Домът за деца в Могилино ще бъде закрит

Дом за деца с недъзи в село Петрово

© Надежда Чипева

Дом за деца с недъзи в село ПетровоДомът за деца в Могилино ще бъде закрит, съобщи министърът на социалната политика Емилия Масларова. Освен него, ще бъдат затворени още шест институции – "Иглика" в Разградско, "Детски свят", община Криводол, домът в село Радиша, община Белоградчик, "Закрила" в община Берковица, Специализираният дом в село Бардарски Геран в община Бяла Слатина, както и Домът за деца с увреждания в село Долна Козница в община Бобов дол. Причина за закриването е липсата на добри стандарти за живот.


Масларова поясни, че ще бъдат отпуснати 8 милиона лева за затваряне на домовете. Месечни стипендии за децата от всички домове за сираци, които посещават училище, ще станат 30 лева – досега те бяха 3 лева на месец за деца от 1-ви до 8-ми клас, и 6 лева на месец за деца от 9-ти до 11-ти клас. По думите на Емилия Масларова така ще бъдат пресечени незаконните начини, по които децата правят опити да намират пари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK