Държавата иска участие в златната мина "Челопеч"

Държавата ще иска да придобие участие в златната мина "Челопеч", чийто концесионер е канадската компания "Дънди прешъс металс" и увеличение на концесионното възнаграждение на 10%, ако разреши подписването на ново споразумение за концесията и повишение на добива. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в отговор на депутатски въпрос. Той обясни, че в момента се преговоря по тези два въпроса, но не отговори за какъв процент на собственост става дума.


Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров бе против ренационализацията. Идеята за участието на държавата в златната концесия и дивидентът, който получава тя да отива за екологични проекти бе лансирана от министъра на екологията Джевдет Чакъров. Изявлението на Димитров може да се тълкува като промяна в позицията на икономическото министерство. Добрият вариант е част от годишните приходи или цялата сума да се насочват към т.н. "Сребърен фонд" за повишаване на пенсиите, а друга част към фонд "Интелект" за образование на децата, обясни Димитров.


Той обаче не уточни как ще стане държавното участие и с какъв процент като обясни, че в момента се правят разчети. Ако се стигне до споразумение с канадската компания за увеличение на концесионното възнаграждение, ще бъде подписан нов концесионен договор с "Дънди" заради предложението на компанията за разширяване на мината и увеличение на добива. В момента в договора с концесионера е записано, че до 2010 г той ще плаща на хазната 0.75 на сто от съдържанието на метал в добитата руда. Първоначално таксата е била 1.75 процента, но е била променена заради влошената конюнктура на пазара на злато. Сега обаче трендът е обърнат и благородният метал бележи рекордни цени.
Методиката за изчисляване на концесионните възнаграждения при добив на подземни богатства и бе въведена променяща се скала според цените на металите на световните борси, но до 4 на сто. От "Дънди" също били предложили таксата им да се изчислява по плаваща скала, която достигала до 6 на сто при високи цени на златото и до 1.5 - при понижаване на на борсовите стойности.


От страна на държавата обаче досега не е даден официален отговор. За момента няма реакция и на писмо до премиера, в което "Дънди" изпрати през март миналата година и предлага да участва в държавен фонд за финансиране на инфраструктурни проекти по критерии на Европейския съюз, като внася там 2% от нетната печалба от "Челопеч" и бъдещия добивно-преработвателен проект в Крумовград, където компанията откри злато, но все още не е получило регистрация на търговско откритие.


Натискът върху канадската компания "Дънди Прешъс Метълс", която купи концесията от ирландската "Наван Майнинг" бе предизвикан от намерението им да разширят добива в мината и преработката на суровината. Инвестицията за 300 млн. лв. е блокирана заради мълчаливия отказ на екоминистъра да се произнесе по проекта, въпреки одобрението на Висшия експертен екологичен съвет и въпреки, че Върховният административен съд разпореди на Чакъров да даде съгласие или мотивиран отказ. Компанията сезира по въпроса и Европейската комисия.

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на v
  *****
  Неутрално

  вижте какво става като не даваш достатъчно подкупи - национализират те малко по малко. Аман от тия цигански работи, лошото е че в случая са буквално цигански; всеки от района знае и кои цигани даже

 2. 2 Профил на chuvasht
  *****
  Неутрално

  Това не бяха ли онези хора дето преди години пак бяха тръгнали да пазарят мините? Това не беше ли онова решение с цианида , на което почти всички жители казаха НЕ. Защо еко-министъра мълчи ...? Ако и това споразумение се подпише това ще бъде поредния пирон след онзи от нефтопровода.

 3. 3 Профил на тази е мината
  *****
  Неутрално

  99 година златото беше ефтино, централните банки го разпродаваха и добивът не беше толкова изгоден. Тогава са сключили концесия с цел да не се закрива производството и с цел някой и друг рушвет. С течение на времето в резултат от политиката на ниски лихви на федералния резерв доларът се обезцени и продължава да се обезценява. Златото поскъпна и някои наши политици се сетиха, че са прекарали държавата и себе си. Само че, ако сме знаели, че ще се случи така с цената на златото вместо да го копаем, да раздаваме концесии и да тровим природата бихме могли да вземем заем в японски йени, да купим ефтино злато и сега да го препродадем и да забогатеем.
  Проблемът с тази концесия е, че ние мразим да бъдем прекарани и не желаем да си спазваме договорите. По същия начин шопите си умират от яд, че са си продали парцелите по 20 евро квадрата преди години. А незаконното и дразнещото е, че се изнася рудата, която съдържа менделеевата таблица, а се плаща само за златото. Останалото се присвоява. При това се добива само най-богатата руда и се съсипва останалото в нарушение на концесията.

 4. 4 Профил на biser
  *****
  Неутрално

  ниамам мнение ,но не жигдам ,нисхто лосхо по принцип ,стига парите да се дажат за горе посо4ените нежшта

 5. 5 Профил на апрол
  *****
  Неутрално

  аз също искам участие,акции не продават ли.

 6. 6 Профил на Българин
  *****
  Гневно

  Живеем в абсурдна страна-това се опитват да ни внушават всички управляващи и с това да прикриват вездесъщата си корупция.Най-голямото златно находище в Европа, което съдържа и много други редки и скъпи метали,заедно с преработвателен завод бяха харизани за жълти стотинки без много шум.Сега концесионера преговаря за това да преработи набързо най-богатите рудни жили използвайки силноотровната цианидна технология а останалото горямо количество по бедно на руда находище да замърси и направи неизползваемо-хишнически грабеж който се прилага рядко само в Третия свят.Нашите управници най-вероятно ще се съгласят ако им бутнат достатъчно.Винаги когато се подготвя голям грабеж на народа се пуска пропагандна мъгла за много социални предобивки .С това се цели да се избегне народното недоволство колкото и слабо да е.

 7. 7 Профил на ТТ
  *****
  Любопитно

  Има една малка неточност в заглавието . Би трябвало да бъде така : "Тези , които си поделиха и присвоиха държавата , искат участие в златната мина "Челопеч" . Иначе останалото пасва на заглавието и отговаря на реалността в България .

 8. 8 Профил на до тази е мината
  *****
  Неутрално
 9. 9 Профил на palamandi
  *****
  Неутрално

  Ако мината беше в български ръце, сега нямаше да работи. А Тези хора имат техника и осигуряват хиляди работни места. И помагат за развитието на инфраструктурата на района. Ако българи бяха собственици дали това щеше да е така???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK