Комитет се бори срещу незаконен мандат на декан

Инициативен граждански комитет от преподаватели и студенти в Югозападния университет "Неофит Рилски" (ЮЗУ) настоява деканът на Правно-историческия факултет проф. Александър Воденичаров да бъде отстранен от поста. Причината е, че професорът започна трети мандат начело на факултета, а Законът за висшето образование позволява деканите да имат само два мандата. Преподавателите и студентите изпратиха писмо с искането си до председателите на всички парламентарни групи в парламента и до министъра на образованието Даниел Вълчев.


Настояваме министърът да изпълни задължението си на контролиращ орган и да отстрани Воденичаров, заяви Стефан Дечев, преподавател в Правно-историческия факултет. Според него Воденичаров не може да бъде и председател на общото събрание на ЮЗУ, както и шеф на специализирания научен съвет по правни науки. Министърът на образованието трябва да отговаря в петък по време на парламентарния контрол на питане от депутата Мирослав Мурджов по казуса "Воденичаров". В зависимост от отговора ще решим какво да правим, обясни Дечев.


Преди две седмици парламентът отхвърли поправката "Воденичаров" в Закона за висшето образование, с която трябваше да се позволи на деканите и ректорите да заемат постовете повече от два мандата. Срещу промените се обявиха министърът на образованието и Съветът на ректорите. Воденичаров твърди, че по време на първия му мандат е имало прекъсване и за това не може да се брои за пълен.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Инициативен граждански комитет
  *****
  Неутрално

  ОБРЪЩЕНИЕ
  към народните представители в 40-то Народно събрание,
  към г-н Даниел Вълчев, министър на образованието и науката,
  към средствата за масова информация

  Уважаеми дами и господа,

  Към вас се обръща Инициативен граждански комитет за законосъобразното отстраняване на проф. д-р Александър Асенов Воденичаров, незаконно заемащ трети мандат на декан в Правно-историческия факултет на Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград.

  От есента на 2007 г. 67-годишният Воденичаров консумира трети мандат като декан, макар че Законът за висше образование е изричен в забраната си за това. На 12 декември 2007 г., когато беше свикано Общо събрание на факултета за избор на декан, проф. Воденичаров призова да му бъде гласуван вот на доверие, какъвто не се предвижда в Закона за висше образование. Мотивът за това “нововъведение” на професора се изяснява в публикация на в.”Струма”, пред който Воденичаров заявява същия ден: „През 2005 г. бях освободен от ЮЗУ за 2 месеца заради дипломатическа работа. Предложението за Финландия, което получих, не ме устройваше и не го приех, така че се върнах пак в ЮЗУ. В ПИФ вече течеше процедура за избор на нов декан, аз се кандидатирах и ме избраха, така че на практика мандатът ми заедно с мандата на всички ръководни органи на факултета изтича през 2009 г.”

  Истината е съвсем друга и ние сме събрали в нейна подкрепа достатъчно доказателства.
  1. През 2005 г. проф. Воденичаров не е прекъсвал мандата си. Тогава не е имало конституиране на ново Общо събрание, нито избор на Факултетен съвет и декан. Мандатът и на трите ръководни органа е изтекъл през есента на 2007 г. Към тези факти заслужава да добавим един въпрос: ако професорът по административно право наистина е прекъснал през 2005 г. деканския си мандат, както твърди, защо не е прекъснал мандата си и като председател на Общото събрание на ЮЗУ и като член на неговия Академичен съвет, а е продължил да заема и двата поста?
  2. Съгласно чл. 31, ал. 3 от Закона за висшето образование (действащ към оня момент) мандатът на декан се прекратява предсрочно при навършване на 65-годишна възраст. Прекратителният срок за Воденичаров на длъжността декан на Правно-историческия факултет е настъпил на 18. VIII. 2005 г. (дата на раждане). Последващото изменение на разпоредбата (ДВ, бр. 83, 2005 г. в сила от 18. X. 2005 г.) няма обратна сила. Актовете постановени от Воденичаров, след посочената дата са нищожни (тълкувателно решение No. 2 от 14.05. 1991 г. на Общото събрание на гражданската колегия). Въпреки императива на Закона за висшето образование за прекратяване на мандата на декана Воденичаров поради придобито право на пенсиониране, той продължава да упражнява деканската функция и до днес. И това се случва, пак повтаряме, въпреки обстоятелството, че мандатът на всички избрани през 2003 г. органи приключи през есента на 2007 г.

  Ние имаме очакването и настояваме министърът на образованието и науката Даниел Вълчев да изпълни задължението си на контролиращ орган, което му вменява чл. 10, ал. 2, т.10 на Закона за висше образование. проф. Ал. Воденичаров притежава нелегитимна академична власт. Недопустимо е доскорошен член и говорител на Висшия съдебен съвет грубо и съзнателно да нарушава закона за собствена изгода. По силата на фактите, които изложихме, проф. Воденичаров не може да бъде председател на Общото събрание на ЮЗУ. Кодексът на труда и Законът за висшето образование императивно изваждат проф. Воденичаров от академичния състав на висшето училище. Недопустимо е при тези обстоятелства, проф. Воденичаров да бъде и председател на Специализирания научен съвет по правни науки. Неговото поведение очевидно води до деморализация на студентите, които са бъдещи юристи? Очакваме отговор и на тези въпроси в предписанията на министър Вълчев.

  Ние изразяваме задоволството си от онези народни представители, които не допуснаха промяна в Закона за висше образование, осигуряваща възможността за трети мандат на деканите – един проект, зад който очевидно стоеше личната амбиция на проф. Воденичаров да узакони третия си мандат, който от месеци противозаконно консумира. Същевременно настояваме народните представители, като упражняват правото си на контрол, да продължат да следят действията на Министерство на образованието и науката и университетските власти в ЮЗУ по отстраняването на проф. Воденичаров. Не искаме да допуснем, че този нарушаващ закона юрист може да си осигури и парламентарна закрила.

  Ние се обръщаме към медиите с надеждата да осветлят феномена „Воденичаров”:
  •професорът по право, неспазващ правото, когато не е в негов интерес;
  •деканът, който направи сина си съдия в Софийския градски съд в противоречие със Закона за съдебната власт.
  • членът на Висшия съдебен съвет, който уреди повишения на съдии в Благоевградския районен съд против мнението на редица авторитетни хора в съдебната система, и с това придоби скритата власт да влияе върху постановяването на съдебни актове;
  •човекът, който при сменящите се власти в България е съумявал да се прегръща с премиери и да урежда софри за видни представители на всички власти, да осигурява студентски прием и дипломи за юристи на всякакви „елити”.
  Уважаеми дами и господа, на фона на критиките от европейските институции за българските слабости в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта ние се обръщаме към медиите с препоръката да разнищят феномена „Воденичаров”. Нека да проследят и потърсят обяснение как е възможно председателят на Специализирания съвет по правни науки и доскорошен член-говорител на Висшия съдебен съвет да продължава да заема незаконно поста на декан, както и защо надлежните власти продължават необяснимо да си затварят очите за този известен факт.

  От Инициативния граждански комитет

 2. 2 Профил на студент
  *****
  Разстроено

  А за националната музикална академия знаете ли колко време не са си сменяли ректора?
  От 09.11.1989 г.
  ректор главен-мениджър Георги Костов
  Колко мандата са това?

 3. 3 Профил на Стефан Дечев
  *****
  Неутрално

  Благодарим на в. "Дневник" и неговия екип за всичко онова, което направи от декември 2007 г. насам за запознаване на българската общественост с казуса "Воденичаров", както и за куража и надеждата, която даде на много хора, че случаят може да бъде решен съгласно действащите в България закони. Тази неоценима помощ на в. "Дневник" никога няма да бъде забравена!Благодарим и на журналистката Зорница Латева, която вчера, още преди появата на Инциативния граждански комитет, вече се намираше пред храм-паметника "Св. Александър Невски".
  Заедно с това бихме желали да внесем и две уточнения.
  1. Иницативният граждански комитет се състои от хора свързани с различни академични институции и неговата голяма цел е да постави в по-общ план проблемите на българското висше образование и наука. Очаква се в най-скоро време, заедно с колеги от БАН, да поставим проблема за мандатността, на който в. "Дневник" също отделя немалко внимание.
  2. Искаме да внесем и уточнението, че проф. Воденичаров представя пред Министерството на образованието и науката, че е прекъснал не своя първи мандат (1999-2003), а своя втори мандат (2003-2007) и че това е станало през 2005 г. Именно юридическата неиздържаност на тази версия, и заблудите, с които си служи в случая Воденичаров, Иициатвиният граждански комитет се стреми да опровергае с огромно количество свидетелства представени на отправилия питането депутат Мирослав Мурджов, министър Даниел Вълчев и още над 20 народни представители от различни парламентарни групи.

 4. 4 Профил на do 2
  *****
  Неутрално

  Не мога да ги сметна точно, но догодина ще му празнувате 20 години , а след още 6 ще има юбилей - четвърт век плюс голям купон по случай записването му в книгата на Гинес.

 5. 5 Профил на Адмиратор
  *****
  Неутрално

  В. Дневник заслужава адмирации, защото за пореден път поставя темата за третия мандат на декана Воденичаров. Нашите медии най-често се блазнят от скандалност на темите или зачекват дадена тема, след което я изоставят. "Дневник" дава основание да говорим за щастливо изключение. Той подхвана казуса "Воденичаров", когато щеше да бъде приет закон заради амбициите на този човек за трети мандат като декан на Правно-историческия факултет. По-късно публикува и други материали по същия казус. Дано вестникът продължи да го изяснява. Защото в него се проектират много проблеми и на висшето образование, и на съдебната система. Този казус е като ракова клетка - ако не се изреже навреме, изходът от заболяването е песимистичен. Още по-похвален е интересът на "Дневник" към тази тема на фона на нейното разглеждане по време на парламентарния контрол на 9 февруари. Беззъбо, неадекватно питане и циничен отговор - така мога да оценя питането на депутата Мурджов и отговора на министър Вълчев. Единият сякаш не искаше да знае онова, което питаше, а другият очевидно е питал в Благоевград така, че да не стигне до него знанието за нелегитимността на Воденичаров като декан.

 6. 6 Профил на Унищожаване на доверието
  *****
  Неутрално

  Уважаеми господа полици - от управляващата коалиция и от опозицията, не сривайте окончателно доверието към способността ви да внасяте ред и законност в тази държава. За какво друго говори отговорът на министър Вълчев на днешното питане на опозиционния депутат Мурджов, ако не за това: че единият си затвори очите пред беззаконието на Воденичаров и неговите помагачи от Благоевградския университет,а другият че не му достига волята и умението да упражнява правото си на парламентарен контрол така, че да стигне до възстановяване на истината и до спазване на законността в този университет. Жалко, много жалко, ако така продължавате! Ще имате ли право да пледирате за нашето доверие? Лесно е да се дават обещания, ние искаме да видим как разрешавате конкретни казуси.

 7. 7 Профил на Вензел
  *****
  Неутрално

  За който не е разбрал все още - макар че едва ли още има такива - цялата история тръгнала от малоумното кръщаване на една аудитория на един глупав човек и неистовото желание на Воденичаров да го наложи без всякакви дискусии, дори и с цената на подправени документ, каквито същия сега представя на министър Дниел Вълчев, вижте тук
  http://anamnesis.info/forum/index.php?topic=409.210
  И още
  http://zalashopov.blog.bg/
  http://petdoshkov.blog.bg/

 8. 8 Профил на kara georgi
  *****
  Неутрално

  Вторият мандат на Воденичаров беше през периода 2003-2007 г. Това, че за някакви си там 5 дена е спрял да е декан, както показва фалшивата справка пратена на министъра и изсмукана от пръстите на Воденичаров и бившия ректор Гюдженов, не означава нищо. Не може дори и заради измислените и фалшиви 5 дена прекъсване на книга да не се брои за втори мандат. От есента на 2007 г. той вече не е никакъв декан на ПИФ. Той е един най-обикновен пенсионер и узурпатор, който не могат да разкарат. Но ще трябва този Инициативен граждански комитет здраво да му помогне. Натискът ще трябва да продължи.И то здраво.

 9. 9 Профил на Иванов
  *****
  Неутрално

  Какво коментират студенти:
  1.Защо бързия влак София -Атина в Благоевград има 12 м. престой ? Защото тези минути са достатъчни с такси да се отиде до кабинета на Воденичаров и пътуващия за Атина да си вземе диплома за юрис, разбира се срещу прилично възнаграждение.
  2.Мирославя Йорданова му е чиста и свята любовница. Хора от съда е оценяват като най-слабия съдия, а по-нрав като "дивата
  коза".

 10. 10 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  Всичко което става в Правно-историческия факултет на ЮЗУ е срамно не само за Воденичаров, а за всички преподаватели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK