Прокурор с присъда се върна на работа

Висшият съдебен съвет (ВСС) вчера върна на работа Ненчо Александров от районната прокуратура в София, който сам призна, че е извършил престъпление. Случаят предизвика бурни дискусии в съвета заради моралните проблеми, които поставя.


Александров беше подсъдим за документно престъпление от времето, когато е работил като следовател. По дело за кражба той си позволил незаконно да допише измислени от него факти в протокола за разпит на пострадалата от престъплението. Това се разкрило при гледането на делото в съда и срещу Александров започва разследване за документно престъпление. Той признава вината си и сключва споразумение с прокуратурата, вследствие на което е наказан само с глоба.


Прокурорът поиска от ВСС да се върне на работа, тъй като с тази присъда няма пречка да бъде магистрат. Законът забранява в съдебната система да работят само хора, осъдени на затвор. Съветът реши, че няма как да не го върне на работа, но членовете му вече обмислят дали срещу Александров да не започне дело за дисциплинарно уволнение, тъй като с действията си е уронил престижа на съдебната власт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK