Датата на начало на репресиите остава 12-и септември

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.


Депутатите отхвърлиха предложението на Минчо Спасов /НДСВ/ да се обявява политическа и гражданска реабилитация на лицата, които са били незаконно репресирани заради техния произход, политически убеждения или религиозни вярвания през периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 г. Така в закона за начална дата на репресиите остава 12 септември 1944 г.


Предложението на Минчо Спасов не беше подкрепено от водещата комисия по правата на човека и вероизповеданията. Като причина за внасянето на промяната той посочи адвокатската си практика, тъй като много хора са искали да установят с акт смъртта на техни близки, загинали в този период, за да установят своите имуществени права, отношения на наследяване. По думите му това са важни юридически факти, които се нуждаят от доказване.


С промените в закона парламентът реши правоимащите лица да получават обезщетение в пълен размер за всяка изтърпяна репресия за целия срок на репресията, като обезщетенията, получени по досегашния ред, се приспадат. Исканията за обезщетение на лицата, които са били нелегални или на техните наследници, ще се предявяват в тригодишен срок от влизането на промените в сила.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на полковника
  *****
  Неутрално

  отново активни борци против...каквото и да е.Сега ще започне една борба ,кой колко е бил репресиран.Не следва да се очаква облагодетелствуване от идейната борба.Ако е така и Галилео и Бруно и Ван Гог и много, много други щяха да иска обезщетения,но те са го правели ,а някои са се жертвували за едничката идея и затова са велики.

 2. 2 Профил на dandy
  *****
  Неутрално

  Нормално. От партия създадена от национални предатели, криминални престъпници, крадци и убийци не може да се очаква друго. "Три дена сме избивали по право". Ето така се узаконяват репресии.

 3. 3 Профил на вбесен
  *****
  Неутрално

  А преди 12.09.44г-кой ще обезщети наследниците на убитите без съд и присъда от НАГЛИТЕ комунисти?Комунисти-не стига,че сте празни картуни,ами сте и много безочливи!Убивате,съсипвате човешките съдби,разделяте цели семейства,депортирате,разселвате хората из цялата страна-сега обезщетения!?Обезщетения за съсипани мечти ,животи изпълнени с тъга по изгубени близки и приятели!Това ли Ви е извинението?Защо не излезете пред изтерзания народ да се извините?Не Ви стиска,страх Ви е да няма линчуване!Станишев да се изправи пред трибуната и да каже-извинявайте,че нашите бащи и дядовци са УБИВАЛИ,ИЗНАСИЛВАЛИ,КРАЛИ,ОНФИСКУВАЛИ и куп още неща!А бащата на Станишев подписа заповедта за инвазията в Чехия,преди това Унгария-май и за там ще трябва обезщетения!Трябва да се унищожи тази червена машина за ЗЛО,та да си отдъхнат нормалните хора от тях.

 4. 4 Профил на manol
  *****
  Неутрално

  червена наглост и безсрамие без граници

  някой знае ли дали този закон може да се оспорва пред КС, или пък пред европейска институция?
  естествено, за евентуално президентско вето никой не може да мисли сериозно

 5. 5 Профил на Българин
  *****
  Гневно

  Е, полковник, изрод комунистически!
  Комунистическа глава не увира - няма съвест, няма морал - ще предаде всичко - държавата, народа си, партията, приятелите и близките си, само и само да се е нагушил с власт и пари. Е, те мафиотите не са така. Нито пък някой от западните корумпирани политици.
  Спор с комунист се решава само с куршум в главата му. По никакъв друг начин.
  В Индонезия генерала го е разбрал преди 30-40 г. И ги е изтрепал до крак. Милион и половина комунисти.
  Я сега как няма никакви спорове за репресии. За имунитет. За ком-пенсии или за привилегии на ятаците; за чадъра над агентите на ДС.
  А и всякаква стока, която имам с марка от Индонезия е толкова качествена, естетическа и, при това евтина.
  Да де, но нямат комунисти там. Затова.

 6. 6 Профил на опозицията може
  *****
  Неутрално

  да обжалва решението пред международният съд!

 7. 7 Профил на перпетум мобиле
  *****
  Неутрално

  а бившите активни как ще върнат парите изплащани им "за заслуги"а дипломите получени по същият параграф??????

 8. 8 Профил на Сириус
  *****
  Неутрално

  Под една друга статия форумец "Хан Крум" беше пуснал едно есе...ще си позволя да го пусна тук ..мисля че е показетелно...
  "Тук просто ще поместя един стар постинг отново, препечатаха го в няколко сайта, просто ви го пускам отново, може би горната статия ще ви обясни повече за нещата ,които бях писал тогава...
  Автор: Хан Крум, Български форум
  Когато престарелите утихнали хора тътрят в предпоследни разходки краката си в днешния шум, ревящи коли и мръсен въздух, когато се качват в трамвая на Женския пазар, бързащи по инстинкт да седнат, а седнат ли, бъбрят си - трамваят е често тяхното единствено място за контакт, ти ги гледаш и се питаш: какви съдби са протекли зад сбръчканите лица.
  Това са те - преживелите в единствения си живот злощастната участ да се родят тук и да изживеят заедно цели шестдесет години в една от най-мрачните дупки в човешката история, в клоаката на комунистическия строй.
  .....Докато на Трокадеро техните връстници са се возели на скутери и са бързали да забравят ужасите на нациската окупация, слушайки джаз през дима на американските цигари; докато новото френско кино и литература са напирали в цветущата атмосфера на мира и красотата на живота, тук в последните магазини са привършвали хубавите платове, обувките със скърцащи подметки са изчезвали постепенно, а нощем камионите са откарвали от хубавите домове ужасените собственици към кланицата на лагерите и са настанявали на тяхно място брадясали зверове с каскети, убийци , препасани с червени ленти над лактите.
  Често в немия ужас на 45-та сталинистките продажници са трошели главите на жертвите си с кирки, а общите гробове се издигали като гигантски къртичини.
  Достатъчно било някакъв превъртял садист да посочи някого и да изкрещи: "Дръжте врага" и всички веднага са гледали да се вредят на първа линия в линча, за да не последват в дупката смазаната глава на нещастника.
  Произволът на първите пет месеца и до днес не е изследван, цялото общество мълчи грозно, защото всеки косвено се е съгласявал и със страха и мълчанието си, с наведената глава е косвен съучастник.
  Всички българи под ботуша на съветските окупатори са били принудени да сведат глави пред новите господари - комунистите. Те само това и чакали.
  Нашите комунисти, другарки и другари, са най-гадната порода изверги, появявали се някога тъдява. Кръволоци, крадци, садисти, лицемери, покварени лъжци, те никога не са имали друга цел освен да заживеят по-добре, много по-добре и са виждали единственото възможно средство за това в убийството на "народния враг", конфискуването на имотите му, както и в заробването на сънародниците си в клетката на комунистическата утопия , експлоятирайки ги зверски в името на своето собствено господство.
  Разрушаването на нормалния свят, късането на пъпната връв на живота било нещо като главна цел в тяхната идеология. Те извратено карали хората да скандират пред гроба на зачеркнатата си свобода колко щастливи щели да бъдат някога при комунизма.
  Нямало голям избор, а повод за нови убийства било дори и по-тихото скандиране на комунистическите лозунги.
  Това общество на нашите сънародници било заченато в греха на братоубийството, лъжата, страха и обеличаването на последните остатъци от човещина. Настъпил сатанински кървав мрак.
  Хората просто изгубили сетивата си. Те виждали щастие в това да копат с кирки камънаците край бригадирските колички и предано получавайки мизерните дажби на купонните времена да работят като луди в името на партийния произвол.
  Но това не било достатъчно за новите господари, докато по бреговете на западните страни хората танцували по дансингите вечер, докато щастливите младежи и девойки бързали с целувки да наваксат пропуснатите мигове на живота си през войната, тук се провеждали събрания, нарочвали се вътрешни врагове и шпиони, сурови мутри с карабини обикаляли във вечерния час кварталите, а само някоя загубила разсъдъка си девойка да имала глупостта да си сложи червило, веднага я пращали в каменоломната, където слез няколко изнасилвания угасвала с кървища по тялото си .
  Налудничавата саморазправа се прехвърлила в университетите, врагове се търсели дори в семействата. Нататък историята продължава с дневника на комунистическата проказа. Тя продължава и до днес.
  Вижте Гоце, вижте диктата на екскомунистическата каста, синчетата, дъщерите, вижте номенклатурата, продължаваща в неистовата си алчност да лочи, вижте ДС-апаратчиците, промъкнали се навсякъде и контролиращи всичко тук от гнездата на птиците до урните на умрелите и ще се отвратите от зловещия конструкт на уродливата метаморфоза на другарите.
  Те продължават да се наричат помежду си другари. Аз бих заменил тази негодна заради тях дума "другари" със "съучастници".
  През целия период те си бяха и са си до днес просто разбойници. Нагли престъпници, кретени, садисти, а съучастничеството като знак за преданост е главната им отличителна черта.
  Няма морал, няма чест, няма човек, има само ПАРТИЯТА, стръвното забогатяване и плячкосване, тъпченето по главата на жертвите.
  Целият днешен преход е огледално повторение на предишните изстъпления, а героите на зловещия калейдоскоп са точно същите другари.
  Точно те откраднаха двайсет и пет милиарда долара, раздадоха си ги, хвърлиха народа си в мизерията на изплащането, разделиха си държавното имущество, заграбиха имоти, курорти, банкови средства, пенсионни фондове, затриха с хиперинфлацията спестяванията на хората, омерзиха надеждите на хората за освобождаване от комунистическия гнет.
  И всичко това безнаказано ,другарки и другари. Няма провидение за българския пъкъл. Няма косъм паднал от главата на поне един от тях. Не.
  Нещо повече надигат глави в неокомунистически реваншизъм и искат да се кланяме отново на идолите им.
  На същите идоли, които обявяваха религията за опиум на народа, а предателството на ближния и убийството класовия враг като висша ценност на социалистическия човек.
  Хората, преживели ужаса , сами ще се самозаровят, там в самотата на ковчега ще направят своята екзистенциална последна трагична крачка към нищото, урните ще побирет червения прах.
  А Трокадеро,?Ами там младите продължават да се целуват, те дори не знаят какво точно е това комунизма.
  Фамилиите от ЦК, Иван Славковци, Гоце, Р.Овч и компанията бригадири-генерали знаят. И още ни управляват.

  kafene.net

 9. 9 Профил на abuela921
  *****
  Любопитно

  m0je li niakoi da mi kaje: ba6ta mi leja v BELENE-1953-1957g.kato politi4eski zatvornik.Toi po4ina 1996g.Az i brat mi ne sme tarsili ni6to za6toto ne znaehme kak.Izpusnali li sme sroka za niakakvo obe6tetenie? Blagodaria.

 10. 10 Профил на Нормален
  *****
  Неутрално

  Трябва да си пълен олигофрен и изрод, за да правиш сравнения м-у Галилео и комунистите. Фактът, че си набутал и Ван Гог в кюпа с имената показва само, че си истински комунист: тъпо, примитивно, безмозъчно животно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK