Според новия Семеен кодекс съпруг няма да може да отказва развод

Съпруг да не може да отказва развод, регламентиране на фактическото съпружество и предвиждане на възможност за сключване на брачен договор, са част от промените, които ще залегнат в новия Семеен кодекс. Той трябва дабъде одобрен от Министерския съвет в края на март, а още отсега НДСВ започват разяснителна кампания из страната за основните нововъведения. По нов начин ще бъдат уредени и имуществените отношения в семейството, а режимът на осиновяванията ще бъде облекчен, обясни вчера Огнян Герджиков, който ще ръководи инициативата на царистите.
С новия кодекс ще отпадне възможността единия от двамата съпрузи да откаже да се разведе, а преценката дали да се разтрогне брака ще е само на съда. Кодексът отменя долния и горния праг за издръжка на децата след развод, а ако съпруг откаже да плаща издръжка, държавата ще поема плащанията, като след това ще си търси правата. Още при женитбата пък ще може да се заявява дали собствеността в семейството ще е обща, отделна или тези отношения ще бъдат описани в брачен договор. Сега придобитото по време на брака имущество се приема само за обща собственост.
Новият закон ще предвижда възможността живеещите на семейни начала да декларират това пред държавата и да са във "фактическо съпружество". Това се прави най-вече в защита интересите на децата, обясни Герджиков и посочи, че в момента в България около 51% от раждащите се деца се водят извънбрачни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK