Парламентът закри Юридическия факултет на ТУ във Варна

Парламентът реши да закрие Юридическия факултет на Техническия университет /ТУ /във Варна, предаде БТА.


Студентите от факултета, които не са се дипломирали, ще довършат обучението си по същата специалност в Историко-юридическия факултет на Великотърновския университет "Св.Св. Кирил и Методий".


Закриването на Юридическия факултет в ТУ се налага поради това, че специалност "Право" не е от областите на обучение, характерни за Техническия университет и това затруднява осигуряването на необходимия според Закона за висшето образование академичен състав на основен трудов договор.


От учебната 2002-2003 г. в ТУ не е имало прием на студенти по специалност "Право". Според справка от ректора на висшето училище в момента 53 студенти по специалността не са завършили обучението си. От тях 34 са завършили семестриално, а 19 са положили успешно държавните си изпити.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КЪСНО Е!
  *****
  Неутрално

  На който трябваха дипломи -ПОЛУЧИХА! Маса Народ завършил в СУ-без работа. Нали фирмичките на мама и на тате трябваше юристи. Е отде ако нямаше такива като юридически в Монтанския факултет и прочие подобия. Ми я проверете НБУ що ПРОФЕСОРСКИ ТИТЛИ е разадала? Буквално на КИЛО. Калин Янакиве ли нещеш, Гучков и какви ли не простаци. Няма кай да провери. Стига да искаш и НБУ е насреща...

 2. 2 Профил на XXX
  *****
  Неутрално

  Ти олигофрен ли си или да? Ами нека само СУ и УНСС да произвеждат професори. А се борим срещу монополите .За каква демокрация става въпрос тогава?!?! Не виждам нищо лошо НБУ и който и да е друг вуз да позволяват защитата на професура. Виждането ти за нещата показва, че и ти си от онази част от простия български народ, която мрази всичко и всички. Мрете за да може ние да дишаме по-спокойно.

 3. 3 Профил на Ами много ясно че право ще се учи само в СУ и УНСС
  *****
  Неутрално

  Смешно е как във всеки ВУЗ учат стопанско управление, икономика и право.

  Разбира се, че трябва да се ограничат нещата. Икономиката и правото са хуманитарни дисциплини и като такива трябва да се изучават само в университетите с хуманитарен профил.

  Техническите, аграрните, минно-геоложките, и всякакви други университети май не са съвсем хуманитарно ориентирани.

 4. 4 Профил на Ами много ясно че право ще се учи само в СУ и УНСС
  *****
  Неутрално

  П.С. Същото важи и за СУ, който в скоро време ще открие и катедра "Всезнайкология", в която ще обучава по широк спектър дисциплини - от пеене и театрално майсторство до чугунолеене и машиностроене.

  Нека в СУ да помислят дали не е редно да оставят приложно поле и за останалите университети. Най-комичен им е Икономическия факултет. Трябва да е паднало пиано върху главата ти, за да дойдеш в София и да учиш икономика не в Икономическия, а в катедричката на СУ, в която са успешно са копирали и компилирали учебните планове на Финансово-стопанската и Търговско-банковата гимназии в София. Същото и за Информатиката- Техническия университет има традиции още от ерата на Правец 81, но СУ си е СУ - юруш на маслините!

 5. 5 Профил на Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
  *****
  Гневно

  ЛЕСНО СЕ ЗАКРИВА - ТРУДНО СЕ ОТКРИВА. НЯКОЙ ОТ ЗАКРИВАЩИТЕ ДА Е ЧУВАЛ ЗА ТРУДОВО, АВТОРСКО И ПАТЕНТНО ПРАВО!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK