Американска писателска програма набира кандидати от България

Американска писателска програма набира кандидати от България

© Юлия ЛАЗАРОВАМеждународната писателска програма в университета на Айова започва приемането на документи на кандидати от България, съобщиха от посолството на САЩ у нас, предаде БТА.


Програмата разглежда съвременните литературни тенденции, включително белетристика, драма, поезия и сценарии в САЩ и по света, и изследва творческия процес на писането. Посолството ще номинира български писатели, търсещи финансова подкрепа за участие в програмата.


Могат да кандидатстват белетристи, драматурзи и сценаристи. Преводачи на литературни произведения и писатели, чиито отпечатани произведения и дейност представляват публицистика - журналисти, коментатори на културни явления, автори на биографии и мемоари, също могат да бъдат номинирани.
Кандидатите трябва да имат интерес към динамичното сравняване на различни култури и тясното взаимодействие с други творци от разнообразни културни среди. Те трябва да имат отпечатана поне една авторска книга или произведения, представляващи важни публикации за период от най-малко две години. Кандидатите трябва да владеят много добре английски език. Те ще прекарат три месеца в университета на Айова и ще участват в литературни и творчески събития по програмата.


Кандидатите ще получат възможност да развиват своите писателски умения, да споделят своите знания и използваните техники, както и да работят с преводачи, за да може литературни произведения от тяхната страна да достигнат до по-широка публика.


Програмата започва през август и ще включва различни по-кратки пътувания, както и десетдневни индивидуални пътувания в САЩ. До 28 март кандидатите трябва да изпратят с имейл до отдел "Обществени въпроси" на посолството на САЩ своята автобиография на английски език, както и 10-15 страници от свои произведения, написани на английски или преведени на английски, на адрес [email protected].

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ
  *****
  Гневно

  ДАЛИ НАВРЕМЕ - НАВЯРНО СЪС ВЪЗМУТИТЕЛНО ЗАКЪСНЕНИЕ! НАВРЕМЕТО ПО ПОДОБНИ ПРОГРАМИ СЕ ОБЛАЖЯВАХА ЕДИНСТВЕНО ВЛАСТИМЕЮЩИТЕ В СБП! ПОСЛЕ - КАТО СТАНАХА АТАШЕТА ВЪВ ВАШИНГТОН - СПИРАХА НАШИТЕ ЗАЯВКИ ЗА ПОДОБНИ СЪБИТИЯ - ХАИРЛИЯ ЗА ДЕЦАТА ИМ!

 2. 2 Профил на пострадали интелектуалци
  *****
  Неутрално

  Не влизайте в капана! Американските изверги никога не предлагат „безплатен обяд”. Америка ще ви направи живота черен до края на дните ви. Попадате в полезрението на американската „програма” за преследване на интелигенцията. Мислещите хора са основните врагове за расисткия режим във Вашингтон. Правителството на САЩ проявява огромен интерес към автори, които създават алтернативни идеи, вредни за режима. То няма посреднически функции за публикуване или театрално и филмово реализиране. Опитът на български драматурзи в САЩ показва, че първото, което правителството на САЩ прави е обир на ръкописите им в жилищата и домовете им в България. Агентите на ЦРУ в България са доста мързеливи и от всеки ваш ръкопис вземат само втората половина, като фактически по този начин унищожават оригинала. По-известните автори биват окрадени още в самолетите на път за САЩ. Техни произведения се конфискуват директно от ръчния багаж, небрежно поставен над главата им. Задължително спецслужбите на САЩ се грижат за 24 часовото видеонаблюдение и подслушване на българските творци.” Споделяне на знания” старателно се записва и след това се използува за репресии. Преди контакта с човеконенавистническия режим на САЩ трябва да се свържете с правозащитни организации, които да ви обяснят как да се защитите от мракобесието. Практиката в САЩ показва, че по всички засечени контакти на жертвите агенциите на терора (ФБР, ЦРУ, АНС) разпращат фабрикувани компромати и доноси. Стотици хиляди интелектуалци са охулвани и унизявани, а деловите им връзки изземвани и разрушени. Интелигенцият се пресладва масово. Следи се какво чете в библиотеките и какви книги купува от книжарниците. Службите звънят на съседите, като им заповядваха да ги следят и докладват за тях. Специални задачи получава обкръжението от колеги, приятели и приятели на приятелите им, които информираха срещу определена сума. Специалистите наричат тези действия „информационна война” - една от най-ожесточените войни, които расистката държава САЩ води срещу собствения си народ. Според арабиста Боян Чуков : Извършва се „прехвърляне на информационната война в микросредата чрез превръщане на обкръжението във войници на тезата”. „Тезата” на полицейския режим на САЩ е омразата. Когато нейните „войници” я използват в микросредата си , те защитават устоите на съществуването на расистката държава. Това е смисъла на войната на омразата.)
  Има вече над стотина случая при които службите на САЩ изземват безнаказано важни научни изследвания и водещи открития на български учени, просто защото са се подлъгали да ги правят или донесат в Америка. Нещо повече! Специалните служби на режима безнаказано се закачат за електрическата, кабелната и интернетната системи в домовете на невинни хора или „работеха” с апаратура за нощно виждане. И всяка нощ в продължение на много месеци записват с разузнавателните си средства всичко, което се случва в спалните на обикновените американци. Документират и всичко, което се случва в баните и тоалетните им. Видео-информацията масово се тиражира сред всевъзможни среди и полу-шепнешком се обсъждаше сред колеги, познати и приятели, дори в случайни неформални разговори, докато потърпевшите агонизира в капана на омразата, а стохилядните екипи на службите се забавляваха, прожектирайки си избрани пикатнерии. Администрацията на САЩ беше започнала да използува срещу собствения си народ ново масово технологично средство за унищожение, което разрушаваше личния живот и средата на съществуване на американците, показвайки за пореден път дълбоко расисткият характер на американската държава. В хотелските стаи на българските творци и в университетските общежития се използуват основно два вида видео-камери – едните са вградени в приемника за кабелната телевизия. Достатъчно е да сложите лепенка върху прозорчето (приемащо сигналите от дистанционното)! Изключвайте ТВ бокса от ел.мрежата, когато не гледате телевизия. Тогава камерата не работи. Другите камери са в електронни часовници, които задължително са поставени на нощното шкафче до леглото на интелектуалците и записват всичко, което те правят в леглото си. Американците са толкова морално деградирали, че основният им интерес е насочен именно в тази насока. Достатъчно е да обърнете електронния часовник към стената или да му дръпните щепсъла.
  Беззаконието и безправието в САЩ са в такива размери, че милионите американци нямат дори право да се защитят. Те нямат право на юридическа защита. Патриотичният закон забранява на адвокатите да ги представляват в съдебни процеси. Съдилищата нямат право да разглеждат исковите им молби, камо ли пък да ги решават. Американските граждани, които дръзват да се оплачат публично биват вкарвани в психиатрии и изчезват завинаги. Канадската телевизия CBC ( Canadian Broadcasting Company) от Торонто разкри през 2001 година престъпленията на ЦРУ, извършвани в канадски клиники в продължение на 40 години. Управлението вкарвало в лудници инакомислещите хора и по най-варварския начин им изтривало съзнанието – с 450 електрошока за 90 дни. Така ликвидирало „нездравите” им идеи и подменяло личностната им идентичност. След това под наркоза, с помощта на магнетофонни записи в продължение на година им внушавало нова личностна легенда.

 3. 3 Профил на Добрите
  *****
  Неутрално

  Точно така, номер 2, а същот им режат ушите.

 4. 4 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  До #2 - най- после водещия офицер поднови писанията. Че червените кратуни бяха зациклили от няколко месеца - "Костофф", та "Лостов"... Ма май все по-тъпи стават разработките на червените мърши! И за кво пилее пари другаря Череп, не знам!

 5. 5 Профил на do Micho
  *****
  Гневно

  Мишо, разкарай се оттука, омръзна ни простотията ти, нищо смислено не казваш, махай се лайнярино такъв!

 6. 6 Профил на Drake
  *****
  Неутрално

  Ех, колко мъка има по този свят. Четейки коментарите на номер 2 си мисля , че последният филм, който той е гледал е "На Всеки Километър". Все шпиони и агенти на ЦРУ му се привиждат. А бе това е университета на Айова. Не е лошо място, престижен университет, но си е в дивия царевичак. А в американските академични среди такива като номер 2 са в изобилие: само шпиони им се привиждат и агенти на ЦРУ. Тъй че номер 2 сполука: в Айова те чакат съмишленици. Не си хаби клавиатурата напразно ,а кандидаствай. В американските университети левичари дал господ.

 7. 7 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  "махай се лайнярино такъв" - викайте лекуващия лекар! Ще го намерите в стаята на Наполеон!

 8. 8 Профил на ronia
  *****
  Разстроено

  уффф, аман от пострадали интелектуалци и световни конспирации срещу българите!

 9. 9 Профил на По законите ще ги познаете!
  *****
  Неутрално

  Не филми, а американски закони гледаме Drake, за да се уверим, че администрацията на Буш не своеволничи и злоупотребява с властта си. Законите на САЩ показват истинският облик на тази полицейска държава с робовладелска икономика и примитивно неграмотно население. Не от „На всеки километър” целият български народ видя каква е репресивната система в САЩ. А благодарение на БНТ, която излъчи на 22 януари 2006 американския филм „Враг на държавата”, с преводно заглавие „Обществен враг”. Този филм разкрива методите и техническите средства, използвани от Агенцията за Национална Сигурност на САЩ (National Security Agency - NSA) при преследването и лова на хора. Отношението на създателите на „Враг на държавата” към НАС (NSA) се ползва с огромна популярност в Америка, тъй като съвпада с общественото мнение. Авторите на филма си отмъщават на Агенцията за Национална Сигурност като я приравняват с мафията и на финала избиват нейните представители.
  Не сте ли чували за библиотечната осведомителна програма (Library Awareness Program) на ФБР, чрез която службите получават данни за библиотечен обмен. Ще чуете. Вижте им репресивните закони, за да ги познаете!Според Ненси Кренич „патриотичният закон и съответстващите мерки потъпкват гражданските свободи и в частност свободното слово»? „Дали четете днес книги или вървите по пътя, вие сте обект на правителствени контрол и проверка” обяснява тя. (Ненси Кренич: “The Impact of the USA Patriot Act: An Update”).
  Раздел 215 на Патриотичния закон разширява правата на правителството да обискира, преглежда и конфискува документацията за дейността на индивидите, която е притежавана от трети страни. Разделът разширява властта на ФБР да шпионира обикновените хора, живеещи в САЩ, включително американските граждани и постоянно пребиваващите чужденци. ФБР не е длъжно да показва вероятна причина или дори разумно съображение, че лицето, чиято документация се издирва, е ангажирано с криминална дейност. ФБР не се нуждае от каквато и да се подозрение, че субектът на разследването е чужда държава или че е нейн агент. ФБР може да разследва американски граждани, на основание прилагане на правата им от Първата поправка и може да разследва чужденци само на основата на изпълняваните от тях права по Първата поправка. Например, ФБР шпионира определени лица, защото не харесва книгите, които те четат или защото не харесва уеб-страниците, които те посещават. Шпионира ги, защото те пишат писма до редактора на вестник, в което критикуват политиката на правителството.
  Забранено е да се разкрива тайната, че се шпионира чрез заповеди, издадени по раздел 215 от същия Патриотичен закон. Законът изисква всяка заповед, която се издава по раздел 215 да бъде придружена от gаg заповед. Gag забранява на участниците в подслушвания, гонения и репресии да споменават за тях и да издават, че са провеждани. Тя е автоматична и постоянна при абсолютно всички случаи на следене, подслушване и надзор. Службите никога не предупреждават обектите на наблюдение, че техният частен живот ще бъде компрометиран. Никога не съобщават какви данни съхранява правителството за книгите, които четат или какви уеб страници посещават. ФБР използва своята библиотечна осведомителна програма (Library Awareness Program), чрез която получава данните за библиотечен обмен. Раздел 215 нарушава Четвъртата поправка и не е конституционен. Той разрешава на правителството да прави обиски по Четвъртата поправка без заповед и без да посочи възможна причина. Нарушението става по-ясно от факта, че раздел 215 може да се използува, за да се получи информация за изпълнение на правата по Първата поправка. ФБР се позовава на раздел 215, за да изиска библиотеката да предостави документация, която показва кой е вземал определена книга или принуждава интернетният доставчик да предостави запис кой е посетил конкретна уеб страница. Съгласно закона ФИСА правителствените агенции не се нуждаят от доказателства за шпионаж. Чуждият винаги е враг. Репресиите се основават на «вероятна причина да се вярва», че дейностите «могат» да бъдат в нарушение на криминалното законодателство на САЩ (50 USC§1801(b)(2)(А)(В); Представяте ли си законодателство, което се основава на «вероятна причина да се вярва»? То се нарича мракобесие, полицейски режим, за който липсата на виновност не е пречка за преследване. Раздел 1008 от Закона регламентира събирането на информация за чужди туристи, бизнесмени и др. в системата на ФБР. Извършва се чрез сканираща система за биометрична идентификация ( пръстови отпечатъци), свързана с интегрираната идентификационна система на ФБР.
  Много българи в Америка съчувстват на сънародниците в родината и се опитват да им помогнат с каквото могат. Тези опити правителството на САЩ разглежда като връзки с чужда държава и третира родолюбците като чужди агенти. Тероризира ги без хората да подозират в какво са се провинили. Съдействат им и българските служби, които осуетяват дори най-скромните опити да се помогне от чужбина. Те държат народа в бедствено положение, считайки, че по този начин го контролират.


 10. 10 Профил на Fundret
  *****
  Неутрално

  Постът на #2 представлява всъщност аналог на следното:
  "Здравейте. Аз съм Боб от сериала "Туин пийкс" и искам да ви кажа нещо... че ви обичам разбира се! А още и че ще ви взема душата, ако не копи-пейстнете това в още 10 коментара на е-издания. И да не го направите, аз така или иначе ще си го копи-пейстна сам. От което вие, разбира се, нямате особена полза, тъй като след като Линч не го използва в "Инланд емпайър", джуджето е в особено кисело настроение. Цункиииии!"
  Сигурен съм, че в кампанията вече участват доста хора...

 11. 11 Профил на Do 2 i 9
  *****
  Неутрално

  Има нов филм който също ще ти хареса казва се 'Rendition'.

 12. 12 Профил на сценаристи
  *****
  Неутрално

  Българите не познават супершедьовъра с участието на ДеНиро и Хофман „Кърб дъ дог”. Филмът показва как се прави политически рейтинг чрез несъществуваща война в Албания. Всъщност тя съществува, но само в американските медии.Нито една телевизия в България не е излъчвала този шедьовър. Едва ли причините са само технически или заради невежеството на филмовите редактори и продуценти. По времето на тоталитаризма при много по строга цензура масово се прожектираше друг шедьовър - „Фаренхайт 345”. Но това е фикшън, кино. Много по-реално звучи американският сенатор Бърд от Минесота, който сред 47 години в Сената, се осмели да произнесе реч на 16 декември 2005 г., в която разобличи репресивното законодателство: „Патриотичният закон съдържа клаузи, които опустошават много граждански свободи на наши граждани у нас. Да правиш обиски на частна собственост без знанието на собственика?! Да искаш да влезеш в къщата ми без моето знание, без знанието на жена ми, да шпионираш обикновените граждани, които не са обвинени в убийство в случая е лудост, лудост, лу-до-ст, перверзията на нашата правна система и тя не трябва да се позволи. Не трябва да се разрешава на параноята да откъсва от нашите граждански свободи. Ловните експедиции на правителството със заповеди за обиск, написани от агентите на ФБР, не са това, което бащите на демокрацията в Америка са имали предвид. Това не е, което Бенджамин Франклин е имал предвид. Шпионирайки обикновени, неподозирани граждани – не това се има предвид. Едностранната власт на правителството да държи в секретност всички доказателства за обекта на надзор така, че това никога да не бъде оспорено в законен съд, не е това, което бащите на американската демокрация са имали предвид. Вчера, (15 .12.2005) ние чухме доклади, че военните шпионират американците, просто защото те упражняват правото си на мирно събиране и споделят мислите си. Какъв позор. Това е срам. Днес ние чухме, че военните подслушват телефонните линии в собствената си страна без съгласието на съдия. Можете ли да го повярвате? Тук, в нашата страна, където се предполага, че свободата тържествува. Спомнете си Бенджамин Франклин : „Този, който жертва основна свобода, за да купи малко временна безопасност, не заслужава нито свободата, нито безопасността.” По-рано днес Сенатът гласува да спре законопроекта, който разрешава злоупотребите с американските граждански свободи да продължат още четири години. Срам. Посланието на това гласуване не е само Патриотичния закон, но е послание, че Сенатът може да се изправи срещу надхитрящия служител на всяка партия, на всяка партия, на всяка партия, която жертва нашите свободи и цапа нашето положение пред света. Патриотичният закон отиде твърде далеко. Тайните изпълнения трябва да спрат. Изтезанията трябва да се забранят. Нашите военни не трябва да шпионират собствения си народ. Каква е стойността да имаш ЦРУ като съдия и жури, докато решава кой може да бъде заплаха за нашата национална сигурност? Никаква. ЦРУ просто отвлича човек от някоя чужда държава, закарва го на тайно място, без правен процес, установяващ дали е виновен или невинен. Човекът може да бъде държан в тайните затвори на неназовани страни или дори да бъде изпратен до друга държава, за да бъде изтезаван от ръцете на тайната полиция на брутални правителства.” (page s13738). Не е ли виждал и знаел сенатор Бърд „перверзията на американската правна система”, когато е налагал законодателното си мракобесие и е узаконявал поредицата репресивни закони? Отлично го е виждал. Прекрасно са го знаели и законодателите от двете камери на американския парламент. Как изведнъж стигнаха до прозрението, че правителството „цапа нашето положение пред света”?

 13. 13 Профил на Eна до Drake
  *****
  Неутрално

  Не знам дали университетът на Айова е левичарски, но програмата му по творческо писане е класирана на първо място за САЩ.

 14. 14 Профил на бай мамут
  *****
  Неутрално

  Поправка към сценаристите по долу: Филмът от 1997 с Де Ниро и Дъстин Хофман се казва "Уаг дъ дог" (Wag the Dog). Иначе ми е интересно кой и как точно ще предлага и избира кандидатите, защо трябва да са публикували вече нещо велико и т.н., но това е друг въпрос.

 15. 15 Профил на Drake
  *****
  Неутрално

  До Ена:

  Знам много добре класацията на програмите по творческо писане ( благодаря ,че си го превела защото не обичам чуждиците, които населяват българските вестници).

  Това ,че хуманитарните програми на повечето американски университети има доста левичари и нереформирани марксисти е факт, който мисля не подлежи на обсъждане. Хоровиц и Пайпс-син са писали доста неща по въпроса. Не че харесвам особено техните мнения, но когато фактите говорят и боговете мълчат. Хоровиц всъщност с това се занимава: изнася лекции по темата. Пайпс-син поддържа блог по аналогична тема. Ако си запозната с работата на Пайпс-баща в Харвард ще може да се досетиш защо и как това се отразило на сина.

 16. 16 Профил на Николай
  *****
  Неутрално

  Писанието на номер 2 ни показва поне едно хубаво нещо - че в българските лудници вече има интернет. То това си е достойно за трилър на Дан Браун.
  Лошото в случая е, че трябва да са те публикували. Колко млади български писатели с издадени книги познавате? Казвам млади, защото само те заслужават да участва в тази програма. А и не знам колко са левичари тези от Айова, но със сигурност са по десни от нашите "центристи".

 17. 17 Профил на Files
  *****
  Неутрално

  Нелепо е да се твърди, че за да напишеш трилър трябва да те вкарат в лудница. Като че ли Дан Браун там е написал книгите си?! По-скоро нашите писатели, които пишат за репресивната система в САЩ ще се радват, че в американските лудници има интернет. Така добре рекламираната „писателска програма” изобщо няма намерение да учи българите да пишат. На американското правителство изобщо не му пука дали българите могат да пишат или не. То не се е загрижило за собственото си неграмотно общество, та за чуждите ли? #2 са посочили целите на програмата, но не са се обосновали. В началото на 90-те в САЩ излезе биография на президента на САЩ Роналд Рейгън, в която авторката пише, че той ползва наркотици и пуши марихуана. Рейгън публично опроверга това и се закани да я осъди, но не посмя. Тогава NSA заплаши авторката, че ще я вкара в лудница до края на живота й. Но не го направи. Писателката притежаваше огромен архив за Рейгън. Всяко нейно твърдение беше документално потвърдено. Грешката на #2 e че не подкрепят твърденията си с документи.
  На пресконференция на 19 декември 2005 година президентът Буш беше запитан (от журналист назован от него Тери): „Ще заповядате ли да се разследва изтичането на информация и разкриването на програмата за наблюдение и надзор на Агенцията за Национална Сигурност (НСА) ? Президентът Буш отговори: „Моето лично мнение е, че беше срамен акт някой да разкрие тази много важна програма по време на война. Фактът, че ние обсъждаме тази програма, помага на врага.” На прес-конференция същия ден в Белият дом главният прокурор Алберто Гонзалес разясни: «В събота,17 декември 2005, президентът потвърди съществуването на високо засекретена програма. Президентът упълномощи програмата да извършва елекронен надзор. Хората говорят, че САЩ шпионира американските граждани, като звъни до техните съседи...Президентът, РАЗБИРА СЕ , е много загрижен за защитата на гражданските свободи...” Същият ден главният прокурор А. Гонзалес се оправда със закона 18 USC 40001, който задължава правителството на Съединените Щати да арестува, затваря и задържа американски граждани. Позова се на изказване на съдийката О’Конър, че «Конгресът упълномощава президента на САЩ да арестува и затваря американски граждани, дори когато пълномощията за използуване на сила никога не споменават думата «затваряне». (White House,12-19-05). На прес-конференцията от 19 декември 2005 генерал Майкъл Хейдън , директор на ЦРУ, отказва да отговори на въпрос колко американци са подложени на такъв надзор, с обяснението, че «информацията оставала секретна». На обвиненията на журналист че правителството шпионира без да прави заявки в тайния съд, учреден по закона ФИСА Хейдън отговаря: «Нашата позиция е, че ние не сме правно задължени да го правим.» Сенатор Дърбън дава повече обяснения в дискусията от 16 декември 2005 в Сената за източниците на мракобесието. „Тази администрация, обяснява той, се ангажира на практика с това, което винаги е било категорично забранено в Америка. Това е подслушване и следене на американските граждани, тези в Америка, от големите агенции като Агенцията за национална сигурност. Всичко започна преди 30 години по време на администрацията на Никсън. Тази администрация създаде списък на враговете. Ако името ви е в този списък, внимавайте. Едгар Хувър ще се рови във всяка страна на вашия живот.”
  Патриотичния закон задължава всеки, който получи заповед за следене и подслушване по раздел 215 и се консултира с адвокат да уведоми ФБР и да разкрие името на адвоката. Това изискване на закона е с цел репресия върху защитата. То противоречи на Петата поправка на Конституцията относно правото да се мълчи. Правителството има едностранната власт да държи всички свои свидетелства в тайна от получателя на заповедта по 215 раздел, който я оспорва, независимо дали свидетелствата и доказателствата са секретни. Това изискване почти осуетява получателят на изпълнителен лист по 215 да получи значимо правно преразглеждане.Всеки гражданин, репресиран от американската държава, трябва да се възползва от „Закона за свободата на информацията” (Freedom of Information Act), който му дава право да получи пълна информация за всичко, което го интересува, включително и причините на репресията. Българските журналисти и писатели трябва да познават законодателството по човешките права в Американската конституция .Първата поправка към конституцията, приета 1791 г., гласи: „ Конгресът не трябва да издава закони, узаконяващи някоя религия или забраняващи нейното свободно изповядване, ограничаващи свободата на словото или печата или правото на народа мирно да се събира и да се обръща към правителството с петиции за прекратяване на злоупотребите.” Четвъртата поправка е: ”Не трябва да се нарушава правото на народа да защити личността, жилището, документите и имуществото от необосновани обиски или арести, и заповедта за обиск или арест не трябва да се издава без достатъчни основания. Такива заповеди трябва да съдържат подробно описание на мястото на обиска, а също списък на подлежащите на арест лица или имущество.”
  ФИСА е противоконституционен закон. Съгласно Четвъртата поправка на Конституцията, заповедта за обиск трябва да се основава на вероятна причина да се вярва, че е извършено или се извършва престъпление. Но това не е основно правило във ФИСА. Съгласно този закон наблюдение се разрешава на основа на възможна причина, че наблюдаваният обект е чужда държава или агент на чужда власт без значение дали е подозиран в криминална дейност. Федерален апелативен съд вече нареди, че този стандарт не е податлив на правно преразглеждане. Така се дават пълномощия на главния прокурор да депортира всеки чужденец , който си избере, без да е длъжен да доказва, че човекът има престъпно или враждебно поведение.” (Patriot Act’s Big Brother by David Cole).
  Конгресът получи два доклада от генералния инспектор на Министерството на правосъдието, в които се разкриват дузина случаи, в които служители на министерството както и служители на администрацията за наркотиците, както и на Имиграционната служба се обвиняват в сериозно нарушаване на гражданските свободи , включително изпълнението на Патриотичния закон (Office of the Justice Department Inspector General, Report to Congress on Implementation of Section 1001 of the USA Patriot Act (as required by Section 1001(3) of Public Law 107-56), U.S. Department of Justice, July 17, 2003.)
  Американският съюз за граждански свободи (American Civil Liberties Union - ACLU) проведе кампания във Флорида и Ню Мексико, в която приканва библиотекарите да предупреждават гражданите за пълномощията на раздел 215 от Патриотичния закон за претърсване данните на постоянните клиенти, за да следи какви книги те вземат или купуват, както и за анулиране правото на книжарниците и библиотеките свободно да говорят и да разкриват обиските. Съюзът подтиква библиотекарите във Флорида да поставят плакати и афиши, които предупреждават читателите си, че техната библиотечна информация е мишена на правителствено наблюдение. Апелативният съд на района на Дистрикт ъф Колъмбиа ограничи използването на нови техники за надзор. (www.epic.org/privagy/wiretap/calea/dr_cir_decision.html)
  Виж и : Alliance to end repression v. Chicago, No.96-2347 (7th Cir.1997); Alliance to end repression v. Chicago, 742 F.2d 1007 (7th Cir. 1984). Alliance to end repression v. Chicago, 561 F.Supp. 575 (N.D. Ill.1983) и United States v. United States District Court, 407 U.S. 297 (1972) (В решението на съда се казва: „Опасността за политическото несъгласие е остра, когато правителството се опитва да действа заради неопределеното понятие за власт, за да защити „националната сигурност”. Изпитвайки трудност да определи интереса на националната сигурност, опасността от злоупотреба в действия да се защити този интерес става очевидна.”
  Администрацията за сигурност на транспорта (Transportation Security Administration - TSA) създаде системата Секюр флайт (Secure Flight) за проучване на пътниците. Тя събира и съхранява данни на милиони пътници по света, включително името, датата на раждане, телефонния номер, адреса, маршрутите на пътуване и информацията за кредитните карти. ТSА продава тази информация на търговски , маркетингови и производствени компании без разрешение нито на пътниците, нито на законодателя - конгреса. В Америка съществуват хиляди компании, наречени „брокери на търговска информация”, които събират и продават разнородна информация за американските граждани. Хиляди пътници използуват правото си по Закона за свободата на информацията и на личния живот (Freedom of Information and Privacy Act), за да установят какво съдържат техните досиета и на кого се продават. Министерството за сигурността на отечеството не съобщава каква информация събира за американците. ТСА се снабдява с милиони пътни данни от брокери на търговски данни. ТСА наема контрактори и ги инструктира да събират файлове по хиляди варианти на имената на пътниците. Тези комплексни данни съдържат информация, получена от кредитните бюра, включително домашния адрес, предишния адрес и името на съпруга(та). ТSА планира да предложи пълна версия пакет от данни през 2006, наблюдавайки всеки авиопътник, който лети в САЩ. През юни 2004 година ТSА заповяда на националните авиолинии да предадат данните на пътниците си за вътрешните полети. Над 60 компании й се подчиниха и й предадоха над 15 милиона данни. Пътниците на авиолиниите се проучват чрез Computer Assisted Passenger Prescreening System (CAPPS II), която ги претърсва въз основа на правителствени и ЧАСТНИ база данни. Въз основа на информацията – точна или НЕ – пътниците биват спирани преди качване в самолета. На 10 юли 2004 година Сенатът гласува да преустанови финансирането на системата, заради големите грешки, които допуска.Днес събирането на информация е сериозен бизнес в САЩ. Има голямо търсене и всяка частна компания се стреми да се включи в събирането й.Наредбите за морска сигурност, издадени от Министерството за сигурност на отечеството (Department of Homeland Security), упълномощават собствениците на морски съдове и операторите на пътнически лайнери да подлагат пътниците си на разнородни проверки за разпознаване и щателни претърсвания, които «вече са се превърнали в норма за всеки вид обществен транспорт». «Ако тази тенденция продължи, казва Кевин Банкстон от Електроник Фронтийр Фондейшън (EFF), американците скоро няма да могат да упражняват правото си да пътуват без посегателство върху техните права на частен живот». «Правителството нарушава конституционните права на американците да пътуват. Отказва на пътниците и персонала достъп до информацията, която събира за тях. Предявява на персонала мерки за биометрична идентификация със съмнителна ефективност.” (EFFector,vol.16,#20, Aug.4,2003, Federal Register, vol.68,#126, July 1,2003).
  За нас, българите, политическата толерантност е манталитет. Защо американската държава се намесва в личния живот на гражданите си, защо подслушва комуникациите им, нахлува в жилищата им и краде вещи, които са частна собственост, клевети ги и се опитва да настройва работната и личната им микро-среда срещу тях? Държавата е инструмент, създаден за да защитава гражданските права. Защо американската държава не ги защитава? Защото в САЩ държавата се използва от класата на робовладелците, за да тъпче и държи в робство и тирания американския народ. Правителството на САЩ поставя под контрол всички комуникации на американските граждани със света.Защото е опасно за Америка да бъде «ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО» Американците живеят и трябва да живеят изолирани от света във всяко отношение, най-вече – в информационно. Тази изолация е наложена от полицейския режим и е задължителна за функционирането на расистката държава. В американските медии почти не се допуска информация за външния свят. Отворете най-представителните им вестници, за да се убедите, че е така. Американците не трябва да знаят нищо за света, за по-добрия живот и за възможностите за реализация, които биха ги измъкнали от тиранията на робовладелското общество. За постигане на тази информационна цел са впрегнати не само тайните служби и масмедиите, но и общото образование. Всеки, който има възможност да отвори американски учебници за начално и средно образование ще се увери, че е така. Не е случайно и това, че САЩ се намесват изключително агресивно в държавите, където хората живеят свободно и имат по-голяма икономическа и финансова независимост. Расистката държава хвърля огромни ресурси да наложи «американизацията» и «американския начин на живот» върху останалата част от света, за да няма друга алтернатива и друг жизнен модел освен собствената им робовладелска икономика, полицейската им репресивна система и расистка държава.

 18. 18 Профил на богомил  костов
  *****
  Любопитно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK