ДПС заплашва да ограничи правата на Пирински

Правилата за вътрешния ред в сградата на Народното събрание да се утвърждават с консенсус от председателския съвет, в който влизат лидерите на всички парламентарни групи. Това предвиждат промени в правилника за работа на депутатите, подготвени от ДПС. Ако бъдат приети, новите текстове ще ограничат правомощията на председателя на парламента, който досега сам определяше режима за достъп до сградата след съгласуване с групите.


Повод за проектопромените са наложените от Георги Пирински нови правила за достъп на медиите до Народното събрание, според които на репортерите беше забранено да влизат в левия кулоар и в кафенето. Това предизвика раздразнение в редиците на ДПС, пред чиято стая се струпаха всички акредитирани журналисти. От движението дадоха на Пирински срок до началото на тази седмица да отвори повторно левия кулоар. По неофициална информация обаче председателят отказал да направи корекции в режима.


Няма никакви сигнали, че ще бъдем чути, затова още във вторник групата на ДПС ще обсъди поправките и ще реши дали да ги внесе, коментира вчера за "Дневник" депутат от движението. Подготвяните текстове предвиждат още да се създаде административен съвет, в който на квотен или паритетен принцип да влизат представители на всички политически сили. Новият орган ще се грижи за реда в сградата и ще решава техническите и организационните въпроси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK