Сероочистващи инсталации ще решат проблема с обгазяването на Гълъбово и Стара Загора

ТЕЦ "Марица Изток" 3

© Цветелина Николаева

ТЕЦ "Марица Изток" 3Проблемът с обгазяването на Гълъбово и района около Стара Загора ще се реши с монтиране на сероочистващи инсталации на ТЕЦ "Марица Изток" - 1, 2 и 3. Това посочи министърът на околната среда Джевдет Чакъров във времето за парламентарен контрол.


Около 75 -80 процента от емисиите на серен оксид са в този регион.


Целият процес по въвеждането на инсталациите трябва да завърши до средата на 2009 г., каза министърът. Според графика, сероочистващите системи за Първи и Втори блок на ТЕЦ "Марица Изток-2" е трябвало да бъдат монтирани до края на юни 2007 г. Това обаче щяло да стане до края на тази година. Според плана,
блоковете "3" и "4" трябва до имат такива съоръжения до август 2008 г., но там също се очаквало забавяне. Срокът за 5-и и 6-и блок е до 30 април 2009 г., като е възможно и той да не бъде спазен.
Министър Джевдет Чакъров съобщи, че след информацията за обгазяването на Гълъбово екипите на МОСВ и регионалното звено на министерството в Стара Загора незабавно са предприели всички възможни действия. По думите му, е разпоредено мощностите да бъдат намалени, така че да няма рискове. Чакъров увери, че
контролът над топлоцентралите продължава и в момента емисиите са в допустимите норми. Според него системата за ранно оповестяване работи. Обмисляли се и начини за още по-ранно предупреждение на населението при опасност от обгазяване.


Годишно ТЕЦ "Марица Изток" плаща над 100 000 лева санкции за замърсяване, допълни Чакъров. Издадено е разпореждане за редуциране на мощностите на ТЕЦ "Марица изток" и в момента емисиите в Гълъбово са под допустимото, обясни Чакъров.


След спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" обаче ТЕЦ "Марица Изток" работи с големи мощности, защото не трябва да се стига до проблеми със снабдяването с електроенергия, коментира министър Джевдет Чакъров.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ras16377431
    ras16377431
    Рейтинг: 1291 Неутрално

    Разбрахте ли, гълъбовци и старозагорци, колко струвате? Едни 100 000 лв на година - колкото луксозен автомобил.

    gradinko.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK