Наредба на МВР за следене на интернет ядоса ИТ гилдията

Предвидените в новата наредба на МВР и агенцията за информационни технологии възможности за тотално следене на интернет трафика и телефонните разговори ще ударят предимно потребителите на мрежите за обмен на музика и филми (peer-to-peer) и едва ли ще засегнат истинските престъпници в мрежата. Това коментираха представители на интернет компании.


Както съобщи в. "Сега", наредбата е публикувана в Държавен вестник и предвижда операторите да пазят и предоставят на МВР данни за всички номера, от които е имало обаждания, до кого са били, името и адреса на абоната, посещавани сайтове, начало и край на връзката и други. В документа не се споменава за съдържанието на разговорите и кореспонденцията.


"Единствената група, срещу която наредбата ще работи, са peer-to-peer мрежите", каза Димитър Ганчев от "Бол.бг". Според него, за да има ефект от мерките, доставчиците на интернет услуги трябва да имат договор с всеки клиент, а това не се прави. При корпоративните абонати пък е трудно да се каже кой служител е влизал в интернет от даден компютър, т.е. при престъпление отговорността ще падне върху компанията, каза Ганчев.
"Наредбата може лесно да се заобиколи от тези, за които е предназначена. Те могат да влязат в мрежата от първото място с обществен достъп и да заличат следите си", обясни Ганчев. Въпреки че съхраняването на данни ще натовари интернет компаниите с разходи, според тях по-сериозният проблем е нарушаването на анонимността в интернет. "Интернет не е анонимна среда, особено когато се правят престъпления. Не виждам нищо притеснително да се контролират комуникационни средства, чрез които правоохранителните органи могат да се борят с организираната престъпност", обясни експерт от ГДБОП.


Новата наредба не предвижда операторите да пазят съдържанието на телефонните разговори и имейлите. То обаче би могло да се види и без знанието им чрез специални разузнавателни средства. Сред доставчици на интернет документът разрешава на МВР повече неща, отколкото европейската директива допуска.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Престъпниците искат още власт!
  *****
  Неутрално

  Наглеците ОТ ВЛАССТА не спират производството и износа на синтетична дрога, нито печатането на фалшиви евро. Защото няма как да хванеш себе си. Виж, за интернетА се престараваме и оливаме! Управляващите задушават опзицията и контролът върху зулумите им е МНОГО СЛАБ!

 2. 2 Профил на Балък
  *****
  Любопитно

  Доколкото си спомням има Директива на ЕС за неприкосновеност на IP адреса

 3. 3 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Целта на това упражнение е да даде повече власт в ръцете на МВР.

  Тя, както и досега, ще бъде използвана основно за разчистване на определени бизнес интереси.

  Мярката няма да има никакво влияние върху популярността или ползването на торенти в България.

  Но някои дребни бизнесмени ще отнесат мощен законов шут и ще разберат, че са законови престъпници.

  Освен ако не вървят по каналния ред, разбира се.

  Или ако са на неправилното място в неправилното време.

  България не става полицейска държава.

  Тя винаги си е била такава.

 4. 4 Профил на бай Цбятко
  *****
  Неутрално

  Защо се страхувата ,че ви подслушват ,ако не вършите престъпление да не би ,ако си определиш среща с гадже ще доЙде ченге да ви свети ,ако искаме да няма престъпност всичко трябва да е прозрачно за полицията .

 5. 5 Профил на M
  *****
  Неутрално

  Е па,нека да слушат
  Вуте ре4е,
  кожух4ето обле4е
  и към Интернето
  се зате4е!

 6. 6 Профил на lover
  *****
  Неутрално

  EU Court: Downloaders Can Stay Private
  ABC News - Jan 29, 2008
  By AOIFE WHITE AP Business Writer Record labels and film studios cannot demand that telecommunications companies hand over the names and addresses of people who are suspected of sharing copyright-protected music and movies online, the EU's top court ...

 7. 7 Профил на пътят към робството
  *****
  Неутрално

  ОФИЦИАЛНО ОТ ЕС: IP Е ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ!
  IP адресите, низ от цифри, които идентифицират компютрите в Интернет, трябва да бъдат причислени към персоналната информация, казаха вчера главните регулаторни органи на Европейския съюз.

  ИТАЛИЯ ЗАСТАВА ЗАД ПРАВАТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ:
  Италианските телекомуникационни компании отсега нататък няма да могат да пазят никакви данни за посещаваните от потребителите сайтове

  ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪД ЗАЩИТИ ТАЙНАТА НА ТОРЕНТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ:
  Страните от Европейския съюз може да откажат разкриване на имената на хората, разменящи файлове през интернет, когато става дума за граждански дела. Това постанови във вторник Европейският съд - най-високопоставената правораздавателна институция на съюза.

 8. 8 Профил на внимание
  *****
  Неутрално

  Послушването е по-малкият проблем! Целта е постепенно да се изгради система за филтрация на потребителския интернет !

 9. 9 Профил на До бай Цбятко
  *****
  Неутрално

  бай Цбятко, тебе като те измъкнаха от кафето къде те мъкнаха да ти обясняват какво да говориш за Гоце, за да не лъсне лъжата, че не е имало такава папка, ми са вадили от различни места и са направили една, за да спре ровенето по други места? Да не би да си чел онази "книга", която Гоце уж редактирал?

  бай Цбятко, интернет е средство за общуване. Аз мога с гаджето си да споделям и лични неща, да говоря за бизнес, а конкурентната фирма на БСП да прихване плановете ми разбираш ме нали, ей, бай Цбятко, хитрец си ти, и Гоце е ....

 10. 10 Профил на до бай Цбятко,
  *****
  Неутрално

  Забравих да те питам, роднина на Гоце ли бе назанчена за директор на училището ни в Б*** (в чужбина) и не взе ли тя и любовника си там докато Гоцка бе на посещение и уж даряваше книги, докато местния зам.директор бе изхвърлен, но осъди училището ни?

  Не знаеш, ми иди питай и "донеси"...

 11. 11 Профил на CPA
  *****
  Неутрално

  Това нашето така наречено МВР е сбирщина от тъпанари начело с шефа им.

 12. 12 Профил на IT
  *****
  Неутрално

  Явно са належащи твърди мерки срещу пандюгите от МВР. Първо да им разбием порно-сайтовете. Всички знаем, какви огромни печалби от реклами и достъп правят служителите на МВР с тези сайтове. Просто ще ги размажем и лишим от залъка им, от който вече са преяли. Морално ли е да се бориш с порнографията и да поддържаш стотина порно сайта? МВР започна кампания за подслушване на Scype. Порно-акция на лоши порно-актьори! Собственикът на Scype Ebay не само че ЗАПИСВА ВСИЧКИ РАЗГОВОРИ, НАПРАВЕНИ ПО Scype по целия свят, но контролира всичките му потребители, тъй като софтуерът съдържа тракинг част и има троянски кон. Т.е. оправданието на МВР, че въвежда мерките за подслушване, заради Scype е най-нелепото нещо, което, тия тъпи мутри могат да измислят. Смях в нета! Решението е просто – да хакнем сървърите на мафията. Лошото е, че медиите не са наясно, какво се случва в МВР. И стават мълчаливи съучастници на мутрите. МВР правят най-големия трафик всеки ден и нанасят значителни загуби на интернетните оператори с тъпите си полу-грамотни номера. Де да беше само това. БТК поддържа секс-телефоните им, от които МВР и държавата правят големи печалби, а медиите пак си мълчат.

 13. 13 Профил на Глупаче
  *****
  Гневно

  Тези хора са душевни тъпоъгалници, КАК ЩЕ МИ НАРУШАВАТЕ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА ПО ТОЗИ НАЧИН? Не ви ли е срам бе ченгета ??? Това е комунистическа цензура - ние област в Народна Република Китай ли сме или част от ЕС!?

 14. 14 Профил на D
  *****
  Неутрално

  Бай Цвятко,

  Нямам нужда някой да ме следи за да се чувствам в безопасност.

  Това от което имам нужда е да видя с очите си Митко Очите (а не квартален пишлегар-дилър) в пандела до живот!

  Нямам нужда някой да ми СВЕТИ "ДА НЕ БИ ДА НЕ НАПРАВЯ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЛУЧАЙНО" !!!

  ИСКАМ ДА ЗНАМ ЧЕ АКО НЯКОЙ НАПРАВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - ЩЕ ИМА ЗАКОН КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ЗАОБИКОЛИ!!! И този закон да е приет от цялото общество, то наистина да вярва в него и неговото безпристрастно приложение..!

 15. 15 Профил на Изобщо не им пука за нет-"престъпления" итн
  *****
  Неутрално

  Номера е да подслушват кой какво говори и пише за властта,за Гоце, за Съветския съюз,за др.Путин,дали от ВВС не планират ново акция срещу недъзите на БГ ....
  Нищо ново и нищо чудно - просто е налице възраждането на политическата милиция

 16. 16 Профил на тия не са в ред
  *****
  Неутрално

  Е добре де, като подслушат всичко дет си говорят хората, то белким вземат да научат нещо ново и да поумнеят! Те ебати не могат шофьорски акт да напишат без грешки, а са тръгнали криптирани съобщения в нета да подслушват!

 17. 17 Профил на leo
  *****
  Неутрално

  да се филтрира порното музиката филмите торентите хаковете краковете вирусите абе вси4ко забранено да се раздадат на юзърите старите дос компютри и да по4ваме вси4ки под дос команди само да си пишем и пращаме
  що не си ебете майката загубена в мвр то

 18. 18 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Много заблудено мислите, без да искам да ви засягам.

  Първо, тези в МВР не са никак тъпи щом продължават да си взимат своето.
  Тъпи са тези, които им го позволяват, т.е. всички ние.

  Второ, никой не иска да следи всеки какво си говори; никой няма и да иска да следи някой през Интернет, когато много по-лесно е да си свърши работата по други начини.
  За всеки е ясно, че целокупно народа тегли филми и музика от нет-а. Министерските деца също, разбира се.

  Така че където не са решили там не са намерили нарушение.

  Въпроса е, че с такава поправка си отварят законов път да извиват ръце където и както им е угодно.

  И както някой по-долу сполучливо каза, те няма да идат в собствените си публични домове да питат момичетата каква музика слушат, нито ще подгонят Митьо Очите или децата на министрите, ами ще подгонят някой малък бизнесмен намерил и развил хубава пазарна ниша, която изведнъж е станала интересна я на Доган я на някое друго ченге.

  Нищо ново няма в цялата работа, играят я от години.

  Само си дават още един инструмент в ръцете, това е.

  И на тях и на нас много добре ни е ясно, че нито ще ловят истински Интернет бандити, нито пък ще подслушват някого.

 19. 19 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  работата на мвр не е да подслушва и следи кои къде е влизав в интернет а също така да предотвратява извършванео на престъпления но понеже в бг няма компюърни кадри като в китаи да си пазят стадото
  в интернет ще стане като по пътищата на българия едни ще убиват други ще загиват и убииците ще ги пускат срещу гаранция а мвр ще си взимат заплатите
  ако направят превенция да задължат интернет проваидърите да изискват легален уиндоус на клиентските компютри в мрежата какво става с интернет обществото в бг и полицаите на хранилка

 20. 20 Профил на Дядо Петър
  *****
  Неутрално

  Млади момчета, време е да усетите на собствения си гръб какво значи да те управляват комуноиди.
  Защото явно каквото и да ти разказват не е същото.

 21. 21 Профил на atanas
  *****
  Неутрално

  Тази мярка не прави нищо съществено. Просто се задължават нет доставчиците да купят огромен брой сървъри, които да следят трафика/А е чудно как ще се доказва, че наистина имаш пълна информация, защита на достъпа до нея и т.н., т.е. техниката и софтуерът ще са на определени сертифицирани доставчици./. Малките в бизнеса няма да могат да си го позволят и ще изчезнат, което си е също част от упражнението- разчистване на пазара без възможност за намеса на КЗК, защото просто само монополистите имат ресурс да спазят изискванията или да симулират това/12 месеца да пазиш ВСИЧКИ идентификационни пакети и такива със заявки за конкретни файлове на Skype, ICQ, ftp, браузъри... Web counter, който пази много по-малко информация- само информация за посещения на лимитиран брой сайтове, има БД по 20-30 гигабайта дневно, че и повече!/. След това ЕС ще ни осъди държавата на няколко пъти за бъркане в лични данни и всичко ще си дойде по местата- големите остават без конкуренция, някой с "правилните" сървъри за следене си е продал стоката за луди пари, защото само той е сертифициран, че системата му за следене работи, нещата не се променят за крайния потребител, защото не са издържани по отношение на защита на личните данни.

 22. 22 Профил на за Коня
  *****
  Неутрално

  НАРЕДБА № 40 ОТ 7 ЯНУАРИ 2008 Г. ЗА КАТЕГОРИИТЕ ДАННИ И РЕДА, ПО КОЙТО СЕ СЪХРАНЯВАТ И ПРЕДОСТАВЯТ ОТ ПРЕДПРИЯТИЯТА, ПРЕДОСТАВЯЩИ ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩИТЕЛНИ МРЕЖИ И/ИЛИ УСЛУГИ, ЗА НУЖДИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
  Издадена от Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения
  Обн. ДВ. бр.9 от 29 Януари 2008г.
  Раздел I.
  Общи разпоредби
  Чл. 1. (1) С тази наредба се определят:
  1. категориите данни, създадени или обработени при предоставянето на обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, които се съхраняват и предоставят за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления;
  2. редът за съхранение на данните по т. 1;
  3. правилата за защитата и сигурността на данните по т. 1;
  4. редът за достъп и предоставяне на данните по т. 1;
  5. редът за предоставяне на статистически данни по т. 1.
  (2) Данни, разкриващи съдържанието на съобщенията, не могат да бъдат съхранявани по реда, определен в тази наредба.

  Чл. 2. (1) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, съхраняват за срок 12 месеца определените с тази наредба категории данни.
  (2) Предприятията по ал. 1 съхраняват и данните, свързани с неуспешни опити за повикване.
  (3) Предприятията по ал. 1 не съхраняват данни за повиквания, когато не е установена връзка.

  Раздел II.
  Категории данни, които трябва да бъдат запазвани

  Чл. 3. Категориите данни, подлежащи на запазване от предприятията, предоставящи обществени електронни мрежи и/или услуги, са:
  1. данни, необходими за проследяване и идентифициране на източника на връзката:
  а) фиксирана услуга и мобилна услуга: телефонният номер на викащия; името и адресът на абоната или регистрирания потребител;
  б) (В сила от 15.03.2009 г.) интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония: идентификатор, определен за потребителя; идентификатор на потребителя и телефонен номер, определени за всяко съобщение, влизащо в обществената телефонна мрежа; име и адрес на абоната или регистрирания потребител, за когото са определени IP адрес, идентификатор на потребителя или телефонен номер в момента на връзката;
  2. данни, необходими за идентифициране направлението на връзката:
  а) фиксирана и мобилна услуга: набран номер (викан телефонен номер) и в случаите на допълнителни услуги, като пренасочване или прехвърляне на повикването, номер или номера, към които е маршрутизирано повикването; името и адресът на абоната или регистрирания потребител;
  б) (В сила от 15.03.2009 г.) електронна поща по интернет и интернет телефония: идентификатор на потребителя или телефонен номер на получателя(ите) на интернет телефонно повикване; име и адрес на абоната или регистрирания потребител и идентификатор на получателя, за когото е предназначено съобщението;
  3. данни, необходими за идентифициране на датата, часа и продължителността на връзката:
  а) дата и час на началото и края на връзката при фиксирана услуга и мобилна услуга;
  б) (В сила от 15.03.2009 г.) интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония: дата и час на влизане и излизане във/от услугата интернет достъп, основаващи се на определена часова зона, заедно с IP адреса, динамичен или статичен, определен за връзката от доставчика на услугата интернет достъп, и идентификатора на абоната или регистрирания потребител; дата и час на влизане и излизане във/от услугата електронна поща по интернет или интернет телефония, основаващи се на определена часова зона;
  4. данни, необходими за идентифициране на типа на връзката:
  а) използвана фиксирана или мобилна услуга;
  б) (В сила от 15.03.2009 г.) използвана интернет услуга при електронна поща по интернет или интернет телефония;
  5. данни, необходими за идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство:
  а) викащ и викан телефонен номер при фиксирана телефонна услуга;
  б) при мобилна услуга: викащ и викан телефонен номер; международен идентификатор на викащия мобилен абонат (IMSI); международен идентификатор на викания мобилен абонат (IMSI); международен идентификатор на викащото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); международен идентификатор на виканото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); в случай на предплатени анонимни услуги - дата и час на началното активиране на услугата и етикет за местоположение (идентификатор на клетката), от което е активирана услугата;
  в) (В сила от 15.03.2009 г.) интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония: викащия телефонен номер за комутируем достъп; цифрова абонатна линия (DSL) или друга крайна точка на инициатора на връзката;
  6. данни, необходими за идентифициране на местоположението на мобилно съобщително оборудване:
  а) етикет на местоположението (идентификатор на клетката) в началото на връзката;
  б) данни, идентифициращи географското местоположение на клетките чрез препратка към техните етикети на местоположението (идентификатори на клетката) по време на периода, за който се пазят данните за връзката.

  Раздел III.
  Съхранение и предоставяне на данни
  Чл. 4. Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, спазват най-малко следните правила за защита и сигурност при съхранението на данните по чл. 3:
  1. съхраняваните данни са от същото качество и са предмет на същата сигурност и защита като аналогичните данни в мрежата;
  2. осигуряване на подходящи технически и организационни мерки, за да бъдат защитени данните от случайно или незаконно унищожаване, случайна загуба или промяна, или от непозволено или незаконно съхраняване, обработване, достъп или разкриване;
  3. осигуряване на подходящи технически и организационни мерки, за да се гарантира, че до данните може да има достъп само специално упълномощен персонал;
  4. данните с изключение на онези, които са били предоставени на компетентните органи и са били запазени от тях, се унищожават в края на периода за съхранение, освен в изрично предвидените от закона случаи.

  Чл. 5. (1) За нуждите на оперативно-издирвателната дейност предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, осигуряват на дирекция "Оперативно-техническа информация" при Министерството на вътрешните работи пасивен технически достъп чрез компютърен терминал до съхраняваните от тях данни.
  (2) За нуждите на наказателния процес предприятията, предоставящи обществени електронни мрежи и/или услуги, предават съхраняваните данни по писмено искане на разследващите органи, прокурора или съда.
  (3) В случай на необходимост, свързана с националната сигурност, предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и/или услуги, осигуряват на службите за сигурност по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация достъп до съхраняваните данни след писмено искане при запазване на тайната, от кого е искането и какви данни са предоставени по него.
  (4) Данните се съхраняват по начин, който гарантира бързото им предаване на компетентните органи при поискване от тяхна страна.

  Раздел IV.
  Статистика
  Чл. 6. (1) Предприятията, предоставящи обществени електронни мрежи и/или услуги, ежегодно до 31 март предоставят на министъра на вътрешните работи информация за:
  1. случаите, при които са били предоставени данни на компетентните органи;
  2. времето, изтекло от началната дата на съхранението, до датата, на която компетентните органи са поискали предаването на данните;
  3. случаите, при които не е могло да се отговори на искането за данни.
  (2) Министърът на вътрешните работи ежегодно предоставя информацията по ал. 1 на Европейската комисия.
  (3) Информацията по ал. 1 и 2 не съдържа лични данни.

  Раздел V.
  Административно наказателни разпоредби
  Чл. 7. За нарушаване правата на физическите лица при обработването на личните им данни виновните лица се наказват по чл. 42 от Закона за защита на личните данни.

  Чл. 8. За други нарушения на наредбата виновните лица се наказват по чл. 335 от Закона за електронните съобщения.

  Допълнителни разпоредби
  § 1. По смисъла на тази наредба:
  1. "Данни" са трафични данни и данни за местоположението, и свързаните с тях данни, необходими за идентифициране на абонат или регистриран потребител.
  2. "Фиксирана и мобилна услуга" е повиквания (включително гласови, гласова поща, конферентни повиквания и повиквания за данни), допълнителни услуги (включително препращане и прехвърляне на повикване) и услуги чрез изпращане на съобщения и мултимедийни услуги (включително услуга "кратки съобщения", развити усъвършенствани медийни услуги и мултимедийни услуги).
  3. "Идентификатор на потребителя" е уникален идентификатор, определен за лицата при абониране или регистриране за услугата интернет достъп или за интернет електронна съобщителна услуга.
  4. "Идентификатор на клетка" е идентичността на клетка на мобилна електронна съобщителна мрежа, от която е генерирано или в която е терминирано повикване.
  5. "Неуспешен опит за повикване" е връзка, при която телефонното повикване е успешно осъществено, но на него не е било отговорено или е имало намеса от управлението на мрежата.

  § 2.Данни, необходими за идентифициране на абонат и/или потребител, са: за физически лица - трите имена, единен граждански номер и постоянен адрес, а за чуждестранни лица - личен номер, за юридически лица и физически лица - еднолични търговци - наименование, седалище, адрес на управление и съответен идентификационен код.

  Преходни и Заключителни разпоредби
  § 3. Наредбата се издава на основание чл. 251, ал. 2 на Закона за електронните съобщения.

  § 4. Тази наредба въвежда в българското законодателство изискванията на Директива 2006/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. за запазване на данни, създадени или обработени във връзка с предоставянето на обществено достъпни електронни съобщителни услуги или на обществени съобщителни мрежи, както и изменението на Директива 2002/58/EО.

  § 5. Разпоредбите по чл. 3, т. 1, буква "б", т. 2, буква "б", т. 3, буква "б", т. 4, буква "б" и т. 5, буква "в" влизат в сила от 15 март 2009 г.

 23. 23 Профил на аналист
  *****
  Неутрално

  Личи си, че искат да ударят свободното форумно слово.
  иде Путинизация в ДАлекосъобщенията...
  Абе - дайте да минеме на позитивни коментари само, А?
  Така ще обезсмислим прилагането на тая наредба?
  така или иначе - аз тук - на свободния форум на Дневник / да го има хиляда години / , добра дума за станишката не съм видел...

 24. 24 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  На кой му пука за твойто слово? Я не се изтъквай. Смешник.

 25. 25 Профил на антимафия
  *****
  Неутрално

  Тази наредба издава много обезпокояващ процес. Тя, както и поредица от подобни документи, ограничаващи човешките права, политическите и икономически свободи показва, че най-бандитската част на обществото вече има самосъзнанието на експлоататорска класа. Каква е тази класа виждаме по вида на нормативните документи, които създава. С поредния подзаконов акт, каквато е злополучната наредба, се узаконяват правото на контрол върху комуникациите на обикновените хора. Подобен тип претенции съществуват в робовладелското общество, където робите са СОБСТВЕНОСТ на робовладелците. В него робовладелците контролират изцяло живота на гражданското общество. Наредбата показва ясно, че българското общество е робовладелско общество. Олигархията, чието ядро е ръководството на МВР, третира българите като своя собственост. Де факто те наистина са тяхна собственост и правилата в тази и други наредби само де юре констатират това отношение. Документът показва ненаказуемосттта на мафията, която законно се преживява като експлоататорска класа, КАКВАТО ТЯ Е. Мафиотската държава се възпроизвежда именно и благодарение на робовладелските обществени отношения. Тя ще изчезне, ако те се променят. А оправданията, че с тоталния контрол на комуникациите на обществото МВР „предотвратява сериозни престъпления и тероризъм” предизвиква само усмивки. МВР е модел на политическа терористична структура, тъй като дейността му е основана върху конспирация. Носители на политическия тероризъм са партиите, основани на конспирацията – БСП, ГЕРБ, ДПС . Т.е. основната политическа надстройка е носител на политическия тероризъм. Политически тероризъм генерират и всички конспиративни тайни общества – мафиите, масоните, тамплиерите, ротарианците, религиозните секти и т.н. Те са продължители на ленинската терористична организация от професионални революционери, печално известната комунистическа партия. Не ви ли прилича наредбата на проява на „ДИКТАТУРА НАД ПРОЛЕТАРИАТА” ? Бруталността й показва и безсилието на мафията да задържи властта. Признак за началото на нейния край. Гражданското общество се бори за свободите си и ефективността на тази борба е свързана с ликвидиране на причините, които ги ограничават. Заплаха за свободите на българския народ са конспиративните партии и организации! Те трябва да бъдат забранени. Политическият тероризъм ще бъде ликвидиран чрез разпускане на конспиративните партии, а не чрез ограничаване на свободите на обществото и тяхното задушаване. В момента политическият слугинаж на олигархията ожесточено преработва избирателната система, поради липса на електорална подкрепа, но не промяне типа организации на партиите – тяхната мафиотска конспирация, която е механизмът за възпроизвеждане мафиотската държава.

 26. 26 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Дядо Петър - 20-ти, го е казал най-точно.
  Сполай ти, Дядо Петре!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 27. 27 Профил на всичко е ясно
  *****
  Неутрално

  Знаех си аз че Интернета ми носи много беди, изключвам го.

 28. 28 Профил на muk
  *****
  Неутрално

  хаха те са толкова тъпи 4е по тел.ги плъзгат
  по мантинелата те ми тръгнали да следьт интернет ха ха не могат да различът кога става на въпрос за пратка с наркотици и кога за ядене и пиене ха ха СМЕ6НИцИ

 29. 29 Профил на то
  *****
  Весело

  до антимафия, еха, пич, ти ме разби, бе. трябва да пишеш статии за Дневник, а не коментари. но надали някой редактор ще "пусне" за публикация толкова дръзки слова.

 30. 30 Профил на Николай Кискинов
  *****
  Неутрално

  Издаването на Наредбата е в изпълнение на задължението на България по Директива 2006/24, където са определени данните, които предприятията, които осъществяват електронни съобщителни услуги са задължени да съхраняват за целите на националната сигурност и за разкриване на тежки престъпления. Оправомощаването на МВР и Агенцията за информационни и комуникационни технологии за приемането на тази наредба е по силата на чл. 251, ал. 1 от Закона за електронните съобщения.

  Данните, които се съхраняват са трафични данни и данни за местоположението и свързаните с тях данни, необходими за идентифициране на абонат или регистриран потребител, но не и съдържанието на електронните съобщения. Събирането на данните се осъществява при предоставянето на фиксирана и мобилна услуга, интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония.

  Категориите данни, които ще бъдат запазвани са определени в Директивата и имат действие по отношение на всички държави членки на Европейския съюз. В този смисъл българските органи са съобразили текста на наредбата с нормативен акт от по-висш порядък.

  Правото на определени държавни органи на достъп до тези категории данни, също е определено в Директивата (чл. 4). За България това е Дирекция „Оперативно-техническа информация” към Министерство на вътрешните работи.

  Срокът за съхранение на данните също е определен в Директивата (чл. 6), като държавните членки могат да го определят между минимум 6 месеца и максимум 2 години. България е определила този срок в чл. 251, ал. 1 на Закона за електронните съобщения на 12 месеца.

  Съществено е обаче да се отбележи , изискванията за съхранение на данните за интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония може да бъде отложено от държавите членки до 15 Март 2009 година. България се е възползвала от това право и е отложила влизането в сила на Наредбата по отношение на интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония до тази дата. По отношение на фиксираните и мобилни услуги обаче Наредбата влиза в сила три дни след обнародването, тоест на 1 февруари 2008.

  С оглед на публикациите, които прочетох до момента искам да посоча, че достъп до тези данни се предоставя само за целите на националната сигурност и разкриване на престъпления. Подобни мерки са обичайна и необходима практика във всички европейски държави, включително и в България. Бих искал също така да посоча, че категориите данни, определени в Наредбата напълно съответстват на категориите данни, посочени в Директивата (чл. 5).

 31. 31 Профил на Николай Кискинов
  *****
  Неутрално

  Само да допълня, че Наредбата влиза в сила на 2 февруари, а по отношение на данните за интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония на 15 март 2009г.

 32. 32 Профил на Следене на p2p трафика е НОДОПУСТИМО!
  *****
  Неутрално

  Всякакви жалки опити за следене на p2p трафика е недопустимо! Ченгета тихомълком се опитват да си присвоят нови правомощия. Евродирективата и "бУрбЪтЪ с тИрУризЪма" са само предлог за това! България не е преставала да бъде полицейска държава. Но полицейска държава с почти нетърпима престъпност. Престъпност, дирижирана от ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА.
  Печатането на фалшиво евро, производството на синтетика са само част от "гордостите" на властимащите. Но няма как властта да гони сама собствените си престъпления!
  БСП и ДС са проводник на тоталната престъпност в държава и власт.
  Любен Гоцев и КГБ са пряко отговорни като организатори и вдъхновители за срастването на държава и престъпност!
  И недопустимото ограничаване на свободите!

 33. 33 Профил на Тъпо
  *****
  Неутрално

  Жалко е, но за съжаление вината не е в Българските власти. Става въпрос за Европейска директива която задълава държавите да приемат подобно законодателство.

 34. 34 Профил на Мечката
  *****
  Неутрално

  Нищо ново!
  германският министър на вътрешните се опита да стигне още по-далеч. Да се легализира проникването във файловата система (накратко хакване) на онлайн компютри. Не знам докъде стигна революционната му идея ... но фактът, че публично изрече подобно нещо е потресающ!

 35. 35 Профил на Marko Totev
  *****
  Гневно

  Хора , това не е шегичка - това е ужасно вмешателство в живота ни и как се прие тихомълком тази наредба по терлички , а в медиите имаше по две реда като че ли нищо не се е случило! Безумие наречено подпомагане работата на МВР и предотвратяване на тежки престъпление. Преди време един умник от мобилен оператор даде конфиденциална информация за закупени карти на трето лице . Не става дума за предотвратяване на престъпление а за личен живот . ХОРА , ПРЕЦАКА МИ СЕ ЦЕЛИЯТ ЖИВОТ , РАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВО НИ ОЧАКВА ОТТУК НАТАТЪК . Винаги има малоумници в системата които за гаргара и забавление могат да прецакат живота на всеки един от нас ! Това безумие трябва да се спре- остана да ни сложат по един чип и в мозъка и да ни четат мислите !!!!

 36. 36 Профил на всичко е от глупост
  *****
  Неутрално

  Държавата продължава да тормози гражданите. Но всяко действие има противодействие. Ще се чудят някой ден откъде им е дошло. Мислят си като мутрите, че като вдигнат 2 метра ограда и карат брониран джип, са защитени. Все някога ще се върнат на улицата и тогава ще им е много страшно.

 37. 37 Профил на Джорж Оруел
  *****
  Неутрално

  Навярно ще ни превърнат в "ЖИВОТИНСКА ФЕРМА" на Оруел.
  "Гениално решение" на МВР. Има една приказка: "Бакалинът като си няма работа си тегли оная работа на кантар"

 38. 38 Профил на kalinKo
  kalinKo
  Рейтинг: 225 Гневно

  Боже, добре че все още има хора, които Николай Кискинов (мнение 30), които знаят за какво става въпрос!

  Признак на повърхностно мислене и прибързана емоционалност са всички изводи, че държавата, властта, полицията, мвр и т.н. са "виновни", че трябва да изпълняват задълженията си!

  Прочетете мнение 30 и самата наредба и тогава преценете сами за себе си. Журналистите явно не са си направили труда да изяснят ясно какво предстои след 01.02.2008 и след 15.03.2009 и да информират читателите си.

  Наредба № 40 от 7 януари 2008 г. за категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията,предоставящ обществени електронни съобщителни мрежи зи/или услуги, за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления, обнародвана в Официален раздел на Държавен вестник, Брой 9, 29.01.2008 г.: http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135577924

 39. 39 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  След посещението на Путин у нас става все по-интересно, и по- интересно.
  И, както се казва "във всички области на деловият, културен и обществен живот"

 40. 40 Профил на Хмм
  *****
  Неутрално

  Явно НИКОМУ НЕНУЖНИТЕ ГЛУПАЦИ във властта не са се консултирали с хора, които разбират от подобни неща. Нали се сещат че за 1 седмица ще излезе софтуер, комуникацията на който е криптирана по начин, по който и да искат няма да могат да я декриптират (поне не преди да е извършено престъплението, което им е целта)? Интересно как биха могли да ми видят/чуят кореспонденцията по ICQ или Skype например ? А за e-mail-ите - ами ТЪПАЦИ, този който иска да кореспондира по email с цел уговаряне на някакво престъпление, смятате ли че той ще го прави в Plain Text ? Въобще смятате ли че подобни хора ще използват стандартни методи за криптиране ? Много сте МАОЛУМНИ бе, АМА МНОГО. Представете си сега, НЕуважаеми ТЪПУНГЕРИ, как аз замислям масово убийство на всички боклуци (разбирай най-вече парламента, политици, мафиоти). Срещам се с моите сподвижници на 4 очи, уговаряме си "парола" с която да си криптираме кореспонденцията още преди тя да е "тръгнала по жицата". В момента, в който трябва да обясня плана за действие, пускам невъобразим спам към примерно 200 000 електронни пощи с криптирани съобщения, но само 3-4 от тях ще съдържат "важната" информация и ще стигнат до съответните получатели. В съобщението пише примерно "След 3 часа, по време на заседанието на което депутатите ще си гласуват увеличение на заплатите, парламента трябва да гръмне". Как по дяволите който и да е ще разбере какво точно съм изпратил и за кой точно от тези 200 000 е предназначен ? Ако са някакви супермени и за 3 часа успеят да намерят отговора на тези въпроси, няма да им остане нищо друго, освен да се наслаждават на фойерверките...

 41. 41 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Хора осъзнайте се. Българското правителство няма нищо общо с това законодателство, а Путин още по-малко Както беше писано вече - става въпрос за директива на ЕК от 2006-а година.

  Иначе аз лично не виждам как запазването на подобни данни би послужило в борбата с организираната престъпност. По скоро ще навреди на обикновенните хора. Организираната престъпност има достъп до купища методи за анонимизиране на комуникациите, и повечето от тези методи са достатъчно ефективни.

 42. 42 Профил на За Хмм
  *****
  Неутрално

  Ако се интересуваш от подобен софтуер, виж TOR (http://www.torproject.org).

 43. 43 Профил на mando
  *****
  Неутрално

  от Николай Кискинов
  "С оглед на публикациите, които прочетох до момента искам да посоча, че достъп до тези данни се предоставя само за целите на националната сигурност и разкриване на престъпления. Подобни мерки са обичайна и необходима практика във всички европейски държави, включително и в България"

  ----------------------------

  Съгласен съм, това не е "експериментален" проект само в България

  Но... !

  България е сигурно единствената държава в Европейският Съюз където "свободата на словото" е само на хартия
  Помним ли инцидентът с Мишел и неговият блог за Странджа? Ако не помним нека си припомним, защото това беше сигнал в каква посока сме потеглили
  Т'ва затрашително за националната сигурност ли беше? Беше ли? ПИТАМ

 44. 44 Профил на Marko Totev - do Mando
  *****
  Неутрално

  Ньншд писах и преди - то и данните от мобилните оператори са строго конфиденциални но винаги има боклучета които забравят какво значи конфиденциалност . Ние сме в АБСУРДЛАНДИЯ и тук нищо не е нормално както по света за всички нормални хора !!!

 45. 45 Профил на интернетната общност
  *****
  Неутрално

  Прегледайте и анализирайте внимателно европейските директиви. Вчера дори Дневник постави линкове към тях. Директива 2006/24 няма нищо общо с мерките на МВР.Използуват я за параван. В директивите има огромни противоречия, които откриват вратички за всякакви национални наредби. Затова се обръщам към всички 30 000 хакери да хакнем сървърите на тази престъпна паплач. Да им съсипем сървърите в знак на протест срещу беззаконието. Не само тези на МВР и ДАИТС, но и на всички министерства, най-вече на финансите, които правят най-големият интернетен трафик и си ползват работния ден да смъкват филми и музика. Ще ги съсипем от съдебни дела и тук и в Страсбург. Предлагам ежедневни състезания „кой ще хакне повече сървъри”. Ало, МВР мафията, нещо сте объркали държавата. Не сте в САЩ, а в България. В нормалните държави преследват мафията, само в мафиотските държави мафията преследва порядъчните хора. Във всички закони и наредби трябва ясно да бъде написано, че МВР и ДАНС са длъжни да получат разрешение от съдия и прокурор за всеки отделен случай на подслушване. Ако подслушват два милиона интернетни потребители – задължително да им представят заповедите за подслушване. Да ги връчат на интернетните оператори. Всеки потребител трябва предварително да бъде уведомен за действия на мафията срещу него. Той трябва да изиска от интернетния си провайдър ПЕРСОНАЛНА поименна ЗАПОВЕД за действията на МВР срещу него, когато си плаща интернета. Неговият адвокат трябва да е информиран за това и да предприеме наказателна санкция и защита. В договорите на абонатите с интернетните оператори трябва да има клауза за конфиденциалност. Това е по закона за защита на личната информация. Ако абонатите не получат заповед за подслушване – не са длъжни да плащат интернета си. Операторът няма право да го подслушва без негово разрешение.

 46. 46 Профил на Николай Кискинов
  *****
  Неутрално

  Тук не става въпрос нито за свободата на словото, нито за подслушване. Данните не съдържат информация за съдържанието на съобщението и съхраняването на такава инфорация е изрично забранено.
  Обърнете внимание какви са данните, определени в Наредбата:

  1. данни, необходими за проследяване и идентифициране на източника на връзката:

  а) фиксирана услуга и мобилна услуга: телефонният номер на викащия; името и адресът на абоната или регистрирания потребител;

  б) (В сила от 15.03.2009 г.) интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония: идентификатор, определен за потребителя; идентификатор на потребителя и телефонен номер, определени за всяко съобщение, влизащо в обществената телефонна мрежа; име и адрес на абоната или регистрирания потребител, за когото са определени IP адрес, идентификатор на потребителя или телефонен номер в момента на връзката;

  2. данни, необходими за идентифициране направлението на връзката:

  а) фиксирана и мобилна услуга: набран номер (викан телефонен номер) и в случаите на допълнителни услуги, като пренасочване или прехвърляне на повикването, номер или номера, към които е маршрутизирано повикването; името и адресът на абоната или регистрирания потребител;

  б) (В сила от 15.03.2009 г.) електронна поща по интернет и интернет телефония: идентификатор на потребителя или телефонен номер на получателя(ите) на интернет телефонно повикване; име и адрес на абоната или регистрирания потребител и идентификатор на получателя, за когото е предназначено съобщението;

  3. данни, необходими за идентифициране на датата, часа и продължителността на връзката:

  а) дата и час на началото и края на връзката при фиксирана услуга и мобилна услуга;

  б) (В сила от 15.03.2009 г.) интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония: дата и час на влизане и излизане във/от услугата интернет достъп, основаващи се на определена часова зона, заедно с IP адреса, динамичен или статичен, определен за връзката от доставчика на услугата интернет достъп, и идентификатора на абоната или регистрирания потребител; дата и час на влизане и излизане във/от услугата електронна поща по интернет или интернет телефония, основаващи се на определена часова зона;

  4. данни, необходими за идентифициране на типа на връзката:

  а) използвана фиксирана или мобилна услуга;

  б) (В сила от 15.03.2009 г.) използвана интернет услуга при електронна поща по интернет или интернет телефония;

  5. данни, необходими за идентифициране на крайното електронно съобщително устройство на потребителя или на това, което се представя за негово крайно устройство:

  а) викащ и викан телефонен номер при фиксирана телефонна услуга;

  б) при мобилна услуга: викащ и викан телефонен номер; международен идентификатор на викащия мобилен абонат (IMSI); международен идентификатор на викания мобилен абонат (IMSI); международен идентификатор на викащото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); международен идентификатор на виканото мобилно крайно електронно съобщително устройство (IMEI); в случай на предплатени анонимни услуги - дата и час на началното активиране на услугата и етикет за местоположение (идентификатор на клетката), от което е активирана услугата;

  в) (В сила от 15.03.2009 г.) интернет достъп, електронна поща по интернет и интернет телефония: викащия телефонен номер за комутируем достъп; цифрова абонатна линия (DSL) или друга крайна точка на инициатора на връзката;

  6. данни, необходими за идентифициране на местоположението на мобилно съобщително оборудване:

  а) етикет на местоположението (идентификатор на клетката) в началото на връзката;

  б) данни, идентифициращи географското местоположение на клетките чрез препратка към техните етикети на местоположението (идентификатори на клетката) по време на периода, за който се пазят данните за връзката.

 47. 47 Профил на правна защита
  *****
  Неутрално

  Сдруженията за човешки права гузно мълчат. Хелзинки Уоч, Амнести интернейшънъл и десетките хрантутници на Отворено общество и USAID се крият при най-драстичното нарушаване на правата на българските граждани в най-новата ни история. От тази реакция българското общество разбира колко струват тези „правозащитни органнизации”. У нас предстои лавина от съдебни дела. Какъв е опитът на най-онеправдания народ в света – американския, който в условията на нечувана полицейска тирания защитава гражданските си права. Комуникационният закон в САЩ, отнасящ се към кабелните услуги (The Cable act, 47 USC#551 ) съдържа членове, които защитават информацията на абонатите. Кабелният оператор няма право да разкрива информация за лична идентификация, без да уведоми и получи писмено разрешение от абоната. Но тайните служби в САЩ се занимават с масово хакване на мрежите. Най-нашумели са хакерските средства на федералните агенции като Магически фенер (Magic Lantern) и Key Logging. Магическият фенер е троянски кон , изпратен по електронната поща, който се инсталира в компютъра-мишена и прихваща всеки знак, написан от следения човек. Така разчита всяка парола и чрез нея отваря кодираните документи. Key Logging e старо средство, което ФБР инсталира при криминални разследвания , съгласувани със sneak-and-peak обиск. Използуването им бе отхвърлено в съда с делото United States v. Scarfo, Criminal No. 00-404 (D.N.J). Не съществуват правни ограничения за подслушване или друго електронно наблюдение, провеждани извън територията на САЩ. В България ЦРУ и ФБР използуват методите «прахосмукачка», Ешелон (Echelon) и др., които нямат отношение към събиране на разузнавателна информация. През август 2002 година бе учреден таен съд, който надзирава шпионирането (т.н. FISA съд) в съответствие с изискванията на Петата поправка на Конституцията. Правейки обществено достояние една от своите становища съдът разкри, че е отхвърлил опит на администрацията на Буш да разреши на криминалните прокурори да използуват заповеди за шпионаж и да заобиколят напълно Петата поправка. Съдът също отбеляза, че АГЕНТИТЕ, КОИТО ПРАВЯТ ЗАЯВКИ ЗА ЗАПОВЕДИ РЕДОВНО ЗАВЕЖДАТ ФАЛШИВА И ЗАБЛУЖДАВАЩА ИНФОРМАЦИЯ. Вътрешен меморандум на ФБР (http://www.epic.org/privacy/terorism/fisa/FISA-mistakes.pdf) разкрива, че агентите незаконно филмират заподозрени, прехващат електронната им поща без разрешение на съда.
  Всеки гражданин, репресиран от американската държава, трябва да се възползва от „Закона за свободата на информацията” (Freedom of Information Act), който му дава право да получи пълна информация за всичко, което го интересува, включително и причините на репресията. Как се процедира? Гражданите завеждат дело, позовавайки се на Закона за свободата на информацията, и изискват всички публично оповестени данни на ФБР за системата Carnivore , включително соурс кода, техническите детайли и правните анализи относно възможните нарушения на частния живот на гражданите от прилагането на технологията.
  В процеса на Katz v. United States, 389 U.S.347 (1967) върховният съд потвърждава, че президентът е изискал извънредни пълномощия за подслушване, наблюдение и надзор без заповеди, за да прави разследвания свързани с националната сигурност. Съдът изрично отказва да разшири тяхната валидност до случаите „включващи национална сигурност”. (Ha 358 n.23) На 26 януари 2004 година федерален съдия определя, че част от Патриотичния закон не е конституционен. Това може да се види на сайта на EFF на www.eff.org/news/archives/2004_01.php# 001194В процеса на Justice Louis Brandeis v. United States, 277, U.S. 438 (1928) съдът постановява :”искането на съдействие и общи заповеди за обиск и подслушване са наказателни инструменти на тиранията и подтисничеството, когато става дума да подслушване . Когато се подслушва телефонна линия, се нарушава частния живот на хората от двете страни на линията. Записването на телефонната линия на един човек включва записване на телефона на всеки, с когото той се свързва, или му звънят. Сенатор Уайдън от Орегон припомня в Сената статия на „Вашингтон Поуст” от 15 декември 2005, че ФРБ използува писмата за национална сигурност (National Security Letters) за ловни експедиции. В тези ловни експедиции ФБР изгражда широка мрежа, събирайки лична информация за невинни американци. «Вашингтон Поуст» описва опита на Джордж Крисчън от Кънектикът. Крисчън управлява цифровите данни на 36 библиотеки в Кънектикът и получава НСЛ писмо (писмо за национална сигурност), което изисква «цялата информация за абонатите, информация за плащане на сметките им и паролите за достъп на всеки потребител», който използва определен компютър в централната библиотека. ФБР инструктира Дж. Крисчън да не говори никога и пред никого за искането. Въпреки тази gag (забраняваща) заповед, Крисчън решава да се противопостави на НСЛ писмата. Документите в съда са засекретени, но «Поуст» разказва, че съдията описва основанията на НСЛ писмата като смехотворно неопределени и неясни. Информация за изискванията на ФБР за капацитета на подслушване е публикувана във в. „Washington Post” (www.washingtonpost.com/wp-srv/frompost/feature/jan97/wiretaps.htm) и (www.fbi.gov/telephon.htm)
  В съдебния процес Doe v. Gonzales, в подкрепа на обжалването EFF издава amicus brief – на - www.eff.org/patriot/nsl_eff_brief.pdf.

 48. 48 Профил на do: Николай Кискинов
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм - закона не позволява подслушването на самата комуникация.

  Но пък ми кажи - с какво този закон ще помогне за борба с организираната престъпност, след като всички знаем че има купища методи за анонимизиране на комуникациите. Тези методи са лесно достъпни и сравнително евтини.

  Според мен тези системи ще бъдат използвани за купища други неща - от това кой чии блог е чел до кой е използвал p2p, итн. Ще си го отнесат обикновенните хора които нямат времето и познанията да търсят софтуер за анонимизиране.

  А кой гарантира че след 10 години няма да дойде нова директива за "леки" промени в системата които да включват и самите комуникации ? Сега може да е невъзможно поради технически лимитации, но след 10 г ? Като са положени основите ще е много по лесно да се изгради система за истинско подслушване.

  С какво право държавата ще записва информация за комуникациите на хора които не са се проявили с нищо ?

  А защо не всеки един гражданин да бъде следен от полицията по улицата, и данните за това кой къде е ходил, в колко часа, с каква скорост, итн да се съхраняват - "в случай на нужда". Или още по добре - един GPS за всеки гражданин, така като стане престъпление няма да можеш да отричаш че си бил еди къде си. Какво ще кажеш - това със сигурно ще позволи много съдебно проявени да бъдат осъдени. Но на каква цена ???

 49. 49 Профил на Николай Кискинов
  *****
  Неутрално

  Ако все пак трябва да разгледаме критично текстовете на Наредбата следва да се отбележи, че възможността за събиране на данни е предвидена за всички видове престъпления. Вижте теста:

  категориите данни, създадени или обработени при предоставянето на обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, които се съхраняват и предоставят за нуждите на националната сигурност и за разкриване на -престъпления-.

  Противно на определено в Наредбата, Директива 2006/24 установява, че събирането на данните може да се осъществява само за разследване на тежки престъпления, по смисъла на правото на държавата членка. Ето и конкрения текст на Директивата на английски и български език:

  This Directive aims to harmonise Member States' provisions concerning the obligations of the providers of publicly available electronic communications services or of public communications networks with respect to the retention of certain data which are generated or processed by them, in order to ensure that the data are available for the purpose of the investigation, detection and prosecution of ---serious crime, as defined by each Member State in its national law---.

  Настоящата директива има за цел да хармонизира разпоредбите на държавите-членки, свързани със задълженията на доставчиците на обществено достъпни електронни съобщителни услуги или на обществени съобщителни мрежи по отношение запазването на някои данни, които са създадени или обработени от тях, за да се гарантира, че данните са достъпни за разследването, разкриването и преследването на ----сериозни престъпления----, както те са определени в националното право на всяка държава-членка.

  А сега и една подробност - По българското право тежки са престъпленията, за които се предвижда повече от 5 години наказание лишаване от свобода.
  Следователно изпускайки изискването на Директива 2006/24 данните да се събират само за разследване на тежки престъпления МВР ще има достъп във всички случаи на извършване на престъпления. Това значително разширява хипотезите, в които МВР може да осъществява достъп до данните.

 50. 50 Профил на ...
  *****
  Гневно

  ave tiq sa ebahti idiotite , samo se 4udqt kfo da praqt.da gi osydq

 51. 51 Профил на Normalen
  *****
  Неутрално

  Безумие е такава материя да се урежда с подзаконов нормативен акт - в случая с Наредба. Всеки грамотен юрист ще я обори на първото съдебно заседание. Да беше поне закон...

 52. 52 Профил на Смаян
  *****
  Гневно

  Ех, България изстрадала, до кога ще търпим тирания и диктат! Николай Кискинов очевидно защитава наредбата и хвърля прах в очите на хората. Вероятно е ченге, което ловко си служи с риторика, за да успокои духовете в този изнервен момент. Америка е Америка и там има законност, ред, свобода и възможност за контраатака срещу ФБР, Полиция и пр., когато си превишат правата. А как е възможно това да стане у нас, драги агент Кискинов? Как пречукаха хладнокръвно Чората и до сега се опитват да ги отърват, като се чуха наглите думи на Пикаещия в плевенски фонтани (Р.Петков)- "че всичко е било законно при задържането (разбирай даже и убийството му)"!!! Ами нещастника Ставийски? Въртяха, сукаха само и само да го отърват. Че закон даже приеха специално за него; че бавиха нещата докато момичето в кома навърши 18 г., та да вържат ръцете на родителите й, че не могат да я представляват, че е пълнолетна и пр. Накрая се подиграха с живота и здравето на жертвите на това руско копеле (Евала му за това, че спечели за България световни титли, ама това какаво значи? Че оттук насетне той може безнаказано да си коли и да си беси ли?)като му дадоха 2,5 условно - е, истински цинизъм!
  А, агент Кискинов, какво ще кажете на това? Как практически законът гарантира, че данните няма да се използват недобросъвестно от МВР, която години наред вече доказва, че нищо не прави добросъвестно, освен да пази мутрите от журналисти и да охранява престъпленията им (случая с Маджо, например как ще коментирате?) Че то в тая държава нарушението на законите е принцип, не изключение.
  И тази подзаконова разпоредба, която нарушава неприкосновеността на личната кореспонденция? Ами че утре с подзаконова разпоредба някой изрод в МВР или Парламента ще определи, че му принадлежи първата брачна нощ на всички семейства, както през Средновековието в Шотландия (виж филма "Смело сърце"?
  Кажи нещо по гаранциите, че закона не е параван за пълен контрол и отнемане на личните ни свободи? Но, нали разбираш, не искам теоретическа гаранция, теорията у нас е ясна - всички са популисти и всички са нищо повече от демагози - никой не държи на това, което се казва.
  Ти ми кажи как практически ще бъда защитен от произвола на МВР, като ми дадеш конкретен пример: как до момента някой Български гражданин е успял да се защити от това, стига ми цитира и прецитира какво пише в наредбата! Аз искам реално примери! Слушам те?

 53. 53 Профил на въпрос
  *****
  Неутрално

  Защо не е приет нормативен документ, който осуетява действията на американските прахосмукачки и ешелони, които изсмукват базите данни на администрацията и бизнеса? С какво американците са превилигировани пред българите в собствената ни страна? Защото съсипват българския частен бизнес и пречат на държавната азминистрация ли? Кое е по-важно за властта? Да защитава мирното население или да го преследва и с помощта на кретените от ЦРУ ?

 54. 54 Профил на ади
  *****
  Неутрално

  В една нормална държава подобно искане от страна на властимащите би изкарало хората по площадите, но за българина това едва ли е от значение. Та той такива и си ги избира - какво да очакваме от бивши сътрудници на ДС!

 55. 55 Профил на Няма значение =)
  *****
  Гневно

  Напълно нормален закон за държава с неограничени възможности (или по-точно глупости). Този закон (както и много други) си противоречи с не един закон, и по-специално отнема на лично пространство, намеса в личен план, нещо което нарушава нашите лични права. От друга страна си мисля, че порното в интернет не им е достатъчно интересно и търсят различен начин за...разтоварване

 56. 56 Профил на Victor
  *****
  Неутрално

  Добре! Ясно е, че за такова нещо се искат ресурси. Какво ще стане ако половината интернет потребители си накачат разни ботове и почнат да заливат нета с пакети и буклуци? Ей, така да не си спират машините по три денонощия. Ако го направят достатъчно хора, никакви ресурси няма да са достатъчни за това. Няма и седмица да изтраят.

 57. 57 Профил на бай Цомбатко
  *****
  Гневно

  Ченге няма да ми свети, а банковата сметка ще ми стане прозрачна. Интернета не е само да цъкаш в чата бай Цвятко!

 58. 58 Профил на Pateto Yaki
  *****
  Гневно

  Изклщчително възмутена съм. Излиза, че аз съм потенциален престъпник и терорист. Срам за такава държава. Съжалявам, че съм неин гражданин, държава, която под предлог, че ще защитава национална сигурност обявава всички свои граждани за потенциални престъпници.

 59. 59 Профил на Иво
  *****
  Разстроено

  Поредните медийни глупости. ХОРА, ЧЕТЕТЕ: http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135577924
  В Държавен вестник всичко е написано 1:1 !!!

 60. 60 Профил на яко
  *****
  Любопитно

  от Хан Крум Анонимен, Неутрално 07 февруари, 21:19 6 Обиден или неуместен коментар?

  МВР, наследникът на зловещата репресивна комунистическа машина, отдавна е доказало своето съучастие и с раздадените милиарди, със създаването и въоръжаването на групировките, с контрола на наркотрафика и контрабандата, с митническитепрестъпления, валутните измами, прикриването на организираната престъпност, с други думи МВР е една голяма престъпна организирана банда, която върши безчинства от името на закона, а десетки хиляди охранени ,нагли корумпирани нейни служители и след излизането си от системата се включват директно в престъпния бизнес, ползват служебната информация и прикриват престъпления, замитат следи, вършат мокри поръчки. МВР остана докрай верен комунистически страж, репресивен тумор, злоупотребата със сила ,убийствата, ако щете най-много да се накажат с глоба или уволнение. Спомнете си убитото момиче от пияния милиционер, убийството на петолъчката край Сливен, ювелирните убийства в Белите брези, дядото уцелен от забавляващи се полицаи, Чората и пр., и пр. Спомнете си как "преоблечени" полицаи рекетираха чужденци и как после никой никога не ги хвана, за КАТ, най-голямата рекетьорска банда пък вече дори и не се говори, за табелките, за документните измами и съучастничество при прикриване на измами, за пристигането след три часа при спешен сигнал за помощ от МВР, за неразкритите грабежи на апартаментите в пропищелите градове, за пълчищата охранени униформени дембели, "охраняващи" протестните метенги, за стотиците хиляди лапачи от "службите", за тези работи , уважаеми недругарки и недругари, никой не говори. МВР е престъпна организация. Това е истината. При гигантската престъпност у нас за последните двайсет години, кажете що за мизерни резултати дори само за убийствата се отчитат. Да сте видели полицай с палка на всеки ъгъл вечер, който да бди за ред и сигурност, да сте видели полицаи като в САЩ и Англия да следят за спокойствието с открито денонощно дежурство в квартала ви?
  И сега МВР ще проверява личната кореспонденция, телефони, писма, разговори. Че кой например ще ти гарантира, че дебелият полицай, алчен в червата си, няма да издрънка на конкурента ти какво планираш в бизнес, кой ще ти пази служебната тайна във факсовете и пр. Трябва масов контрол върху полицията и договорът при назначаване на полицай да включва клауза за двайсетгодишна присъда, при хващане в злоупотреба с лични данни. А най-добре е да се въведе военно положение по чилийски образец и всички комунисти и техните престъпни милиционерски слуги да се пратят по стадионите.

 61. 61 Профил на шихан
  *****
  Гневно

  НЕ НА КУЛТУРАТА НА СТРАХА!

 62. 62 Профил на Дядо
  *****
  Гневно

  Обръщам се към господина министъра Р.Путков(на майчин език-Амджиков)
  Драги ми смехурко и вие весел патиланчо Явор Колев:
  С това решение ще спрете ли издевателствата над деца и непълнолетни и ще спрете ли да съсипвате техника за много пари отделена от родителите им,само защото са свалили един филм и една песен от нета или пак ще отчитате безобразията си като поредната ювелирна акция,до кога
  комунистически боклуци като вас ще тормозят нашия народ до кога ? Или си мислите че сте недосегаеми и народа не разбира че това е поредния кьорфишек за размиване на настоящето ви безсилие,нежелание за справяне с престъпността ръководена лично от вас и вашето министерство и служби
  ИДЕ ВИДОВ ДЕН -ЗАПОМНЕТЕ ТОВА

 63. 63 Профил на Димитър
  *****
  Неутрално

  Каква е гаранцията че някоиа конкурентна фирма няма да копува информация както и тя да баде продавана а някои замислил ли се е за това явно ще ставаме полицейска държава но това е ще продължават да ни клатят

 64. 64 Профил на Даниел Денев
  *****
  Неутрално

  СИГУРНОСТТА ТРЯБВА ДА Е ОСЪЗНАТА НЕОБХОДИМОСТ, А НЕ НАЛАГАНО ОСЪЗНАВАНЕ
  http://strongmind.webs.com

  Проблемът загуби популярностт си, но не и важността си! Събирана от служба "Оперативно-техническа информация" на МВР информация (кой с кого, и евентуално какво комуникира-Интернет, Телефон..) води до възможност за политически рекет преди избори, изнасяне на иновативни интелектуални продукти (дисертации, дипломни работи, проекти, дизайни...) и продаване на икономически и бизнес данни! Когато към това се добави и задължаването със закон на банките да нарушават банковата тайна и премахването на анонимните телефони (Предплатените Прима пакети) картинката наистина става като взета от филма ”Матрицата”
  Операторите и МВР притежават информация кой с кого, кога и колко пъти е говорил. Информация, която като се комбинира с информацията за местоположението (преминаването от клетка в клетка на мобилен телефон, списък абонати в групата ви), може да позволи изграждането на стройна социална мрежа. Маркетинговите отдели на мобилните оператори също събират статистически данни за всичко!
  Понеже нищо не започва от днес, то съм чувал, че будилниците в соц-реализма също са ги продавали само при представяне на паспорт! Къде е логикката (ако има такава), значи мога да пътувам в Европа без паспорт но SIM карта немога да си купя без да го предоставя!? А ако си купя от чужбина /на чужд оператор напр.Испания/ известен брой Signature Identification Modules (SIM карти?) Тогава какво?Може ли МВР да издаде някаква вълшебна вътрешна заповед и да ги забрани и в цяла Европа и света (анонимните телефони). Има и един интересен феномен, подобно искане към мобилните оператори е с пожелателен характер защото НЯМА закон, който да задължава (а защо ли няма?)операторите да събират такава информация от купувачите на предплатени карти. Липсата на такъв закон (именно закон е необходим за уреждането на това) разбира се е показателно за степента в която организираната престъпност се е срастнала със структурите чиято задача е да се бори с нея! Помислиха ли как стои въпроса със притежаването на клетъчен телефон от българските гражданин под 16 години чийто лични карти не са със значимостта на паспорт (държа да контролирам детето си но не мога да отговарям за това какво става с телефона му) Питам се кога ще закрият уличните телефони /улични IP телефони/!?
  Оказва се че в новият НПК е заложен поредният абсурд: Съдия може да даде заповед за използване на СРС но не можа да даде такава за унищожаване на събраните данни, което накратко значи НЕЗАКОННО събиране на информация за всеки и тя да е съхранявана за неопределено дълго време.Понеже в Наредба 40 няма критерии за тежест на престъплението при което СРС да бъде използвано то всеки може да бъде подслушван "наредбово" по всякъкъв повод, без за това ГДБОБ да дължат обяснение и данните да се пазят колкото си пожелаят (според новият НПК няма правна възможност органът по чл. 15 /съдията, който дава разрешение за ползване на СРС/ да дава разпореждане за унищожаване и на документите от по чл. 25, ал. 1 от Закона за СРС /резултатите от прилагането на СРС/. Това НЕ дава възможност за унищожаването на тези документи извън сроковете по Закона за защита на класифицираната информация, което налага тяхното съхранение за сравнително дълг период от време.)
  контрола върху данните получени при използване на СРС не е упражняван защото има статии в пресата представляващи изнесена следствена тайна от оперативните звена и структури, работещи с документи, които съдържат класифицирана информация.
  Предлагам офисите на мобилните оператори да се преместят в районните управления, а на всеки желаещ закупуването на пакет (SIM карта и др.) да се прави фонограма на гласа (ЕГН-то да му е(стане) и за телефонен номер)!!! Да се премахне роумингът по целият свят с наредба! Да се забрани опцията препращане на повикване или разговор, ДА СЕ ИЗГОРЯТ НА КЛАДА И ХОРА КАТО МЕН... еретици мръсниии ааа... кой каза че земята е кръгла, а?

 65. 65 Профил на demokrat
  *****
  Гневно

  tova e absurdno, pak se opitvat da imat totalen kontrol v1rhu vs. dolnite komunisti-te sa prest1pnicite v d1rjavata i taka 6te se pazqt ot tezi koito im pre5at na biznesa s mafiqta e te sa edno de, ...petkov pra6ta 4engeta da biqt prirodoza6ttitnici, z -toto spirali dvijenieto v sf, a v planinite si te4e nezakonna se4 i se lee beton , no tov amoje da se slu4va z-toto mafiqta si ima d1rjava i tova e BULGARIA,....az misla 4e tazi naredba moje da se atakuv a v konstitucionniq s1d, kakto stana i v GERMANY, a p1k i da ne stane tova da se nadqvame 4e sledva6tata godina na upravlenie 6te e dr partiq i tq nama da dopusne naglita fesove , dolnite komunisti, i al4nite upita na carq da ni ograni4avat svobodite i da se nadqvame 4e togav anai posle 6te ima demokraciq v bg , a ne kato v momenta ,s tazi fasadna demokracia, dvoini standarti, i 4istene imidja n amafiqta, kato i se predostavq da izpere parite si v hoteli , benzinostancii, molove i t.n , i v karina smetka kvo se polu4ava 4e mafiotite sa ni rabotodate li -ebahti 6ibanata d1rjava

 66. 66 Профил на !!!!!
  *****
  Неутрално
 67. 67 Профил на !!!!!
  *****
  Неутрално

  Както каза един ИТ спец. от полиция в Русе ще ни

  следят да не пускаме вируси. Бяха забравили (или

  се правеха на кухи щото им изнася) да обяснят на

  политиците какво е логин и парола и как се ползва

  достъпа до статистиката на мобилните оператори и

  Интернет доставчиците.
  Сега също мълчат за възможността от компютрите

  на прокуратурата да се блокира и разрешава

  достъпа на всеки един конкретен полицай за

  секунди.
  Да им имам доверие на такива, имате да чакате.

  Те щом за такива дреболии мълчат представете си

  друго какво ще правят.
  Криптиране и задниците с уши да си слухтят

  колкото искат.

 68. 68 Профил на Spartacus
  *****
  Неутрално

  ДО г-н калинКо - малинко и ченгето Кискинов(извинявам се г-н АДВОКАТ)
  Като толкова много сте осведомени за законовите действия произтичащи от тази наредба защо не обясните на нас простолюдието има ли начин да се предпазим от неспазването и.
  Т.е. полицайте при всеки натиск от управляващите ще превишават правата си. Факт е, че 50% от ползващите Интернет в БГ. са ученици, чичковци, лели, каки и батковци със селска идентичност които няма да знаят, че твоят колега с кубинките няма право да влезе и да им конфискува компютърчето. Малко хаотично се изразявам, но съм много ядосан от това което се случва. Сценария по нататък го знем, вече има много филми и литература които подробно го описват.
  СОЦИАЛЕН АПОКАЛИПСИС!!! Всички мнения тук показват, че има хора които няма да дадът свободата си без кръв и ние не сме малко повярвайте. Що се отнася до полицейщината в държавата това е стара цел на комунягите(вие в Ямбол го знаете най-добре), в един хубав български филм се казваше:".....ченге - роднина, ченге - роднина, ченге - роднина...." и сега е наистина така. Това има двузначен смисъл: нас ни управляват ченгета и техните роднини, или местните управници и техните роднини - ченгета. Другият смисъл е, че почти навсякъде в държавата ни, а и в Ямбол трябва да си роднина на ченге, за да работиш в СИСТЕМАТА или въобще да работиш някъде, да заемаш ръководна длъжност или да живееш нормално. Ще ни следят какво си пишем да ама докога? Ще ни манипулират и промиват съзнанието, защо? Търпението се изчерпва, а гладът е катализатор на неконтролируема агресия, а резултатите от предстоящата битка са много неясни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK