот и двете оценки ще се внасят за обсъждане от съвета.


Позовавайки се на Закона за електронните съобщения, където вече имало определение на понятието "сервитут", наредбата определя и начините за заплащането на обезщетения за използването му от операторите на електронни съобщителни мрежи, каза Желязков. Обезщетението ще се определя по пазарната стойност на сервитута (цената на земята, зоните, където минава и годините за които ще се иска правото на сервитут).


За разлика от сега, когато за замяната на общински имот се изготвяше само оценка на двата заменяеми имота, с наредбата се изисква при изготвянето на пазарната оценка да има данни и за размера на обезщетението при евентуално строителство в проценти и в разгъната застроена площ, посочи Желязков. Според него с новите правила целта е замените да станат по-малко атрактивни.


"След влизането на наредбата в сила, първото нещо, което ще направим е да започнем приятелски разговори с БТК, за да уточним параметрите по сервитута, за който трябва да заплащат обезщетение на Столичната община", заявява Желязков.


Още - на zaGrada.bg

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бальк
  *****
  Разстроено

  Какво да прави ,те парите идват от тези който ги спонсорираш.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 3. 3 Профил на безпартиен
  *****
  Неутрално

  Борисов обеща,че ще качи наемите на партийните клубове, а на партиите фантоми ще отнеме клубовете...За сега само думи без реални дела,така ли ще я кара

 4. 4 Профил на Румен и.
  *****
  Неутрално

  Да качим цените на общинските ателиета на художниците които досега можеда да ползват ателие вместо да рисуват в гарсониерата

  Борисов ще направи много пари за София така.

  Каде го намерихме този....

 5. 5 Профил на м
  *****
  Неутрално

  На лица на които им е отказано да закупят жилището което са ползвали по една или друга причина и нямат друго такова да им се разрешава да го купуват по старите цени както са ги купили и другите

 6. 6 Профил на :-)
  *****
  Неутрално

  И аз искам да купя апартамент в София с 200% по-евтин!
  Дори като по-скромен бих взел 3 апартамента.
  Затова ще подкрепя ДСБ, СДС и БСП които ще са против премахването на далаверата.

 7. 7 Профил на ами
  *****
  Неутрално

  общински жилища са за социално слаби, а какви са тия слаби след като се нанесат и подават молба и ги купуват, значи са силни и мого хитри, което е за сметка на балъците които купуват жилища при пазарни цени с ипотеки и лишават децата си от храна за да плащат ипотеките. Социални жилища не трябва да се строят, който няма възможност да живее в софия има градове и села с ниски наеми, а идете в САЩ и искайте социално жилище.

 8. 8 Профил на Antimafiot
  *****
  Неутрално

  Колко партии имат имоти и въведена ли е забрана за ВСЯКАКВА странична дейност в тях?

 9. 9 Профил на Позитано 20
  *****
  Неутрално

  Някой знае ли, колко фирми са регистрирани на този адрес? Коката, дето я сви Пантьо (Поли) Пантев, не беше ли в контейнери с други стоки, с получател, регистриран на Позитано 20?

 10. 10 Профил на А
  *****
  Гневно

  Няма по лошо от зависта.Тук май са на принципа "На мен ще ми е зле ама и на Вуте ще му е зле".
  Който е могъл да купи жилище чрез ипотека и не са го удобрили за общинско значи не е соц. слаб.А тези които някак намират начин да купят евтино общинско жилища с цената на много неща , значи е богат така ли?И аз искам да си купя жилище за да има къде да живее детето ми , но факт е че банките на такива като нас заем не дават!Какъв е извода?!Че щом сте си купули Не общинско жилище с заем от банка ДОСТА ДОБРИ ДОХОДИ сте доказали.Така че не гледайте в чуждата паница за да не ревете някой ден че и вие няма къде да живеете и да се молите да паднат цените на общинските жилища, защото човек си прави сметка че е по добре да се издължава някакъв период от години и в крайна сметка да има СОБСТВЕНО жилище защото както виждате дори и "символичните" наеми скачат постоянно!
  Българска завист и злоба е това вашето.Дано не изпаднете в положение да плювате защо пак поскъпват!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK